• A herpesztől a szőrös nyelvig - Szájüregi problémák

    Szerző: WEBBeteg, otvenentul.hu

    A kellemetlen lehelet, a száj sarkában éktelenkedő herpesz, s a nyelven keletkező hólyagok, senkiben sem keltenek különösebb bizalmat. Gondolatban egyből a nem kielégítő higiénét okoljuk értük, holott a legalaposabb szájápolás mellett is bele-belefuthat fertőzésekbe. A leggyakoribb szájüregi problémák.

    Afta - Típusok és kezelés

    Az afta kialakulásának oka, egyelőre nem egészen ismert, tünetei azonban egyértelműen felismerhetővé teszik. Az orvosi szakirodalom három különböző csoportját különbözteti meg, melyeket megjelenési formájuk alapján tudsz meghatározni:

    • Mikulicz-féle afták: lencsényi méretűek, spontánul jelentkeznek a szájnyálkahártyán, és ahogy kialakulásuk, gyógyulásuk is magától megy vége. A gyógyulás körülbelül egy hét, heget nem hagy maga után. Az afták közül ez a leggyakoribb, a megbetegedések közel nyolcvan százalékát teszi ki.
    • Sutton-féle afták: a betegek nyolc százalékánál tapasztalható, egyesével jelentkező, babérlevél méretű mély sebek, melyek gyógyulásuk után is heget hagynak.
    • Cooke-féle afták: az előbbi két típussal felváltva is megjelenhetnek, apró, gombostűfej méretű elváltozások, melyek csoportosan alakulhatnak ki a szájnyálkahártya bármely területén. Egyszerre akár több száz is jelen lehet.

    Olvasson bővebben az aftákról a WEBBetegen

    Hirdetés

    Leukoplakia

    A leukoplakia, elsősorban a pofa és a nyelv nyálkahártyáján jelentkezik fehér plakkok formájában, melyek dörzsöléssel nem távolíthatók el. Nem jár fájdalommal, ezért kezelésével sokan nem foglalkoznak, holott az orvosok a rák megelőző állapotaként említik.

    Olvasson bővebben a leukoplakiaról a WEBBetegen (Fotóval)

    Szájpenész

    A szájpenészt elsősorban a Candida albicans nevű gomba okozza. A közhiedelemmel ellentétben, nem csak a csecsemők kórházból elhozott szuvenírje. Ritkábban ugyan, de előfordulhat felnőttekben is a bőr és a nyálkahártya gombás fertőzéseként.

    Olvasson bővebben a Candida albicans gombáról a WEBBetegen

    Szőrös nyelv

    A szőrös nyelv a betegség megjelenési formájáról kapta a nevét, hiszen a nyelven rövid, szőrszerű elváltozás tapasztalható. Több oka is lehet, a rossz szájhigiénétől a dohányzáson keresztül, egyes antibiotikumok hosszan tartó szedéséig. Igen ritka elváltozás, melynek során a nyelvszemölcsök megnagyobbodnak és elszíneződnek.

    Olvasson bővebben a WEBBetegen a fekete nyelvről

    Herpesz

    A herpesz egy agresszív vírusfertőzés, mely a bőr felhólyagzásával jár. Ide tartozik az ajakherpesz (Herpes labialis) és a nemi szervek herpesze (Herpes genitalis). A kétféle fertőzést nagyon hasonló, de nem ugyanaz a vírus okozza.

    Olvasson bővebben a herpeszről a WEBBetegen

    Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

    Módosítva: 2018.12.17 20:36, Megjelenés: 2011.09.20 05:21
   • Cikkajánló

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Gerinc

    Gerinc

    Dr. Szamosi Szilvia

    A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei.

    Szájhigiénia és termékenység - Hogyan függ össze?

    A legújabb kutatások szerint az orális egészség befolyásolja, hogy egy nő mennyi idő múlva esik teherbe, a férfiaknál pedig a fogínybetegségek és a fogszuvasodás gyenge minőségű spermiumokat eredményez.

    Fogfájás a koronavírus-járvány idején

    A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 17-től visszavonásig határozatban tiltja meg a nem sürgős fogászati beavatkozások elvégzését a fogászati szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók számára. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról az RNDentist számolt be.

    Szájhigiéniai ABC - Így ápoljuk fogainkat

    A fogak tisztán tartása, a megfelelő eszközhasználat és a rendszeres fogorvosi kontroll nem csak esztétikai szempontból fontos. A rossz vagy mozgó fogak az egészségre nézve is komoly kockázatot jelentenek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.