Szájüreg téma

Az afta kiváltó okai, kezelése és megelőzése

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2023-01-11 11:33
Afta
Az afta fájdalmas, kerek vagy ovális alakú hólyag, vagy a hólyag felszakadása után keletkező fekély a szájüreg nyálkahártyáján. Többnyire ártalmatlan, és szövődmények nélkül gyógyul. De mivel kellemetlen és fájdalmat okoz, nagyon zavaró, főleg, ha időről időre kiújul.

Tíz egészségügyi probléma, ami a rossz szájhigiénia következménye lehet

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító - 2022-08-09 15:33
A szájhigiénia sokkal többet jelent a száj, a fogak és a fogíny egészségénél. A szájüreg rossz egészségi állapotának negatív következményei lehetnek a teljes szervezetre nézve. A fájó fogak, a vérző fogíny és a rossz lehelet mind olyan jelek, amik a száj rossz egészségi állapotára utalnak.

A diabétesz és a szájüregi egészség kapcsolata

Diabetes - Dr. Végh Dániel, fogorvos - 2022-04-30 04:03
Magyarországon jelenleg 10 százalékos mértékű a diabétesz előfordulási gyakorisága a népesség körében. Ez egy fogorvosnak azt jelenti, hogy minden tizedik páciens valószínűsíthetően cukorbeteg vagy a cukorbetegség előszobájának tekinthető prediabétesz állapotában van. A megemelkedett vércukorszint hosszú távon jól ismert szövődmények kialakulását okozza, és nincs ez máshogyan a szájüregben sem.

Az afta rizikófaktorai

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2022-02-08 03:03
Afta
A fájdalmas szájüregi fekélyek kialakulásának oka mai napig nem teljesen tisztázott. Jelen tudományos vélemények alapján tudjuk róla, hogy önmagában is kialakulhat, bizonyos provokáló tényezők hatására egészséges egyénekben is megjelenhet, de egyéb, súlyos szisztémás betegség kísérője is lehet. Tudni kell azonban, hogy nem fertőző és semmilyen érintkezés formájában nem vihető át másik egyénre.

Szájüregi szövődmények cukorbetegeknél

Diabetes - Dr. Kamarás Gábor, fogorvos - 2022-01-18 05:03
A cukorbetegségnek több súlyos szövődménye lehet a szervezetben és ezen belül a szájüregben is. A magas vércukorszint súlyos fog- és fogágyproblémákat okozhat, ha nem a kellő gondossággal járunk el. A megelőzésben fontos szerepe van mind a diabéteszes páciensnek, mind az őt ellátó szakértő fogorvosnak.

A szájüreg egészsége - Az afta megelőzhető!

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-01-08 11:36
Afta
Az afták kisméretű fekélyek a szájban, melyek a beszédet és étkezést is megnehezíthetik. Gyakori, rendszerint maguktól gyógyuló jelenségek, melyet majdnem minden ember megtapasztal legalább egyszer életében.

A fej-nyaki daganat - okok és tünetek

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej-nyaksebész - 2021-11-19 20:33
Szájüreg
A fej-nyak daganatai közül a szájüregi és a gégedaganatok a leggyakoribbak, a szájüregi daganatok az összes fej-nyaki daganat közel felét, a gégedaganat egyharmadát teszi ki.

Elváltozások a szájon: a Fordyce-foltok

WEBBeteg - Dr. Katona Pál, fogorvos-szájsebész - 2021-10-24 17:33
Fordyce-foltok
Az ajkamon, valamint a szájüregemben talált elváltozásokról, a fogorvosom megállapította, hogy Fordyce-foltok. Mennyire veszélyesek ezek? Hallottam, hogy ezek egyfajta daganatok. Mekkora eséllyel lehet ennek szövődménye? El lehet őket tüntetni? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Az afta típusai és kezelése

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2021-10-09 11:36
Afta
Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás vagy szürkésfehér fekély, melyet gyulladásos udvar vesz körül. A fájdalmas gyulladással az emberek kb. 60 százaléka találkozik az élete során és az esetek többségében visszatérő gondot jelent.

A nyálkövesség okai, tünetei és kezelése

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-06-13 15:06
Nyálkő
A nyálkövesség (sialolithiasis) fájdalommal jár, mely főként rágáskor jelentkezik. A kövek a nagy nyálmirigyekben képződhetnek, és megakadályozhatják a termelődő nyál szabad elfolyását. Méretétől és elhelyezkedésétől függően különféle terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre az eltávolítására.

A fertőzéses eredetű szájnyálkahártya-gyulladás (stomatitis)

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus - 2021-06-07 07:36
Szájnyálkahártya gyulladás
Az aftás szájnyálkahártya-gyulladás az esetek egy jelentős részében vírusok által okozott, fertőzéses eredetű betegség, mely a szájnyálkahártya fekélyesedésével, fájdalmas afták kialakulásával jár, amelyek akadályozhatják a beteg folyadék- és táplálékfelvételét, így a betegség különösen gyermekek esetében könnyen kiszáradáshoz vezethet.

Szájüregi betegségek

Több mint TestŐr - 2019-11-05 13:45
A szájhigiéniára nemcsak azért fontos odafigyelni, hogy ne legyen rossz szagú a leheletünk, és szép legyen a fogunk, hanem azért is, mert számos szájüregből kiinduló betegséget megelőzhetünk vele.

Hogyan előzhető meg az afta kialakulása?

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2018-11-28 15:12

Alapvető tények az aftáról:

  • Fehér színű, fájdalmas fekély a szájüregben (ínyen, ajkak belső felén, nyelv alatt).
  • Leginkább fiatal felnőtteknél és gyerekkorban jellemző.
  • Autoimmun reakció, nem fertőz.
  • Akadályozhatja az evést és a beszédet.

A konkrét kiváltó ok nem ismert, de az alábbi tényezők befolyásolják kialakulását:

  • öröklődő hajam
  • szájüregi sérülések (fogszabályozó, törött fog, elharapott ajak, ételek okozta sérülés)
  • hiányállapotok (diéta, B12-vitamin-, vas-, folsav-, cinkhiány, gyenge immunrendszer)
  • ételallergia vagy -érzékenység
  • stressz
  • hormonális változások (menstruáció, serdülőkor)

Bővebben lásd:

A szájüregi daganatok és tünetei

Rákgyógyítás - 2018-07-15 16:04
A szájüreg tumorai a legkönnyebben felfedezhető daganatos betegségek közé tartoznak - ennek ellenére sokan túl későn kerülnek orvoshoz.

A rossz szájszag problémákra utal

Több mint TestŐr - 2018-06-12 19:13
Gyerekkorban még egyáltalán nem jellemző a rossz lehelet kialakulása, ennek az az oka, hogy a gyerekeknél még egyensúlyban vannak a szánkban lévő baktériumok. A szájüreg természetes flórájában jó és rossz baktériumok vannak jelen, akkor van gond, ha ez az egyensúly a rossz baktériumok felé billen. Külső pótlással visszaállítható ez az egyensúly.

Csomó a szájban - Milyen betegség tünete lehet?

WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos - 2016-10-31 21:11
"A szájnyálkahártyámon kitapintható egy hüvelyujj-körömnyi csomó, ami nem nő és pár mm-en belül messzebb nem is mozdul el. Mi lehet ez?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdése.

Curasept - a modern szájöblögető termékcsalád

Gyógyszerészek lapja - 2014-11-10 13:46
Az ínygyulladás és a fogszuvasodás komplex folyamat eredménye. A szénhidrátokból, fehérjékből és hámsejtekből álló lepedékben elszaporodó baktériumok savakat termelnek, amelyek ínygyulladást okoznak és károsítják a fogzománcot.(x)

Az íny vége feletti lévő 2 gödröcske

Orvos valaszol - Dr. Varga Éva - 2014-08-14 01:45
Jó napot! Mostanság kicsit jobban átnéztem a szájüregemet, mivel az egyik fogam be volt dagadva, hamarosan megyek is a fogorvoshoz. Ám megláttam két kis gödröcskét az utolsó fogam felett, ott ahol befejeződik az ínyem. Mind két oldalon van. Eddig

feher lepedekes nyelv, ajakberepedezes, egeto szajpadlas

Orvos valaszol - Dr. Szigeti Nóra - 2013-04-19 14:26
Legcso gyulladasom volt 2 hete, az orvos cefalexin atb 500 irt fel napi drb.4, 5 napig tarto kura, tobb mint egy hete abba hagytam a kurat, egy jo ideje feherlepedekes a nyelvem foleg a nyelvhat, egeto erzes is van a szajpadlason, vervizsgalatot is c

Szájüregi probléma

Orvos valaszol - Dr. Ágics Anikó - 2012-02-24 09:29
T.Doktor Úr/ Nő! Már 3 hónapja küszködök. Egy nagyon erős köhögéssel kezdődött, a nátha összes többi tünete nélkül. Már akkor is azt gondoltam, hogy inkább valami fertőzés, mert úgy éreztem mintha valmi irriálná a torkom. Elmentem üzemorvoshoz, ak

Szájüregben "vadhús"

Orvos valaszol - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-01-05 12:24
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy van a számban egy "vadhús " kinövés. Néha ráharaptam számra és vérzett, Aztán a szájüregben ez a kis húsdarab egyre nagyobb lett és egyre többször akaratlanul ráharapok. Nagyon zavar ez a