Szájhigiénia és termékenység - Hogyan függ össze?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A legújabb kutatások szerint az orális egészség befolyásolja, hogy egy nő mennyi idő múlva esik teherbe, a férfiaknál pedig a fogínybetegségek és a fogszuvasodás gyenge minőségű spermiumokat eredményez.

Terhesség alatt a rossz orális egészség növeli a terhességi cukorbetegség, preeclampsia, koraszülés és alacsony születési súly kockázatát. A fogak és az íny egészsége így nemcsak a termékenység, hanem a magzat egészsége miatt is fontos.

Hogyan befolyásolja a szájhigiénia a termékenységet és a jövőbeli terhességet?

Periodontális betegség, ínygyulladás

A termékenységgel és fogászati egészséggel kapcsolatos kutatások nagy része a periodontális betegségekre összpontosít, mely tünetei a duzzadt, vörös és érzékeny íny. A periodontális betegség az íny, a támasztó szövetek és az állkapocs krónikus gyulladása. Kezelés nélkül fogvesztést és az állkapocs visszafordíthatatlan károsodását okozhatja.

A rossz szájhigiénia ínygyulladást okozhat. Az ínygyulladás az ínybetegség enyhébb formája, mely gyulladt ínyt jelent, de nem vezet csontvesztéshez. Az ínygyulladás azonban periodontális betegséggé alakulhat.

A periodontális betegség számos kórhoz kapcsolódik, beleértve a szívbetegséget, cukorbetegséget, légzőszervi betegségeket és a stroke-ot. A policisztás petefészek szindrómában (PCOS) és endometriózisban szenvedő nőknél, valamint erekciós zavarral küzdő férfiaknál gyakrabban diagnosztizálják a betegséget.

Szájhigiénia és férfi termékenység

A rossz orális egészségi állapotú férfiaknál – legyen szó akár sok vagy kezeletlen lyukas fogakról vagy periodontális betegségről – nagyobb a valószínűsége a termékenységi problémáknak. Az alacsony spermaszám, a spermiumok nem megfelelő mozgása vagy alakja és a bakteriális fertőzés jele a spermiumokban különféle fogászati és orális problémákhoz kapcsolódik. Noha az erekciós zavar nem általános jele a férfi meddőségnek (ennek általában egyáltalán nincs látható tünete), az erekciós zavart tapasztalóknál nagyobb a fogínybetegség valószínűsége.

Kutatások szerint a lyukas fogak kezelése és az orális fertőzések kezelése javítja a spermiumok egészségét. De hogyan függ össze a rossz orális egészség a spermiumokkal? Erről van néhány elmélet.

Először is a lyukas fogak, a fogfertőzések és az ínybetegségek mind nagyfokú baktériumszaporodást jelentenek a szájban. A száj megnövekedett baktériumszintje pedig a test más területein is fokozott baktériumjelenlétet eredményezhet.

A bacteriospermia az az állapot, mikor bakteriális fertőzést találnak a spermában. Erre a rendellenesen magas fehérvérsejtszám utal spermaelemzés során. A rossz szájhigiénia összefüggésbe hozható a bacteriospermia fokozott kockázatával, de a lyukas fogaknak és a szájfertőzéseknek a kezelése enyhíti vagy akár teljesen megszünteti az állapotot.

Másrészt, mikor a szervezet fertőzésekkel küzd (a fogszuvasodás is egyfajta fertőzés), az immunológiai reakció túlsúlyba kerülhet, s bár a fertőzés és az immunválasz a szájban koncentrálódik, mégis megnövekedett gyulladással lehet számolni a szervezet egész területén. Ezért az immunrendszer megtámadhatja az egészséges sejteket, például a fejlődő spermiumokat.

Harmadsorban lehetséges, hogy a rossz orális egészség kockázati tényezői a meddőség kockázati tényezői is. Ilyen például a dohányzás, ami fokozza a periodontális betegségek kialakulásának kockázatát, ugyanakkor negatívan hat a termékenységre is.

Periodontális betegség és csökkent termékenység

Számos kérdés merül fel a témával kapcsolatban. Vajon a periodontális betegség egyéb egészségügyi problémákat is okoz? Vagy azok okozzák a periodontális betegséget? Esetleg van valami más, ami mindkettőért felelős? Még további kutatásokra van szükség a pontos válaszhoz, ám a kutatók feltételezései a következők:

Az egyik lehetséges összefüggés a rossz szájhigiénia és a női termékenység között az immunológiai kapcsolat. Akárcsak a férfiak esetén, a periodontális betegség túlzott immunválaszt eredményezhet, de az is lehetséges, hogy a túlzott immunválasz növeli a periodontális betegség kialakulásának kockázatát.

Ami biztos, hogy az immunrendszer túlzott reakciókészsége növeli a meddőség, a vetélés és a sikertelen beágyazódás kockázatát. Emellett a női meddőség gyakori okai, mint az endometriózis vagy PCOS szintén összefüggésbe hozhatók a periodontális betegség fokozott kockázatával. Ennek hátterében valószínűleg az immunrendszer rendellenes működése áll.

Hogyan javíthatja a szájhigiéniáját és termékenységét?

Akár a meddőség a periodontális betegség kockázata vagy fordítva, mindenképp érdemes időt és energiát áldoznia az orális egészségére. Különösen azért, mert az egészség (melyhez szükséges a fogszuvasodás és fogínybetegségek kezelése) fokozza a termékenységet.

A periodontális betegség kialkulásának kockázata számos dologtól függ, ilyen a genetika, az általános egészségi állapot, egyéb betegségek megléte és a szájhigiénia. Az alábbiak betartásával csökkentheti a fogínybetegségek kockázatát, javíthatja szájhigiéniáját és termékenységét:

Rendszeres fogorvosi ellenőrzés: Segít abban, hogy a lyukas fogakat és a fogínybetegségeket még azelőtt kezeljék, hogy azok túl súlyossá válnának. Ne feledje, a fájdalom annak a jele, hogy a fertőzés kialakult. Félévente ajánlott szűrővizsgálatra járnia, de ha periodontális betegsége van, akkor havonta.

Naponta legalább kétszer mosson fogat: Bár alapvető, nem mindenki figyel oda arra, hogy reggel és este lefekvés előtt megtisztítsa a fogait és a fogínyét.

Fogselymezzen: A rendszeres fogselyemhasználat alapvető feltétele az egészséges fogínynek. A fogmosás és a fogselyemhasználat azonban nem mindig elég, különösen, ha már van valamilyen fogínybetegsége. Ilyenkor ajánlott a szájzuhany használata is.

Öblögessen étkezés után: Ha nem tud minden étkezés után fogat mosni, a vízzel történő szájöblögetés is sokat segít.

Fogorvosi tisztítás: Félévente vagy háromhavonta kérjen professzionális fogtisztítást a fogorvosától! Egy alapos tisztítás segít megelőzni az idő előtti fogvesztést.

Szokjon le a dohányzásról: A dohányzás férfiaknál és nőknél egyaránt növeli a periodontális betegség és a meddőség kockázatát is.

Már a gyermektervezés előtt ajánlott a fogászati státusz rendbetétele és az ínybetegségek kezelése. Ez azért is fontos, mert fogászati röntgenvizsgálatra is szükség lehet, röntgenvizsgálat pedig terhesség alatt nem javasolt.

Fogorvosi tisztítás után pár hétig ne menjen termékenységi kezelésre! Kutatások szerint a mély tisztítás – különösen a periodontális betegség kezelését célzó – átmenetileg fokozott immunválaszt eredményezhet, ami negatívan befolyásolhatja a termékenységi kezelést.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Can Dental Hygiene Affect Your Fertility? (verywellfamily.com)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Portré
Portré

Pásztor Bendegúz orvostanhallgató.

Emelkedett májenzimértékek
Emelkedett májenzimértékek

Mi okozhatja?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.