• Várandósság és fogápolás

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    A leendő anyukák fogainak egészségét befolyásolja a terhesség. De milyen változások ezek, és mit lehet tenni a fogak egészségének megőrzése érdekében?

    Hormonok, fogíny, fogak

    A terhesség alatti hormonális átállás mélyreható változásokat okoz a nők szájüregében. Egyrészt megváltozik a nyál összetétele: több savat tartalmaz, másrészt fokozódik a nyáltermelés. Sok anyuka küzd fogínygyulladással. Az erősen vérző fogíny érzékenyebb és könnyebben ingerelhető. Egyre gyakrabban lép fel fogínyvérzés. Egyes esetekben a fogíny fájdalmasan megduzzad, egyes esetekben daganat alakul ki, amit operációval kell eltávolítani. Egyes tanulmányok szerint összefüggés van a fogínygyulladás és a koraszülés között.

    A hormonváltozás miatti fogínyproblémák egyébként a fogamzásgátlók szedéséhez és a változókorhoz is kötődhetnek.

    Hirdetés

    Helyes fogápolás és szájhigiénia

    A terhesség első hónapjának kísérője sokszor lehet hányinger és hányás. Ilyenkor az agresszív gyomorsav kapcsolatba kerül a fogak zománcrétegével, megtámadja azt, és utat enged a fogszuvasodás kialakulásának.

    Parodontózis teszt

    A parodontózis teszt segít Önnek felbecsülni, milyen állapotban van fogínye. Töltse ki parodontózis tesztünket!

    A már károsodott fogak oly mértékben sérülhetnek, hogy akár elvesztésük is lehet a következmény. De mit lehet tenni, ha már a fogkefe gondolata is hányingert kelt? Minden nő maga tudja, mi az, amit még elvisel. Néhányan csak azt tudják megtenni, hogy saját ujjukra nyomnak egy kis fogkrémet, és azzal masszírozzák be a fogínyüket. A felnőtteknek készített fogkefe helyett ilyenkor sokan gyermekfogkefére váltanak.

    Hányás után semmi estre sem szabad azonnal fogat mosni. Várjon 10 percet, vagy inkább öblögessen szájvízzel, ez is megfelel a célnak, mivel a rossz szájízt elveszi.

    Ne mosson fogat éhgyomorra! Az első fogmosást reggeli utánra időzítse! Ha nagyon nem bírja elviselni a fogkrémet, akkor el lehet hagyni, de ebben az esetben mindenképp használjon szájvizet, mégpedig olyat, ami fluoridot tartalmaz. Ezen kívül hányáscsillapító készítményeket is használhat, erről előbb kérje ki orvosa véleményét! Ha vérzik a fogínye, akkor sem szabad lemondani a rendszeres fogmosásról! Ilyenkor masszírozza a fogínyét, így megakadályozhatja a baktériumok lerakódását. Ha vérzik a fogínye, akkor is mosson fogat rendszeresen. Használhat puha sörtéjű fogkefét, a fogközöket pedig fogselyemmel tisztítsa!

    Helyes táplálkozás: Óvatosan a savakkal!

    Fogínygyulladás terhesség alatt

    Számos korábbi tanulmány megállapította, hogy a terhes nők hajlamosabbak a periodontitiszre, vagyis a krónikus fogínygyulladásra. A legújabb kutatási eredmények szerint a mozgó, kilazult fog, és/vagy, a duzzadt íny a periodontitisz előjele lehet. Bővebben a terhesség alatti fogínygyulladásról

    A terhesség alatt a kismama kettő helyett eszik. A terhesség első hónapjában előfordulhat, hogy a leendő anyukát farkaséhség gyötri, amit gyakran valami édes vagy sós étellel tud csillapítani. Pedig pont ezekkel kell különösen óvatosnak lenni. Az amúgy is megemelkedett savszintet ezek az ételek tovább fokozzák. Ezek helyett ajánlott inkább vitamindús táplálkozást folytatni. Táplálék-kiegészítőket csak az orvosával történő egyeztetés után lehet alkalmazni. Az édes és sós ételek megtámadják a fogzománcot és szuvasodást okoznak, ezért ezek kerülendők! Terhesség alatt az egészséges táplálkozás rendkívül fontos és nem csak a fogak egészsége szempontjából.

    Fogorvosi kezelések terhesség alatt

    Milyen a jó fogkefe? - A fogorvos válaszol

    Melyek a legfontosabb szempontok fogkefevásárlásnál? Mit tehetünk azért, hogy fogaink a lehető legtovább épek és egészségesek maradjanak?
    Milyen a jó fogkefe? - A fogorvos válaszol

    A terhesség alatt is szükség lehet fogászati beavatkozásokra. A komolyabb beavatkozásokat, az operációt esetenként mellőzik, ha az orvos úgy látja jónak, ezeket csak végső esetben alkalmazzák. Terhesség alatt nem lehet eltávolítani az amalgámtömést, és nem lehet amalgámmal betömni egy újonnan kezelt fogat, ehelyett kompozit-tömést alkalmaznak. A terhesség első három hónapjában egyáltalán nem szabad röntgenezni a kismamát, később sem lehetne, de ha mégis elkerülhetetlen, akkor természetesen csak védőköpenyben. Helyi érzéstelenítés lehetséges igény szerint. Előfordulhat, hogy szükség van antibiotikumok szedésére, a lehetséges mellékhatásokról kérdezze orvosát!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A várandós nőknek a fogfehérítésről is le kell mondaniuk. A fogfehérítés során könnyen előfordulhat, hogy a páciens lenyel egy kicsit a fehérítő anyagból. Még nem lehet tudni, hogy a magzatra milyen hatással vannak ezek a vegyi anyagok, ezért mindenképp kerülendő, hogy a baba kapcsolatba kerüljön vele.

    A terhesség utolsó három hónapja

    Az utolsó trimeszterben különösen kényes dolog a fogászati kezelés. A megnagyobbodott méh nagyobb ereire gyakorolt nyomás fokozódik, különösen fekvő helyzetben. Ez szédülést okozhat vagy akár pillanatnyi eszméletvesztést is. Ez a placenta vérellátását is negatívan befolyásolja. Ezért a fogorvosi kezelés mindenképp ülve történjen. A fogászati kezelések beütemezésére a második trimeszter a legideálisabb.

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; portalderzahnmedizin.de
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Legutóbb frissült: 2017.04.27 16:50
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Urológia

    Urológia

    Dr. Szimuly Sándor

    Néhány fontosabb urológiai betegség, tüneteik és kezelésük.

    A migrén okai

    A migrén okai

    B. M., szakfordító

    Vannak egyéntől függően különböző faktorok, melyek migrént válthatnak ki.

    Miért lehet kívánós a kismama?

    A fogantatás pillanatától kezdődően az anyai szervezet egy közel 40 hétig tartó csoda része, letéteményese és kivitelezője is egyben, melynek eredménye egy új élet születése.

    A depressziós kismamák korábban szülnek

    Koraszülöttnek az a baba számít, aki a tervezettnél három héttel hamarabb, tehát a 37. terhességi hét előtt jön a világra. A koraszülésnek számos anyai, illetve magzati oka lehet, de most egy új összefüggésre is fény derült.

    Panaszok terhesség idején: tudnivalók a haskeményedésről

    A has keményedésével járó jelenséget a méh simaizomzatának összehúzódása okozza, amely a terhesség bármely szakaszában létrejöhet. Rendkívül fontos a fogantatás utáni 40 terhességi hét alatt bekövetkező haskeményedést okozó méhösszehúzódások ismerete és helyes értékelése, így a kóros méhösszehúzódások időben felismerhetők és kezelhetők.

    Mit jelent, ha csuklik a magzat?

    A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a jelenséget a magzatoknál?

    Veszélyeztetett terhesség: minden, amit tudni érdemes

    Fontos, hogy a veszélyeztetett terhesség nem azt jelenti, hogy bármiféle rendellenesség alakult ki a magzatnál. Ez a fogalom azokat a nagyobb kockázatú terhességeket foglalja magába, amelyek esetén valamilyen tényező miatt nagyobb az esély bizonyos problémák, szövődmények kialakulására szülés előtt, alatt vagy után. A várandósság ilyen esetekben nagyobb gondosságot igényel, mint egy tipikus terhesség.

    Hasznos tanácsok kismamáknak a nyári hőség idejére

    A várandóság egyes szakaszai ideális körülmények között sem egyszerűek, főként nem, ha hetekig tartó hőséggel társulnak, vagy épp ha a hőséget hirtelen nagy lehűlés váltja fel. Választási lehetőség nincs, muszáj kibírni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.