Kellemetlen szájszag - Ezek lehetnek az okai

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A halitózist (kellemetlen szájszag) általában egyszerű, könnyen kiküszöbölhető dolgok okozzák, azonban néhány betegség is kiválthat rossz leheletet - például máj- vagy veseelégtelenség.

Ez a probléma olykor banálisnak tűnhet, ám komoly gondot okoz. Társadalmi elszigetelődéshez, váláshoz, sőt, akár öngyilkossághoz is vezethet.

Szájszag - Okok és kockázati tényezők

A kellemetlen szagok hátterében általában kéntartalmú kémiai molekulák állnak. Ezek akkor keletkeznek, mikor a szájban élő baktériumok lebontják az elfogyasztott fehérjéket. Ezen kívül egyéb tényezők is szerepet játszhatnak létrejöttében:

  • Fogszuvasodás és ínybetegségek: a rossz lehelet legfőbb okozói. A betegség kialakulásának megelőzéséhez az alábbiak segítenek: rendszeresen fel kell keresni a fogorvost. Ajánlott a napi kétszeri fogmosás, illetve étkezések után, a baktériumok szaporodását gátló fogkrémmel. Szájvízből az a jó, ami tartalmaz olajos és vizes alkotórészeket is, ami hatásosabb a kórokozók ellen. A kénes elemek ugyanis jobban oldódnak olajban.

  • Dohányzás: ez az egyik leggyakoribb ok, főleg, mert ínybetegséghez vezethet. Aki csak teheti, hagyjon fel ezzel a káros szenvedéllyel.

  • Étrend: sok ételtől lehet bűzös a száj. A legismertebb a fokhagyma, de az erős fűszereknek és egyes gyógynövényeknek is lehet ilyen hatásuk. Érdemes ezeket kiiktatni az ételekből.

  • Szájszárazság: okozhatja betegség, lehet gyógyszer mellékhatása, vagy ha valaki egyszerűen csak nem iszik eleget. A sok folyadék kellőképpen átmossa a szájüreget, a cukormentes rágógumi pedig fokozza a nyáltermelést. A nyál segít semlegesíteni a baktériumok által kibocsátott savakat, illetve megelőzni a fogszuvasodást.

A bűzös lehelet miatt mindenki aggódik. Ritkán előfordulhat, hogy a túlzott aggódásból pszichiátriai betegség alakul ki. A fiatal férfiakat érinti leggyakrabban, és kapcsolódik a depresszióhoz is (egy jelentés beszámolt egy olyan betegről, aki négynaponta használt el egy teljes tubus fogkrémet kétségbeesésében).

Aki bizonytalan, az kérdezze meg egy bizalmas barátját vagy közeli rokonát, hogy van-e alapja a félelmeinek.

Szájhigiénia és női hormonok

A nőknél sokkal gyakoribbak a szájüregi problémák, melynek hátterében az őket érő hormonális változások állhatnak. A hormonális változások nemcsak a fogíny vérellátását befolyásolják, hanem szervezetünk reakcióját azokra a toxikus anyagokra is, melyekből a lepedék képződik.
Miért gyakoribbak nőknál a fogászati problémák? - Hormonok és orális egészség

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.