• A savas reflux rákos hatásai

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító

    Ha a savas reflux gyakran fordul elő, és kezeletlen marad, állandó gyulladást okoz, mely rákká fajulhat.

    Normális emésztés során a nyelőcső alsó szakaszán elhelyezkedő záróizom (LES) szerepe, hogy a nyelőcsőből az élelmiszert és a folyadékot a gyomorba juttassa, majd ott is tartsa.  Miután az étel a gyomorba került, a LES szorosan zár, mintegy falat képezve a nyelőcső és a gyomor tartalma között. Savas reflux esetén azonban a nyelőcső alsó záróizom nem zár tökéletesen, így a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. Mindez irritációt és egyéb tüneteket eredményez.

    Hirdetés

    GERD

    A tartós savas refluxot, mely heti két alkalomnál gyakrabban jelentkezik, gastrooesophagealis reflux betegségnek, azaz GERD-nek nevezzük. A GERD kialakulásának pontos okai nem ismertek, de eredhet hiatus sérvtől, elhízástól, terhességtől és dohányzástól is.

    A gyomorsav okozta károsodás oesophagitist okozhat, mely a nyelőcső vérzésével és fekélyesedésével járó állapot. Kezeletlenül a GERD olyan súlyos szövődményekhez vezethet, mint a Barrett-nyelőcső, mely az egyik legvégzetesebb ráktípus, illetve a nyelőcsőrák. A kezelés általában életmód változtatásból, gyógyszeres kezelésből, műtétből, illetve ezek kombinációjából áll.

    Barrett-nyelőcső

    A Barrett-nyelőcső olyan állapot, melyben a nyelőcső alsó szakaszának laphámja elpusztul, és azt különböző hosszúságban hengerhám foglalja el. Ezt a folyamatot metaplasiának hívják, melyről úgy gondolják, a szervezet védekező mechanizmusa a tartós savas expozícióra válaszul, és leggyakrabban azoknál fordul elő, akiknél hosszú idő óta áll fenn a GERD. Idővel azonban abnormális növekedés, azaz dysplasia alakulhat ki, és fejlődik egyre, mielőtt rákossá válik. A Barrett-nyelőcső visszafordíthatatlan folyamat, ám életmód változtatással, gyógyszeres kezeléssel, vagy műtéttel csökkenthető a rák kialakulásának kockázata.

    Nyelőcsőrák

    A Mayo Klinika szerint a nyelőcsőrák kialakulásának okai ismeretlenek, ám a GERD az egyik vezető kockázati tényezője ennek a halálos betegségnek. Feltételezések szerint a nyelőcső folyamatos irritációja DNS változásokat okozhat, mely nyelőcsőrákhoz vezet.

    A nyelőcsőrák kezelése a rákos állapot stádiumától, az általános egészségi állapottól, és a személyes preferenciától függ. A kezelési lehetőségek közé tartozik a műtét, a kemoterápia és a sugárkezelés. A nyelőcsőrák megelőzhető a savas reflux és a GERD kezelésével, az esetlegesen már diagnosztizált Barrett-nyelőcső nyomon követésével és egészséges életmód fenntartásával.

    (WEBBeteg - CS. K.)

    Módosítva: 2014.06.24 20:11, Megjelenés: 2014.06.24 20:11
   • Cikkajánló

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Autoimmun betegség

    Autoimmun betegség

    Dr. Brugós László

    Milyen tünetekkel járnak az autoimmun betegségek? Mire figyeljünk?

    Kontaminált vékonybél szindróma

    A kontaminált vékonybél szindróma (SIBO, small intestine bacterial owergrow) baktériumok vékonybélben való kóros túlszaporodása miatt alakul ki.

    A kezeletlen reflux szövődményei

    A gyomorégést és a reflux egyéb tüneteit minden esetben komolyan kell venni, a betegséget kezelni kell. Hosszú távon - kezelés nélkül - ugyanis a nyelőcsövet, a légcsövet és a szájüreget irritáló maró hatású gyomorsav számos súlyos szövődmény kialakulásához vezethet.

    Az irritábilis bél szindróma és tünetei

    Ötből egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája (IBS) van, így ez a kórkép az egyik leggyakoribb betegségnek számít. Mik lehetnek a tünetek?

    A refluxbetegség öngyógyítása és annak veszélyei

    A reflux rendkívül gyakori betegség. Enyhe tünetek esetén a betegek orvoshoz sem fordulnak. Sok országban már recept nélkül kaphatók a kezelésük során alkalmazott protonpumpagátlók, melyek a gyomor savtermelésének csökkentésén keresztül mérséklik vagy megszüntetik a panaszokat. Így a betegek egy része orvosi közreműködés nélkül oldhatja meg problémáit.

    Reflux - Amit Ön is megtehet

    Mivel a refluxbetegség pontos kiváltó oka nem ismert, megelőzni nem tudjuk, de életmódunk változtatásával és a megfelelő terápiával a reflux súlyosságát, a panaszok kiújulásának gyakoriságát is csökkenteni tudjuk.

    A reflux kezelési lehetőségei

    A reflux kezelésének célja, hogy a tünetek megszűnjenek, a gyulladás eltűnjön, és ne alakuljanak ki szövődmények. Mindez a tartós gyógyulás érdekében hosszú távú terápiát igényel, amelynek része lehet az életmódváltás, a gyógyszeres kezelés és súlyos esetben a műtét is.

    A refluxbetegség várható kimenetele

    A reflux tünetei mindenképpen kezelést igényelnek. Az első lépés az életmód-változtatás, mely azonban önmagában az esetek jelentős részében nem elég hatásos.

    Hogyan állapítja meg orvosa a refluxot?

    Savas refluxra utaló tünetek fennállása esetén a pontos diagnózis megállapítása, az esetlegesen súlyosabb betegségek kizárása és megfelelő kezelés kialakítása érdekében mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.