Hirdetés
   • A savas reflux rákos hatásai

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító

    Ha a savas reflux gyakran fordul elő, és kezeletlen marad, állandó gyulladást okoz, mely rákká fajulhat.

    Normális emésztés során a nyelőcső alsó szakaszán elhelyezkedő záróizom (LES) szerepe, hogy a nyelőcsőből az élelmiszert és a folyadékot a gyomorba juttassa, majd ott is tartsa.  Miután az étel a gyomorba került, a LES szorosan zár, mintegy falat képezve a nyelőcső és a gyomor tartalma között. Savas reflux esetén azonban a nyelőcső alsó záróizom nem zár tökéletesen, így a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. Mindez irritációt és egyéb tüneteket eredményez.

    Hirdetés

    GERD

    A tartós savas refluxot, mely heti két alkalomnál gyakrabban jelentkezik, gastrooesophagealis reflux betegségnek, azaz GERD-nek nevezzük. A GERD kialakulásának pontos okai nem ismertek, de eredhet hiatus sérvtől, elhízástól, terhességtől és dohányzástól is.

    A gyomorsav okozta károsodás oesophagitist okozhat, mely a nyelőcső vérzésével és fekélyesedésével járó állapot. Kezeletlenül a GERD olyan súlyos szövődményekhez vezethet, mint a Barrett-nyelőcső, mely az egyik legvégzetesebb ráktípus, illetve a nyelőcsőrák. A kezelés általában életmód változtatásból, gyógyszeres kezelésből, műtétből, illetve ezek kombinációjából áll.

    Barrett-nyelőcső

    A Barrett-nyelőcső olyan állapot, melyben a nyelőcső alsó szakaszának laphámja elpusztul, és azt különböző hosszúságban hengerhám foglalja el. Ezt a folyamatot metaplasiának hívják, melyről úgy gondolják, a szervezet védekező mechanizmusa a tartós savas expozícióra válaszul, és leggyakrabban azoknál fordul elő, akiknél hosszú idő óta áll fenn a GERD. Idővel azonban abnormális növekedés, azaz dysplasia alakulhat ki, és fejlődik egyre, mielőtt rákossá válik. A Barrett-nyelőcső visszafordíthatatlan folyamat, ám életmód változtatással, gyógyszeres kezeléssel, vagy műtéttel csökkenthető a rák kialakulásának kockázata.

    Nyelőcsőrák

    A Mayo Klinika szerint a nyelőcsőrák kialakulásának okai ismeretlenek, ám a GERD az egyik vezető kockázati tényezője ennek a halálos betegségnek. Feltételezések szerint a nyelőcső folyamatos irritációja DNS változásokat okozhat, mely nyelőcsőrákhoz vezet.

    A nyelőcsőrák kezelése a rákos állapot stádiumától, az általános egészségi állapottól, és a személyes preferenciától függ. A kezelési lehetőségek közé tartozik a műtét, a kemoterápia és a sugárkezelés. A nyelőcsőrák megelőzhető a savas reflux és a GERD kezelésével, az esetlegesen már diagnosztizált Barrett-nyelőcső nyomon követésével és egészséges életmód fenntartásával.

    (WEBBeteg - CS. K.)

    Módosítva: 2014.06.24 20:11, Megjelenés: 2014.06.24 20:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Alvászavar

    Alvászavar

    B. M., szakfordító

    Hátterében testi betegségek is állhatnak, cikkünkben ezekkel foglalkozunk részletesen.

    A barátok szerepe

    A barátok szerepe

    Habis Melinda

    Az elszigeteltség fokozza bizonyos betegségek kockázatát.

    Béltisztítás - Miért veszélyes?

    A végbél és vastagbél tisztítása témájában számtalan írást találhatunk a világhálón, azonban az ezzel kapcsolatos vélekedés eléggé ellentmondásos. Van, aki kifejezetten hasznosnak és egészségesnek véli, mások inkább csak a hátrányáról írnak.

    A reflux diéta alapelvei

    A reflux betegségre jellemző tünetek – gyomorégés, rekedtség, köhögés – gyakran közvetlenül étkezés után vagy lefekvéskor jelentkeznek, súlyosbodnak. Speciális táplálkozással, néhány diétás szabály betartásával enyhíthetők a panaszok, a helyes étkezési szokások azonban önmagukban legtöbbször nem jelentenek megoldást a problémára, csupán a megfelelő terápia kiegészítéseként járulnak hozzá a panaszok javulásához.

    Nyolc dolog, ami árt a bélflórának

    A bélflóra az egészség forrása lehet, azonban ha egészséges egyensúlya megváltozik, betegséget és fáradtságot okozhat. Éppen ezért az egészséges bélflóra felépítése és fenntartása nagyon fontos. Cikkünkből megtudhatja, hogyan érheti el ezt, illetve melyik az a nyolc dolog, amit kerülnie kell, ha bélflóráját egészségesnek szeretné tudni.

    Milyen alvási testhelyzet ajánlott refluxos betegeknek?

    A főként gyomorégéssel, túlzott savtermeléssel járó refluxbetegség nemcsak kellemetlen, de veszélyes is. A panaszok főként éjszaka, fekvő helyzetben jelentkeznek, ezért van a betegek számára különösen nagy jelentősége annak, hogy milyen testhelyzetben fekszenek, alszanak.

    A kezeletlen reflux szövődményei

    A gyomorégést és a reflux egyéb tüneteit minden esetben komolyan kell venni, a betegséget kezelni kell. Hosszú távon - kezelés nélkül - ugyanis a nyelőcsövet, a légcsövet és a szájüreget irritáló maró hatású gyomorsav számos súlyos szövődmény kialakulásához vezethet.

    Reflux - Amit Ön is megtehet

    Mivel a refluxbetegség pontos kiváltó oka nem ismert, megelőzni nem tudjuk, de életmódunk változtatásával és a megfelelő terápiával a reflux súlyosságát, a panaszok kiújulásának gyakoriságát is csökkenteni tudjuk.

    Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?

    A reflux betegség legjellemzőbb tünete a gyomorégés érzése, azonban olyan panaszok is jelentkeznek a reflux eredményeként, mint a köhögés, a rekedtség vagy horkolás, a torokfájás vagy a gyorsan romló fogak.

    A refluxbetegség várható kimenetele

    A reflux tünetei mindenképpen kezelést igényelnek. Az első lépés az életmód-változtatás, mely azonban önmagában az esetek jelentős részében nem elég hatásos.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.