• A savas reflux rákos hatásai

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító

    Ha a savas reflux gyakran fordul elő, és kezeletlen marad, állandó gyulladást okoz, mely rákká fajulhat.

    Normális emésztés során a nyelőcső alsó szakaszán elhelyezkedő záróizom (LES) szerepe, hogy a nyelőcsőből az élelmiszert és a folyadékot a gyomorba juttassa, majd ott is tartsa.  Miután az étel a gyomorba került, a LES szorosan zár, mintegy falat képezve a nyelőcső és a gyomor tartalma között. Savas reflux esetén azonban a nyelőcső alsó záróizom nem zár tökéletesen, így a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. Mindez irritációt és egyéb tüneteket eredményez.

    Hirdetés

    GERD

    A tartós savas refluxot, mely heti két alkalomnál gyakrabban jelentkezik, gastrooesophagealis reflux betegségnek, azaz GERD-nek nevezzük. A GERD kialakulásának pontos okai nem ismertek, de eredhet hiatus sérvtől, elhízástól, terhességtől és dohányzástól is.

    A gyomorsav okozta károsodás oesophagitist okozhat, mely a nyelőcső vérzésével és fekélyesedésével járó állapot. Kezeletlenül a GERD olyan súlyos szövődményekhez vezethet, mint a Barrett-nyelőcső, mely az egyik legvégzetesebb ráktípus, illetve a nyelőcsőrák. A kezelés általában életmód változtatásból, gyógyszeres kezelésből, műtétből, illetve ezek kombinációjából áll.

    Barrett-nyelőcső

    A Barrett-nyelőcső olyan állapot, melyben a nyelőcső alsó szakaszának laphámja elpusztul, és azt különböző hosszúságban hengerhám foglalja el. Ezt a folyamatot metaplasiának hívják, melyről úgy gondolják, a szervezet védekező mechanizmusa a tartós savas expozícióra válaszul, és leggyakrabban azoknál fordul elő, akiknél hosszú idő óta áll fenn a GERD. Idővel azonban abnormális növekedés, azaz dysplasia alakulhat ki, és fejlődik egyre, mielőtt rákossá válik. A Barrett-nyelőcső visszafordíthatatlan folyamat, ám életmód változtatással, gyógyszeres kezeléssel, vagy műtéttel csökkenthető a rák kialakulásának kockázata.

    Nyelőcsőrák

    A Mayo Klinika szerint a nyelőcsőrák kialakulásának okai ismeretlenek, ám a GERD az egyik vezető kockázati tényezője ennek a halálos betegségnek. Feltételezések szerint a nyelőcső folyamatos irritációja DNS változásokat okozhat, mely nyelőcsőrákhoz vezet.

    A nyelőcsőrák kezelése a rákos állapot stádiumától, az általános egészségi állapottól, és a személyes preferenciától függ. A kezelési lehetőségek közé tartozik a műtét, a kemoterápia és a sugárkezelés. A nyelőcsőrák megelőzhető a savas reflux és a GERD kezelésével, az esetlegesen már diagnosztizált Barrett-nyelőcső nyomon követésével és egészséges életmód fenntartásával.

    (WEBBeteg - CS. K.)

    Módosítva: 2014.06.24 20:11, Megjelenés: 2014.06.24 20:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Triggerpont masszázs

    Triggerpont masszázs

    Cs. K., fordító

    Miért hasznos férfiaknál? Hol alkalmazható a triggerpont terápia?

    Psoriasis

    Psoriasis

    K. M.

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Reflux mellett szabad sportolni?

    Számos tanulmány igazolta, hogy a refluxbetegségben szenvedők ritkábban sportolnak, mert a panaszaik átmenetileg fokozódhatnak. Ne hagyjuk, hogy a reflux megakadályozzon abban, hogy fittek legyünk. Mire érdemes odafigyelni, ha továbbra is rendszeresen szeretne mozogni?

    Mit kell tudni a vastagbéltükrözésről?

    A vastagbéltükrözés a végbél, a vastagbél és a vastagbél-vékonybél átmenet szakaszán előforduló rendellenességek, elváltozások felismerésére irányuló eljárás, melynek során nemcsak diagnosztizálásra, hanem szövettani mintavételre és bizonyos terápiás beavatkozásokra is lehetőség van.

    A refluxbetegség hajlamosító tényezői

    Refluxbetegségről akkor beszélünk, ha a gyomortartalom nyelőcsőbe jutása a normálisnál többször, vagy hosszabb időn keresztül következik be. A kórkép kialakulásához a nyelőcsövet védő (ún. defenzív) és a gyomorból a nyelőcsőbe kerülő károsító (ún. agresszív) faktorok egyensúlyának felbomlása vezet.

    Ha túl sok a gyomorsav

    A gyomorsav rendkívül erős sav, feladata az ételek emésztése, és az étellel a tápcsatornába került kórokozók ártalmatlanítása. A gyomorfal védőrétege megvédi a gyomrot a gyomorsavtól.

    A székelési inger hiányának okai és kezelése

    Mi okozhatja a székelési inger hiányát? Miért veszélyes? Mihez vezethet? Mi a teendő ilyen esetben?

    Életmódtanácsok refluxos betegeknek

    Sok időre és türelemre van szükség, hogy a mindennapokban kiegyensúlyozottak tudjunk maradni, leküzdhessük a stresszt és megelőzzük annak minden negatív következményét, ám mindez nem lehetetlen feladat.

    A reflux diéta alapelvei

    A reflux betegségre jellemző tünetek – gyomorégés, rekedtség, köhögés – gyakran közvetlenül étkezés után vagy lefekvéskor jelentkeznek, súlyosbodnak. Speciális táplálkozással, néhány diétás szabály betartásával enyhíthetők a panaszok, a helyes étkezési szokások azonban önmagukban legtöbbször nem jelentenek megoldást a problémára, csupán a megfelelő terápia kiegészítéseként járulnak hozzá a panaszok javulásához.

    A kezeletlen reflux szövődményei

    A gyomorégést és a reflux egyéb tüneteit minden esetben komolyan kell venni, a betegséget kezelni kell. Hosszú távon - kezelés nélkül - ugyanis a nyelőcsövet, a légcsövet és a szájüreget irritáló maró hatású gyomorsav számos súlyos szövődmény kialakulásához vezethet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.