A daganatos betegségek legújabb terápiái

Dr. Molnár Katalin
szerző: Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus - WEBBeteg
megjelent:

Világszerte a daganatos betegség a betegségek betegsége jelzővel emlegetett. Éppen ezért nem kisfokú a szakmai és tudományos igény a hatékony terápia megtalálására. A daganatos sejtekben lejátszódó folyamatok hatékonyabb megismerése egyre inkább a célzott biológiai terápiákhoz vezetett.

Az új terápiák

Célzott biológiai terápia

A célzott, biológiai terápia az utóbbi 10-15 év fejleménye. Molekuláris biológiai jelátviteli utak gyógyszeres megakadályozásával, ún. blokkolásával, a daganatos sejtek növekedésének és elsősorban további osztódási lehetőségének célbavétele az alapvető irányelv. Tehát fejlődött a molekuláris patológia, melynek eredményeképpen a daganatos sejtek biológiai folyamatainak ismeretei a gyakorlatba ültetve, célzott terápiát jelentenek ma már az emlődaganatok, vesesejtes daganatok, vastagbéldaganatok, tüdődaganatok, malignus melanóma, májdaganatok kezelésében is. Elmondható, hogy a daganatos fejlődésért felelős biológiai útvonalak bonyolult interakció alapján működnek és sokszor egy proliferációs útvonal blokkolásával nem gyógyul meg teljesen a beteg, de életesélyt kap a további terápiára, jobb életminőséget és lehetőséget, hogy betegsége ha gyakran esélytelen is a teljes gyógyulásra, a terápiás vonalak egymásra épülésével krónikussá tehető és hosszú ideig kezelhető legyen.

A célzott biológiai terápia csak annak megfelelő daganattípusokban, szakmai irányelvek és onkológiai bizottságok döntései alapján adható.

Új lehetőségek a szakmák összefogásával

Az utóbbi évek érdeme mindenképpen a multidiszciplinaritás, amikor az illetékes társszakmák karöltve döntenek a protokolloknak megfelelő optimális betegre szabott kezelési elvekről, terápiákról. Ma már a daganatos betegségek kezelése többszakmás feladat, egyfajta közös szemléletmódot igényel. A beteg több társszakma betege, és akkor tudjuk az onkológiai betegséget jól kezelni, ha minden szinten a legoptimálisabb ellátást kapja.

Gyakori egyes terápiás modalitások egy időben történő alkalmazása is. Ilyen a radiokemoterápia vagy kemoradioterápia, amikor egy időben a beteg protokolloknak megfelelően kap sugárkezelést és kemoterápiát is. A kemoradioterápia kihasználja a sugárkezelés és a kemoterápia szinergikus hatását a jobb terápiás kimenetel céljából. A daganatos sejtek elpusztítása a cél, megcélozva a sejtciklus azon szakaszait, ahol a sejtosztódás leállítható. Az agydaganatok, fej-nyak daganatok, tüdődaganatok, nem műthető méhszájdaganatok, végbél- és végbélnyílás daganatok, húgyhólyag tumorok, gyomor- és nyelőcső tumorok tekintetében a radiokemoterápia az optimális kezelési lehetőség sokszor műtét előtt, gyakran nem műthető daganatoknál, de szükséges lehet műtét után is.

Mindehhez szükséges műszerpark, új diagnosztikai és technikai fejlesztés szükséges. A szakma szabályainak betartása, az igényesség a még precízebb, pontosabb technikák bevezetésére – adott. A daganatos betegek kezelése centrumokban történik.

A régebbi terápiák is fejlődnek

A kemoterápiás kezelések is fejlődtek, új gyógyszer kombinációk együttes hatása ismert. Nagy multicentrumos klinikai vizsgálatok eredményeire alapozva vezethető be az újabb kemoterápiás protokoll, mely sokszor biológiai terápiát is tartalmaz, pl. tumor ér fejlődés gátló szert, melynek adásával a daganatos sejt táplálása – vérellátása csökken, így a terápia hatékonyabb lehet.

Az immunterápia minden daganatos kezelés alapja. Még a mechanisztikusan felfogott sugárkezelés is vezethet olyan immunválaszhoz, mely az egész szervezet immunrendszerét aktiválva, segít a daganatos sejtek elpusztításában. Az emberi szervezetben nagyon fontos az interakció fogalma, még sejt szinten is. A sokszor érthetetlen jelátvitel, információterjedés megismerésével újabb terápiás utak nyílnak meg kezelési lehetőségként.

(WEBBeteg - Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.