A méhnyakrák kezelése

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A korai stádiumban felismert méhnyakrák sikeresen kezelhető. A kezelés formája, és a betegség prognózisa a rák típusától és előrehaladottsági szintjétől függ, emellett figyelembe kell venni az életkort, az általános egészségi állapotot, az életminőséget illetve azt is, hogy a beteg szeretne-e majd a jövőben gyermeket.

A kezelés típusai

width: 282px; height: 182px;" >

A téma cikkei - Méhnyakrák

7/1 A méhnyakrák tünetei, rizikófaktorai, szövődményei
7/2 A méhnyakrák diagnosztikája
7/3 A méhnyakrák kezelése
7/4 Méheltávolítás
7/5 Méhnyakrák - Mik a kilátások?
7/6 A HPV fertőzés tünetei és kezelése
7/7 A HPV elleni oltás

A méhnyakrák terápiája lehet egyszerű, illetve összetett terápia.

  • Műtét a daganat eltávolítására. A műtét típusa a rákos elváltozás helyétől és kiterjedésétől, illetve attól függ, akar-e majd még gyermeket a beteg.
  • Sugárterápia, mely során nagy dózisú besugárzással vagy a hüvelybe helyezett implantátummal pusztítják a rákos sejteket. A sugárterápiát csak a betegség egy bizonyos előrehaladottsági szintjénél és gyakran műtéttel kombinálva alkalmazzák.
  • A kemoradioterápia a kemoterápia és a sugárterápia kombinációja. A korai és a végstádiumú méhnyakrák kezelésénél is gyakran alkalmazzák.
  • A kemoterápia során gyógyszerekkel pusztítják a rákos sejteket, és általában az előrehaladott méhnyakrákot kezelik vele.

A kezelés érzelmi oldala

Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV?

A vírusok a méhnyakrák mellett szerepet játszhatnak a végbélrák, a hüvely- és szeméremtesttumorok, a ritkán előforduló hímvesszőrákok kialakulásában is, továbbá a fej-nyaki régió rosszindulatú daganatainak egy kisebb hányada is visszavezethető ezen vírusfertőzésekre. Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV?>>

A rákos diagnózis legtöbbször félelmet és haragot vált ki a betegből, de az is előfordul, hogy túlzottan is higgadt, nyugodt marad. Teljesen normális, ha az érzelmek széles skáláját tapasztalja, illetve azok nagyon gyors változását. A legtöbbeknek segít, ha a családjával, barátaival sikerül beszélnie ezekről az érzésekről.

Amennyiben úgy érzi, hogy a diagnózis miatt fellépő érzelmi állapota megakadályozza abban, hogy a megfelelő döntéseket hozza az egészségével kapcsolatban, mindenképp beszéljen orvosával! Érdemes pszichológus segítségét is igénybe venni ilyen esetben.

Testkép és szexualitás

A testkép és a szexualitás gyakran változik a rákos kezelést követően. A testképpel kapcsolatos problémák kezeléséhez hozzátartozik, hogy nyíltan beszéljen partnerével az érzéseiről, illetve orvosával az aggodalmairól. Sokat segíthet egy pszichológus is, akivel őszintén beszélhet problémáiról.

Kezelés terhesség alatt

A terhes nők rákkezelése ugyanolyan, mint azoké, akik nem várnak gyermeket. Azonban az, hogy mikor kezdik meg a kezelést, nagyban függ attól, hogy a rák mennyire előrehaladott, illetve, hogy a kismama hányadik trimeszterben van. Például ha a rákos elváltozás még csak korai stádiumú, és a kismama a harmadik trimeszterben van, a kezelést elhalasztják a szülésig. Egyéb esetekben a kezelés koraszülést vagy vetélést okozhat.

Utógondozás

A méhnyakrákos kezelést követően fontos az utókezelés, mely rendszeres vizsgálatokat is magában foglal:

  • medence vizsgálat és Pap teszt minden 3-6 hónapban az első két évben
  • a második év letelte után további 3-5 éven keresztül félévenkénti medence vizsgálat és Pap teszt
  • az ötödik év után évenkénti medence vizsgálat és Pap teszt

Mindezek mellett, ha az orvos indokoltnak találja, hasi és medence CT vizsgálatot is kérhet annak ellenőrzésére, hogy a rák továbbterjedt-e a medencében és a hasüregben.

(WEBBeteg - CS. K., fordító; Forrás: webmd.com, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)

Cikkajánló

Méhnyakrák - Kis figyelemmel megelőzhető

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Méhnyakrák
A méhnyakrák már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető. Ennek ellenére a méhnyakrákos megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban, mivel sok nő nem vesz részt rendszeresen a szűrővizsgálatokon.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Nőgyógyászati Központ - Dr. Hernádi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.