• A méhnyakrák kezelése

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító

    A korai stádiumban felismert méhnyakrák sikeresen kezelhető. A kezelés formája, és a betegség prognózisa a rák típusától és előrehaladottsági szintjétől függ, emellett figyelembe kell venni az életkort, az általános egészségi állapotot, az életminőséget illetve azt is, hogy a beteg szeretne-e majd a jövőben gyermeket.

    A kezelés típusai

    A téma cikkei - Méhnyakrák

    8/1 A méhnyakrák tünetei, rizikófaktorai, szövődményei
    8/2 A méhnyakrák megelőzése
    8/3 A méhnyakrák diagnosztikája
    8/4 A méhnyakrák kezelése
    8/5 Méheltávolítás
    8/6 Méhnyakrák - Mik a kilátások?
    8/7 A HPV fertőzés tünetei és kezelése
    8/8 A HPV elleni oltás

    A méhnyakrák terápiája lehet egyszerű, illetve összetett terápia.

    • Műtét a daganat eltávolítására. A műtét típusa a rákos elváltozás helyétől és kiterjedésétől, illetve attól függ, akar-e majd még gyermeket a beteg.
    • Sugárterápia, mely során nagy dózisú besugárzással vagy a hüvelybe helyezett implantátummal pusztítják a rákos sejteket. A sugárterápiát csak a betegség egy bizonyos előrehaladottsági szintjénél és gyakran műtéttel kombinálva alkalmazzák.
    • A kemoradioterápia a kemoterápia és a sugárterápia kombinációja. A korai és a végstádiumú méhnyakrák kezelésénél is gyakran alkalmazzák.
    • A kemoterápia során gyógyszerekkel pusztítják a rákos sejteket, és általában az előrehaladott méhnyakrákot kezelik vele.
    Hirdetés

    A kezelés érzelmi oldala

    Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV?

    A vírusok a méhnyakrák mellett szerepet játszhatnak a végbélrák, a hüvely- és szeméremtesttumorok, a ritkán előforduló hímvesszőrákok kialakulásában is, továbbá a fej-nyaki régió rosszindulatú daganatainak egy kisebb hányada is visszavezethető ezen vírusfertőzésekre. Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV?>>

    A rákos diagnózis legtöbbször félelmet és haragot vált ki a betegből, de az is előfordul, hogy túlzottan is higgadt, nyugodt marad. Teljesen normális, ha az érzelmek széles skáláját tapasztalja, illetve azok nagyon gyors változását. A legtöbbeknek segít, ha a családjával, barátaival sikerül beszélnie ezekről az érzésekről.

    Amennyiben úgy érzi, hogy a diagnózis miatt fellépő érzelmi állapota megakadályozza abban, hogy a megfelelő döntéseket hozza az egészségével kapcsolatban, mindenképp beszéljen orvosával! Érdemes pszichológus segítségét is igénybe venni ilyen esetben.

    Testkép és szexualitás

    A testkép és a szexualitás gyakran változik a rákos kezelést követően. A testképpel kapcsolatos problémák kezeléséhez hozzátartozik, hogy nyíltan beszéljen partnerével az érzéseiről, illetve orvosával az aggodalmairól. Sokat segíthet egy pszichológus is, akivel őszintén beszélhet problémáiról.

    Kezelés terhesség alatt

    A terhes nők rákkezelése ugyanolyan, mint azoké, akik nem várnak gyermeket. Azonban az, hogy mikor kezdik meg a kezelést, nagyban függ attól, hogy a rák mennyire előrehaladott, illetve, hogy a kismama hányadik trimeszterben van. Például ha a rákos elváltozás még csak korai stádiumú, és a kismama a harmadik trimeszterben van, a kezelést elhalasztják a szülésig. Egyéb esetekben a kezelés koraszülést vagy vetélést okozhat.

    Utógondozás

    A méhnyakrákos kezelést követően fontos az utókezelés, mely rendszeres vizsgálatokat is magában foglal:

    • medence vizsgálat és Pap teszt minden 3-6 hónapban az első két évben
    • a második év letelte után további 3-5 éven keresztül félévenkénti medence vizsgálat és Pap teszt
    • az ötödik év után évenkénti medence vizsgálat és Pap teszt

    Mindezek mellett, ha az orvos indokoltnak találja, hasi és medence CT vizsgálatot is kérhet annak ellenőrzésére, hogy a rák továbbterjedt-e a medencében és a hasüregben.

    (WEBBeteg - CS. K., fordító; Forrás: webmd.com, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)

    8/3 A méhnyakrák diagnosztikája |8/4 | 8/5 Méheltávolítás: mikor szükséges?

     

    Módosítva: 2015.08.17 21:41, Megjelenés: 2015.08.17 21:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Alvászavar

    Alvászavar

    B. M., szakfordító

    Melyek a leggyakoribb háttérben álló pszichés betegségek?

    Szénanátha megelőzése

    Szénanátha megelőzése

    B. M., szakfordító

    Az ősz a legideálisabb évszak a hiposzenzibilizáció megkezdésére.

    Betegségek, amelyek kapcsán nem is gondolnánk a hüvelyszárazságra

    Normál esetben a hüvelyfalat egy vékony, tiszta folyadékréteg síkosítja. Az ösztrogén hormon segít fenntartani ezt a folyadékréteget, így védve az egészséges, rugalmas hüvelyfalat.

    Hitek és tévhitek a hüvelyszárazságról

    A hormonális és vérkeringési változásokat közvetítő hüvely szöveti felépítése is rendkívüli. Szentágothai professzor fogalmazásában: a hüvely rugalmas rostokba ágyazott, hatalmas simaizomtömeg, melyben a falat borító hám szerkezetén kívül más rendezettség nehezen ismerhető fel.

    Méhnyakrák - Kis figyelemmel megelőzhető

    A méhnyakrák már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető, ennek ellenére a méhnyakrákos megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban.

    A rák leküzdése - Emese története

    Sorozatunkban olyan emberek történeteit mutatjuk be, akiknek nap mint nap, közvetve vagy közvetlenül szembe kell nézniük egy egész életüket meghatározó betegséggel. Ismerjék meg Emese történetét, akinél már kétszer is diagnosztizáltak rákot élete során.

    Méhnyakrák - Mire számíthat a nőgyógyásznál?

    Rendszeres nemi életet élő nők esetén a szűrővizsgálaton való részvétel évente ajánlott, egy egyszerű vizsgálattal ugyanis a méhnyakrák kialakulása megelőzhető!

    A HPV-fertőzés a családtervezést is veszélyeztetheti

    Több mint 50% az esélye annak, hogy kialakuljon HPV-fertőzés az ember élete során, azonban egy legyőzött fertőzés után csak az érintettek alig több mint felénél mutathatók ki HPV elleni antitestek, ami azt jelenti, hogy újra és újra megfertőződhetnek.

    Méhnyakrák - milyenek a kilátások?

    A méhnyakrák egyáltalán nem ritka betegség, az onkológiára kerülő betegek kb. 10 százaléka méhnyaktumoros.

    Tények a méhnyakrákról - amit mindenkinek érdemes lenne tudni

    A Szinapszis Kft. egy nemzetközi projekt (Aurora Projekt) keretében 6 ország (Románia, Csehország, Szlovákia, Görögország, Olaszország, Magyarország) több mint 2300 válaszadójának ismereteit elemezte. Az eredmények alapján akadnak még, akik a méhnyakrákkal kapcsolatos tudása fontos kérdésekben hiányos, így nem hozhatnak felelős döntést a betegség megelőzését illetően – különösen igaz ez a magyar nőkre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.