Mit kell tudni a sugárterápiáról?

szerző: Dr. Horváth Balázs, általános orvos - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus frissítve:

A sugárterápiának nagy szerepe van a daganatos betegek kezelésében. A daganatos betegek több mint fele részesül sugárkezelésben. A sugárkezelés során megavolt energiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása.

A sugárkezelés során megavolt energiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében a besugárzott szövetekben károsodik a daganatos sejt örökítő anyaga (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása.

A sugárzás természetesen káros hatással jár a besugárzott ép szövetekre is. A daganatos sejtek sugárérzékenysége azonban általában nagyobb, mint az ép szöveteké, így nagyrészt szelektív hatás érhető el. A sugárterápia alkalmazásának mintegy 120 éve alatt igen nagy előrehaladás történt a sugárterápiás eljárások terén, a kezelések egyre szelektívebbé és hatékonyabbá válnak.

A sugárkezelés során elérhető végleges gyógyulás. Sajnos azonban még ma is sok esetben csak a daganatos szövet növekedésének késleltetése, a daganatos fájdalom csökkentése a kezelés eredménye.

A sugárkezelés lehet önálló alternatíva egyes daganatok kezelése során (gégerák, bőrdaganatok), de többnyire a sebészi és kemoterápiás eljárásokkal együtt, kombinálva alkalmazzák.

A sugárterápia formái

A sugárterápia során kétféle eljárást alkalmaznak: külső, illetve belső besugárzást.

  • A külső besugárzás során egy a szervezettől meghatározott távolságra lévő sugárforrásból adják le a sugarat.
  • A belső besugárzás olyan eljárás, mely során szervezetbe behelyezett vezetővel vagy a sugárforrással adják le károsító és gyógyító sugarakat. Leggyakrabban a bőr, az emlő-, és a prosztata tumoroknál, valamint a méh- és végbéltumorok esetén használatos eljárás.

A sugárterápia megtervezése a radioonkológus orvos feladata. A tervezés során CT-, MR-, egyes esetekben PET-vizsgálatokkal azonosítják a besugarazandó terület pontos méretét, elhelyezkedését. Ezt követően az orvos a daganat típusa, kiterjedése és sugárérzékenysége alapján tervezi meg a kezelést.

Hogyan zajlik a sugárterápiás kezelés?

A sugárkezelés arra kifejlesztett speciális centrumokban történik. A sugárterápiás készüléket a páciens melletti helyiségből számítógép segítségével irányítják.

Maga a besugárzás nem fáj, nem éget, nem okoz kellemetlen érzést. Egy-egy alkalommal néhány percig tart.

A tumor elpusztításához szükséges sugárdózist nem egyetlen alkalommal, hanem több hét alatt (frakcionáltan) adják be. Minden nap ugyanazt a kezelést ismétlik meg, a sugárnak mindig ugyanolyan szögben és intenzitásban kell elérnie a célterületet, ezért a kezelés alatt a beteg részéről fontos a stabil, mozdulatlan testtartás, valamint az egyenletes, kis intenzitású légzés.

Egyes daganatok esetén (például prosztata vagy kismedencei besugárzás esetén) orvosok néha kérhetik, hogy a beteg mindig teli (esetenként mindig üres) hólyaggal érkezzen. A megfelelő táplálkozásnak is van szerepe, mivel a belekben felhalmozódó gázok vagy salakanyagok mennyisége befolyásolhatja a sugár útját, így pl. hasi szervek sugárzása esetén kerülni kell a puffasztó ételek fogyasztását.

A kezelés után a beteg a környezetére nézve nem veszélyes, mert nem válik sugárzóvá. Ez alól kivétel a radioaktív gyógyszerek szájon át történő alkalmazása a Nuclearis Medicina osztályokon, pl. pajzsmirigytumorok esetén.

A sugárterápia mellékhatásai

A sugárkezelés mellékhatásai a besugárzott terület nagyságától és a sugár mennyiségétől függenek.

A mellékhatások lehetnek koraiak, illetve későiek. A korai mellékhatások általában a terápia utolsó szakaszában jelentkeznek, fokozatosan erősödnek, de 2-4 héttel az utolsó kezelést követően már nagymértékben csökkennek. A késői mellékhatások a sugárterápia befejeződését követően hónapok, vagy akár évek múlva jelentkezhetnek.

Általános mellékhatások

Leggyakoribb általános panaszok a fáradékonyság, az étvágytalanság és a bőrtünetek, beleértve a hajhullást.

A sugárkezelés folyamán a szervezet a szokásosnál több energiát használ fel, ez az oka a fáradságnak. Ez a tünet a kezelés befejezése után még 4-6 hétig is eltarthat.

Fontos, hogy a beteg táplálkozása kiegyensúlyozott legyen, hogy a nagyobb mértékű súlyvesztést megelőzze. Fehérjékben, vitaminokban gazdag, kalóriadús ételek fogyasztása ajánlott. Legtöbb esetben kalóriadús tápszerek fogyasztása is indokolt.

A sugárzásnak kitett bőrfelületen olyan tünetek alakulnak ki, mint napégés esetén. A bőrfelület kiszárad, lehámlik, viszkető érzés jelentkezik. A tünetek enyhítésére langyos vizes borogatás, semleges mosakodószer, testápoló használata ajánlott. Dezodorok, parfümök, púderek használatát kerülni kell.

A hajvesztés általában átmeneti, de a haj lassabban nő vissza, mint kemoterápiás kezelést követően kialakult kopaszság esetén.

Specifikus mellékhatások

A fej-nyaki tumorok esetén a radioterápia mellékhatásaként gyakran nyálhiány, szájszárasság, ízlelési képesség csökkenése következhet be, ez étvágytalansághoz, étkezési nehezítettséghez vezet. A testsúlyvesztés elkerülése érdekében ezért a következők ajánlottak: többszöri, kisebb mennyiségű étkezés, vitaminok szedése, kalóriadús folyadékok fogyasztása.

A hasi régiót érintő besugárzás esetén leggyakoribb mellékhatás a hasmenés, a hosszú távú mellékhatások között szerepelhet a bélgyulladás. Ebben az esetben is fontos a megfelelő vitaminbevitel, a kalóriában gazdag folyadékpótlás. Kerülni kell a koffein tartalmú italok (kávé, tea), a tej és tejtermékek fogyasztását.

A medencét, kismedencét érő besugárzásnak vizelési és székelési problémák lehetnek a következményei, ezek rendszerint megfelelő gyógyszerekkel ellensúlyozhatók. A has és kismedencei régió besugárzásánál egyaránt a tej- és gluténmentes diéta megelőzi a sugárzás okozta mellékhatások kialakulását.

Ugyancsak fontos kiemelni az alhasat, kismedencét érintő sugárkezelés esetén az ivarszervekre gyakorolt hatást. A sugár károsíthatja a férfiak megtermékenyítő képességét, a nők fogamzóképességét. A sugárkezelés ideje alatt, és azt követően általában a kezelést követő 2 évig, a gyermeknemzés elkerülése ajánlott a magzatra gyakorolt káros hatások miatt.

Sugárterápia szervek szerint

Dr. Horváth Balázs, általános orvosForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Horváth Balázs, általános orvos; További felhasznált irodalom: Rákgyógyítás.hu
Lektorálta, aktualizálta: Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.