Precíziós onkológia az emlőrák kezelésében

Dr. Pukoli Dániel
Szerző: WEBBeteg - Dr. Pukoli Dániel
Megjelent: 2020.05.23

Az elmúlt évtizedekben az onkológia területén végbemenő szemléletváltás következtében az emlődaganatok kezelésében a klasszikus terápiás módszerek mellett egyre nagyobb szerepet kap a személyre szabott terápia, melyet precíziós onkológiának is nevezünk.

A klasszikus tumorterápia alapját a daganat elhelyezkedése, kiterjedtsége és szövettani felépítése képezte, azonban az utóbbi évtizedek kutatásai során kiderült, hogy az azonos elhelyezkedésű, és akár egyforma szövettani felépítésű tumorok esetén is különböző genetikai eltérések azonosíthatók a daganatok létrejöttének hátterében, így egy betegségtípuson belül további alcsoportok különíthetők el.

Az emlőrák nem egységes betegség. A klasszikus szövettani típusok is számos alcsoport meghatározását teszik lehetővé, melyek kórlefolyásában lényeges különbségek figyelhetők meg. A gyógyszeres terápia megválasztásában is lényeges a manapság széles körben alkalmazott immunfenotípus-meghatározás, amely az emlőrák endokrin terápia iránti érzékenységét meghatározó hormonreceptoroknak („jelfogók”), speciális rákkeltő mutációnak – a HER2-onkogénnek –, vagy ezek hiányának, és a daganat osztódási aktivitásának meghatározásán alapul. Az emlőrák gyógyításában is a daganat komplex – műtéti, sugár és gyógyszeres terápia sokszakmás együttműködés alapján meghatározott – kezelési sorrendje és típusa jelenti a gyógyulás esélyét.

Ennek a felfedezésnek köszönhetően napjainkban az emlődaganatok kivizsgálásának a képalkotó eljárások, klinikai tünetek vizsgálata, szövettani vizsgálatok mellett fontos részét képezi a molekuláris genetikai diagnosztika. Ennek segítségével megkereshetők a tumor kialakulásának hátterében álló úgynevezett ’driver’ mutációk, melyek azonosítása nem csak a kezelés megválasztása, de a betegség kimenetele, a terápiára adott válasz előrejelzése szempontjából is igen fontos. Ezért az emlőrák kezelésének klasszikus módszerei (a daganat sebészi eltávolítása, sugárkezelés, valamint a kemoterápia) mellett napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a célzott molekuláris szerek, hormonterápiák, valamint az immunterápiák is akár önmagukban, akár a klasszikus kezelési módszerek kiegészítőjeként.

Milyen személyre szabott terápiás lehetőségek vannak emlőrák esetén?

A daganatok kezelésében elsőként alkalmazott célzott terápiás szerek az emlőrákok esetén alkalmazott ösztrogénreceptor-blokkoló hormonterápiás készítmények voltak, mivel a kutatások azt igazolták, hogy az ösztrogénreceptorokat nagyobb mennyiségben kifejező daganattípusok az ösztrogén nevű hormont használják növekedésükhöz. Ma már a terápia megválasztása céljából a mellrákok kivizsgálásának szerves részét képezi a tumor ösztrogén-, valamint progeszteronreceptor státuszának meghatározása (Az endokrin terápia 1974 óta elérhető, jelenleg főként előrehaladott vagy áttétes esetekben az endokrin és célzott terápia a CDK- és mTOR-gátló szerekkel a hormonreceptor-pozitív esetek kezelésének legkorszerűbb módja. A CDK-inhibitorok műtét után kiegészítő, úgynevezett adjuváns alkalmazására számos klinikai vizsgálat folyik.)

Az emlődaganatok kialakulásának hátterében az esetek 20-25%-ban a HER2-gén mutációi állnak. Ezen mutációk molekuláris diagnosztikai módszerekkel való azonosítása rendkívül fontos, mivel a HER2-mutáció pozitív emlőrákok esetén hazánkban is elérhetők törzskönyvezett, a társadalombiztosító által is finanszírozott célzott molekuláris terápiás szerek.

Az úgynevezett tripla negatív emlődaganatok esetén, melyeknél sem az ösztorgén- és progeszteronreceptorok felszaporodása, sem a HER2-gén mutációi nem azonosíthatók, az ezeket célzó terápiák hatástalanok lennének. Az úgynevezett tripla negatív emlőrákok genetikai heterogenitása kifejezett, ezért esetükben a multigén vizsgálatok szerepe jelentősen előtérben áll. Ezekben az esetekben lehet hatékony az immun- és kemoterápia kombinációja megfelelő molekuláris biológiai paraméterek kimutathatósága esetén. A genetikai sokszínűségnek megfelelően számos célzott kezelési lehetőségre derülhet fény, ami ennek a rossz pognózisú betegségben szenvedőknek jelenthet reményt. VEGF-gátló szerek is hatásosak lehetnek, melyek az új erek képződését gátolják a tumorokban.

Az emlődaganatok esetén nem csak a fenti alcsoportok különíthetőek el

A BRCA1 és BRCA2 gének mutációi öröklődő emlő- és petefészekrákot okoznak, illetve fokozzák a férfi emlőrák, a prosztatarák és mindkét nemben a hasnyálmirigyrák gyakoriságát.

A mutációk azonosítása esetén (vérből végzett genetikai teszt segítségével) még tünetmentes egyéneknél is szóba jöhet a sebészi beavatkozás (preventív emlő- és/vagy petefészek-eltávolítás) a betegség kialakulásának megelőzése céljából.

Azon emlődaganatok esetén továbbá, ahol a BRCA1/2 génben a molekuláris diagnosztikai vizsgálatokkal sikerül mutációt azonosítani, lehetőség van célzott molekuláris terápia alkalmazására: ezen esetekben az úgynevezett PARP-inhibitorok alkalmazása hatásosnak bizonyult.

A BRCA mutációk keresése – a nemzetközi szakmai ajánlás szerint - ezen okokból indokolt minden esetben 40 éves kor előtt kialakuló emlődaganat esetén. Továbbá 60 éves kor alatt, akiknél a családtagok között több emlőrák is elfordult már, valamint, ha az emlődaganattal diagnosztizált beteg legalább két családtagjánál előfordult emlőtumor, illetve tünetmentes egyének vizsgálata is javasolt lehet, ha a családban igazolt BRCA1/2 mutáció fordul elő.

Hazánkban precíziós onkológiai vizsgálatokat csak bizonyos feltételek mellett finanszírozza az egészségbiztosító. A célzott és immunterápiás lehetőségek egy csoportja befogadott és a mindennapi klinikai gyakorlatban elérhető, míg más esetekben, főleg javallaton túli alkalmazás esetén egyedi méltányossági finanszírozási konstrukcióban állnak rendelkezésre. Minden beteg esetében hangsúlyozni kell a klinikai gyógyszer vizsgálatokban történő részvétel lehetőségét, miáltal újabb, olyan korszerű készítmények vagy kombinációs kezelési lehetőségekhez juthatnak, melyek majd esetleg évek múltán lesznek a mindennapi gyakorlat részei.

Az emlőrákok kezelésében a precíziós onkológia tehát már nem a jövő zenéje, hiszen a betegség kivizsgálásának részét képező molekuláris vizsgálatok függvényében már hazánkban is számos célzott terápiás lehetőség áll rendelkezésre az emlődaganattal küzdő betegek számára leghatásosabb gyógymód személyre szabott megválasztására.

Olvasson tovább! Hogyan érhetőek el a személyre szabott rákterápiák?

Dr. Pukoli DánielForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Pukoli Dániel

Forrás:

Shim HS, Choi YL, Kim L, et al. Molecular Testing of Lung Cancers. J Pathol Transl Med. 2017;51(3):242–254. doi:10.4132/jptm.2017.04.10

https://www.cancer.net/cancer-types/breast-cancer/types-treatment

https://www.nationalbreastcancer.org/breast-cancer-targeted-therapy

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Bechterew-kór Bechterew-kór

A gerincízületek és a keresztcsonti ízület gyulladásos megbetegedése.

Foghúzás utáni teendők Foghúzás utáni teendők

Mit tehetünk annak érdekében, hogy felgyorsítsuk a gyógyulási folyamatot?

Neuroendokrin daganatok - hazánkban is...

A neuroendokrin daganatok előfordulása az egész világon gyorsan növekvő tendenciát mutat. A gyomor-bél-hasnyálmirigy kiindulású neuroendokrin...

Gyorsabb rákdiagnózist eredményezhet...

A HCEMM kutatócsoportja olyan orvosdiagnosztikai eljárást fejleszt, amely lehetővé teszi a nagyon korai fázisban lévő tumoros elváltozások...

Mellrák - Ezekre figyeljen az...

Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés...

Férfiaknak is lehet mellrákjuk?

Az emlő állománya születéskor néhány csatornácskából áll, és nőknél a serdülőkorban a petefészkek által termelt ösztrogén hatására...

Precíziós onkológia: elkerülhetőek...

A daganat gyógyításának új ága azt térképezi fel, hogy a páciens számára a nála jelen lévő génhiba alapján mi a legoptimálisabb kezelési...

A migrénnek is lehet haszna

A migrén rengeteg szenvedést okoz az abban szenvedőknek. Az elviselhetetlen erősségű fejfájás, gyakran hányingerrel, hányással, látászavarral...

Okozhat-e mellrákot a melltartó...

A médiában időről időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az...

A mellrák szűrése, diagnosztikája

Az emlőrák esetén a korai felismerésnek rendkívül fontos szerepe van. A legegyszerűbb módszer a rendszeres önvizsgálat, melyet a betegek saját...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.