• Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

    Dr. Baki Márta
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus

    Mit jelent az aktív onkológiai ellátás? Mikor fejeződik be és milyen lehetőségeink vannak ezek után? Cikkünk többek között ezen kérdésekre keresi a választ.

    A téma cikkei

    11/1 A leggyakoribb daganatok első tünetei
    11/2 Daganatok - Miért alakulhatnak ki az áttétek?
    11/3 Daganatos betegségek megelőzése
    11/4 Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez
    11/5 Sugárkezelés vagy kemoterápia?
    11/6 Pszichoonkológia: A rák és a lélek csatája
    11/7 Hogyan juthat a megfelelő tápanyagokhoz rákkezelés alatt? - Táplálkozási tippek daganatos betegeknek
    11/8 A daganatos fájdalom kezelése
    11/9 Életmód és táplálékkiegészítők kemoterápiás kezelés alatt
    11/10 Hogyan dolgozzam fel az eredménytelen rákterápiát?
    11/11 Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

    Aktív onkológiai ellátásnak nevezzük azt a beavatkozást,  amely a rosszindulatú daganat kiújulásának megakadályozását, késleltetését és/vagy a tumor megkisebbítését vagy elpusztítását tűzi ki célul. Jelen ismertetésünk során a sebészi és sugárterápiás beavatkozásokat nem részletezzük, mert egyes esetben életmentő terápiás ellátások lehetnek ezek. Például: bélelzáródás esetén akut műtét vagy a gátor területén (mediasztinum=szegycsont mögötti terület) igazolt daganatos elváltozás a nagy ereket és az ott található egyéb szöveteket, szerveket összenyomja, és ilyenkor sürgős sugárkezelés indokolt. Ugyancsak a különböző sztentek beültetése is lehet életmentő. Ennek egyik példája: az epeutak elzáródásakor alkalmazott sztent alkalmazása.

    Az „aktív terápia befejezése” kifejezését leginkább akkor használjuk az onkológiai gyakorlatban, ha a daganatok gyógyszeres kezelését függesztjük fel.

    Abban az esetben, ha műtétet követően a daganatot teljes mértékben el lehetett távolítani, s a kiújulásnak kicsi az esélye, akkor további aktív onkoterápiát nem szükséges kapnia a betegnek. Folyamatos ellenőrzés ilyen esetekben is indokolt.

    Milyen más lehetőségek léteznek a további kezelésre?

    Az alkalmazott terápia súlyos mellékhatásai miatt fel lehet függeszteni a kezelést. Amennyiben a terápia hatékonynak bizonyult, akkor esetleg csökkentett dózisban alkalmazhatók ugyanazok a gyógyszerek. Olykor más daganatellenes szerrel vagy szerekkel kell folytatni a kezelést, ha ilyenek rendelkezésre állnak. Az életet veszélyeztető mellékhatás kialakulásakor azonban néhány esetben nem lehet folytatni a kezelést. Javasolt, hogy ennek végleges megállapítását onkológiai szakbizottság végezze.

    Hirdetés

    Meg kell még említenünk, hogy a daganatellenes kezelés különböző esetekben felfüggeszthető. Hosszan tartó kemoterápia során, ha egyensúlyi állapotot sikerült elérni vagy tervezett műtétet végeznek a közeljövőben, akkor kezelési szünetet lehet tartani, vagy módosítani a beteg állapotát figyelembe véve.

    Megfontolandó a beteg további aktív onkológiai kezelése olyan esetekben is, amikor a terápia várhatóan lényegesen rontja a beteg életminőségét, de a daganatot nem vagy csak igen kis mértékben képes csökkenteni. Onkológiai szakbizottság véleményezése ilyen alkalmakkor is szükséges.

    Milyen jogaim vannak?

    A beteg beleegyezését minden beavatkozás előtt kötelező kikérni. Ugyanakkor a betegnek joga van a kezelés visszautasítására is (ld. 1997.évi CLIV. egészségügyi törvény). A beteg döntését teljes körű tájékoztatás után kell meghoznia. A teljes körű tájékoztatásnak magában kell foglalnia a beteg akkori állapotát az alap- és kísérőbetegségek mibenlétét, azok későbbi lefolyását: a javasolt kezelések várható eredményét, illetve a kezelés elmaradása esetén a daganatos állapot változását.

    A választható egyéb gyógymódokat is ismernie kell a betegnek, mielőtt végleges döntését meghozza. A bele nem egyező nyilatkozatot a magyarországi jogszabályok alapján visszavonhatja, de lehet, hogy akkorra már a beteg állapota változik, és a javasolt terápia sem biztos, hogy ugyanaz marad, amit előzőekben javasoltak.

    Az aktív onkoterápia szüneteltetésekor, felfüggesztésekor vagy végleges befejezésekor a közben fellépő tüneteket minden esetben figyelemmel kell kísérni, és szükséges azok ellátása. Elsősorban fájdalomcsillapítás, fogyás, gyengeség kezelése az elsődleges. Ezeket az úgynevezett palliatív ellátásokat a beteg állapotának figyelembevételével annak élete végéig lehet és kell alkalmazni.

    Dr. Baki MártaForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Baki Márta, onkológus

    Módosítva: 2018.08.01 17:25, Megjelenés: 2018.07.17 13:57
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    Miért halnak meg egyre többen májrákban?

    Egyre több meglepő eredmény születik abból, hogy a számítástechnika és a nagy internetes adatbázisok elemzése (lásd: “big data”) elfoglalta méltó helyét az orvostudományban. Tulajdonképpen ennek köszönhető az a fontos kérdés is, amelyről a legutóbbi rákkutató kongresszuson vitáztak.

    Amit a fibroszarkómáról érdemes tudni

    Mi az a fibroszarkóma (fibrosarcoma)? Mi okozhatja a kialakulását? Mik lehetnek a tünetei ennek a daganattípusnak? Hogyan ismerhető fel? Hogyan kezelhető?

    Mit kell tudni a TNM-rendszerről?

    Minden daganatos betegség kezelésének alapvető követelménye a pontosan meghatározott TNM-besorolás, mivel csak az ismert és precízen besorolt onkológiai betegség kezelhető optimálisan az előírt onkológiai protokollok betartásával. A TNM-rendszer az onkológiai betegség előrehaladottságának pontos meghatározására szolgál.

    Molekuláris diagnosztika - Hogyan zajlik a vizsgálat?

    A molekuláris diagnosztikai vizsgálatok napjainkban egyre meghatározóbb tényezővé kezdenek válni. A nemzetközi irányelveknek megfelelően számos daganattípus kezelésénél elengedhetetlen ez a típusú vizsgálat, ugyanakkor molekuláris vizsgálatokat használunk nem daganatos megbetegedések esetén is.

    Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Jó tanácsok betegeknek

    Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott és az állapotának megfelelő étrend ugyanis hatással lehet a kezelési módszerek (műtét, kemoterápia, sugárkezelés) által okozott mellékhatások mértékére (természetesen csökkentve azokat), emellett a megfelelő tápanyag- és energiaellátás megkönnyíti a felépülést is.

    A daganatos megbetegedések lehetséges első jelei

    A daganatos betegségek tünetei nem mindig egyértelműek, így eleinte a rákos betegségeknek sincsenek feltűnő jelei. Néhány tünet azonban a szervezetben lévő rosszindulatú daganatra utalhat.

    A daganatos betegségek legújabb terápiái

    Világszerte a daganatos betegség a betegségek betegsége jelzővel emlegetett. Éppen ezért nem kisfokú a szakmai és tudományos igény a hatékony terápia megtalálására. A daganatos sejtekben lejátszódó folyamatok hatékonyabb megismerése egyre inkább a célzott biológiai terápiákhoz vezetett.

    Több év is eltelhet, amíg egy új terápia a rutin részévé válik

    Június 15-től két napig Mátraháza ad otthont az immár hagyományos Post ASCO szimpóziumnak, amelyet a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság szervez. A rendezvényen az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság éves konferenciáján elhangzottakat tekintik át a hazai orvosok - tudtuk meg prof. dr. Bodoky Györgytől, az MKOT tiszteletbeli elnökétől.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.