• Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

    WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus

    Mit jelent az aktív onkológiai ellátás? Mikor fejeződik be és milyen lehetőségeink vannak ezek után? Cikkünk többek között ezen kérdésekre keresi a választ.

    A téma cikkei

    11/1 A leggyakoribb daganatok első tünetei
    11/2 Daganatok - Miért alakulhatnak ki az áttétek?
    11/3 Daganatos betegségek megelőzése
    11/4 Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez
    11/5 Sugárkezelés vagy kemoterápia?
    11/6 Pszichoonkológia: A rák és a lélek csatája
    11/7 Hogyan juthat a megfelelő tápanyagokhoz rákkezelés alatt? - Táplálkozási tippek daganatos betegeknek
    11/8 A daganatos fájdalom kezelése
    11/9 Életmód és táplálékkiegészítők kemoterápiás kezelés alatt
    11/10 Hogyan dolgozzam fel az eredménytelen rákterápiát?
    11/11 Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

    Aktív onkológiai ellátásnak nevezzük azt a beavatkozást,  amely a rosszindulatú daganat kiújulásának megakadályozását, késleltetését és/vagy a tumor megkisebbítését vagy elpusztítását tűzi ki célul. Jelen ismertetésünk során a sebészi és sugárterápiás beavatkozásokat nem részletezzük, mert egyes esetben életmentő terápiás ellátások lehetnek ezek. Például: bélelzáródás esetén akut műtét vagy a gátor területén (mediasztinum=szegycsont mögötti terület) igazolt daganatos elváltozás a nagy ereket és az ott található egyéb szöveteket, szerveket összenyomja, és ilyenkor sürgős sugárkezelés indokolt. Ugyancsak a különböző sztentek beültetése is lehet életmentő. Ennek egyik példája: az epeutak elzáródásakor alkalmazott sztent alkalmazása.

    Az „aktív terápia befejezése” kifejezését leginkább akkor használjuk az onkológiai gyakorlatban, ha a daganatok gyógyszeres kezelését függesztjük fel.

    Abban az esetben, ha műtétet követően a daganatot teljes mértékben el lehetett távolítani, s a kiújulásnak kicsi az esélye, akkor további aktív onkoterápiát nem szükséges kapnia a betegnek. Folyamatos ellenőrzés ilyen esetekben is indokolt.

    Milyen más lehetőségek léteznek a további kezelésre?

    Az alkalmazott terápia súlyos mellékhatásai miatt fel lehet függeszteni a kezelést. Amennyiben a terápia hatékonynak bizonyult, akkor esetleg csökkentett dózisban alkalmazhatók ugyanazok a gyógyszerek. Olykor más daganatellenes szerrel vagy szerekkel kell folytatni a kezelést, ha ilyenek rendelkezésre állnak. Az életet veszélyeztető mellékhatás kialakulásakor azonban néhány esetben nem lehet folytatni a kezelést. Javasolt, hogy ennek végleges megállapítását onkológiai szakbizottság végezze.

    Hirdetés

    Meg kell még említenünk, hogy a daganatellenes kezelés különböző esetekben felfüggeszthető. Hosszan tartó kemoterápia során, ha egyensúlyi állapotot sikerült elérni vagy tervezett műtétet végeznek a közeljövőben, akkor kezelési szünetet lehet tartani, vagy módosítani a beteg állapotát figyelembe véve.

    Megfontolandó a beteg további aktív onkológiai kezelése olyan esetekben is, amikor a terápia várhatóan lényegesen rontja a beteg életminőségét, de a daganatot nem vagy csak igen kis mértékben képes csökkenteni. Onkológiai szakbizottság véleményezése ilyen alkalmakkor is szükséges.

    Milyen jogaim vannak?

    A beteg beleegyezését minden beavatkozás előtt kötelező kikérni. Ugyanakkor a betegnek joga van a kezelés visszautasítására is (ld. 1997.évi CLIV. egészségügyi törvény). A beteg döntését teljes körű tájékoztatás után kell meghoznia. A teljes körű tájékoztatásnak magában kell foglalnia a beteg akkori állapotát az alap- és kísérőbetegségek mibenlétét, azok későbbi lefolyását: a javasolt kezelések várható eredményét, illetve a kezelés elmaradása esetén a daganatos állapot változását.

    A választható egyéb gyógymódokat is ismernie kell a betegnek, mielőtt végleges döntését meghozza. A bele nem egyező nyilatkozatot a magyarországi jogszabályok alapján visszavonhatja, de lehet, hogy akkorra már a beteg állapota változik, és a javasolt terápia sem biztos, hogy ugyanaz marad, amit előzőekben javasoltak.

    Az aktív onkoterápia szüneteltetésekor, felfüggesztésekor vagy végleges befejezésekor a közben fellépő tüneteket minden esetben figyelemmel kell kísérni, és szükséges azok ellátása. Elsősorban fájdalomcsillapítás, fogyás, gyengeség kezelése az elsődleges. Ezeket az úgynevezett palliatív ellátásokat a beteg állapotának figyelembevételével annak élete végéig lehet és kell alkalmazni.

    Dr. Baki MártaForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Baki Márta, onkológus

    Legutóbb frissült: 2018.08.01 17:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan dolgozzam fel az eredménytelen rákterápiát?

    Sohasem könnyű feldolgoznunk, ha egy orvos által kiírt rákterápia, amelybe minden gyógyulásba vetett reményünket fektettük, nem a vártnak megfelelő eredménnyel zárul. Mi azonban mégis megpróbálunk támpontokat adni eme súlyos probléma kezeléséhez.

    Élet a bélrák diagnózisa után

    A vastagbélrák diagnózisa a legtöbb beteg mindennapi életét alapjaiban változtatja meg. Ez a daganattípus drasztikus változást okozhat a testképben, és a közérzetre is nagy hatást gyakorol. Mi mindenre számíthat még betegként? Mire érdemes odafigyelnie?

    Az ileosztóma: Mikor van rá szükség, hogyan működik?

    Az ileosztóma egy operációval kialakított nyílás a hasfalon, melyen keresztül a vékonybél (ileum) egy kis szakaszát kivezetik a testfelszínre.

    Daganatos betegségek - Életmentő gyógytorna?

    A gyógytornát a köztudatban olyan mozgásformaként tartják számon, amelyre elsősorban a balesetet szenvedett embereknek vagy a mozgáskorlátozottaknak van szükségük. Valójában viszont sok más betegségben, így a rákkal való küzdelemben is nagy segítséget tudnak nyújtani a szakképzett gyógytornászok.

    Tudnivalók a magyarországi gyermekhospice-ellátásról

    Az életünk csakis addig gondtalan, amíg szeretteink és mi magunk is egészségesek vagyunk. Hogy miként képesek a szülők mégis elviselni, egyáltalán túlélni, ha elveszítik beteg gyermeküket? Nincs rá sem magyarázat, sem jól bevált recept. Hogyan támogatja a szülőket a gyermekhospice szolgáltatás?

    Méhnyakrák - milyenek a kilátások?

    A méhnyakrák egyáltalán nem ritka betegség, az onkológiára kerülő betegek kb. 10 százaléka méhnyaktumoros.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások