• Hogyan dolgozzam fel az eredménytelen rákterápiát?

    Szerző: WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus

    Sohasem könnyű feldolgoznunk, ha egy orvos által kiírt rákterápia, amelybe minden gyógyulásba vetett reményünket fektettük, nem a vártnak megfelelő eredménnyel zárul. Mi azonban mégis megpróbálunk támpontokat adni eme súlyos probléma kezeléséhez.

    A téma cikkei

    11/1 A leggyakoribb daganatok első tünetei
    11/2 Daganatok - Miért alakulhatnak ki az áttétek?
    11/3 Daganatos betegségek megelőzése
    11/4 Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez
    11/5 Sugárkezelés vagy kemoterápia?
    11/6 Pszichoonkológia: A rák és a lélek csatája
    11/7 Hogyan juthat a megfelelő tápanyagokhoz rákkezelés alatt? - Táplálkozási tippek daganatos betegeknek
    11/8 A daganatos fájdalom kezelése
    11/9 Életmód és táplálékkiegészítők kemoterápiás kezelés alatt
    11/10 Hogyan dolgozzam fel az eredménytelen rákterápiát?
    11/11 Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

    A tény, hogy a javasolt rákterápia eredménytelen volt sokszor jobban megviseli a betegeket, mint maga a diagnózis megismerése vagy a kezelés folyamata. Sokan csalódottságot éreznek, hiszen hiába reménykedtek, bizakodtak és voltak együttműködőek az adott terápia mégsem volt sikeres. Meglepő módon azonban azok számára, akik mindvégig szorongtak, hogy a kezelés sikeres lesz-e vagy sikertelen, az eredménytelenség minden rossz ellenére egyfajta lezárást is jelenthet.

    Ilyen helyzetben kiemelt szerepe lehet a társas támogatásnak, azaz rendkívül fontos, hogy az illető ne fojtsa magába a csalódottságát, kétségeit. A család, a barátok, az egészségügyi személyzet erre mind-mind alkalmas lehet, de sokszor az is nagyon hasznos, ha hasonló helyzetben lévő sorstársakkal tudnak beszélgetni, amelyre már egyre több segítőcsoport működik.

    Érdemes a betegnek a hasznosság és a kontroll érzését is tudatosítani magában, hiszen attól még, hogy valaki nem képes a betegségét teljesen mértékben kontrollálni, és sok szempontból kiszolgáltatottnak érezheti magát, akkor is léteznek olyan területek az életében, ahol igen is szükség van rá, kompetens és felelősségteljes tud lenni. Fontos, hogy ne elégedjen meg a „beteg szereppel” akkor sem, ha egy kezelés esetleg nem volt eredményes.

    Hirdetés

    Koncentráljon a hobbijára, a különböző családi szerepeire, hiszen az ember a betegség ellenére sem szűnik meg például szülőnek lenni, ahogy számos szabadidős tevékenység is folytatható a kezelések mellett is. Érdemes átgondolni, felkutatni azokat a lelki erőforrásokat, amelyek az élet korábbi kríziseiben már segítségünkre voltak. Egyénenként nagyon eltérő, hogy ez kinél, mi. Egyeseknek a művészetek segíthetnek pl. írás, festés, másoknak egy könyv vagy egy film hozhat megnyugvást, új ötleteket.

    Olvasson tovább! Pszichoonkológia: A rák és a lélek csatája

    Mit tegyünk, ha gyermekünkről van szó?

    Szakértőnk, Máténé Áfra Viktória, gyermekpszichológus a következőket javasolja: „Gyermekek esetében egy súlyos betegségnél az elsődleges terápia sikertelenségét megélni mindenkinek nagyon nehéz. A gyermek nem érti, hogy az, akibe a bizalmát fektette, miért nem segített neki, a szülők pedig, ha lehet, még jobban megrémülnek. Nagyon fontos, mint oly sok más esetben is, hogy ne hazudjunk a gyerekeknek (a gyerekek megérzik a titkokat, illetve már egész kicsi kortól össze tudják rakni a "kirakós darabjait", hogy ha, nem érzik magukat jobban és egyre több a vizsgálat, akkor valami nincs rendben), de ugyanennyire fontos, hogy meg tudjuk tartani a pozitív gondolkodást, a reményt mind a szülőkben, mind a gyermekekben. Nem a sikertelenséget kell hangsúlyozni, hanem a további lehetőségeket. Ha nem bízunk az orvosban a továbbiakban, akkor a gyermek sem fog és ez csökkenti a további kezelések sikerességének valószínűségét. Ne ígérjünk olyat, amit nem tudunk teljesíteni, és próbáljuk meg fenntartani a megszokott életvitelből azt, ami a kezelések mellett lehetséges. Fontos, hogy a jövőképet ne veszítse el a gyermek még akkor sem, ha időlegesen ez megint eltolódik.”

    Van, aki a meditációban, relaxációban talál vigaszt, míg olyanok is vannak, akik szakember pl. pszichológus segítségét kérik. Szintén hasznos lehet a betegség, a terápia sikertelenségének az átkeretezése is, azaz megvizsgálni, hogy lehet-e ebben a nehéz helyzetben valamilyen pozitívumot is találni pl. több időt tölteni a családdal, jobban megismerni önmagam vagy meglátni a jót az élet apró dolgaiban is.

    Hogyan birkózhatok meg lelkileg az új kezeléssel?

    Számos tanulmány bizonyítja, hogy az egyén megküzdési készsége jelentős befolyással bír a beteg életminőségére és a betegség kimenetelére is, így az új kezeléssel való szembenézéskor sem mindegy, hogy az illető milyen stratégiákat alkalmaz. Az esetek többségében sem a beletörődés, sem az állandó szorongás nem célravezető, hanem sokkal inkább a problémaközpontú vagy az elkerülő megküzdés az, ami segíthet. Az előbbi egy sokkal inkább problémaorientált megküzdés, amikor a beteg elfogadja a diagnózist és a következő kezelést, ám igyekszik ezekről minél körültekintőbben tájékozódni (nem kizárólag internetes forrásokra támaszkodni).

    Hasznos lehet még a betegséggel kapcsolatos döntésekben való aktív részvétel, valamint a körülményekhez képest optimista attitűd és remény, hogy az illető a betegségét képes leküzdeni. Elkerülő megküzdés esetén a beteg igyekszik elterelni a figyelmét a betegségről, ami pozitív hatású is lehet, hiszen egy új kezelés elkezdése jelentős stressz-forrást jelenthet. Emellett a konstruktív stresszkezelési technikák is javasoltak, mint pl. relaxáció, meditáció, önnyugtató gondolatok, szuggesztív kommunikáció vagy a mindennapi életben lévő örömteli tevékenységekre való koncentráció.

    Ugyanakkor, ha valaki úgy érzi, hogy az új kezeléssel jelenleg nem tud egyedül megküzdeni, akkor nem szabad elvetni a különböző támogató csoportok, pszichológus segítségét sem, akik akár az elindulásban, akár az egész terápia idején rengeteg segítséget nyújthatnak.

    Szintén megfontolandó a palliatív ellátás igénybevétele is, mely a tévhitekkel ellentétben nem kizárólag a végstádiumban lévő betegeknek nyújt segítséget, hanem már akár a betegség kezdeti időszakától részese lehet a beteg kezelésének. Így mind a tüneti kezelésben, mind a pszichoszociális ellátásban, mind pedig a betegségmenedzsmentben jótékony lehet.

    Dr. Lesznyák JuditForrás: WEBBeteg
    Szakértő szerzőnk: Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus

    Legutóbb frissült: 2018.07.20 09:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

    Mit jelent az aktív onkológiai ellátás? Mikor fejeződik be és milyen lehetőségeink vannak ezek után? Cikkünk többek között ezen kérdésekre keresi a választ.

    Élet a bélrák diagnózisa után

    A vastagbélrák diagnózisa a legtöbb beteg mindennapi életét alapjaiban változtatja meg. Ez a daganattípus drasztikus változást okozhat a testképben, és a közérzetre is nagy hatást gyakorol. Mi mindenre számíthat még betegként? Mire érdemes odafigyelnie?

    Táplálásterápia daganatos megbetegedések esetén

    Daganatos megbetegedés esetén sokszor az első, legszembetűnőbb jel a testtömeg csökkenése, amelynek oka a szervezet tápanyagszükségletének és tápanyag-felhasználásának megváltozása. Az alultápláltság a betegek felénél már a diagnózis felállításakor fennáll, a betegség előrehaladásával pedig az arány szinte törvényszerűen emelkedik.

    Önmagunk elfogadása a cukorbetegségben

    A diabétesz különböző típusai esetén eltérőek a tünetek, a kiváltó okok és más a kezelési mód is, ám a beteg részéről ugyanolyan komoly odafigyelést, alkalmazkodást igényel, és lelkileg is hasonló feladatokat állít elénk.

    Az ileosztóma: Mikor van rá szükség, hogyan működik?

    Az ileosztóma egy operációval kialakított nyílás a hasfalon, melyen keresztül a vékonybél (ileum) egy kis szakaszát kivezetik a testfelszínre.

    Daganatos betegségek - Életmentő gyógytorna?

    A gyógytornát a köztudatban olyan mozgásformaként tartják számon, amelyre elsősorban a balesetet szenvedett embereknek vagy a mozgáskorlátozottaknak van szükségük. Valójában viszont sok más betegségben, így a rákkal való küzdelemben is nagy segítséget tudnak nyújtani a szakképzett gyógytornászok.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások