• Táplálásterápia daganatos megbetegedések esetén

    Irinyi-Barta Tünde
    Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakértő

    Daganatos megbetegedés esetén sokszor az első, legszembetűnőbb jel a testtömeg csökkenése, amelynek oka a szervezet tápanyagszükségletének és tápanyag-felhasználásának megváltozása. Az alultápláltság a betegek felénél már a diagnózis felállításakor fennáll, a betegség előrehaladásával pedig az arány szinte törvényszerűen emelkedik.

    A klinikai táplálásterápia célja, hogy fenntartsák, illetve javítsák a beteg tápláltsági állapotát, emellett növeljék a daganatellenes kezelések hatékonyságát, és a gyógyulási esélyeket. A tumoros betegek táplálásterápiáját befolyásolja, hogy a daganat elhelyezkedése érinti-e az emésztőrendszer egy vagy több szervét, ugyanakkor az alultápláltság egyformán minden rákos megbetegedés során előfordulhat.

    Hirdetés

    A fogyást okozhatja az étvágytalanság, ételundor, a megváltozott ízérzékelés, hányás, hasmenés, fájdalom, a nyelési nehezítettség, a betegségtől való félelem okozta stressz, depresszió, és a kezelések mellékhatásai. A legkisebb mértékű fogyás is befolyással van a kezelés kimenetelére, gyengíti a szervezetet, csökken a létfontosságú szervek működése, gyengül a védekezőképesség.

    A tápszerek a felépülést támogatják

    A speciális tápszerek daganatos betegeknél segítik az eredeti testtömeg megtartását, vagy a további fogyás megállítását. Segítségükkel kiegészíthető az egyoldalú, hiányos kalória- és tápanyagbevitel, emellett segítik a sebgyógyulást és a fertőzések elleni védekezést, javítják a beteg általános közérzetét és erőnlétét, csökkenthetik a kezelések mellékhatásait, így eredményesebbé válik a kemoterápia és a sugárterápia. Ha a korábban kedvelt ételek elfogyasztása gondot okoz, akkor a gyógytápszerekkel könnyen fogyasztható formában vihető be a fokozott szükségletnek megfelelő energia-, tápanyag-, vitamin-, ásványi anyag- és folyadék.

     A téma cikkei

    6/1 A mesterséges táplálás típusai
    6/2 Mit kell tudni a táplálásterápiákról?
    6/3 Gyógytápszerekkel az alultápláltság ellen
    6/4 Idősellátás - Mikor válik szükségessé a táplálásterápia?
    6/5 Táplálásterápia a daganatos megbetegedések esetén
    6/6 Táplálásterápia csecsemő- és kisgyermekkorban

    Milyen mennyiségű és összetételű tápszerre lehet szükség?

    A tápszerek adását és a szükséges mennyiséget a kezelő csapat (táplálási munkacsoport: orvos, nővér, dietetikus, gyógyszerész) határozza meg a beteg tápláltsági állapotának szűrése után. Általában 2000 kcal (25-30 kcal/ttkg) a napi energia-beviteli mennyiség, alultápláltság esetén 35 kcal/ttkg.

    Magas a zsír- és fehérjetartalom, aminosavak közül kiemelt a glutamin (elősegíti a nyálkahártya regenerációt, növeli az izomtömeget) és arginin mennyisége, zsírsavak közül pedig az omega-6 és omega-3 zsírsavak mennyisége 6:1 arányban (gyulladáscsökkentő hatás). A tápszerek laktózmentesek. Tápanyagtartalmukat az esetleges kísérőbetegségek függvényében módosítani szükséges, például cukorbetegség, glükózintolerancia, csökkent veseműködés stb. esetén.

    A vitaminok és ásványi anyagok mennyisége daganatos betegeknél megegyezik az egészségesek számára ajánlott napi mennyiségekkel, magasabb dózisra az eddigi kutatások alapján nincs szükség.

    Bővebben Rákos betegek táplálkozása

    Hogyan történik a táplálás?

    Amennyiben a beteg képes az önálló étkezésre, úgy mindenképpen a szájon keresztüli táplálást kell előnyben részesíteni. A tápszerek iható folyadék vagy krémes állag formájában fogyaszthatóak. Ezeknek a tápszereknek az energiasűrűsége 1,5-2 kcal/ml, tápanyagtartalmuk kiegyensúlyozott. Diétás tanácsadás formájában tájékoztatják a betegeket, hogy a tápszereket mikor és hogyan fogyasszák el, mennyi folyadékot igyanak mellé.

    Daganatos betegeknél is jelentkezhetnek olyan problémák, amelyek miatt a szájon keresztül történő táplálékfogyasztás akadályozott. Ez lehet nyelési nehezítettség, nyálkahártya-gyulladás, a tápcsatorna felső szakaszán lévő tumor, vagy műtét, illetve kezelés körüli időszak alatti táplálás miatt. Ilyenkor enterális táplálásra kerül sor, mely során az orron vagy a hasfalon (PEG, PEJ) át a gyomorba vagy vékonybélbe vezetett szondán keresztül történik a táplálás. Ha előre láthatóan hosszabb ideig szükséges a táplálás (minimum 3-4 hét), akkor általában a PEG az előnyösebb.

    Az esetek egy részében mentesíteni kell a teljes tápcsatornát a táplálékemésztés és felszívódás alól, ilyenkor centrális vagy perifériás vénába történik a tápanyagok bevezetése többcsatornás katéteren keresztül, ezt nevezik parenterális táplálásnak. 1-2 napra alkalmazható a perifériás táplálás, hosszabb időre centrális vénába történik a katéter behelyezése. Minden egyes esetben mérlegelni kell ezt a táplálási módot a mellékhatások magas kockázata miatt, és törekedni kell minél hamarabb visszatérni a korábbi táplálásra.

    A daganatos betegek számára létfontosságú, hogy szervezetük jól táplált legyen, hiszen csak így tudja felvenni a harcot a betegséggel szemben. A kezelőszemélyzet és a hozzátartozók gondos ápolása, támogatása elengedhetetlen ebben a nehéz küzdelemben.

    Irinyi-Barta Tünde
    Forrás: WEBBeteg
    Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakértő

    Módosítva: 2018.02.27 20:09, Megjelenés: 2018.02.27 20:09
   • Cikkajánló

    A szem allergiája

    A szem allergiája

    F. Zs., fordító

    A szemünket is érintheti az allergia. Hogyan kezelhető az allergiás kötőhártya-gyulladás?

    COVID-19

    COVID-19

    portfolio.hu

    Új fázisba léphet Magyarországon a koronavírus-járvány.

    Fej-Nyak Rák Elleni Küzdelem Világnapja: július 27.

    Minden év július 27-én a fej és a nyak területén előforduló rosszindulatú daganatok elleni küzdelemre figyel a világ. A Fej-Nyaki Onkológiai Társaságok Nemzetközi Föderációja 2015-ben július 27-ét a Fej-nyaki Daganatok Elleni Küzdelem Világnapjává nyilvánította.

    Ne haljon meg és ne szenvedjen senki, akin a tudomány mai állása szerint lehetne segíteni

    A(z élő) szervezetek működése dinamikusan szabályozott folyamat. Ha a vezénylésükben szerepet játszó szabályozó gén (vagy több gén) meghibásodik, annak következményeként valamely sejt (vagy több sejt) fékevesztett módon osztódni kezd. Ezt a sejtburjánzást kiváltó génhibát kapcsolják ki a legújabb célzott gyógyszerek, s ezzel új megközelítést, egyfajta oki terápiát hoznak az onkológiában. Dr. Peták István molekuláris farmakológussal beszélgettünk.

    Idősellátás - Mikor válik szükségessé a táplálásterápia?

    A kiegyensúlyozott táplálkozás létfontosságú idősebb korban is, ugyanakkor ebben az életszakaszban a szervezet működését egyre több betegség gyengítheti. Az életminőség és élethossz javítása, valamint a testi és szellemi jólét érdekében kiemelten fontos időskorban az alultápláltság szűrése, és felismerése esetén azonnal el kell kezdeni a helyes táplálásterápiát.

    Mit kell tudni a táplálásterápiákról?

    Amíg a táplálkozás egy egészséges embernél általában tudatos, belső indíttatás által vezérelt (például éhség), élvezettel teli cselekedet, addig a táplálás legtöbb esetben egy passzív, kívülről irányított folyamat valamilyen betegségben szenvedő ember számára.

    Táplálásterápia csecsemő- és kisgyermekkorban

    Egy újszülött számára az anyatej a legjobb táplálékforrás, amely a csecsemő életének első 6 hónapjában teljes mértékben fedezi a szükségleteit és összetétele folyamatosan igazodik fejlődésbeli változásaihoz. Mit tehet az édesanya, ha nincs lehetősége természetes úton táplálnia gyermekét?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások