• Célzott terápiák a vastagbélrák kezelésében

    Szerző: WEBBeteg összeállítás, Lektorálta: Dr. Baki Márta, onkológus

    A célzott onkológiai készítmények alkalmazása napjainkban már a terápia részét képezi, azokat szakmai szempontok alapján a hagyományos kemoterápiás készítményekkel kombináltan kapják a vastagbélrákos betegek.

    A nem célzott kemoterápiás szerek valamennyi gyorsan szaporodó sejtre egységesen fejtik ki növekedésgátló vagy azokat elpusztító hatásukat (citosztatikus, illetve citotoxikus szerek). Ezek eredményesek lehetnek a tumorokkal szemben, azonban más, egészséges szövetekre is hasonló módon hatnak. Elsősorban a vérsejtek és a nyálkahártya sejtek esetében okoz - mellékhatásként jelentkező - nem kívánatos hatást a kemoterápia, tekintettel, hogy ezen szervekben is jellemző a gyors sejtosztódás.

    Hirdetés

    A célzott kezelések ezzel szemben képesek arra, hogy a rákos sejteket egyedi jellemzőik alapján támadják, így jóval eredményesebben vehetik fel a küzdelmet a daganat ellen, és mindez kevesebb és a citotoxikus szerektől eltérő mellékhatással jár együtt.

    Milyen célzott terápiák léteznek?

    A vastagbélrák kezelésében alkalmazott daganatellenes készítményeknek - azok működési mechanizmusa alapján - két nagy csoportja létezik, amelyeken belül többféle hatóanyag is elérhető már.

    EGFR-gátló gyógyszerek. A gyógyszercsoport a daganatok növekedését serkentő receptorok működését akadályozza, ezáltal lassítja vagy megállítja a tumor növekedését. Az EGFR receptorok (jelfogók) a daganatos sejtek felszínén találhatóak, ezek a felelősek az sejtosztódást kiadó parancsokért. Normális esetben a receptorok csak akkor küldenek növekedési parancsot, amikor az a szövetek helyreállítása, regenerálódása érdekében szükséges. Daganatos elváltozás esetén viszont ez a parancs állandósul, és kontroll nélkülivé válik. A szerek ezekhez a jeladókhoz, sejtfelszíni receptorokhoz hozzátapadva érik el, hogy ne tudják továbbítani a sejtszaporodásra, vagyis a daganat növekedésére ösztönző jeleket.

    VEGF-gátló, érfejlődés gátló szerek. A daganatos sejteknek a fejlődéshez intenzívebb oxigén- és tápanyagellátásra van szükségük, amit a daganatos góc érhálózatának kóros fejlesztésével ér el. Az érhálózat növekedését beindító faktort röviden VEGF-nek nevezzük. A célzott onkológiai szerek ezen csoportja ezt a növekedési faktort akadályozza, ezáltal gátolja az érhálózat továbbfejlődését és megnehezíti a tumor oxigénnel és a fejlődéshez szükséges tápanyagokkal történő ellátását.

    A vastagbélrák kezelése

    Mi alapján dől el, hogy milyen kezelést kap a beteg?

    A kezelés kiválasztását megelőző alapos kivizsgálás egyik legfontosabb célja az, hogy az adott daganatra legeredményesebben ható gyógyszer-kombinációt kapja a beteg. Bár a köznyelv egységesen ráknak nevez minden rosszindulatú daganatos elváltozást, valójában még a vastagbélrák esetében is többféle szövettani típust és molekuláris genetikai jellemzőt különböztet meg az orvostudomány. A daganatellenes terápia során pedig az így azonosított leghatékonyabb készítményeket kapja a beteg a hazai és nemzetközi ajánlások figyelembevételével.

    A célzott onkológiai szerek többsége ma már a protokoll részét képezik, azokat a szakmailag indokolt esetben a társadalombiztosítás finanszírozza. Ez nem jelenti azonban azt, hogy valamennyi beteg minden célzott terápiás szert megkap. A legfontosabb szempont, hogy az EGFR-gátló szerek csak akkor hatásosak, ha a daganatban nem mutatható ki KRAS vagy NRAS mutáció (a betegek nagyjából felét érinti a két génmutáció). Ennek a tisztázása a molekuláris diagnosztika feladata.

    A célzott onkológiai terápiát áttétes vastagbéldaganatban szenvedő betegek kezelésében alkalmazzák. A terápiás eredménytől függően esetleg később műtétre (az eredeti daganat és/vagy áttét eltávolítása) kerülhet sor. A kombinált kemoterápia és célzott onkológiai terápia együtt érheti el a daganat visszaszorítását. Előfordulhat, hogy első kezelésként kapják a betegek, más esetben a terápia későbbi fázisában alkalmazzák. A fent részletezett célzott terápiás szereket infúzióban alkalmazzák a gyógyszeres kezelés során. A kemoterápia összetevői közül léteznek szájon át szedhető formák is.

    Olvasson tovább A vastagbélrák további kezelési lehetőségeiről

    A vastagbélrák kezelése

    1. A vastagbélrák kezelését megelőző vizsgálatok
    2. A vastagbél műtétről
    3. Kemoterápia: mérgez vagy gyógyít?
    4. A vastagbélrák kezelése sugárterápiával
    5. Célzott terápiák a vastagbélrák kezelésében
    6. Molekuláris diagnosztika a vastagbélrák kezelésében
    7. Tudnivalók az immunterápiáról
    8. Vastag- és végbélrákok áttétes formáinak kezelése

    WEBBetegForrás: WEBBeteg összeállítás
    Lektorálta: Dr. Baki Márta, onkológus
    Felhasznált irodalom:
    200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról (szerk.: B. Papp László)

    Legutóbb frissült: 2018.09.05 09:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Rövidlátás

    Rövidlátás

    Dr. Tóth Eszter

    Milyen jelekből ismerhetjük fel, ha a gyermek rövidlátó? Hogyan kezelhető e probléma?

    A migrén okai

    A migrén okai

    B. M., szakfordító

    Vannak egyéntől függően különböző faktorok, melyek migrént válthatnak ki.

    Gyermekvállalás vastagbélrák után

    A vastagbélrák a legtöbb esetben az 50 év feletti korosztályt érinti, azonban a fiatalabb életkor sem jelent biztosítékot, különösképpen akkor, ha a családban volt már hasonló tumoros betegség. Felvetődik emiatt a kérdés: amennyiben nemző- illetve fogamzóképes életkorban lévő az érintett beteg, vajon milyen hatással lehet a vastagbélrák a termékenységre és a családtervezésre.

    Táplálkozás és béldaganatok - Milyen ételek játszhatnak szerepet a kialakulásukban és a megelőzésükben?

    Hogyan befolyásolják táplálkozási szokásaink a vastagbél daganatainak rizikóját? Milyen hatással lehetnek bizonyos élelmiszerek (zsír, vörös húsok, könnyen felszívódó szénhidrátok, zöldségek és gyümölcsök) a bélrendszeri daganatok kialakulására?

    A vastagbélrák tünetei

    A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Ismerje fel a vastagbéldaganat korai tüneteit!

    A vastagbélrák műtéti kezelése

    Az operáció a leggyakoribb és legfontosabb kezelési módszernek számít a korai stádiumú vastagbélrák esetén. A műtét típusa a betegség kiterjedésétől, a tumor elhelyezkedésétől és a műtét céljától függ.

    A vastagbélrák kezelése

    A vastagbélrák terápiájának megválasztása minden esetben a daganat helyi kiterjedtségének, valamint a nyirokcsomókban, vagy más szervekben lévő áttéteknek a meghatározása alapján történik: a gyógyszeres kezeléstől a sugárterápián át a különböző műtéti eljárásokig számos eljárás közül választhat orvosa.

    A vastagbéldaganat szövettani típusai

    A vastagbélrák diagnosztikájában is döntő szerep jut a szövettani vizsgálatnak, mivel ez igazolja egyértelműen a daganat rosszindulatúságát, továbbá ez határozza meg annak típusát, a kilátásokat és a választandó kezelést. Milyen eredmények születhetnek a vizsgálaton?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.