• Dr. Baki Márta

        onkológus

        75

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        onkológia

        Bemutatkozás:


        1978-ban végeztem a Budapesti Orvostudományi Egyetemen.

        1978-2000: az Országos Onkológiai Intézet kemoterápiás osztályán dolgoztam.

        2000-2005: Szent Margit Kórház Onkológiai Osztályának vezetője voltam.

        2005-2007: Központi Kórház Onkológiai Osztályán dolgoztam.

        2007-2017: Fővárosi Onkoradiológiai Központban dolgoztam.

        2018-tól: Szent Margit Rendelőintézet és Dél-pesti Centrumkórház-OHII Szent László Kórház-Onkológia



        Szakvizsgák:



        - 1983: belgyógyászat

        - 1986: klinikai onkológia

        - 1990: klinikai farmakológia






        Tudományos társaságok tagsága:



        - European Forum of Good Clinical Practice – Ehics Working Party

        - European Association of Cancer Research

        - Magyar Onkológusok Társasága

        - Magyar Klinikai Onkológiai Társaság - alapító tag



        Egyéb tevékenység:



        - rendszeresen orvostovábbképző előadások

        - onkológus szakápoló képzés - szakértői tevékenység és oktatás

        - Rákbetegek Országos Szervezete - elnökségi tag




        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Baki Márta legutóbbi válaszai
        Tisztelt Asszonyom! A mammografia és az emlő ultrahang vizsgálata során rosszindulatú elváltozás egyértelműen nem igazolt, de a folyamatos nyomonkövetés miatt javasolt a mintavétel. Amit Önnek ajánlottak - vacuum core biopszia - egy speciális mintavétel, mely kevésbé megterhelő, mint a szokásos tűszúrásos eljárás. Az emlő állományában szabálytalan alakú kis mész gyöngyöcskéket találtak. Abban az esetben, ha ezek a mész gyöngyöcskék szabályosan helyezkednének el, akkor az inkább rosszindulatú elváltozás gyanúját veti fel. Valószínű, hogy a vizsgálatot végző orvos ill. a leírás alapján nem gyanakodnak rosszindulatú daganatra, ezért is ajánlották a viszonylag hosszú várakozási időt. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Levélíró! A második pajzsmirigy műtét teljes mértékben indokolt, mert mikroszkópos vizsgálattal daganat sejtek maradhattak vissza. Abban az esetben, ha a második lépcsőben eltávolított anyagban már nem fedeznek fel olyan részleteket, amelyek további terjedést mutatnak, akkor jelenleg csak megfigyelés, hormon pótlás és bizonyos laboratóriumi vizsgálatok elvégzése szükséges. Távoli áttétek kimutatására megfelelő a jód izotóp vizsgálat. Ennél nagyobb dózisokat használnak az izotóp kezeléshez. Ha a diagnosztikai eljárások nem mutatnak máshol kiterjedést, akkor az Ön szövettani eredménye és a daganat nagysága esetén nem szükséges az izotóp terápia. Abban az esetben, ha Ön rendszeres kontroll vizsgálatokon nem tud megjelenni, akkor viszont biztonságosabb a jód izotóp terápia. Erre a szakmai ajánlások alapján nagyobb daganatok esetén van szükség vagy olyankor, ha felmerül, hogy un. mikrometasztázisok (nem kimutatható, de a szövettan már erre utalhat) lehetnek. A daganatos betegek ellátása un. onkológiai bizottság (tagjai: sebész, szövettannal foglalkozó szakember – patológus, röntgen diagnosztikával foglalkozó szakorvos, onkológus, sugár terápeuta esetleg endokrinológus) javaslata alapján történik, így ők konkrét javaslatot tesznek az Ön ellátásával kapcsolatban, s ez nem egyedül a sebész döntése. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! A női emlő nagy részét a tejmirigyeken kívül a mirigycsatornák, közöttük lévő kötő- és zsírszövet tölti ki. Ezen kívül még más egyéb sejtek is megtalálhatók. Hormon és egyéb környezeti változásra az emlő összetétele még az Ön korában is változhat. Életkora alapján Népegészségügyi Progam keretében emlő szűrő vizsgálatra meghívót kaphatott. Részt vett-e ilyenen és mikor történt az utolsó vizsgálat? Az emlő komplex vizsgálata során röntgen – mammografia – és ultrahang elvégzése az első lépés a fizikális vizsgálaton kívül. A mammografia ebben az életkorban több információt nyújt, így annak elvégzése mindenképpen indokolt. Bizonytalan esetben egyéb képalkotó vizsgálatok is szóba jöhetnek, de sokszor felmerül a szövettani és/vagy citológiai mintavétel. Abban az esetben, ha az addigi eredmények nem egyértelműek, akkor javasolt az emlőben lévő elváltozásból mintavétel. Ez sokkal pontosabb eredményt adhat, mint más egyéb eljárás. Javaslom, hogy házi orvosától kérdezze meg, hogy hol végeznek emlő szűrő vizsgálatot és azt mihamarabb végeztesse el, ha ez nem történt meg egy éven belül. Panaszai miatt erre néhány héten belül kerüljön sor, s ennek eredménye után elválik, hogy szükséges-e tovább lépni vagy csak megfigyelést igényel az emlőben lévő elváltozás. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt T. A.! Kérdésére a kielégítő válasz igen szerteágazó. Ön elméleti kérdéseket részletez, s nekünk feladatunk a lakosság tájékoztatása, ezért túlzott feltételezések és azok további értelmezése ezen weblap kereteit meghaladja. Ezért röviden az emberi rosszindulatú daganatos megbetegedések és cukor összefüggést ismertetem: Amit mindenképpen tudunk, hogy a magasabb vércukorral élők - lehetnek még a cukorbetegség (diabétesz) megelőző állapotban – között magasabb egyes rosszindulatú daganatos megbetegedések száma. Ennek oka összetett, de főleg a különböző gyulladást elősegítő anyagok magasabb aránya tehető felelőssé. Tehát bizonyos daganatmegelőző életmód tanácsadás között a rendszeres testmozgás, csökkent cukor bevitel javasolt. Azzal kapcsolatban nem áll rendelkezésre pontos klinikai adat, hogy a daganatos betegség kezelése során alkalmazott sugár- vagy kemoterápia hatékonysága csökkenne a magasabb vércukor értékek miatt. Néhány esetben megfigyelték, hogy komplex daganatellenes kezelés során cukorbetegség alakulhat ki. A széleskörben alkalmazott vizsgálómódszer: az un. pozitron-emissziós tomográfia (PET) során sokszor használnak izotóppal jelzett glukózt. Ennek magyarázata, hogy a daganatos sejtek nagyobb arányban veszik fel a cukrot, mint az egészséges sejtek. A klasszikus kemoterápiás szerek valóban a sejtosztódás különböző szakaszaiban hatnak, azok a sejtek kevésbé pusztíthatók el ilyen módon, amelyek nincsenek ilyen fázisban. Jelen tudásunk szerint a daganatos sejtek sokféle módon tudnak szaporodni, s ezért teljesen kiiktatni a cukorfogyasztást nem javasoljuk, de a túlzott cukor bevitelt érdemes csökkenteni. A daganatos betegek kezelése során mindenképpen szükséges, hogy ne csökkenjen a testsúlyuk, mert ez különböző egyéb káros folyamatokat tud elindítani. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Uram! Első és legfontosabb dolog, hogy apósának 2-3 naponta széklete legyen, amely a kivezetésen –sztómán keresztül – ürüljön. Abban az esetben, ha hasi görcsök vannak, a szelek nem távoznak (nem fúvódik fel a sztóma zsák), esetleg hányás jelentkezik, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, s azt kizárni, hogy valami miatt a bél nem működik. Második kérdésére a válasz: A „G” adat a sejtek különbözőségére utal, arra, hogy mennyire tér el a mikroszkópos vizsgálat során a normálisan elhelyezkedő sejtektől a daganat felépítése. Nagy valószínűséggel a kemo- és sugárterápia következtében az összességében G3-al jelzett tulajdonság a műtétileg eltávolított anyag néhány helyén már csak kis mértékben különbözött a normalis sejtektől – G1-é alakult, más területen viszont esetleg maradt a G3-as eltérés. Nagy valószínűséggel a sebész azért választotta a sztóma képzést, hogy a műtéti terület: bél varratok, eltávolított nyirokcsomók helyei jobban gyógyuljanak. Abban az esetben, ha a bélnek a rendes feladatát is el kell látnia – széklet halad át rajta – nagyobb a fertőzés veszély is. Ekkor készítenek un. kétnyílásos sztómát, amit a későbbiekben zárni tudnak. Persze ehhez a pontos műtéti állapotot kell tudni, amire vonatkozóan a sebész tud felvilágosítást adni. A részleteket kérem, hogy a sebésszel beszéljék meg. Tisztelettel:dr.Baki Márta
        Kedves Anna! Emlője érzékenyebb lehet műtét és sugárkezelés után. Nagy valószínűséggel ez nem a betegség kiújulásának a jele. A felkar törzshöz közel elhelyezkedő része a hónalji műtét következménye lehet. Javaslom, hogy a kezelő orvosát: onkológus vagy sugárterápeuta keresse fel. Szükség esetén az egyébként is időközönként javasolt mammografiát és/vagy emlő ultrahangot elvégezteti a kezelő orvosa, esetleg valamilyen általános gyulladás- és fájdalomcsillapító szedését is javasolni fogja. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! A pembrolizumabot (gyógyszergyári neve: Nivolumab) klinikai vizsgálatok hatékonynak találták fej-nyak daganatos betegek kezelése során, akik először már valamilyen egyéb kemoterápiában – platina; cisplatin – részesültek. 2 hetente infúzió formájában javasolt adni. Mellékhatásként gyengeség, pajzsmirigy alulműködés, enyhe hányinger, hányás esetleg májfunkciók emelkedése várható. Azon betegek terápiás eredményei jobbak voltak, akik pembrolizumabot kaptak, összehasonlítva egyéb kemoterápiás kezelésben részesültekkel. A betegség javulása is hosszabb ideig tartott a pembrulizumab csoportban. Az Ön által szedett culevitnek nincs igazolt daganatellenes hatása, s nem ismert, hogy pembrolizumab adásával a mellékhatások esetleg súlyosabbá válhatnak, ezért egyáltalán nem ajánlom a culevit szedését a pembrolizumab (immun terápia) közben. Egyébként a részleteket a kezelő orvosával beszélje meg. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! Férje szövettani eredményét átnéztem. A leletet adó szövettan szakorvos a sejtek tulajdonságát írta le részletesen, amit a mikroszkóp alatt látott. Összefoglalva a daganatsejtek elég változatos képet mutatnak, ami inkább utal arra, hogy a folyamat agresszív, gyorsan tovább tud fejlődni. Pontosan nem tudták megállapítani a biopszia alapján, hogy az epeutak ill. a nyombél (duodenum) rétegeit mennyire foglalta el a tumor. A szövettani eredmény alapján gondolom, hogy CT vizsgálatot terveznek annak eldöntésére, hogy operálható-e a daganat. Amennyiben sárgaság jelentkezik, akkor pedig javasolt a közös epe- és hasnyálmirigy kivezető szakaszába csövecskét (sztent) tenni, hogy a sárgaság oldódjon. A további terápiát férje általános állapotától függően lehet tervezni, figyelembevéve a képalkotó vizsgálatok (CT és/vagy MR) eredményeit. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt K. Éva! Az Ön által elküldött szövettani részeredmény egy kevésbé rosszindulatú emlő daganat adatait tartalmazza. A betegség végleges kimenetelével (prognózisával) kapcsolatban tudni kell, hogy az eltávolított daganat mérete milyen volt, a hónalji nyirokcsomókban találtak-e elváltozást, milyen típusú volt a műtét, a kivizsgálás során volt-e valahol a szervezetben áttétre utaló képlet. Amennyiben a fent felsoroltak is rendben voltak, akkor édesanyjának jó esélye van arra, hogy a tervezett utókezelést követően is évekig tünet- és panaszmentes legyen. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Levélíró! Sajnos többször előfordul, hogy a vastag- és végbél területén ugyanabban az egyénben rosszindulatú daganatot fedeznek fel. Gondolom, a 2018.májusi műtét után apósa valamilyen utókezelésben részesült. Jelenleg a végbél szakaszon találtak daganatot, amelynek először az ellátása a sugárkezelés kiegészítve kemoterápiával (lehet tabletta formájában is alkalmazni). A kismedencei nyirokcsomók több okból megnagyobbodhatnak: sugárkezelés következtében, ha azt közvetlenül a sugár terápia után vizsgálják 4-6 héten belül, azon kívül az Ön által felvetett vastagbél gyulladás is oka lehet. Esetleg a nyirokcsomók szerkezete támpontot adhat, hogy milyen jellegű elváltozásról van szó. Érdemes összehasonlítani a sugárkezelés előtt és után a nyirokcsomók szerkezetét. Másfelől pedig a nagyobbodást csak akkor lehet kimondani, ha mind a két vizsgálat ugyanúgy történt: pl.CT vizsgálat. Teljesen nem összehasonlíthatók az eredmények, ha másképp nézték azokat. (pl.CT és MR). Levele alapján viszont javasolt mindenképpen a végbél daganat miatti műtét elvégzése, s ennek során az eltávolított nyirokcsomók szövettani feldolgozása fogja a végső választ megadni a nyirokcsomókról. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt R. Katalin! Részletesen leírt leleteit megkaptam és átnéztem. Levelében nem jelezte, hogy miért kezdődött a kivizsgálása: volt-e valamilyen panasza, szedett/szed-e valamilyen hormon készítményt, a családban volt-e emlővel kapcsolatos megbetegedés, stb… A rendelkezésre álló adatok alapján egyértelműen rosszindulatú elváltozás nem igazolható. A citológiai mintavétel során az anyag nem volt teljesen értékelhető (összecsapzódott sejtek, stb…). Abban az esetben, ha valamire gyanú van, akkor a mintavételt meg kell ismételni, egyébként – ahogy a leletben is írták – fél év múlva szeretnék ismét elvégezni a vizsgálatokat. A levelének végén feltett kérdések a ciszták tulajdonságait írják el. Ezek különböző nagyságúak, különböző folyadéktartalmúak lehetnek, s a széli részük is változhat. Nagyon egyszerűen megfogalmazva kb. úgy kell elképzelni, hogy egy szivacsba kis golyócskákat, ping-pong labdákat, stb… helyezünk el. Ezek vastagsága és tartalma különböző lehet. A fent részletezett klinikai tünetek figyelembevétele mellett mindenképpen további megfigyelést igényelnek, de egyértelmű rosszindulatú elváltozás ezek alapján nem merül fel. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! A Ca-125 érték meghatározása a rutin szűrő vizsgálatokhoz nem tartozik. Abban az esetben, ha panasza nincs, akkor nem javasolt annak elvégzése, így ez csak aggodalmaskodáshoz vezet. Egyébként a Ca-125 növekedhet a méh nyálkahártya egyéb elváltozása miatt is – pl. gyulladás. Nagy valószínűséggel a menstruáció okozta a nagyobb értéket. Javasolt esetleg – ha a nőgyógyász úgy ítéli meg – esetleg kismedencei MR vizsgálat, hogy biztosan kizárjanak mindenféle kóros elváltozást. Egyébként – ha már ennek a tumor markernek a meghatározása megtörtént – akkor kb. évente érdemes folyamatosan meghatározni. Ez nem pótolja a további rendszeres nőgyógyászati, hasi ultrahang, stb… szűrő vizsgálatok elvégzését. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! Az alsó végtagok és a hasi területéről egy fő gyűjtő nyirokér vezet a közvetlenül szívbe torkolló vénákba. Ugyanerre a területre érkezik a felső végtag és hónalji testrészekről összegyűlt nyirok folyadék is. Ennek alapján a lábak és az emlő műtét területéről összegyűjtött nyirok egy közös nyirokérbe torkollik. Édesanyja sugárkezelése 2018.aug-ban fejeződött be. Ez még viszonylag rövid idő, s általában 1, 5-2 évet szoktunk javasolni, hogy aktív nyirokpangás elleni kezelést kapjon abban az esetben, ha bizonyítottan nem igazolható daganatos elváltozás. Javaslom inkább gumi harisnya, fásli viselését. Legjobb viszont, hogyha aktív izompumpa során javítja a nyirokkeringést. Ezt járás, munka közbeni lábujjhegyre állás, izom megfeszítés és elernyesztése során érheti el. A későbbiekben javasolt csak az alsó végtag maszírozása akár kézzel akár géppel. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Levélíró! Az interneten elérhető Ferzym Plus ismertetőjében karotinoid és probiotikum összetevőt említenek. A készítmény javallatának immun hiányos állapotot jelölnek meg. Olajfalevél készítmények fő tulajdonsága - a tájékoztatójuk alapján - az immun erősítés és az antioxidáns hatás. Ugyanakkor ezen készítmények pontos összetétele nem ismert, s az sem tudott, hogy pontosan milyen hatást érnek el a szervezetben (mennyi idő alatt szívódnak fel, milyen szervekhez, szövetekhez kapcsolódnak, ott milyen hatást fejtenek ki, hogyan bomlanak le, hogyan ürülnek ki, stb…). Ennek megfelelően azt sem lehet tudni, hogy az Ön kezelése során alkalmazott kemoterápiás készítmények hatását hogyan befolyásolják ezek az anyagok. Lehetséges az is, hogy a kemoterápiás szerek hatékonyságát csökkentik, ill. olyan lebomlási termékek is keletkezhetnek, amelyek károsak a szervezetre. Ennek alapján az Ön által megjelölt készítmények alkalmazását kemoterápia közben egyáltalán NEM JAVASLOM. A gyógyszertárakban kapható probiotikumok elvileg szedhetők, de a kemoterápia és a probiotikumok a bél nyálkahártyára más módon hatnak, így a probiotikum szedése nem indokolt ezen felvételek mellett. Megjegyzés: Az ambuláns lapján egy onko-team vélemény szerepel, mely nem javasol sugárterápiát. Ugyanakkor a jelenlegi onkológus kezelő orvos a kemoterápiát követően indokoltnak tartja a sugárterápiát. Tekintettel, hogy emlő megtartó műtét történt – annak szövettani eredményét is figyelembevéve – biztonságosabb és a betegség helyi kiújulása is csökkenthető, ha Ön sugárterápiát is kap. Tisztelettel: dr. Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! Abban az esetben, ha a daganatos oldalon teljes emlő eltávolítás történt, és a hónalji nyirokcsomók egyikében – jelen esetben a szentinel nyirokcsomóban - daganatos gócot találtak, akkor sugárkezelés és hormon terápia javasolt. Életkora alapján nagy valószínűséggel még rendszeresen jelentkezik havi vérzése, s ekkor havonta vagy 3 havonta adandó hormon injekció mellett Zitazonium adása javasolt, amennyiben a daganat szövettani eredménye ezt indokolja. A jelen álláspont a nemzetközi és a hazai szakmai ajánlásnak megfelel. Ennek alapján az Ön ellátása teljesen rendben van, s az injekció beadási időpontokat vegye igénybe a tabletta szedése mellett, ill. a sugárterápiát. Tisztelettel: dr.Baki Márta