Dr. Baki Márta

Dr. Baki Márta

onkológus
Bemutatkozás:

1978-ban végeztem a Budapesti Orvostudományi Egyetemen.
1978-2000: az Országos Onkológiai Intézet kemoterápiás osztályán dolgoztam.
2000-2005: Szent Margit Kórház Onkológiai Osztályának vezetője voltam.
2005-2007: Központi Kórház Onkológiai Osztályán dolgoztam.
2007-2017: Fővárosi Onkoradiológiai Központban dolgoztam.
2018-tól: Szent Margit Rendelőintézet és Dél-pesti Centrumkórház-OHII Szent László Kórház-Onkológia

Szakvizsgák:

- 1983: belgyógyászat
- 1986: klinikai onkológia
- 1990: klinikai farmakológia


Tudományos társaságok tagsága:

- European Forum of Good Clinical Practice – Ehics Working Party
- European Association of Cancer Research
- Magyar Onkológusok Társasága
- Magyar Klinikai Onkológiai Társaság - alapító tag

Egyéb tevékenység:

- rendszeresen orvostovábbképző előadások
- onkológus szakápoló képzés - szakértői tevékenység és oktatás
- Rákbetegek Országos Szervezete - elnökségi tag


Legutóbbi válaszai

Mell áttét

Tisztelt Asszonyom! A levelében ismertetett mammografiai eredmény egy jóindulatú elváltozást mutatott ki, amely esetleg egy nyirokcsomó is lehet. Ezzel nincs semmiféle teendő. A mammografiát végző orvos a véleményében szokta javasolni hogy egy vagy két év múlva lenne szükséges a következő komplex mammográfia. Jelen esetben – úgy gondolom – nem szükséges a biopszia elvégzése, de felajánlhatják azt is, például ha az előző mammográfia során még nem észleltek semmiféle elváltozást. Természetesen ez nem helyettesíti a havonta végzett emlő önvizsgálatot. A 2021.januári nőgyógyászati műtét eredményei sem utaltak nagyon agressziv betegségre, így ezen a területen is csak ellenőrzés szükséges. Nagyon kicsi az esély arra, hogy az emlőben jelenik meg áttét, sokkal inkább a kismedencei és hasi nyirokcsomókba adna áttétet ez a faja daganat. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Információ

Kedves Dávid! Levele alapján úgy tűnik, hogy édesanyja ápolása és halála megviselte. Persze, nagyon nehéz feldolgozni az ilyen eseményeket. Valószínűleg viszont édesanyjának nagy megnyugvást jelenthetett, hogy Ön a közelében volt. Egy közeli hozzátartozó elveszítése után felléphetnek különböző testi tünetek. Természetesen ezek okát, amennyire lehetséges, meg kell találni. Hasi panaszai úgy gondolom a gasztroenterológiai kivizsgálás során tisztázódhatnak. A mellkasán észlelt elváltozás miatt esetleg sebészt keressen fel, s szükség esetén egy mellkas röntgen és/vagy ultrahangos vizsgálat magyarázatot adhat erre az elváltozásra. A kivizsgálás során érdemes esetleg vérvétel során széklet vérzést vizsgálni egy általános laboratóriumi vizsgálat mellett: teljes vérkép, süllyedés, egyéb esetleges fertőzésre utaló vérszintek meghatározása, máj- vese- és esetleg pajzsmirigy funkció, vérzsírok meghatározása, általános vizelet vizsgálat mellett. Remélem, hogy ezek rendben lesznek, s a sport és egyéb elfoglaltsága, kiegyensúlyozott étkezés mellett panaszai is csökkeni fognak. Üdvözlettel: dr.Baki Márta

Emlőben csomó

Tisztelt Levélíró! Abban az esetben, ha a családban 2-3 generációt visszatekintve nem volt gyakori az emlő, petefészek, hasnyálmirigy vagy prosztata daganat, akkor nem valószínű, hogy panaszai hátterében rosszindulatú elváltozás állna. Gyakori, hogy a havi vérzés előtt néhány nappal emlő feszülés, esetleg fél-egy kilónyi súlytöbblet alakul ki. Ennek hormonális háttere van. A most elkezdett fogamzásgátló kicsit meg is tudja változtatni a nemi hormonok szintjét, ezért esetleg a ciklus körüli tünetek is változhatnak. Abban az esetben, ha Ön csomót észlel a mellében, akkor javasolt az emlő ultrahangos vizsgálata, illetve gyakorlott szakember tapintsa át az emlőt és a hónaljat. Ha esetleg valamilyen eltérést talál, akkor ultrahang vezérelt aspirációs citológia elvégzését javasolhatja. Az Ön korában inkább az emlőben jó indulatú daganatok fordulnak elő, például fibroma.A tünetek alapján esetleg a tejcsatornák duzzanata is feltételezhető. Szeretnék egy pontatlanságot kijavítani: az emlő rendszeres vizsgálata nem fogja megelőzni a rosszindulatú elváltozást, csak az időben történő felismerést segíti elő. Minél korábban kerül felismerésre egy daganat, annál jobbak a gyógyulási esélyek. Ismert az emlőben is daganat megelőző állapot, úgy hívják, hogy in situ carcinoma, de ezt is csak az emlő komplex vizsgálatával lehet felfedezni. Mindenképpen indokolt, hogy rendszeresen végezzenek emlő ultrahangos vizsgálatot, s panasz vagy nem teljesen negatív eredmény esetén tovább kell lépni. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Emlő rosszindulatú daganata

Tisztelt Levélíró! A jelenleg érvényben lévő hazai és nemzetközi javaslatok alapján az 1 cm-t meghaladó és Cerb-B2:3 érték mellett kemoterápia és egy növekedést gátló anyag: trastuzumab vagy valamilyen egyéb származéka javasolt. Tekintettel, hogy emlő megtartó műtétet végeztek, ezért az emlő sugárkezelése is indokolt. Abban az esetben, ha teljes emlő eltávolítás történik és a hónalji nyirokcsomók negatívok, akkor bizonyos körülmények között nem szükséges a sugárkezelés. A kemoterápia és a sugárkezelés befejezése után 1 évig a fent említett trastuzumab vagy hozzá hasonló készítményt terveznek adni, s közben már a hormon terápiát is el lehet indítani, amit több éven keresztül folytatnak. A kezelő orvos természetesen anyósa állapotától függően fogja javasolni a különböző gyógyszerket, figyelembevéve, hogy esetleg van-e valamilyen egyéb betegsége. A javasolt komplex kezelésből talán a legkellemetlenebb a kemoterápia. Viszont rendelkezésre állnak olyan gyógyszerek, amelyek a kemoterápia okozta hányás, hányingert, vérkép károsodást ki tudják védeni, így valószínű, hogy ezeket is meg fogja kapni anyósa. A sugárkezelés során bőrpír jelentkezik, de a kezelő személyzet a bőrápolásra is tud javasolni különböző krémeket. Természetesen, a kezelés bármelyik szakaszában a fellépő tünetekről a kezelő orvost tájékoztatni kell, aki segíteni tud azok kezelésében. A javasolt komplex terápia után nagy valószínűséggel anyósa állapota rendeződik, maradandó tünetként esetleg gyöngeség, fáradékonyság maradhat fenn, de ezeket is lehet különböző módon kezelni. Tisztelettel: dr. Baki Márta

Tüdőrák mellett egyéb panaszok, vagy a daganat okozza?

Tisztelt Levélíró! A daganatok körül szinte minden esetben látunk gyulladásos elváltozásokat. Ezért a szokásos laboratóriumi vizsgálatok: süllyedés, C-reaktív protein (CRP), prokalcitonin, stb… nem tud különbséget tenni a szervezet egyéb területén kimutatott gyulladás és a daganat körüli gyulladás között. Erre a PET-CT sem alkalmas, mert olyan helyen veszi fel fokozottan az izotópot, ahol nagyobb az anyagcsere, s ez lehet egy általános gyulladás vagy a daganat körül kialakult gyulladás következménye is. Sajnos a vérkép alapján gyakran csak az látszik, hogy emelkedik a fehérvérsejtszám, s annak különböző összetevői között megváltozik az arány. Esetleg, ha nagyon eltér a normális összetevőtől a fehérvérsejtek különböző aránya, az utalhat vérképzőszervi elváltozásra. Természetesen ki kell még zárni egyéb szervek betegségét, nagyobb gyulladásokat, esetleg tályogot, amit a későbbiek során a kivizsgálás keretén belül el fognak végezni. Tudunk kell, hogy van-e a vesében, májban, stb… egyéb helyeken elváltozás. Feltételezem, hogy tüdőgyógyászaton történik édesapja ellátása, s a kezelő orvosnak tudnia kell a lázakról. Abban az esetben, ha ezek elég magasak (levele alapján 39 fokos is lehet) és csak az izzadás kíséri, akkor meg lehet próbálni egyéb gyógyszerek adását (például kortikoszteroidok). Az izzadás, gyengeség szintén a lázzal összefügghet. Véleményem szerint a további képalkotó és laboratóriumi eredmények kizárhatnak a szervezetben egyéb eltérést is, ami a lázakat és az izzadást illeti. Tisztelettel: dr.Baki Márta