Dr. Baki Márta

Dr. Baki Márta

onkológus
Bemutatkozás:

1978-ban végeztem a Budapesti Orvostudományi Egyetemen.
1978-2000: az Országos Onkológiai Intézet kemoterápiás osztályán dolgoztam.
2000-2005: Szent Margit Kórház Onkológiai Osztályának vezetője voltam.
2005-2007: Központi Kórház Onkológiai Osztályán dolgoztam.
2007-2017: Fővárosi Onkoradiológiai Központban dolgoztam.
2018-tól: Szent Margit Rendelőintézet és Dél-pesti Centrumkórház-OHII Szent László Kórház-Onkológia

Szakvizsgák:

- 1983: belgyógyászat
- 1986: klinikai onkológia
- 1990: klinikai farmakológia


Tudományos társaságok tagsága:

- European Forum of Good Clinical Practice – Ehics Working Party
- European Association of Cancer Research
- Magyar Onkológusok Társasága
- Magyar Klinikai Onkológiai Társaság - alapító tag

Egyéb tevékenység:

- rendszeresen orvostovábbképző előadások
- onkológus szakápoló képzés - szakértői tevékenység és oktatás
- Rákbetegek Országos Szervezete - elnökségi tag


Legutóbbi válaszai

Mi lehet ez?

Tisztelt Levélíró! A leírt MR vizsgálat alapján egyértelműen a rosszindulatú daganat kiújulását nem lehet bizonyítani. Ezek az eltérések lehetnek a műtétek és a sugárterápia következményei is. Történt-e ezt megelőzően kismedencei MR vizsgálat, s azon volt-e valamilyen eltérés? Össze tudták-e hasonlítani a két eredményt? Amennyiben előző vizsgálat nem volt, akkor esetleg egy ismételt PET-CT segíthet annak a tisztázására, hogy csak egy steril gyulladás következményei ezek vagy valami mások. Figyelembe lehet még venni, úgynevezett tumor markerok eredményeit is. Abban az esetben, ha egyéb támpont nem lehetséges, akkor csak megfigyelés és az MR vizsgálat ismétlése javasolható. Tünetmentes esetben ezt talán 4-6 hónap múlva érdemes elvégezni. Tisztelettel:dr.Baki Márta

Aromaterápia, Varga Gyógygomba

Tisztelt Asszonyom! Az aromaterápia zárt térben való alkalmazása, párologtatása és a baktériumok, vírusok számának csökkentésével kapcsolatban nem áll rendelkezésre elég adat. Javaslom a gyakori szellőztetést és a környezet kialakítását oly módon, hogy minél kevesebb fertőző forrással érintkezzenek (pl. állatok a lakásban, stb…). Néhány évvel ezelőtt dél-kelet ázsiai szerzők leírták, hogy illó olajakat alkalmaztak a kemoterápia előtt, de a mellékhatások lényegileg nem különböztek a kontroll csoporthoz képest. Az, hogy a használatuk mennyire befolyásolta a terápiás eredményeket, erről szintén nem áll rendelkezésre adat. A Varga gomba pontos összetétele nem ismert, egyértelmű daganatellenes hatását nem bizonyították klinikai vizsgálatok során. Az sem igazolt, hogy az esetleg fellépő mellékhatásokat csökkentette vagy, a betegek általános állapotát javította volna. Nagy valószínűséggel édesapjának olyan kezelést javasolnak, amely egy viszonylag gyors infúzióból és 48 órán keresztül lassú infúzió adásából tevődik össze. Ilyen alkalommal a vénák épségére kell elsősorban figyelni, s ha szükséges azt helyileg kezelni. A többi mellékhatás az alkalmazott gyógyszerektől függ. Esetleg még hányinger, hányás, hasmenés léphet fel,melyre a kezelő orvos fel tud írni egyéb gyógyszereket.Az eddig szedett gyógyszereiről tájékoztassa a kezelő orvost! A Magyarországon működő onkológiai, daganatos betegszervezetek és azok kiadványai esetleg további segítséget tudnak nyújtani a felmerülő kérdések megválaszolásában. Ugyanakkor legfontosabb, hogy a terápia részleteit, azok következményeit a kezelő személyzettel: orvos, onkológus szaknővér beszélje meg. Minden onkológiai osztályon pszichológusok is dolgoznak, szükség esetén hozzájuk is lehet fordulni. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kapszula szétszedve

Tisztelt Asszonyom! A Magyarországon forgalomba hozott gyógyszereknek van egy hivatalos leírása, amit “Alkalmazási előirat”-nak neveznek, s ebben részletesen ismertetik az adott gyógyszer alkalmazását – mely betegségekben alkalmazhatók – adagolását, hatékonyságukat és mellékhatásukat, stb… Emend esetén a következő a hivatalos álláspont: “4.2 Adagolás és az alkalmazás módja: Az EMEND-et az 1. napon 1 órával a kemoterápiás kezelés előtt, a 2. és 3. napon a délelőtt folyamán, szájon át alkalmazták.” Étkezéstől függetlenül vehető be, “ A kemény kapszulát egészben kell lenyelni”. Ennek okát nem részletezi. Valószínű, hogy akkor esetleg gyomor nyálkahártya károsodást okozhat, vagy a felszívódása és ennek megfelelően a hatékonysága is csökkenhet. Abban az esetben, ha édesanyjánál így nem elégséges a hányingercsökkentés, akkor a kezelő orvossal beszéljék meg, hogy esetleg a száj nyálkahártyáján keresztül felszívódó és/vagy végbél kúp formájában alkalmazható egyéb készítményt javasol. Levelében felsorolta a gyomor daganatot is.Lehetséges, hogy egy előzetes műtét vagy annak további kezelése is befolyásolhatja a hányinger erősségét. Ezt szintén a kezelő orvossal kellene megbeszélni. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Mit jelent a jeleten leírtak

Tisztelt Uram! Levelében nem jelezte, de feltételezhető, hogy vastagbél tükrözés során vettek anyagot és azt vizsgálták mikroszkóp alatt. Érdemes lenne tudni, hogy miért történt a vastagbél tükrözés: volt-e/van-e Önnek valamilyen panasza. Esetleg a családtagok közül valakinek volt-e vastagbél daganata és azt hány éves korban fedezték föl. A vastagbél tükrözés során mit látott az orvos, s a mintavétel területét hogyan ítélte meg. Amit a szövettani eredmény alapján meg lehet állapítani, az, hogy egy kis, a biopszia vizsgálata során csak a bél nyálkahártyára kiterjedő daganatos sejteket igazoltak. Abban az esetben, ha csak szűrővizsgálati jelleggel végezték el a vizsgálatot: Ön tünet- és panaszmentes, s a fenti bekezdésben soroltak nem jellemzőek, akkor csak a kóros terület eltávolítása, esetleg csak a bél nyálkahártyájának “lefejtése” is szóba jöhet. Ezen esetben, szoros megfigyelés, kb. fél év múlva ismételt vastagbél tükrözés javasolt. Abban az esetben, ha Ön valamilyen okból veszélyeztetett csoportba tartozik, akkor esetleg a bélszakasz teljes eltávolítása is szóba jöhet. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Van-e valemilyen teendőm? Mit jelelent a M9130/1 ?

Tisztelt Hölgyem! A bőrből eltávolított képlet mikroszkópos vizsgálatával a kis erek belső felületét bélelő sejtek fokozott növekedését, burjánzását mutatta. Az osztódások száma nem volt magas, így, ha az eltávolítás az épben történt, akkor a későbbiek során csak megfigyelés javasolt: az első 2-3 évben fél évente bőrgyógyászati vizsgálat. Természetesen, abban az esetben, ha növekedést, váladékozást, vérzést észlel, akkor sürgősen keresse fel a bőrgyógyászati rendelést. Az “M” kód a nemzetközi szövettani osztályozást jelenti, s az utána következő szám azt mutatja, hogy erről a hemangioendothelioma változatról nem lehet eldönteni egyértelműen hogy jó- vagy rosszindulatú. A “D” pedig a betegség megjelölésére szolgál, s a D4810 Egyéb kötőszövet és lágyszövet bizonytalan viselkedésű daganatára utal. Tisztelettel: dr.Baki Márta