Dr. Baki Márta

Dr. Baki Márta

onkológus
Bemutatkozás:

1978-ban végeztem a Budapesti Orvostudományi Egyetemen.
1978-2000: az Országos Onkológiai Intézet kemoterápiás osztályán dolgoztam.
2000-2005: Szent Margit Kórház Onkológiai Osztályának vezetője voltam.
2005-2007: Központi Kórház Onkológiai Osztályán dolgoztam.
2007-2017: Fővárosi Onkoradiológiai Központban dolgoztam.
2018-tól: Szent Margit Rendelőintézet és Dél-pesti Centrumkórház-OHII Szent László Kórház-Onkológia

Szakvizsgák:

- 1983: belgyógyászat
- 1986: klinikai onkológia
- 1990: klinikai farmakológia


Tudományos társaságok tagsága:

- European Forum of Good Clinical Practice – Ehics Working Party
- European Association of Cancer Research
- Magyar Onkológusok Társasága
- Magyar Klinikai Onkológiai Társaság - alapító tag

Egyéb tevékenység:

- rendszeresen orvostovábbképző előadások
- onkológus szakápoló képzés - szakértői tevékenység és oktatás
- Rákbetegek Országos Szervezete - elnökségi tag


Legutóbbi válaszai

Gyógyulási esélyek

Tisztelt Asszonyom! A mellékelt leletek alapján egy kis kiterjedésű rosszindulatú tüdő daganatot diagnosztizáltak. Ezt teljes mértékben el tudták távolítani a műtét során. Ezen kívül, ahová elsődlegesen tudott volna terjedni a daganat, azokat a nyirokcsomókat is kivették és megvizsgálták. Ezekben a nyirokcsomókban áttétet, a daganat terjedését már nem igazolták. A rosszindulatú daganatban illetve körülötte sem találtak olyan jeleket, ami a folyamat további terjedését mutatták volna. A fenti adatok alapján csak azt javasolta a kezelő orvosa, hogy rendszeresen járjon kontrollra, s ennek során különböző vizsgálatokat fognak végezni. A műtéti eredmények alapján kicsi a valószínűsége, hogy ki fog újulni a daganat. Amennyiben ez esetleg előfordul, akkor is kis kiterjedést tunak kimutatni, ha rendszeresen ellenőrzéseket végeznek. Ilyen esetekben további kezelések lehetségesek, amelyek hosszú távon is biztosíthatják az Ön jó közérzetét. Tisztelettel: dr.Baki Márta

A pet ct értelmezésében szeretnék segítséget kérni!

Tisztelt Asszonyom! A PET-CT sem foglalt egyértelműen állást, hogy minden rendben van-e vagy sem, ezért ennek alapján nagyon nehéz biztos megállapításokat tenni. Nagy valószínűséggel Önnél Hodgkin kórt állapítottak meg, s annak kiterjedése a szegycsont mögötti (mediastinum) és a hasi régióra terjedt ki. Ezt követően kezelést kaphatott, s a terápia közben vagy annak befejezéséhez közel végezték el a PET-CT vizsgálatot, annak céljából, hogy hol tart a folyamat. A bal lágyékhajlat (inguinalis régió) vizsgálata viszonylag egyszerű: ultrahang vizsgálat a nyirokcsomók nagyságára és szerkezetére vonatkozóan nyújt információt. Abban az esetben, ha ez nem elegendő, akkor szövettani vagy sejt (citológia) mintavételt is el lehet végezni. Bonyolultabb a hasi nyirokcsomók vizsgálata. Ezek megítélésekor figyelembe kell venni, hogy a betegség felfedezésekor vagy az előző CT vagy PET-CT mit talált ezen a területen. Az Ön általános állapotát és a laboratóriumi eredményeket is figyelembevéve lehet, hogy kezelő orvosa azt fogja tanácsolni, hogy folytassa a kezelést vagy pedig kezelés nélkül néhány hét (4-8) múlva végezzenek ellenőrző vizsgálatot. Elnézését kérem, hogy válaszára nem tudok egyértelmű választ adni, de a fentieket érdemes megfontolni és azok alapján tovább lépni. Tisztelettel:dr.Baki Márta

Májsejtrák áttéttel

Tisztelt Levélíró! A levelében közöltek alapján nem teljesen bizonyított, hogy az emlőben lévő elváltozás a májsejt daganat áttéte lenne. Abban az esetben, ha édesanyja állapota lehetővé tenne bármilyen aktív daganatellenes kezelést, akkor ezt jó lenne pontosítani. Az ismertetett adatok alapján szövettani vizsgálat történt-e a májból esetleg a nyirokcsomókból és az emlőből? Az eredetileg a májsejteiből kiinduló rosszindulatú daganat gyógyszeres kezelésének megítélésében nagyban segít az úgynevezett Child-Pough beosztás. Különböző pontokat adnak a beteg általános állapotának, laboratóriumi értékeinek megfelelően. Ez a pontrendszer nagyban segít eldönteni, hogy a beteg alkalmas-e májdaganat kezelésére. Abban az esetben, ha a kezelő orvos és az onkológiai szakbizottság (onko-team) nem javasol daganatellenes kezelést, akkor tüneti terápia szükséges, melynek során a beteg általános állapotának fenntatása a cél. Édesanyja jelen állapotának megítélése a kezelő orvos feladata. A később fellépő tüneteket előre nem lehet “megjósolni.” A cél elsősorban az, hogy ne legyenek fájdalmai, ha lehetséges tovább ne fogyjon, s ha esetleg más tünet jelentkezik, akkor annak az ellátása javasolt. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés májáttétről

Tisztelt Levélíró! Az Ön által ismertetett esetben a további kezelést a beteg általános állapota és a betegség kiterjedése határozza meg. Abban az esetben, ha a CT vizsgálat nem egyértelmű, hogy áttétről van szó, akkor esetleg még mintavétel: vékony vagy vastagtű biopszia elvégzése is szükségessé válhat. Ugyancsak a máj elváltozások nagyságától és kiterjedésétől függ, hogy helyi kezelés lehetséges-e: sugár vagy radiofrekvencia vagy egyéb. Legnagyobb valószínűséggel viszont a kemoterápia jöhet szóba, s ahogy alakul az áttét és a beteg állapota, határozza meg a továbbiakat. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Műtét előtt

Tisztelt Veronika! Talán az előző kérdésének a sorszáma 16804-es számú volt. Ebben nem került ismertetésre az emlő képalkotó vizsgálatának eredménye, s a jelen levelében említett csatolmányt sem ismerem. Az emlő daganat műtét előtti kemoterápiának pontosan az egyik célja az, hogy az emlőben a daganat mérete csökkenjen, így nem kell, hogy sor kerüljön kiterjesztett műtétre. Többféle műtéttechnika létezik, a legegyszerűbb, hogy az emlőnek azt a negyed részét távolítják el, amelyben a daganat volt, s a hónalji nyirokcsomók kivételére úgynevezett őrszem nyirokcsomó vizsgálatot végeznek. A tervezett műtétjének további részleteit javaslom, hogy a sebésszel beszéljék meg, szükség esetén ismételt onkológiai bizottság (onkoteam) véleményt is ki lehet kérni az operáció előtt. Tisztelettel: dr.Baki Márta