• Dr. Baki Márta

        onkológus

        66

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        onkológia

        Bemutatkozás:


        1978-ban végeztem a Budapesti Orvostudományi Egyetemen.

        1978-2000: az Országos Onkológiai Intézet kemoterápiás osztályán dolgoztam.

        2000-2005: Szent Margit Kórház Onkológiai Osztályának vezetője voltam.

        2005-2007: Központi Kórház Onkológiai Osztályán dolgoztam.

        2007-2017: Fővárosi Onkoradiológiai Központban dolgoztam.

        2018-tól: Szent Margit Rendelőintézet és Dél-pesti Centrumkórház-OHII Szent László Kórház-Onkológia



        Szakvizsgák:



        - 1983: belgyógyászat

        - 1986: klinikai onkológia

        - 1990: klinikai farmakológia






        Tudományos társaságok tagsága:



        - European Forum of Good Clinical Practice – Ehics Working Party

        - European Association of Cancer Research

        - Magyar Onkológusok Társasága

        - Magyar Klinikai Onkológiai Társaság - alapító tag



        Egyéb tevékenység:



        - rendszeresen orvostovábbképző előadások

        - onkológus szakápoló képzés - szakértői tevékenység és oktatás

        - Rákbetegek Országos Szervezete - elnökségi tag




        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Baki Márta legutóbbi válaszai
        Tisztelt Levélíró! Sajnos többször előfordul, hogy a vastag- és végbél területén ugyanabban az egyénben rosszindulatú daganatot fedeznek fel. Gondolom, a 2018.májusi műtét után apósa valamilyen utókezelésben részesült. Jelenleg a végbél szakaszon találtak daganatot, amelynek először az ellátása a sugárkezelés kiegészítve kemoterápiával (lehet tabletta formájában is alkalmazni). A kismedencei nyirokcsomók több okból megnagyobbodhatnak: sugárkezelés következtében, ha azt közvetlenül a sugár terápia után vizsgálják 4-6 héten belül, azon kívül az Ön által felvetett vastagbél gyulladás is oka lehet. Esetleg a nyirokcsomók szerkezete támpontot adhat, hogy milyen jellegű elváltozásról van szó. Érdemes összehasonlítani a sugárkezelés előtt és után a nyirokcsomók szerkezetét. Másfelől pedig a nagyobbodást csak akkor lehet kimondani, ha mind a két vizsgálat ugyanúgy történt: pl.CT vizsgálat. Teljesen nem összehasonlíthatók az eredmények, ha másképp nézték azokat. (pl.CT és MR). Levele alapján viszont javasolt mindenképpen a végbél daganat miatti műtét elvégzése, s ennek során az eltávolított nyirokcsomók szövettani feldolgozása fogja a végső választ megadni a nyirokcsomókról. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt R. Katalin! Részletesen leírt leleteit megkaptam és átnéztem. Levelében nem jelezte, hogy miért kezdődött a kivizsgálása: volt-e valamilyen panasza, szedett/szed-e valamilyen hormon készítményt, a családban volt-e emlővel kapcsolatos megbetegedés, stb… A rendelkezésre álló adatok alapján egyértelműen rosszindulatú elváltozás nem igazolható. A citológiai mintavétel során az anyag nem volt teljesen értékelhető (összecsapzódott sejtek, stb…). Abban az esetben, ha valamire gyanú van, akkor a mintavételt meg kell ismételni, egyébként – ahogy a leletben is írták – fél év múlva szeretnék ismét elvégezni a vizsgálatokat. A levelének végén feltett kérdések a ciszták tulajdonságait írják el. Ezek különböző nagyságúak, különböző folyadéktartalmúak lehetnek, s a széli részük is változhat. Nagyon egyszerűen megfogalmazva kb. úgy kell elképzelni, hogy egy szivacsba kis golyócskákat, ping-pong labdákat, stb… helyezünk el. Ezek vastagsága és tartalma különböző lehet. A fent részletezett klinikai tünetek figyelembevétele mellett mindenképpen további megfigyelést igényelnek, de egyértelmű rosszindulatú elváltozás ezek alapján nem merül fel. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! A Ca-125 érték meghatározása a rutin szűrő vizsgálatokhoz nem tartozik. Abban az esetben, ha panasza nincs, akkor nem javasolt annak elvégzése, így ez csak aggodalmaskodáshoz vezet. Egyébként a Ca-125 növekedhet a méh nyálkahártya egyéb elváltozása miatt is – pl. gyulladás. Nagy valószínűséggel a menstruáció okozta a nagyobb értéket. Javasolt esetleg – ha a nőgyógyász úgy ítéli meg – esetleg kismedencei MR vizsgálat, hogy biztosan kizárjanak mindenféle kóros elváltozást. Egyébként – ha már ennek a tumor markernek a meghatározása megtörtént – akkor kb. évente érdemes folyamatosan meghatározni. Ez nem pótolja a további rendszeres nőgyógyászati, hasi ultrahang, stb… szűrő vizsgálatok elvégzését. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! Az alsó végtagok és a hasi területéről egy fő gyűjtő nyirokér vezet a közvetlenül szívbe torkolló vénákba. Ugyanerre a területre érkezik a felső végtag és hónalji testrészekről összegyűlt nyirok folyadék is. Ennek alapján a lábak és az emlő műtét területéről összegyűjtött nyirok egy közös nyirokérbe torkollik. Édesanyja sugárkezelése 2018.aug-ban fejeződött be. Ez még viszonylag rövid idő, s általában 1,5-2 évet szoktunk javasolni, hogy aktív nyirokpangás elleni kezelést kapjon abban az esetben, ha bizonyítottan nem igazolható daganatos elváltozás. Javaslom inkább gumi harisnya, fásli viselését. Legjobb viszont, hogyha aktív izompumpa során javítja a nyirokkeringést. Ezt járás, munka közbeni lábujjhegyre állás, izom megfeszítés és elernyesztése során érheti el. A későbbiekben javasolt csak az alsó végtag maszírozása akár kézzel akár géppel. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Levélíró! Az interneten elérhető Ferzym Plus ismertetőjében karotinoid és probiotikum összetevőt említenek. A készítmény javallatának immun hiányos állapotot jelölnek meg. Olajfalevél készítmények fő tulajdonsága - a tájékoztatójuk alapján - az immun erősítés és az antioxidáns hatás. Ugyanakkor ezen készítmények pontos összetétele nem ismert, s az sem tudott, hogy pontosan milyen hatást érnek el a szervezetben (mennyi idő alatt szívódnak fel, milyen szervekhez, szövetekhez kapcsolódnak, ott milyen hatást fejtenek ki, hogyan bomlanak le, hogyan ürülnek ki, stb…). Ennek megfelelően azt sem lehet tudni, hogy az Ön kezelése során alkalmazott kemoterápiás készítmények hatását hogyan befolyásolják ezek az anyagok. Lehetséges az is, hogy a kemoterápiás szerek hatékonyságát csökkentik, ill. olyan lebomlási termékek is keletkezhetnek, amelyek károsak a szervezetre. Ennek alapján az Ön által megjelölt készítmények alkalmazását kemoterápia közben egyáltalán NEM JAVASLOM. A gyógyszertárakban kapható probiotikumok elvileg szedhetők, de a kemoterápia és a probiotikumok a bél nyálkahártyára más módon hatnak, így a probiotikum szedése nem indokolt ezen felvételek mellett. Megjegyzés: Az ambuláns lapján egy onko-team vélemény szerepel, mely nem javasol sugárterápiát. Ugyanakkor a jelenlegi onkológus kezelő orvos a kemoterápiát követően indokoltnak tartja a sugárterápiát. Tekintettel, hogy emlő megtartó műtét történt – annak szövettani eredményét is figyelembevéve – biztonságosabb és a betegség helyi kiújulása is csökkenthető, ha Ön sugárterápiát is kap. Tisztelettel: dr. Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! Abban az esetben, ha a daganatos oldalon teljes emlő eltávolítás történt, és a hónalji nyirokcsomók egyikében – jelen esetben a szentinel nyirokcsomóban - daganatos gócot találtak, akkor sugárkezelés és hormon terápia javasolt. Életkora alapján nagy valószínűséggel még rendszeresen jelentkezik havi vérzése, s ekkor havonta vagy 3 havonta adandó hormon injekció mellett Zitazonium adása javasolt, amennyiben a daganat szövettani eredménye ezt indokolja. A jelen álláspont a nemzetközi és a hazai szakmai ajánlásnak megfelel. Ennek alapján az Ön ellátása teljesen rendben van, s az injekció beadási időpontokat vegye igénybe a tabletta szedése mellett, ill. a sugárterápiát. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Reményik Józsefné! Levelében nem tüntette fel, előző betegségeit. Valamilyen gyógyszert rendszeresen szed-e, ill. mellkas röntgen és/vagy megelőző CT vizsgálat történt-e a tüdőről? Előzőleg láza, megfázása volt-e? Dohányzik-e, tüdőgyógyászati vizsgálat történt-e korábban? Konkrét kérdést nem tett fel levelében, amire egyértelműen választ tudnék adni. Abban az esetben, ha ez a lelet csak egy mellkas röntgen vizsgálat eredményét mutatja, de egyéb gyanú vagy kísérő betegség nem áll fenn, akkor elegendő a mellkas röntgen vizsgálatot megismételni néhány hét vagy 1-1,5 hónap múlva. Olyankor viszont, ha valamilyen betegség gyanúja felmerül, akkor pontosabb eredményt mutat a CT vizsgálat, amit nagy valószínűséggel a kórházi kezelő orvosai elő tudnak jegyezni. Az elküldött lelet egyértelműen nagy betegségre nem utal, de szükség esetén további követést igényel. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! Levelében nem jelezte, hogy miért végezték ezt a vizsgálatot: volt-e valamilyen panasza, van-e valamilyen ismert és kezelt betegsége, rosszindulatú daganat gyanúja miatt kivizsgálása történik-e vagy már igazolódott valamilyen elváltozás. Történt-e már előbb CEA meghatározás, ill. egyéb laboratóriumi vizsgálatot végeztek-e. A CEA egy rövidítés, ami a carcinoembrionalis antigén neve. Ez egy fehérje és cukor részből álló molekula, ami az egészséges felnőtt szervezetben is jelen van. Több okból nagyobb lehet a mértéke, leggyakoribb a dohányzás (ennek mennyisége alapján a CEA érték is nő), különböző egyéb hosszabban fennálló gyulladásos folyamatok és máj betegségek, stb… Ezen kívül rosszindulatú daganatok egyes formáiban is nagyobb lehet, de ekkor különböző képalkotó, eszközös és kiegészítő laboratóriumi vizsgálatok is szükségessé válhatnak. A fentieket figyelembevéve, ha Önnek panasza nincs, s csak ez a laboratóriumi érték volt magasabb, s a többi eredménye rendben, akkor azt javaslom, hogy kb. 2 hónap múlva ismételjék meg a vérvételt teljes éhgyomrra. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Uram! A CT vizsgálat egy képalkotó módszer, s csak következtetni lehet esetleg a daganat szövettani típusára, de egyértelműen a szövettani vizsgálat fogja eldönteni, hogy az Ön veséjében milyen elváltozás van. Természetesen, amennyiben lehetséges, csak a beteg részt távolítsák el, s ha lehet un. szervmegtartó műtétre törekszenek az urológusok is, azaz nem az egész vesét fogják kivenni. A CT vizsgálat nagyobb felbontású és a szegycsont mögé is „lát”. Ennek tudható be, hogy egy elől-hátul (A-P) nézetben készült mellkas röntgen nem vette észre a csecsemőmirigy=thymus maradványt. Abban az esetben, ha Önnek semmiféle tünete nincs ezzel kapcsolatban: nyomási tünetek, fulladás vagy gyengeség, akkor teendőt nem igényel. Ha kiderül, hogy a vese elváltozása rosszindulatú volt, akkor néhány hónap múlva egyébként is meg kell ismételni a CT vizsgálatot, mely a mellkasi és hasi szerveket egyaránt nézi. Változatlan thymus nagyságnál nincs további teendő. Amennyiben esetleg növekszik, akkor bizonyos laboratóriumi vizsgálatok után talán érdemes lenne belőle szövettani mintát venni. Egyébként a vesedaganatok, ha a nyaki területre terjednek, akkor inkább a nyirokcsomókat és/vagy a pajzsmirigyet támadják meg. Tovább érdemes részletezni, hogy a családban milyen daganatos megbetegedések fordultak elő, s kell-e ezért újabb lépéseket tenni, felmerül-e esetleg öröklődő megbetegedés, stb… Tisztelettel: dr. Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! Nagy valószínűséggel, ha fél év múlva az ultrahangos vizsgálat során nem találják ezt a meszesedést, akkor ismételten mammografiát is fognak végezni. Abban az esetben, ha ez a meszesedés – mikrocalcificatio – nem változik, akkor vagy további megfigyelést vagy ismételt biopszia elvégzését javasolják. A „nem reprezentatív minta” kifejezés azt jelenti, hogy az emlő mirigyes állományára vonatkozóan nem nyertek anyagot. Az emlő csatornák és mirigy termelő területek helyett – amint Ön is írja – zsírszövetet és érátmetszetet tartalmazott az a minta, amit a core biopszia során nyertek. Nagy valószínűséggel a mammografiát végző orvos kollegák véleménye szerint rosszindulatú elváltozás egyértelműen nem bizonyítható a rendelkezésre álló adatok alapján, de a gyanú fennáll, ezért javasolják a fél év múlvai komplex vizsgálatot. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! A nemzetközi és a magyar szakmai javaslatok alapján körülbelül 10-12 éve a vesedaganatok műtét utáni kezelése nem indokolt, amennyiben áttét nem mutatható ki. Rendszeres laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok javasoltak a műtét után 5 évig. A szakmai ajánlások véleménye alapján ez után már nem szükséges a folyamatos nyomonkövetés. Ugyanakkor találkozunk olyan esetekkel is, amikor 10 év után fedezzük fel a vesedaganat áttétét. Ezért azt javaslom, hogy a rendszeres vérvétel – amely a vesefunkción kívül magába foglalja a vércukor, vérzsír meghatározásokat is – két-három évente CT vizsgálatra is sor kerülhet, ill. a köztes időben évente egy-egy mellkas röntgen és hasi ultrahangos vizsgálat lehetséges, ha Önnek panasza nincs. Természetesen, ha valami panasza vagy tünete van, akkor ezek mentén kell továbblépni. Egyes reumatológiai vélemény alapján 5 év tünetmentes esetben termál vízbe lehet menni, de kb. 45 percnél tovább nem érdemes ott tartózkodni, figyelembevéve az Ön többi betegségét is. Tisztelettel: dr. Baki Márta
        Tisztelt Hölgyem! Az emlő daganat felismerése után további vizsgálatok szükségesek, amelyek kizárják vagy megerősítik, hogy a szervezetben valahol máshol is találhatók daganatos gócok. Ilyen vizsgálat a CT is. A CT csontablakkal történő további vizsgálata – a nevéből is érthető módon – a csontok állapotáról ad felvilágosítást. Az Ön által leírtak azt jelentik, hogy a csontjai „öregedtek”, azaz nem úgy néznek ki, mint fiatalabb korban. Természetesen, ha van valamilyen tünete: pl. hátfájás, stb… akkor azt reumatológiai vizsgálat során tovább lehet felkutatni. Minden esetre, ez a lelet nem utal áttétre. A mellékvesékben gyakran látunk jóindulatú eltéréseket, leginkább un. adenoma fordul elő. Ezeket a nagyságuk miatt kell követnünk, ill. esetleges hormon termelésük miatt (pl. nagyon magas vérnyomás értékek). Véleményem szerint ezzel sincs teendő. A későbbiekben a CT vizsgálatot úgy is javasolt megismételni, s ha valamilyen változás észlelhető a nagyságában vagy az állományában, akkor kell tovább lépni. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Uram! Hozzátartozójának leletét megkaptam. A tüdődaganat további kiterjedését és annak szövettanát nem ismerjük. A vizsgálat véleménye alapján hozzátartozójának több agyi áttéte van. Ennek kezelése valóban először a sugár-, s ha szükséges esetleg további daganatellenes szisztémás (a szervezet egészére kiterjedő) terápia. Abban az esetben, ha a szervezet egyéb területén nem észleltek áttétet, akkor esetleg több évig is egyensúlyban tartható a beteg állapota, de a teljes gyógyulásnak kicsi az esélye. Agyi áttétes betegnek fejfájásai,szédülései lehetnek, melyek esetleg látászavarral, mozgási nehézséggel járhatnak. Ekkor tüneti terápia adása javasolt. Tisztelettel. dr.Baki Márta
        Tisztelt M. Ferenc! A röntgen leírás alapján a bal felkar területén észlelt elváltozás jóindulatúnak tűnik. A panaszait sem ez okozza. Véleményem szerint, ha fájdalma nincs ezen a területen, akkor néhány hónap múlva ismételten röntgen felvétel elvégzése javasolt. Pontosabb eredményt ad az MR vizsgálat, de ezt a kezelő orvosának kell megítélnie, hogy szükséges-e ennek elvégzése. Amíg ezek az eredmények nem állnak rendelkezésre, addig további kezelés nem szükséges. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Uram! Levelében nem jelezte, hogy a csonttumora miatt a műtét előtt vagy utána kapott-e gyógyszeres kezelést, ill. ellenőrzésre kell-e járnia. Javaslom, hogy a kezelését végző onkológiai osztályt keresse fel. Abban az esetben, ha csak műtétet végeztek, akkor a lakóhelyéhez illetékes onkológiai szakrendelésen vagy a műtétet végző intézményben jelentkezzen. Legfőképpen azt kell kizárni vagy megerősíteni, hogy a januári daganat kiújult-e vagy valami más elváltozásról van szó. Általában az ilyen bőr alatti csomókból mintavétel történik vékony vagy vastagtűvel. Ha az orvos véleménye szerint ezek az eljárások nem megfelelőek, akkor az is javasolható, hogy egy ilyen elváltozást teljes mértékben sebészi úton eltávolítanak. A bőr alatt keletkező számos csomó leggyakrabban jóindulatú zsírcsomók, úgynevezett lipomák lehetnek, de mindenképpen tisztázni kell az eredetüket, s csak ezek után dönthető el, hogy további kezelés szükséges-e vagy sem. Tisztelettel: dr. Baki Márta