Dr. Baki Márta

Dr. Baki Márta

onkológus
Bemutatkozás:

1978-ban végeztem a Budapesti Orvostudományi Egyetemen.
1978-2000: az Országos Onkológiai Intézet kemoterápiás osztályán dolgoztam.
2000-2005: Szent Margit Kórház Onkológiai Osztályának vezetője voltam.
2005-2007: Központi Kórház Onkológiai Osztályán dolgoztam.
2007-2017: Fővárosi Onkoradiológiai Központban dolgoztam.
2018-tól: Szent Margit Rendelőintézet és Dél-pesti Centrumkórház-OHII Szent László Kórház-Onkológia

Szakvizsgák:

- 1983: belgyógyászat
- 1986: klinikai onkológia
- 1990: klinikai farmakológia


Tudományos társaságok tagsága:

- European Forum of Good Clinical Practice – Ehics Working Party
- European Association of Cancer Research
- Magyar Onkológusok Társasága
- Magyar Klinikai Onkológiai Társaság - alapító tag

Egyéb tevékenység:

- rendszeresen orvostovábbképző előadások
- onkológus szakápoló képzés - szakértői tevékenység és oktatás
- Rákbetegek Országos Szervezete - elnökségi tag


Legutóbbi válaszai

Műthető, mi várható?

Tisztelt Levélíró! A mellékelt CT lelelet alapján a kemoterápia hatásosnak bizonyult, s a jobb tüdőben lévő elváltozás megkisebbedett. Arra nem tér ki a lelet, hogy a kezelés előtt mekkora volt. A pontos szövettani eredményt, az alkalmazott kemoterápiát, édesapja állapotát nem tudjuk, így ezek alapján pontosan nem megítélhető, hogy a továbbiakban műtét, sugar vagy gyógyszeres kezelés szükséges-e. Véleményem szerint a daganatellenes terápiát folytatni kell, de hogy milyen formában arra a kezelő orvos tesz javaslatot és az úgynevezett onkológiai szakbiottság hagyja jóvá. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Hogyan tovább emlődaganat esetén?

Tisztelt Levélíró! Az emlő daganatok komplex kivizsgálásához a mammográfia és ultrahangos vizsgálat, amely kiterjed mindkét oldali nyaki és hónalji nyirokcsomók vizsgálatára is. Amennyiben szükséges, akkor az emlők (mindkét oldali) nuklearis magrezonancia (MR) vizsgálata tud pontosabb diagnózist felállítani. Jelenleg annyit tudunk, hogy mindkét emlőben és hónalji nyirokcsomókban kóros képletet igazoltak. Csak a bal oldali hónalji nyirokcsomóból történt mintavétel, de – véleményem szerint – a jobb oldali emlőből és hónalji nyirokcsomóból is javasolt lenne szövettani vizsgálatot végezni. Amennyire a vizsgálatot végző orvos, vagy az az orvos, aki édesanyját kivizsgálja szükségesnek látja, akkor a bal oldali emlőből is jó lenne szövettani vizsgálatra mintát venni. A nyak egyéb területén lévő PET-CT-n kimutatott fokozott halmozást mutató nyirokcsomók miatt valóban gégészeti vizsgálat javasolt. Amennyiben kórosat nem találnak, akkor az emlő daganattal kell foglalkozni, figyelembevéve a fent javasolt szövettani vizsgálatok eredményeit is. A jelen szövettani eredmény alapján édesanyjának kemoterápia javasolt, állapotától függően adagolt mennyiségben és minőségben. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Tüdőgóc méret növekedés

Tisztelt Levélíró! Amennyiben jól értelmezem, akkor a 2021. szeptemberi PET-CT eredményét másolta be. Ezen egyértelműen rosszindulatú elváltozást nem igazoltak. Talán azóta újabb CT vizsgálatok történtek, s kérdés, hogy az elváltozások mérete hogyan változott. Abban az esetben, ha csak 1-2 mm a különbség, akkor nem kell vele semmit sem tenni, de mindenképpen javaslom, hogy tüdőgyógyász tekintse át a felvételeket, s annak alapján mondjon véleményt. Arról nem írt levelében, hogy a hasi területről történt-e CT vizsgálat, s a műtéti terület rendben van-e. Ezen kívül akár a vesemedencéből, akár a húgyvezetékből (a vesét és a hólyagot köti össze) kiinduló rosszindulatú daganatot találtak, akkor rendszeres urológiai ellenőrzés is indokolt. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Mennyire gyógyítható?

Kedves Anikó! Az nagyon jó dolog, ha évente járt édesanyja emlő szűrő vizsgálatra. Ennek során javasolni szokták, hogy havonta önvizsgálat is történjék, azaz az emlő megtekintése és áttapintása mellett a nyaki és hónalji területet is tapintsák át a hölgyek. Nagy valószínűséggel az emlőben nem lehet egyértelműen kitapintani ezt a mammográfia által kimutatott 12x11 mm-es képletet, de elképzelhető, hogy a jobb hónaljban a 23 mm-es elváltozást viszont igen. Az emlő és a hónalji nyirokcsomó szúrásának szövettani eredménye 3 oldalas, amiből csak az első oldalt kaptam meg. Ebből még sok minden nem állapítható meg, csak az, hogy az emlőben egy rosszindulatú, kis kiterjedésű daganatot találtak. Ezen válasz során nincs arra lehetőség, hogy szó szerinti fordítást és annak részletes magyarázatát ismertessem. Feltételezhető, hogy a hónalji nyirokcsomóban is daganatos elváltozást észleltek, de erről már nincs pontos információnk. Abban az esetben, ha a hónalji nyirokcsomók betegek, s nagyságuk több cm-es, akkor felajánlható, hogy műtét előtt gyógyszeres kezelést kapjon édesanyja. Önök inkább az elsődleges műtétet választották. Ekkor a hónalji nyirokcsomókból is eltávolítanak néhányat, vagy ha ezek pozitívak voltak, akkor kiterjedtebb a műtét. A műtétet követően nyirokcsorgásra lehet számítani, s ennek mértéke határozza meg, hogy mikor milyen kezelést tudnak majd adni. Ez általában 2-4 hét között szokott lenni. A sebgyógyulástól és a műtét részletes szövettani ismeretében lehet a további kezelést meghatározni. Természetesen vizsgálatokat kell végezni annak irányában is, hogy valahová másfelé terjedt-e a daganat. Abban az esetben, ha ez csak az emlőre és a hónalji nyirokcsomóra terjedt ki, akkor nagy valószínűséggel a komplex (a műtét után esetleg kemo-, hormon-, sugár-, stb…) kezelés után csak megfigyelést igényel. Abban az esetben, ha már a szervezetbe máshová is terjedt, azaz áttétet képzett, s azt helyileg nem lehet ellátni, akkor viszont általában hosszan tartó terápiát igényel. Ezzel úgynevezett krónikus (esetleg évekig tartó kezelést igénylő) betegséggé lehet tenni az esetek nagy részében, megfelelő életminőség mellett. Az onkológiai centrumokban pszichológusok is dolgoznak, így hozzájuk nyugodtan fordulhatnak, aki segít Önöknek a betegség tudatának feldolgozásában. Erre vonatkozóan a kezelő orvostól kérjenek további információt. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Seroma fél évvel a műtét után

Tisztelt Levélíró! Valóban, egy nagyon kellemetlen helyen és kellemetlen tünetek jelentkeztek. A lágyéki műtéti területek mindig nagyon lassan gyógyulnak, esetleg váladékoznak. Önnek a nyirokfolyadék felszaporodása okoz gondot. Az jó hír, hogy a leszívott folyadék mennyisége fokozatosan csökken. A hónalji nyirokcsomók eltávolítása után szívás alatt tartják a műtéti területet, amit csak akkor szüntetnek meg, hamár kevés a nyirokcsorgás. Meg kellene tudni, hogy a lágyékhajlatban az Ön esetében tudnak-e ilyet alkalmazni. Másfelől esetleg nyomókötés – hasonló, mintha sérve lenne valakinek – esetleg csökkentené a folyadék mennyiségét. Úgy gondolom, hogy sajnos olyan sok műtéti megoldás ez esetben nincsen, de mindenképpen javaslom, hogy sebészeti vizsgálat történjék, s ennek eredményétől függően tervezhető a további ellátás. Ennek – véleményem szerint – kicsi az esélye. A melanoma miatt inkább gumi harisnya viselését javaslom, mint a kézi massage-t, nehogy esetleg néhány daganatos sejt tovább vándoroljon. Tisztelettel: dr.Baki Márta