• Dr. Baki Márta

        onkológus

        131

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        onkológia

        Bemutatkozás:


        1978-ban végeztem a Budapesti Orvostudományi Egyetemen.

        1978-2000: az Országos Onkológiai Intézet kemoterápiás osztályán dolgoztam.

        2000-2005: Szent Margit Kórház Onkológiai Osztályának vezetője voltam.

        2005-2007: Központi Kórház Onkológiai Osztályán dolgoztam.

        2007-2017: Fővárosi Onkoradiológiai Központban dolgoztam.

        2018-tól: Szent Margit Rendelőintézet és Dél-pesti Centrumkórház-OHII Szent László Kórház-Onkológia



        Szakvizsgák:



        - 1983: belgyógyászat

        - 1986: klinikai onkológia

        - 1990: klinikai farmakológia






        Tudományos társaságok tagsága:



        - European Forum of Good Clinical Practice – Ehics Working Party

        - European Association of Cancer Research

        - Magyar Onkológusok Társasága

        - Magyar Klinikai Onkológiai Társaság - alapító tag



        Egyéb tevékenység:



        - rendszeresen orvostovábbképző előadások

        - onkológus szakápoló képzés - szakértői tevékenység és oktatás

        - Rákbetegek Országos Szervezete - elnökségi tag




        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Baki Márta legutóbbi válaszai
        Tisztelt Levélíró! Levelét megkaptam. Ebben az áll, hogy a méhnyálkahártya daganat a méh izomzatának több mint az 50%-ába beterjedt. Ennek alapján viszont javasolt a sugárkezelés. Tekintettel, hogy Magyarországon csak egy néhány éve összeállított szakmai javaslat szerepel, ezért a mindennapjainkban az Egyesült Államokbeli ajánlásokat követjük: NCCN guideline. Ennek a 2020. évi javaslata alapján írtam a fentieket. Új információ, hogy évekkel ezelőtt emlő daganata is volt a betegnek. A két rosszindulatú elváltozás miatt mindenképpen érdemes az előzőleg alkalmazott kezeléssel kapcsolatban is tájékozódni: pl.: mikor történt még panaszmentes esetben nőgyógyászati vizsgálat, stb…. Ezenkívül végig kellene tekinteni, hogy a családjában milyen daganatos megbetegedések fordultak elő. Jelen fórum nem alkalmas arra, hogy egy-egy beteg pontos terápiáját meghatározzuk. Ezt a betegnek a kezelő orvossal kell egyeztetnie, figyelembe véve az úgynevezett onko-team véleményt is. Ezért azt ajánlom, hogy a fenti problémát részletesen és nyugodtan beszéljék meg a kezelő onkológus-nőgyógyász-sugárterápiás szakemberekkel. Tisztelettel: dr. Baki M.
        Tisztelt Levélíró! A levelében több részletet leírt, de minden adat nem szerepel, ami eldönti, hogy szükséges-e a műtét utáni sugárkezelés vagy sem. A grade nagyságok ismerete fontos adat, de nem elégséges. További eldöntendő kérdések: Első, hogy pontosan mi volt a szövettani eredmény. Második láttak-e a szövettani vizsgálat során úgynevezett ér- és/vagy nyirokérbetörést. Ez azt jelenti, hogy a kis erekben, nyirokerekben voltak-e daganatsejtek. Harmadik tisztázandó kérdés, hogy a daganat a méhizomzatába milyen mélyen terjedt. Negyedik kérdés: hány éves a beteg, van-e egyéb betegsége. Ötödik kérdés: szövettani vizsgálattal valóban csak a méh nyálkahártyája volt daganatos vagy ráterjedt esetleg a hüvelyre is. A fenti adatok ismeretében javasolhatja a sugárterápiás szakorvos, hogy csak hüvelyi úgynevezett „berakás” szükséges vagy külső sugárforrással végezzék a kezelést. A sugárterápia célterülete ilyenkor a műtét helye, esetleg kiegészítve az eltávolított nyirokcsomó területére is. A pontos célterület ismeretében ki lehet számolni, sugárfizikusok segítségével, hogy milyen terület mekkora sugármennyiséget kapjon. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! Leveléből az derül ki, hogy autoimmun betegsége van, mely miatt nem tudom, hogy valamilyen kezelésben részesül-e vagy sem. Önmagában a kevésbé jól működő immunrendszer esetén a bőrdaganatok fiatalabb korban is előfordulhatnak. Az Ön által küldött kép ezt egyértelműen nem támasztja alá, de fokozott megfigyelést tesz szükségessé. Nem tudom, hogy a bőrgyógyász nézte-e nagyítóval – dermatoszkóppal - s az után javasolta a levelében írottakat. Abban az esetben, ha a dermatoszkópos vizsgálat nem volt egyértelmű, akkor néhány hetet lehet várni, de ha nem múlik vagy növekszik vagy a színét változtatja, akkor mindenképpen indokolt egy koraibb bőrgyógyászati vizsgálat. Abban az esetben, ha a megtekintés nem elegendő, akkor a későbbiek során esetleg szövettani vizsgálatra is sor kerülhet. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt T. Barnáné! A kollagén többféle fehérje molekulának az összefoglaló neve. Fő tevékenységük a különböző szervek tartóelemének, az úgyneveett támasztó szövetnek az egyensúlyban tartása. Szervezetünkben sokféle helyen található meg. Legnagyobb arányban a különböző típusok az ízületekben lévő porcokban, a csontokban, bőr alsó rétegeiben és az izmokban fordulnak elő. Az egészséges szervezetbe fokozott bevitelük többek között túlzott fehérje fogyasztást jelent. A rosszindulatú daganatokban hatásuk nem teljes mértékben tisztázott. Egyes típusok hálót képeznek, melyben a daganatos sejtek megtapadhatnak, így elősegíthetik az áttétek kialakulását. Más típusok viszont a daganatgátló szerek hatását fokozhatják. Tekintettel, hogy az emlő daganatok ismert lefolyása, hogy évek-évtizedek tünet- és panaszmentes időszaka után is kiújulhatnak, ezért teljes mértékben nem tudom ajánlani a kollegén bevitelét. Meg kell fontolni, hogy milyen kóros elváltozások (például ízületi kopás, látászavar, stb…) miatt válhat indokolttá alkalmazásuk. Ezen két tényező mérlegelése után – melyet a kezelő orvosával érdemes egyeztetni – lehet dönteni a kollegén bevitelről. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! A levelében leírt mellkas röntgen vizsgálat során – feltételezhetően, ha már történt régebben egy már az előző felvételeken is látható – 6 mm átmérőjű kis képletet találtak. Legalábbis a „nem novum” arra utal, hogy ez már régebben is ott lehetett. Egyrészt valóban az előző felvételeken is sejthető volt, másrészt a szerkezete alapján utalhat erre a leletet elkészítő orvos. Önmagában ez nem jelent semmiféle további teendőt, csak legfeljebb újabb mellkas röntgen elkészítését. Abban az esetben, ha Ön dohányzik vagy régebben dohányzott, akkor esetleg ki lehet egészíteni mellkas CT végzésével is. Dohányzó egyéneknek alacsony dózisú mellkas CT elvégzését vállalják az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben illetve az intézmény honlapján felsorolt vizsgáló helyeken. Abban az esetben, ha Önnek mellkasi panasza, köhögése van, akkor a házi orvost esetleg tüdőgyógyászati szakrendelést keressen fel. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! A vakbél műtét során eltávolított anyagban rosszindulatú daganatos eltérést nem találtak. A vakbél rétegeinek mikroszkópos vizsgálata során olyan eltérések voltak, amelyek szerkezete a méhtest felépítéséhez hasonlítanak. Gyulladásra utaló jeleket egyáltalán nem mutattak ki, de a klinikai tünetek vakbél gyulladáshoz hasonlítottak. A szövettani feldolgozás során a sejtek eredetét pontosították. A CK (citokeratin) 7 pozitivitást számos hám eredetű elváltozásban találnak, míg a CK 20 pozitivitás vastagbél eredetre utalhatott volna. Ez az Ön esetében negatív volt. A CD10 és ösztrogén pozitivitás szintén alátámasztja, hogy a műtét során olyan elváltozást találtak, ami normál körülmények között a méhtestben található. A vakbél műtéttel kapcsolatban teendő nincs, de javaslom nőgyógyászati vizsgálatát. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! A levele alapján úgy értelmezem, hogy 2019.nyarán emlő (?) ultrahangos vizsgálat történt, majd decemberben mellduzzanatot észlelt. Ezt követően történtek a további vizsgálatok: ultrahang, mammográfia, emlő MRI. Ezek eredménye alapján végeztek biopsziát, ami rosszindulatú elváltozást mutatott. Az életkorát 45 évesnek tüntette föl: s a népegészségügyi program keretében felajánlják, hogy vegyenek részt a nők 45 éves kortól mammográfiai szűrő vizsgálaton. Kapott-e már ilyen meghívót, s azt igénybe vette-e? Az szakmai körökben ismert tény, hogy az ultrahangos vizsgálat nem alkalmas az emlő szűrésre. 2019.nyarán miért nem készült röntgenfelvétel, azaz mammográfia. Ez esetleg már kimutathatta volna a nem tapintható elváltozást. A jelen állapotban a mellékelt MR vizsgálati eredmény alapján 42 mm-esnek ítélték meg összességében az elváltozást, ill. ezek mellett több kisebb gócot is kimutattak. A hónalji nyirokcsomókat rendben találták. Mindenképpen indokolt még azt feltérképezni, hogy a szervezetben máshol kimutatható daganatos góc igazolható-e vagy sem. Csak ezek ismeretében lehet pontos klinikai stádiumot megállapítani. Abban az esetben, hogyha máshol nem találnak daganatos gócot, akkor figyelembevéve a daganat nagyságát és a hónalji nyirokcsomók állapotát, esetleg a tervezett emlő műtét előtt gyógyszeres kezelést javasolnak a kezelő orvosaik. Annak ellenére, hogy a szövettani eredmény alapján hormon érzékeny a daganat, de a Ki67 erősen pozitív, inkább műtét előtt kemoterápia végzése lenne megfelelő. Tisztelettel: dr. Baki Márta
        Tisztelt Péter! Az alacsonyabb CEA (karcinoembrionalis antigén) érték felnőtt korban nem jelent önmagában problémát. Szűrő vizsgálatra nem alkalmas, azaz tünet- és panaszmentes egyének esetén – a szakmai szabályok alapján – nem szükséges a meghatározása. Javaslom, viszont, hogyha nincs semmilyen panasza édesanyjának mammográfia elvégzését, nőgyógyászati vizsgálatot ill. széklet vér kimutatására végeztt laboratóriumi vizsgálatot. Ezen kívül a bőrön lévő kis elváltozások miatt évenkénti bőrgyógyászai vizsgálat javasolt. Nem tartozik a szűrő vizsgálatok sorába, de esetleg egy későbbi megbetegedés esetén segíthet, ha mellkas röntgen és hasi ultrahangos vizsgálat történik. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Levélíró! A TPA egy hám eredetű, az úgynevezett citokeratin család egyik tagja, a rövidítés a „tissue polypeptide antigen”-t jelenti (szöveti több fehérjét tartalmazó antigén). Szűrő vizsgálatra nem alkalmas. Meghatározását főleg a tüdő-, emlő- és vastagbél daganatok esetén érdemes végezni. Ezekben a rosszindulatú elváltozásokban a TPA értéke alapján kis méretű áttétek esetén is megemelkedhet és ezek pl. műtéti eltávolítása után lecsökkenhet. A levelében megfogalmazott adatok alapján – úgy gondolom – semmiféle teendője nincs. Abban az esetben, ha a családban többfajta daganatos megbetegedést találtak, ill. ha valamilyen panasza van, akkor természetesen ezek alapján különböző vizsgálatok elvégzése javasolt. Az úgynevezett onkológiai éberséget érdemes fenntartani: a bőr, nyálkahártyák, herék időszakos vizsgálatát szűrő jelleggel érdemes végezni. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Édesanya! A CA 19-9, másnéven carbohydrat antigén 19-9 elősorban rosszindulatú daganatos megbetegedések, főleg a hasnyálmirigy rák tumor markereként ismert. Ugyanakkor irodalmi adatok alapján például az egyik kórházban minden esetben meghatározták a CA 19-9 értéket. Ennek során az esetek felében csak jóindulatú elváltozásokat találtak. Az emberi testben normál körülmények között a hasnyálmirigy, az epeutak és gyomor nyálkahártya sejtjei termelik, de ezen kívül képződik még a vastagbél, a méhtest és a nyálmirigyek területén is. Megnövekszik az CA 19-9 értéke azokban az esetekben, ahol a fenti szervek esetleg másképp működnek; például epepangás, máj cirrozis, a menstruáció különböző fázisaiban, stb... A szakirodalomban ismert az az adat is, hogy egyes gyulladásos megbetegedések is növelhetik a CA 19-9 értékét, így például a pajzsmirigy egyik gyulladása (Hashimoto), sok ízületi gyulladás, stb… Ezen kívül a túlsúlyos nőknél gyakrabban észlelnek magasabb CA 19-9 értéket. A tüdő egyes elváltozásait, például emphysemat, hörgő gyulladást szintén kísérhet magasabb érték. Fekete tea fokozott fogyasztása is együttjárhat magasabb CA 19-9 értékkel. Kivizsgálás céljából hasi ultrahang, CT, gyomor- és vastagbél tükrözés javasolt, de előfordul, hogy csak 2-7 év eltelte után normalizálódik az értéke. Jelen esetben, ha különleges panasza nincs, akkor a fent felsorolt elváltozásokat érdemes kizárni, ill. a CT vizsgálat helyett esetleg hasi MR elvégzése javasolt. Az esetleges kimutatott eltérések tovább pontosíthatók vékonytű biopszia végzésével. Tekintettel, hogy a CA 19-9 érték emelkedésének hátterében sok minden állhat, ezért belgyógyász, nőgyógyász együttműködése szükséges. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Levélíró! Levele alapján Édesapjának a kivizsgálása folyamatban. Nem tudom, hogy mióta vannak tünetei – feltételezhetően nehezen veszi a levegőt, fullad – illetve mikor történt nála utoljára mellkas röntgen vizsgálat ezt megelőzően. Jelenleg majdnem olyan vért tartalmazó folyadékot bocsátottak le a mellkasból, mint amilyen a keringő vér vörösvérsejt tartalma. Ilyenkor ki kell zárni, hogy valahol a tüdő esetleg megsérült-e vagy sem. További beavatkozás csak akkor lehetséges, hogyha már nem szed véralvadást csökkentő gyógyszert, azaz jelen esetben az ASA-t. A lebocsátott mellkasi folyadékban viszont rosszindulatú daganatra utaló sejteket is találtak. Nagy valószínűséggel először a mellkasi folyadékot szeretnék eltávolítani, amit most talán fokozatos szívással próbálnak csökkenteni. Azon kívül a 8. borda (az oldaliság és a pontosabb hely nincs feltüntetve) törését is megfigyelték, aminek az oka nagy valószínűséggel az, hogy a borda csontjában is daganatos sejtek vannak, s ennek alapján felmerül, csont áttét gyanúja. A kivizsgálás még tart, s ezek eredménye után tud majd a kezelő orvos javaslatot tenni a további ellátásra. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Levélíró! Levele alapján Édesanyja a legkorszerűbb kezelésben részesül, amit – tájékoztatása alapján - jelenleg nehezen visel. A vörösvérsejtek hiányát pótolni lehet transzfúzióval és/vagy egy a csontvelő működését serkentő anyaggal – eritropoetin. A Megace adása mellett nagy kalória tartalmú tápszereket lehet alkalmazni, melyek általában megfelelő mennyiségű vitamint is tartalmaznak. Az Ön által jelölt termékek és eljárások hatását, klinikai vizsgálatok, statisztikai adatok nem támasztják alá, így egyértelműen nem tudjuk javasolni. Édesanyja kezelő orvosa ismeri az alapbetegségét és egyéb kísérő betegségeit is, így talán bővebb felvilágosítást tud adni szedésükkel vagy alkalmazásával kapcsolatban. Önök, mint hozzátartozók esetleg arra ügyeljenek, hogy a beteg testsúlya megmaradjon, a betegség lelki oldalának feldolgozásában segítsenek: minél több időt töltsenek el együtt, szabad levegőn mozogjanak, stb… Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Levélíró! A Tüdőgyógyászati Szakmai Kollégium ajánlásában (2005-ben állítottak össze) foglaltak értelmében az EBUS jelentése: endobronchialis ultrahang (a hörgőbe vezetett ultrahangos vizsgáló eszköz), a TBNA jelentése: transbronchialis (hörgőn keresztüli) tűbiopszia végzése. Először ezt az eljárást 2003-ban írták le, majd 2013-ban a tüdődaganatok kivizsgálásában elsődleges beavatkozásnak ajánlották. A mintavételi eszközt úgy képezték ki, hogy a hörgő falából nyert anyag nem érintkezik a kivétel során a környezettel: dupla falú a mintavételi eszköz. Ennek során környéki terjedésre nem kell számítani. Az onko-team valószínűleg azért javasolta ezt az eljárást, mert így pontosabb és nagyobb minta kerülhet feldolgozásra, mint amit esetleg a liquid biopszia során nyernének. Amint az előző válaszomban is írtam, először azt kell eldönteni, hogy kis sejtes vagy nem kissejtes daganatról van szó. Amennyiben nem kis sejtes elváltozást észlelnek, akkor a további alcsoportoknak megfelelően végeznek vizsgálatokat, melynek alapján a későbbi terápia meghatározható. Ebben vannak un. immunhisztokémiai és ha szükséges genetikai vizsgálatok is. Nem valószínű, hogy a jelen helyzetben egyéb kiegészítő genetikai vizsgálatok is szükségessé válnának, de ezt a kezelő orvossal egyeztessék. Az EBUS-TBNA vizsgálat idejét nem lehet előre pontosan meghatározni, erre vonatkozóan a vizsgálatot végzők tudnak pontosabb felvilágosítást adni. Tekintettel, hogy a mintavétel során a modern készülékekben kb. 2,2 mm-es a „munkacsatorna”, s a mintavétel ennél kisebb lenne, ezért vérzésre nem nagyon kell számítani, ha előtte a véralvadási laboratóriumi vizsgálatok rendben voltak. A mintavételt követően a beteg megfigyelése mindenképpen indokolt. Levelében még felveti, hogy a CT és a PET-CT nem pontosan ugyanazokat az értékeket írta le. A különbségek inkább a vizsgálatok más fajtája alapján magyarázhatók, s lényegében ugyanazt mutatták. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Beáta! A komplex mammografia leletét megkaptam. A fizikális vizsgálat- emlő megtekintés és tapintás - során eltérést nem találtak. Mind a mammografia (röntgen vizsgálat) mind az ultrahang a bal oldalon inkább jóindulatú elváltozást mutatott ki. Tekintettel, hogy nem volt teljesen negatív, ezért javasolták a vékony tű biopszia elvégzését. Levele alapján úgy tűnik, hogy a vékonytű biopszia eredménye a „soliter kis cysta”. Ennek alapján jelenleg teendő nincs, de nagy valószínűséggel a komplex mammografia időszakos megismétlését fogják javasolni. Tisztelettel: dr. Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! Férjének a pontos szövettani leletét, a daganat kiterjedését és a nyirokcsomó nagyságát pontosan nem ismerem. Abban az esetben, ha kis kiterjedésű volt a daganat, s férje előzőleg nem fogyasztott rendszeresen alkoholt ill. nem dohányzott, akkor nagy valószínűséggel elég volt ez a kemo- és sugárterápia. Ilyen esetekben a kemoterápiát, azaz itt a ciszplatint azért kapják a betegek, hogy a sugárkezelés hatékonyságát növeljék. A sugárkezelésnek akkor a legjobb a hatása, ha folyamatosan alkalmazzák, azaz, ha lehet, ne maradjon ki csak a hétvége, de 10-14 nap kihagyás után megfontolandó, hogy egyáltalán tovább kapja-e a sugarat. Természetesen, rendszeresen kontroll vizsgálatokon kell megjelennie, ill. ha valami gyanúsat észlel (nem szelel jól az orra, váladékozás, stb…), akkor hamarabb forduljon orvoshoz. Az alkalmazott ciszplatin a vérből több lépcsőben ürül ki, a leghosszabb idő nem haladja meg a 60 napot. Nagyon érzékeny vizsgálatokkal évek után is a különböző szervekből (pl.bőr) ki lehet mutatni a ciszplatint. Az ismertetettek alapján azt szoktuk javasolni, hogy a kemoterápia befejezése után érdemes 1-1,5 évet várni a gyermek nemzéssel. Abban az esetben, ha Önök hamarabb szeretnének gyermeket, akkor a részletekért urológushoz, ill. andrológushoz forduljanak, aki ondó vizsgálatot tud végezni. Tisztelettel: dr.Baki Márta
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés