Dr. Baki Márta

Dr. Baki Márta

onkológus
Bemutatkozás:

1978-ban végeztem a Budapesti Orvostudományi Egyetemen.
1978-2000: az Országos Onkológiai Intézet kemoterápiás osztályán dolgoztam.
2000-2005: Szent Margit Kórház Onkológiai Osztályának vezetője voltam.
2005-2007: Központi Kórház Onkológiai Osztályán dolgoztam.
2007-2017: Fővárosi Onkoradiológiai Központban dolgoztam.
2018-tól: Szent Margit Rendelőintézet és Dél-pesti Centrumkórház-OHII Szent László Kórház-Onkológia

Szakvizsgák:

- 1983: belgyógyászat
- 1986: klinikai onkológia
- 1990: klinikai farmakológia


Tudományos társaságok tagsága:

- European Forum of Good Clinical Practice – Ehics Working Party
- European Association of Cancer Research
- Magyar Onkológusok Társasága
- Magyar Klinikai Onkológiai Társaság - alapító tag

Egyéb tevékenység:

- rendszeresen orvostovábbképző előadások
- onkológus szakápoló képzés - szakértői tevékenység és oktatás
- Rákbetegek Országos Szervezete - elnökségi tag


Legutóbbi válaszai

Érdeklődnék

Tisztelt Asszonyom! Köszönöm a levelét, s az örömteli dolog, hogy a műtét után már nem kellett további kezelést kapnia. Értesítése alapján hideg érzése már a kemoterápia előtt is jelentkezett, mely esetleg a ciszplatin adásával még fokozódott. Ezt a gyógyszert viszont a daganatos betegsége miatt indokolt volt adni. Jelenleg csak az a teendő, amit előző levelemben is írtam: belgyógyászati – ezen belül, ha lehetséges angiológiai (érkeringéssel foglalkoznak) és ideggyógyászati vizsgálat. Ennek alapján az idegszálak működését elősegítő gyógyszerek és/vagy értágítók adása lehetséges. Természetesen, minél többet mozog, az szintén jót tesz a vérkeringésnek, s így panaszai is csökkenthetők. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Érdeklődnék

Tisztelt Asszonyom! Levelében nem jelezte, hogy a kemoterápia során milyen gyógyszereket kapott. Az egyéb betegségeinél sem sorolt fel semmit. Azt is fontos lenne tudni, hogy dohányzik/dohányzott-e. Panaszai között nem jelezte, hogy ujjai zsibbadnak-e vagy sem, esetleg köröm elváltozásokat észlelt-e a kemoterápia során. Abban az esetben, ha csak hidegre érzékenyek a végtagjai, akkor elképzelhető, hogy az alkalmazott gyógyszerek a kis erek beidegződését befolyásolták. Ezt főleg a platina és/vagy taxán tartalmú készítmények okozzák elsősorban. Az előzőekhez ciszplatin, carboplatin, oxaliplatin tartozik, a második csoportba pedig a paclitaxel, docetaxel. Amennyiben Önnek cukor betegsége van vagy dohányzik, a panaszok fokozódhatnak. A kemoterápia befejezése után ezek a tünetek még fennállhatnak. Ha Önnek a tünetei rosszabbodnak vagy nagyon lassan múlnak el, ideggyógyászati (idegszálak vezetőképességének vizsgálata) és belgyógyászati vizsgálat során valamilyen terápiát tudnak javasolni. Mindenképpen ajánlatos a hideg kerülése, így meleg cipőt és kesztyűt húzzon a téli hónapokban. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Mit takar ez a diagnózis?

Tisztelt Uram! Levelében arról nem tett említést, hogy a műtét előtt sugárkezelés történt-e vagy sem. Nagy valószínűség szerint a betegség felismerése után közvetlenül operálták. A műtét során eltávolított bélszakasz határán daganatos sejtek maradhattak vissza, s ezen kívül a hasi nyirokcsomók egy részében és a feltételezhetően a hashártyán is találtak rosszindulatú sejteket. Ezen utóbbiak pontos helyét a műtéti leírás alapján lehet megállapítani. Nagy valószínűség szerint ismételten műtétre nem kerül sor, hogy a mikroszkóposan megállapított területet, a még bent maradt daganatos részt eltávolítsák. Amennyiben állapota lehetővé teszi, a műtét után kiegészítő kemoterápiát fognak javasolni. A kezelés során folyamatosan nyomon követik állapotát, hogy mennyi ideig kell kapnia a terápiát. A fenti adatok alapján állapota hosszú hónapokig egyensúlyban maradhat. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Tanácsadás 2

Tisztelt Uram! Levele alapján feltételezem, hogy a váll bőrének területén két műtétet végeztek: először a kórosnak vélt bőrképletet távolították el, majd a szövettani vélemény alapján második műtétre került sor. Erre azért lehetett szükség, hogy biztosak legyenek benne, hogy helyileg nem terjedt tovább a daganat. A következő lépése a daganatsejtek burjánzásának a nyirokcsomókba való megtelepedés lenne. Ezért kellett az őrszem nyirokcsomót eltávolítani és szövettanra küldeni. Ebben nem találtak daganatos terjedést. Az előző levelemben említettem a képalkotó vizsgálatok elvégzését, s javasoltak laboratóriumi meghatározások: Teljes vérkép, máj- és vesefunkció, ezen belül a laktát dehidrogenáz (LDH). Mindenképpen bőrgyógyászati vagy onkológiai rendszeres ellenőrzés szükséges. Ezen kívül fényvédelem. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Muszáj ez a beavatkozás ?

Tisztelt Asszonyom! Örülök, hogy vizelési panaszai csökkentek. Nagy valószínűséggel az urológus az ultrahang vizsgálat során a húgyhólyagban valamilyen növedéket észlelt vagy hólyagfal vastagodását, esetleg azt, hogy nem minden területen egyenletes a húgyhólyag fala. Ezért javasolta a húgyhólyag tükrözését. Ezt a beavatkozást még járóbeteg ellátás keretén belül is el lehet végezni, de ha szövettani vizsgálatra anyagot szeretnének venni a húgyhólyagból, az mindenképpen kórházi körülmények között kell hogy történjék. A beavatkozás után esetleg vérzés, láz léphet fel, így fokozott megfigyelést igényel. Arról, hogy a hólyagtükrözést néhány héttel később is el lehet végezni, arról az urológus tudna véleményt mondani az eddigi eredmények alapján. A további részleteket vele érdemes egyeztetni. Tisztelettel: dr.Baki Márta