• Kemoterápia - Tudnivalók

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos

    A kemoterápiás kezelés során a betegeket olyan gyógyszerekkel (citosztatikumokkal) kezelik, amelyek a daganatos sejteket elpusztítják, vagy legalább szaporodásukat gátolják. A citosztatikumok nagy része a gyorsan szaporodó daganatsejteket szelektíven pusztítja, de sajnos az ép sejtekre is káros hatással lehet.

    Ma már számos, különböző módon ható kemoterápiás szer van forgalomban. A legtöbb kezelés során ezeket a citosztatikumokat kombináltan alkalmazzák, mert így jobb eredmény érhető el.

    Mikor alkalmazzák a kemoterápiát?

    A kemoterápia egyes daganatok kezelése esetén alkalmazható önállóan is, így pl.: a vérképzőszervi daganatok (leukémiák, lymphomák) esetében.

    Hirdetés

    Több daganat kezelésekor viszont a sebészi-, illetve sugárterápiával kombináltan alkalmazott kemoterápia a legoptimálisabb kezelési lehetőség.

    A kemoterápia alkalmazható műtét előtt és azt követően is. A műtét előtti kemoterápia célja a daganatos sejtek pusztítása révén a daganatos szövet megkisebbítése, ezzel a műtét sikerességének fokozása.

    A műtét után alkalmazott citosztatikumokkal a még a szervezetben maradt daganatos sejtek elpusztítása a cél.

    A citosztatikumok alkalmazhatók szájon keresztül (tabletta, kapszula, folyadék), vénán keresztül (intravénásan), vagy a bőr alá adva (subcutan), illetve az izomzatba fecskendezve (intramuscularisan). Ma már gyakori a bőr alá varrt kis tömlőbe (Porth-A-Cath) juttatott kemoterápia, melynek célja a felső végtagon kialakult kemoterápia utáni bőrreakciók kivédése. Egy egyszerű érsebészeti beavatkozást követően a bőr alá varrt kis tömlőbe a kemoterápia lokális reakciók nélkül, biztonságosan és gyorsan több ezer alkalommal beadható.

    A kemoterápia az egészséges sejteket sem kíméli

    Fentiekben már említettük, hogy a citosztatikus szerek a gyorsan osztódó egészséges sejtekre is káros hatással vannak. Gyorsan osztódó pl.: az emésztőrendszer sejtjei (száj-, gyomor-és bélnyálkahártya), a hámsejtek (bőr, hajhagymák), az ivarsejtek és a vért alkotó sejtek (vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék).

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát. A tünetek először nem biztos, hogy elég riasztóak, csak ha már elég sokáig nem múlnak el, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat.
    A leggyakoribb első tünetekről

    A leginkább károsított sejteknek megfelelően a leggyakoribb mellékhatások a következők. Emésztéssel kapcsolatos zavarok: szájszáradás, étvágytalanság, hányinger, hányás, hasmenés.

    A hámsejtek pusztulása miatt bőrszárazság, napfényérzékenység, hajhullás alakulhat ki. A vörösvérsejtek károsodása vérszegénységhez, fáradékonysághoz vezet.

    A fehérvérsejtek pusztulása a védekezőképesség csökkenését okozza, így fertőzésveszély alakulhat ki. A vérlemezkék károsodása vérzékenységhez vezethet. Ez megnyilvánulhat enyhe formában, mint pl. orr-, illetve ínyvérzés. Sajnos azonban súlyos életet veszélyeztető vérzések is kialakulhatnak (pl. agyvérzés).

    Az utóbbi évek kutatásainak köszönhetően a kemoterápia káros mellékhatásai nagymértékben csökkenthetővé váltak.

    A mellékhatások kivédésének lehetőségei

    A szájnyálkahártya szárazság, fertőzés kivédésére a kereskedelmi forgalomban lévő különféle szájfertőtlenítő szerek általában nem ajánlottak, mert alkoholtartalmuk miatt még kellemetlenebb tüneteket válthatnak ki, de kellő higítással alkalmazhatóak lehetnek.

    A betegségmegelőzésről

    A prevenció fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Mindenkinek ajánlott, hogy éljen a megelőzés lehetőségeivel. Bővebben a megelőzésről

    Helyettük hasznos lehet a mindenki által jól ismert kamillateás öblögetés, esetleg a langyos vízben feloldott szódabikarbóna. Emellett elengedhetetlen a gondos, lehetőleg minden étkezést követően végzett óvatos fogmosás.

    A hányinger, hányás enyhítésére különféle módon ható, kombináltan is alkalmazható gyógyszerek állnak rendelkezésre. A gyógyszerek mellett számos olyan módszer van, mely segíthet a tünetek enyhítésében. Fontos a zsíros, nehéz, fűszeres ételek kerülése. A nagyobb volumenű étkezések helyett a gyakori, kis mennyiségű étkezés szintén hasznos lehet, valamint a glutén és tejmentes diéta betartása a kemoterápia alatt a tünetek enyhülését okozhatják.

    Hasmenés esetén a gyógyszeres kezelés mellett a megfelelő folyadékpótlás és a diéta betartása a legfontosabb. Kerülni kell a fűszeres ételek, a tej és tejtermékek,a koffein tartalmú italok, édességek fogyasztását. A tünetek enyhülését követően néhány napig még könnyen emészthető ételek fogyasztása ajánlott: rizs, burgonyapüré, kétszersült, keksz, banán, alma.

    Egyes kemoterápiás szerek nem hasmenést, hanem éppen ellenkezőleg székrekedést okoznak. Ennek elkerülése érdekében magas rosttartalmú ételek (barna kenyér, zöldségek, gyümölcsök) fogyasztása, bőséges folyadékbevitel és amennyire az általános állapot engedi a szokásosnál több testmozgás végzése ajánlható. Ha mindez nem elég, csak a kezelőorvos által felírt hashajtók szedése javasolható még.

    Hajhullás és bőrviszketés

    A hajhullás sok beteg számára a kemoterápia rettegett mellékhatása. Hangsúlyozni kell, hogy nem minden kemoterápiás szer okoz hajhullást, de ha igen az az esetek többségében nem végleges!
    A hajhullás a kezelést követően 8-14 nap múlva alakul ki. A hajhullás mellett más testszőrzet átmeneti elvesztése is bekövetkezhet.

    A sugárterápiáról

    A sugárterápiának nagy szerepe van a daganatos betegek kezelésében. A daganatos betegek mintegy fele részesül sugárkezelésben. A sugárkezelés során nagyenergiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása.
    A sugárterápiáról

    A hajhullás csökkentése érdekében a kezelés alatt és után kerülni kell a hajzat erős fésülését, és hajszárító, hajgöndörítő készülékek használatát. Hasznos a 4-5 naponta történő hajmosás magas fehérjetartalmú samponokkal. Védeni kell a kopasz fejbőrt a túlzott hidegtől, illetve a napfényártalomtól. Manapság már a rászoruló betegnek szakorvos által, receptre, kedvezményes paróka írható fel. A hajhullás megelőzésére a kemoterápia napján történő lokális – hajas fejbőrre kiterjedő hűtés is egy lehetőség.

    A kemoterápia következményeként bőrviszketés is felléphet. A bőrviszketés enyhítésére vizes-és nem olajos alapú testápolók használata ajánlott. Meleg víz helyett inkább a langyos vizes zuhanyozás a választandó. A fürdővízhez adott szódabikarbóna is hasznos lehet.

    Öltözködés terén kerülni kell a műszálas, feszülő ruházatot. Ezek helyett inkább pamut, jól szellőző ruhák viselése a célszerű. Fontos az önfegyelmezés, a vakarás kerülése, mert az súlyos bőrfertőzésekhez vezethet.

    Óvakodni kell a fertőzések kialakulásától

    A kemoterápia során a fehérvérsejtek is károsodnak, ez kedvez a fertőzések kialakulásának. A kezelésben részesülő betegeknek ismerniük kell, hogy hogyan lehet elkerülni a fertőzéseket.

    A spermabank működése

    Léteznek olyan betegségek, amelyek kezelése csak hosszantartó, krónikus gyógyszeres kezeléssel gyógyítható. A hosszú kezelés mellékhatásaként a nemzőképesség csökkenhet. Ilyenkor még a kezelés megkezdése előtt javasolt a hímivarsejt fagyasztás.
    Hogyan működik a spermabank?

    Kerülni kell a nyilvánvalóan fertőző betegekkel, hozzátartozókkal való érintkezést. De emellett a nagyobb társaságban való tartózkodás sem ajánlott, hiszen tünetek nélkül is lehet valaki vírus-, vagy baktériumhordozó. Háziállatok tartása, azok etetése-gondozása is veszélyes lehet. A mosatlan, hámozatlan gyümölcs, zöldség, a nyers tej- és tejtermékek, a felvágottak, nyers húsok is veszélyes fertőzés forrást jelentenek a betegek számára.

    Fontos a gyakori, gondos kézmosás, minden étkezés előtt és WC-használat után. Kerülni kell a nyálkahártya- és bőrsérüléseket fogmosás, borotválkozás, körömvágás során. Bármilyen fertőzésre utaló tünet: láz, torokfájás, köhögés, hányás-hasmenés, gyakori vizelés, bőrseb észlelése esetén minél előbb forduljon orvoshoz!

    Vérzékenységet is okozhat

    A kemoterápiás szerek, vagy a hányinger ellenes gyógyszer hatására csökkenő vérlemezkeszám vérzékenységhez vezet. Minden olyan tevékenység kerülendő, mely fokozott erőlködéssel jár (nehéz fizikai munka, nagy terhek cipelése) az életet veszélyeztető agyvérzés elkerülése érdekében.

    A vérzékenységről

    A véralvadás igen bonyolult rendszer, az egyes elemek bármelyikének kóros állapota a véralvadási folyamat sérülését okozhatja. Kósos vérzési hajlamot okozhatnak az erek, a trombociták és a plazmában található faktorok eltérései is. A vérzékenységről

    Fogmosáskor puha sörtéjű fogkefe használata segíthet az ínyvérzés kivédésében. Borotválkozáshoz inkább villanyborotva készülékek használata javasolható, hiszen az ritkábban okoz bőrsérülést.

    A kemoterápiás kezelés a vörösvértesteket is pusztítja. Ennek következtében vérszegénység alakul ki. Tünetei a gyengeség, csökkent fizikai és szellemi terhelhetőség, sápadtság, légszomj. A kellemetlen tünetek enyhítésére pihenés, kezelőorvos által javasolt vitaminok szedése, bő folyadékbevitel ajánlott.

    A citosztatikumok és a fogamzóképesség

    A kemoterápiás szerek a nemi szerveket és a fogamzást is károsíthatják. A citosztatikumok férfiak esetén nemcsak az ivarsejtek számának csökkenését idézik elő, hanem károsíthatják azokat.

    A károsodott ivarsejttel történő megtermékenyítés pedig fejlődési rendellenességhez vezethet. A kezelés előtt ezért feltétlen indokolt minden fogamzóképes korú férfi esetén tisztázni, hogy akar-e még gyermeket.

    Amennyiben igen, úgy lehetőség van arra, hogy a kezelés megkezdése előtt ivarsejteket gyűjtsenek és azokat speciális helyen, úgynevezett spermabankban tárolják. Az így tárolt sejteket később mesterséges megtermékenyítés során felhasználhatják gyermeknemzésre.

    A citoszatikumok spermiumokra kifejtett károsító hatása miatt a kemoterápiás kezelés alatt és azt követően két évig tanácsos a fogamzásgátlás.

    Nők esetén a citosztatikumok károsíthatják a petefészkeket, csökkentve azok hormontermelését. Ez a menstruációs ciklus megváltozásában, illetve teljes elmaradásában nyilvánulhat meg. A férfiakhoz hasonlóan nők esetén is két évig tanácsos elkerülni a gyermeknemzést.

    Nőknél hüvelyszárazság és a külső nemi szerveket érintő bőrszárazság alakulhat ki. Ezek nemcsak a nemi vágyat csökkentik, hanem a közösülést is fájdalmassá teszik. A tünetek enyhítésére a gondos higiénia mellett hüvelykenőcsök és kúpok állnak rendelkezésre.

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Horváth Balázs
    Lektorálta: Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus

    Módosítva: 2017.05.14 02:51, Megjelenés: 2017.05.14 02:51
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Halottak napján kiemelten fontos a megelőző szabályok betartása.

    Anorexia

    Anorexia

    Dr. Major Adrienne

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

    Miért halnak meg egyre többen májrákban?

    Egyre több meglepő eredmény születik abból, hogy a számítástechnika és a nagy internetes adatbázisok elemzése (lásd: “big data”) elfoglalta méltó helyét az orvostudományban. Tulajdonképpen ennek köszönhető az a fontos kérdés is, amelyről a legutóbbi rákkutató kongresszuson vitáztak.

    Amit a fibroszarkómáról érdemes tudni

    Mi az a fibroszarkóma (fibrosarcoma)? Mi okozhatja a kialakulását? Mik lehetnek a tünetei ennek a daganattípusnak? Hogyan ismerhető fel? Hogyan kezelhető?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.