• A lisztérzékenység milliók életét megnehezíti

        Szerző: Medipress

        Társadalmi háttértől és anyagi helyzettől függetlenül világszerte rengeteg ember életét keseríti meg nap mint nap a lisztérzékenység.

        A lisztérzékenység egy autoimmun rendellenesség, aminek következtében a szervezet túlérzékennyé válik a búzában és más gabonafélékben lévő fehérjével, a gluténnel szemben.

        A betegség immunreakciókat indít be a vékonybélben, amelynek következtében a vékonybél nyálkahártyája károsodik, a tápanyagok felszívódása pedig csökken. Ennek következtében különböző hiánybetegségek és táplálkozási zavarok léphetnek fel.

        Hirdetés

        A leggyakoribb tünetek a hasmenés, a puffadás, a hasi fájdalom, émelygés, hányás, a különböző növekedési zavarok, vérszegénység, súlyveszteség, letargia, fáradtság, bőr- és csontproblémák, terméketlenség, szájfekélyek és viselkedészavarok (depresszió, szorongás, skizofrénia). Sok páciensnél a betegség kezdetben teljesen tünetmentes.

        Ön tudta?


        Mivel az ételallergia és az étel-intolerancia részben hasonló tüneteket okoz (émelygés, hányás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés), gyakran összekeverik a kettőt.
        Ételallergia vagy intolerancia?>>

        A betegség növelheti az 1-es típusú cukorbetegség, a szarkoidózis, a szklerózis multiplex, a fibromialgia, az artritisz, a máj és pajzsmirigybetegségek, az asztma, a Crohn-betegség illetve a daganatos megbetegedések kialakulásának valószínűségét.

        A gluténmentes élet...

        Bár a lisztérzékeny betegek száma 1974 óta minden tizenöt évben megduplázódik, ma már rengeteg módszer létezik, ami segíthet a gluténmentes életben: egyre több a gluténmentes élelmiszer, sőt már olyan éttermek is léteznek, amelyek csak gluténmentes ételeket kínálnak étlapjukon.

        Bár a betegség önmagában is nagy terhet ró a páciensekre, a gluténmentes élelmiszerek ára is komoly problémát jelenthet. Ennél is nagyobb gond, hogy sok helyen az élelmiszerek csomagolásán a gyártók még mindig nem kötelesek feltüntetni, hogy az adott termék tartalmaz-e glutént, vagy sem.

        Az egészségünk elválaszthatatlanul össze van kötve az ételekkel, amiket elfogyasztunk, és ez különösen igaz ránk, akik ebben a betegségben szenvedünk - nyilatkozta Jaclyn Bruntfield, aki maga is lisztérzékeny.

        (Forrás: Medipress.hu)
         

        Módosítva: 2011.02.04 10:37, Megjelenés: 2011.02.04 10:37
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Tenziós fejfájás

        Tenziós fejfájás

        Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

        Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

        Mozgásszervi betegségek

        Mozgásszervi betegségek

        Feövenyessy Krisztina

        Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

        Lisztérzékenyek táplálkozása: a gluténmentes diéta

        A lisztérzékenység sajnos egy életre szól, melynek terápiája kizárólag szigorú diétával oldható meg. A cél elsősorban a klinikai tünetek (hasmenés, hányás) megszüntetése, a felszívó funkciók helyreállítása, valamint a daganatos elváltozások kialakulásának megelőzése.

        Extrém magas a parlagfű pollenkoncentrációja

        Már extrém magas a parlagfű pollenkoncentrációja az ország egyes területein, a tetőzés szeptember elején várható.

        Mérséklődik, de hétvégétől újra fokozódik a parlagfű pollenszórása

        Az átvonuló hidegfront, illetve az azt kísérő csapadékos idő hatására a parlagfű pollenkoncentrációja átmenetileg országszerte mérséklődik.

        Lisztérzékenység tünetei, kezelése

        A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél.

        Lisztérzékenység - A búza mint életveszélyes méreg

        A búza, a búzalisztből készített élelmiszerek képezik az európai ember étrendjének alapját. Száz emberből kettőnek lisztérzékenye miatt viszont ez az alapélelmiszer életveszélyes méreg. De vajon honnan tudhatja, hogy fennáll ez a betegség?

        Együttélni a lisztérzékenységgel

        A lisztérzékenység (cöliákia) a leggyakrabban előforduló felszívódási zavar. Kezelése szigorú és élethosszig tartó diéta, mely anyagilag és érzelmileg is jelentősen megterheli a beteget és családját.

        A lisztérzékenység kivizsgálása

        A lisztérzékenység (cöliákia, nem trópusi sprue, gluténszenzitív enteropathia) a genetikailag fogékony emberekben a táplálkozással bevitt glutén (gliadin) hatására a vékonybél nyálkahártyájának felszívódási zavarokkal járó krónikus, T-sejtekhez kötött autoimmun megbetegedése (az immunrendszer kóros működése).

        Tények és tévhitek a lisztérzékenységről

        A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése. A betegség a búzában található glutén hatására alakul ki az arra fogékony egyénekben. Emellett a rozs (secalin), az árpa (hordein) és feltehetően a zab (avenin) hasonló fehérjéi is okozhatnak gyulladást az arra érzékeny betegekben. Összegyűjtöttünk néhány tényt, illetve tévhitet a betegséggel kapcsolatban. Íme!

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.