Gluténérzékenység téma

Mi a cöliákia és miért szükséges a gluténmentes étrend?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022.05.18. 20:33
A magyar táplálkozásban alapélelmiszerként elfogadott gabonafélék több betegség kiváltásában is szerepet játszanak. Az egyik legismertebb a cöliákia, de ezenkívül allergiát is okozhatnak, valamint egyéb gyomor-bélrendszeri megbetegedésekben is lehetnek tünetprovokálók.

A gluténérzékenység figyelmeztető tünetei

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus - 2022.05.11. 20:33
A lisztérzékenység vagy gluténérzékenység (cöliákia) hosszú időn át lappanghat, kései felismerése azonban súlyos felszívódási zavarhoz és tápanyaghiányhoz vezethet.

Ételallergia és ételintolerancia - Mire figyeljünk vásárláskor?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022.02.25. 14:33
Gabonaallergia
Legyen szó akár ételallergiáról, akár ételintoleranciáról, csak akkor lehet tünetmentes a beteg, ha a panaszokat kiváltó élelmi anyagokat, élelmiszereket és adalékanyagokat elkerüli étkezései során. Ezek az étrendek nagy odafigyelést kívánnak nemcsak az elkészítésük során, hanem már a vásárlás idején is.

Lisztérzékenység tünetei, kezelése

WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2022.02.19. 11:36
Lisztérzékenység
A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél.

Mi okozhat laktózintoleranciát gyermekeknél?

Dr. Novák Hunor - 2021.10.31. 13:33
Vannak betegségek, amelyek következménye, tünete lehet a laktózérzékenység- ilyenkor beszélünk úgynevezett szekunder laktóz intoleranciáról. Ha a gyanú felmerül, fontos ezeket a kiváltó betegségeket kizárnunk és nem beletörődnünk, hogy laktózérzékeny a gyerekünk.

Mit mutatnak a Marsh-értékek?

Budai Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus - 2021.10.02. 17:36
A cöliákia diagnózisához szükséges vékonybél-biopszia eredményét az ún. Marsh-kritériumok alapján határozzák meg. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a vizsgálatról és az eredmények kiértékeléséről kérdeztük.

A fel nem ismert lisztérzékenység veszélyei

Budai Allergiaközpont - Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus - 2021.06.26. 19:03
A lisztérzékenység diagnózisára szerencsés esetben már az első tünetek megjelenésekor fény derül, de sokan vannak, akiknél csak kamaszkorban vagy felnőttként jelentkezik a betegség és korántsem egyértelmű tünetekkel.

Speciális diétás igényű gyermeke van? Mire kell figyelni az iskolai menzán?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2020.10.10. 20:36
Diéta
A speciális diétás igényű (cukorbeteg, táplálékallergiás, ételérzékeny) gyermekek étrendje is fedezzen minden, a fejlődésükhöz és növekedésükhöz szükséges tápanyagot, akkor is, ha ez többletmunkát jelent a közétkeztetésben dolgozók számára - hangsúlyozza az általunk megkérdezett gyermekdietetikus.

8 meglepő tünet, ami gluténérzékenységet jelezhet

Budai Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus - 2020.07.13. 20:36
A gluténérzékenyek nem fogyaszthatnak glutént tartalmazó élelmiszereket. Szigorúan betartott teljesen gluténmentes étrend mellett megszűnnek a tünetek.

Nem fejlődik rendesen a gyerek, ha gluténmentesen étkezik?

Budai Allergiaközpont - Szarka Dorottya, dietetikus, táplálkozásallergia szakember - 2020.03.08. 13:33
A cöliákia, más néven autoimmun lisztérzékenység diagnózisa után sok szülőben felmerül, hogy az addig megszokott étrend helyébe lépő gluténmentes alapanyagok és ételek képesek-e biztosítani a gyermek fejlődéséhez szükséges tápanyagokat?

Édes élet negyven felett

Több mint TestŐr - 2019.11.28. 13:26
A desszertekről nem könnyű lemondani, de negyven év felett érdemes átgondolni, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, hiszen ilyenkor már az anyagcsere-folyamatok gyakran lelassulnak. A cukrot mindenképpen érdemes kalóriamentes helyettesítőre cserélni, nemcsak a vonalaink miatt, hanem hogy később ne alakuljon ki inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség. Célszerű olyan kekszet használni a desszertekhez, vagy csak magában fogyasztani, amely gazdag rostokban. Ma már a gluténérzékenységben szenvedők is megtalálhatják a boltokban a kedvenceiket.

Igazi pizza glutén nélkül

Több mint TestŐr - 2019.05.08. 16:25
Ahhoz, hogy egy pizza tésztája élvezhető, rugalmas és könnyed legyen, sokévnyi tapasztalat szükséges, hogy a gluténmentes lisztkeverékekből is ugyanolyan ízvilág kerüljön az asztalra. Egyre több az ételintoleranciával élő ember, így a szakembereknek újabb és újabb kihívásoknak kell megfelelniük.

Gluténmentes karácsonyi ízek

Több mint TestŐr - 2018.12.06. 12:32
Egyre többen küzdenek ételallergiákkal, ételintoleranciával. Az ő számukra leszűkül a paletta, hogy mit ehetnek. Szerencsére a szakemberek folyamatosan kísérleteznek, és egyre több olyan íz és sütemény létezik már, ami például a karácsonyi asztalra is feltálalható. A gyömbér, a fahéj, a mák, a kakaó pedig ízében is visszaadja a karácsonyi hangulatot.

Milyen a pizza glutén nélkül?

Több mint TestŐr - 2018.11.21. 17:37
Egyre többen döntenek úgy, hogy áttérnek a gluténmentes táplálkozásra. Nem feltétlenül amiatt, mert gluténérzékenyek, sokan az emésztési nehézségek vagy a haspuffadás miatt választják ezt a fajta táplálkozást. Egy gluténmentes pizza természetesen más, mint a klasszikus olasz pizza, de ízében ezzel is megidézhető Nápoly. A kölesalapú tészták pedig nemcsak, hogy gluténmentesek és alacsony szénhidráttartalmúak, de fehérjében is gazdagabbak.

Császármorzsa eredete

Több mint TestŐr - 2018.10.10. 15:46
Ferenc Józsefnek kedvenc édessége eredetileg a monda szerint palacsintának készült, de a szakács elrontotta és összedarabolva, porcukorral meghintve, szilvalekvárral tálalták végül a császárnak. Aki azonnal megkedvelte ezt az édességet. Manapság is sokan kedvelik a tradicionális ételeket, de mostanában egyre több ember küzd gluténérzékenységgel. Szerencsére megoldható minden ételnél a glutén kiváltása, így sok étterem ma már teljesen átállt gluténmentes konyhára, így senkinek nem jelenthet gondot az étlapról való választás.

Ezekkel a betegségekkel keverhető össze a cöliákia

WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos - 2018.07.15. 05:21
Cöliákia
A tápanyagok lebontási termékeinek bélből történő zavart felszívódásának, valamint az elszállításukban történő károsodásnak (malabsorptio) hátterében különféle betegségek állhatnak. Ezek a kórképek egymáshoz hasonló tünetekkel járhatnak, ezért elkülönítésük igen fontos feladat. Mely betegségek lehetnek hasonlóak, mint a lisztérzékenység?
Ha huzamosabb ideig glutént tartalmazó étrenden él egy gluténérzékeny, a vékonybél-nyálkahártyája sorvadásnak indul. A gluténérzékenység (cöliákia) hosszú időn át lappanghat, kései felismerése azonban súlyos felszívódási zavarhoz és tápanyaghiányhoz vezethet. A glutén a gabonák egyik fehérje összetevője, mely két alcsoportra oszlik: gluteninre és gliadinra. A gluténérzékenység a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység.

Mivel pótolja a búzadarát, ha lisztérzékeny?

Budai Allergiaközpont - 2017.10.30. 05:21
A rizsdara a lisztérzékenyek étrendjében is jól használható összetevő, különösen azok számára jó alternatíva, akik a kukoricadara ízét nem kedvelik.

Inzulinrezisztencia és gluténmentes étrend egyszerre

Budai Allergiaközpont - Varga Dóra, dietetikus - 2017.03.10. 02:51
Inzulinrezisztencia (IR) esetén az étkezések többségében lassú felszívódású szénhidrátokat kell, hogy tartalmazzanak. Így nehéz helyzetbe kerülhet az, akinek emellett gluténmentes (GM) étrendet is kell tartania. Milyen alapanyagokkal főzzünk, hogyan egyeztethető össze a két étrend?

Lisztérzékenység vagy nem-cöliákiás gluténérzékenység?

Budai Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus - 2017.03.07. 07:38
A régóta ismert lisztérzékenység mellett ma egyre gyakrabban találkozunk a nem-cöliákiás gluténérzékenység elnevezéssel is, amely egy változatos tüneteket okozó, egyre több embert érintő betegséget jelöl. A két kórkép közti eltérést dr. Sárdi Krisztina, a Budai Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa magyarázza el érthetően.

A gabonafélék fogyasztásával összefüggő panaszokról

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus - 2017.01.11. 21:21
A gabonák egyik összetevője, a glutén amellett, hogy jelentősen lelassíthatja a fogyást, számos embernél az egész szervezetre kiterjedő panaszokat is okozhat. Cikkünkben a gabonafélék fogyasztásával kapcsolatba hozható betegségeket - a lisztérzékenységet, a gabonaallergiát és a nem cöliákiás gluténérzékenységet - vesszük górcső alá.
A gluténérzékenység - avagy cöliákia, régi nevén lisztérzékenység - lényegében egy genetikailag meghatározott autoimmun betegség. Ebben a kórképben a szervezet ellenanyagot termel a glutén egyik összetevője, a gliadin nevű fehérje szervezetbe kerülése esetén. Ez a fehérje megtalálható a búzában, rozsban, valamint az árpában is, így fogyasztásuk után kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. (x)

Gluténmentes termékek: változnak a szabályok és a csomagolásra írható feliratok

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet - 2016.07.20. 16:40
Megszűnik a gluténmentes, illetve a nagyon alacsony glutén tartalmú élelmiszerek kötelező bejelentési eljárása 2016. július 20-tól. A jövőben az élelmiszergyártók a már korábban megszokott gluténmentes, illetve a nagyon alacsony glutén tartalmú élelmiszer jelölést kiegészíthetik, így a termékek csomagolásán új kifejezések jelenhetnek meg.

Gluténérzékeny lettem - Hogyan tovább?

WEBBeteg - Sándor Judit, újságíró - 2015.12.14. 20:01
Az egyik legnehezebb időszak egy gluténérzékeny beteg életében az, amikor szembesül a diagnózissal. Bár örül, hogy végre kiderült, mi okozza a hónapok óta fennálló tüneteit, mégis gondterheltté válik, hiszen számtalan kérdés kavarog ilyenkor a fejében. Melyek a legfontosabb dolgok, amelyeket tudnia kell a cöliákiával kapcsolatban?