• Gluténérzékenység téma

        Több mint TestŐr
        A desszertekről nem könnyű lemondani, de negyven év felett érdemes átgondolni, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, hiszen ilyenkor már az anyagcsere-folyamatok gyakran lelassulnak. A cukrot mindenképpen érdemes kalóriamentes helyettesítőre cserélni, nemcsak a vonalaink miatt, hanem hogy később ne alakuljon ki inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség. Célszerű olyan kekszet használni a desszertekhez, vagy csak magában fogyasztani, amely gazdag rostokban. Ma már a gluténérzékenységben szenvedők is megtalálhatják a boltokban a kedvenceiket.
        Budai Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus
        A glutén fogyasztásának mellőzését sokan divatdiétának vélik, ám valójában sokan vannak, akiknél megszűnnek bizonyos tünetek, ha kiiktatják az étrendből a gluténtartalmú ételeket.
        WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Gluténérzékenység
        A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél.
        Több mint TestŐr
        Ma már egyre több ember szenved valamilyen fajta ételintoleranciában. Ilyenkor a rengeteg megkötés miatt sokkal nehezebb édességet készíteni. Egyes cukrászok szakosodnak az ilyen típusú sütemények elkészítésére, és sok év munka eredményeként hasonló vagy akár finomabb ízvilágot is elő tudnak állítani.
        Több mint TestŐr
        Ahhoz, hogy egy pizza tésztája élvezhető, rugalmas és könnyed legyen, sokévnyi tapasztalat szükséges, hogy a gluténmentes lisztkeverékekből is ugyanolyan ízvilág kerüljön az asztalra. Egyre több az ételintoleranciával élő ember, így a szakembereknek újabb és újabb kihívásoknak kell megfelelniük.
        Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
        A lisztérzékenység vagy gluténérzékenység (cöliákia) hosszú időn át lappanghat, kései felismerése azonban súlyos felszívódási zavarhoz és tápanyaghiányhoz vezethet.
        Budai Allergiaközpont - Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus
        A lisztérzékenység diagnózisára szerencsés esetben már az első tünetek megjelenésekor fény derül, de sokan vannak, akiknél csak kamaszkorban vagy felnőttként jelentkezik a betegség és korántsem egyértelmű tünetekkel.
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Legyen szó akár ételallergiáról, akár ételintoleranciáról, csak akkor lehet tünetmentes a beteg, ha a panaszokat kiváltó élelmi anyagokat, élelmiszereket és adalékanyagokat elkerüli étkezései során. Ezek az étrendek nagy odafigyelést kívánnak nemcsak az elkészítésük során, hanem már a vásárlás idején is.
        Több mint TestŐr
        Egyre többen küzdenek ételallergiákkal, ételintoleranciával. Az ő számukra leszűkül a paletta, hogy mit ehetnek. Szerencsére a szakemberek folyamatosan kísérleteznek, és egyre több olyan íz és sütemény létezik már, ami például a karácsonyi asztalra is feltálalható. A gyömbér, a fahéj, a mák, a kakaó pedig ízében is visszaadja a karácsonyi hangulatot.
        Több mint TestŐr
        Egyre többen döntenek úgy, hogy áttérnek a gluténmentes táplálkozásra. Nem feltétlenül amiatt, mert gluténérzékenyek, sokan az emésztési nehézségek vagy a haspuffadás miatt választják ezt a fajta táplálkozást. Egy gluténmentes pizza természetesen más, mint a klasszikus olasz pizza, de ízében ezzel is megidézhető Nápoly. A kölesalapú tészták pedig nemcsak, hogy gluténmentesek és alacsony szénhidráttartalmúak, de fehérjében is gazdagabbak.
        A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!