A veleszületett IgA hiányos gyerekekről

szerző: Dr. Gócs Viktor, infektológus - WEBBeteg
megjelent:

Mennyire veszélyes és problémás az alacsony IgA szint, illetve van-e ebből gyógyulás? Mivel lehet javítani az állapotán, illetve mivel lehet növelni az IgA értéket? Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A veleszületett IgA hiány a leggyakoribb (minden 400. ember!) és az egyik legenyhébb veleszületett immunhiányos betegség.

Az alacsony IgA szint 7 hónapos gyermekben még alakulhat akármerre. Az IgA hiány diagnózisát 4 éves korig nem célszerű kimondani, ugyanis az immunrendszer folyamatos érésben, fejlődésben van, kinőheti ezt az alacsony szintet. Követni kell az immunglobulin szinteket.

Ha 4 éves koron túl is 0.05 alatti az érték és a többi ellenanyag izotípus (IgG, IgM, IgE) szintje rendben van, szelektív IgA hiányról van szó. Az említett tünetek - fertőzések, táplálék intolerancia, allergiás bőrjelenségek - együtt járhatnak a betegséggel, de gyakoriságuk és súlyosságuk mindenképpen felveti alaposabb kivizsgálás szükségességét (gastroenterológia, immunológia) esetleges társuló eltérések keresése érdekében.

Önmagában az IgA hiány jelenleg nem kezelhető, nem pótolható, azonban súlyos következményekkel nem jár - a gyakorisága is ezt jelzi.

Nagyon sok embernél diagnosztizálatlan marad a betegség, mert annyi problémát egyszerűen nem okoz, hogy utánanézzenek. A teendő: fokozottabb éberség a fertőzésekkel szemben, megfelelő immunizáció és megfelelő szakorvosi kontroll.

Üdvözlettel: Dr. Gócs Viktor

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Budai Allergiaközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.