• A veleszületett IgA hiányos gyerekekről

    Szerző: WEBBeteg

    Mennyire veszélyes és problémás az alacsony IgA szint, illetve van-e ebből gyógyulás? Mivel lehet javítani az állapotán, illetve mivel lehet növelni az IgA értéket? Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kedves Kérdező!

    A veleszületett IgA hiány a leggyakoribb (minden 400. ember!) és az egyik legenyhébb veleszületett immunhiányos betegség.

    Hirdetés

    Az alacsony IgA szint 7 hónapos gyermekben még alakulhat akármerre. Az IgA hiány diagnózisát 4 éves korig nem célszerű kimondani, ugyanis az immunrendszer folyamatos érésben, fejlődésben van, kinőheti ezt az alacsony szintet. Követni kell az immunglobulin szinteket.

    Ha 4 éves koron túl is 0.05 alatti az érték és a többi ellenanyag izotípus (IgG, IgM, IgE) szintje rendben van, szelektív IgA hiányról van szó. Az említett tünetek - fertőzések, táplálék intolerancia, allergiás bőrjelenségek - együtt járhatnak a betegséggel, de gyakoriságuk és súlyosságuk mindenképpen felveti alaposabb kivizsgálás szükségességét (gastroenterológia, immunológia) esetleges társuló eltérések keresése érdekében.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Önmagában az IgA hiány jelenleg nem kezelhető, nem pótolható, azonban súlyos következményekkel nem jár - a gyakorisága is ezt jelzi.

    Nagyon sok embernél diagnosztizálatlan marad a betegség, mert annyi problémát egyszerűen nem okoz, hogy utánanézzenek. A teendő: fokozottabb éberség a fertőzésekkel szemben, megfelelő immunizáció és megfelelő szakorvosi kontroll.

    Üdvözlettel: Dr. Gócs Viktor

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2012.11.26 11:55, Megjelenés: 2012.11.26 11:55
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bepisil, rohan a WC-re

    Bepisil, rohan a WC-re

    Dr. Sándor György

    Hogyan előzhetők meg a húgyhólyag és az alsó húgyutak funkcionális zavarai?

    Nátha kisbabáknál

    Nátha kisbabáknál

    Szponzorált tartalom

    A nátha a legkisebbek esetében különösen gyakori betegség. Mit tehetünk? (x)

    Normális-e az orrfolyás fogzáskor?

    Sokan és gyakran úgy vélik, hogy a fogzás olyan tüneteket okozhat, mint az orrfolyás, láz, fájdalom, ingerlékenység és alvási problémák. Azonban a tudományos bizonyítékok ezen állítások mögött nem egyértelműek.

    Kanyaró - Tünetek és szövődmények

    A kanyaró (morbilli) lázzal és kiütéssel járó, rendkívül fertőzőképes és súlyos megbetegedés, amely a hazai oltási rendszernek köszönhetően döntően külföldről behurcolt esetekben fordul elő. A betegség elleni védőoltást először 12-15 hónapos korban kapják a gyermekek kötelezően, majd az emlékeztető oltást 11 éves korban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA