• A veleszületett IgA hiányos gyerekekről

    Szerző: WEBBeteg

    Mennyire veszélyes és problémás az alacsony IgA szint, illetve van-e ebből gyógyulás? Mivel lehet javítani az állapotán, illetve mivel lehet növelni az IgA értéket? Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kedves Kérdező!

    A veleszületett IgA hiány a leggyakoribb (minden 400. ember!) és az egyik legenyhébb veleszületett immunhiányos betegség.

    Hirdetés

    Az alacsony IgA szint 7 hónapos gyermekben még alakulhat akármerre. Az IgA hiány diagnózisát 4 éves korig nem célszerű kimondani, ugyanis az immunrendszer folyamatos érésben, fejlődésben van, kinőheti ezt az alacsony szintet. Követni kell az immunglobulin szinteket.

    Ha 4 éves koron túl is 0.05 alatti az érték és a többi ellenanyag izotípus (IgG, IgM, IgE) szintje rendben van, szelektív IgA hiányról van szó. Az említett tünetek - fertőzések, táplálék intolerancia, allergiás bőrjelenségek - együtt járhatnak a betegséggel, de gyakoriságuk és súlyosságuk mindenképpen felveti alaposabb kivizsgálás szükségességét (gastroenterológia, immunológia) esetleges társuló eltérések keresése érdekében.

    Önmagában az IgA hiány jelenleg nem kezelhető, nem pótolható, azonban súlyos következményekkel nem jár - a gyakorisága is ezt jelzi.

    Nagyon sok embernél diagnosztizálatlan marad a betegség, mert annyi problémát egyszerűen nem okoz, hogy utánanézzenek. A teendő: fokozottabb éberség a fertőzésekkel szemben, megfelelő immunizáció és megfelelő szakorvosi kontroll.

    Üdvözlettel: Dr. Gócs Viktor

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2012.11.26 11:55, Megjelenés: 2012.11.26 11:55
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Ha COVID-19-fertőzött a gyerek - Hogyan igazolja a szülő a hiányzást?

    Az iskolai igazolások kapcsán foglalta össze a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat legutóbbi hírlevelében dr. Bogdányi Katalin gyermekszakorvos, neonatológus, a 12. kerületi Normafa gyermekrendelő háziorvosa. Mindez nem csak a körzetébe tartozó iskolások, illetve szüleik számára hasznos információ.

    Sejtes letapadás (veleszületett fitymaszűkület)

    A gyermekeknél születés után a pénisz előbőre többnyire nem hátrahúzható, ezért ezt az állapotot veleszületett fitymaszűkületként jelöli a nemzetközi irodalom.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.