Lisztérzékenység téma

Lisztérzékenység tünetei, kezelése

WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2022-02-19 11:36
Lisztérzékenység
A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél.

Bőrtünetek, melyek lisztérzékenységhez is társulhatnak

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2022-08-09 22:03
Lisztérzékenység
A lisztérzékenység tankönyvi tünetei a rendszeres hasi fájdalom vagy puffadás, hasmenés és következményes felszívódási zavar miatt fogyás, laktózintolerancia, vashiány, vérszegénység, esetleg más hiányállapotok. De emellett jelen lehet kifejezetten enyhe tünetek, de még tünetmentes eltérés formájában is.

A gluténérzékenység figyelmeztető tünetei

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus - 2022-05-11 20:33
A lisztérzékenység vagy gluténérzékenység (cöliákia) hosszú időn át lappanghat, kései felismerése azonban súlyos felszívódási zavarhoz és tápanyaghiányhoz vezethet.

A lisztérzékenységet kiváltó trió

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-02-28 04:33
Brit és ausztrál kutatók szerint a búzában, rozsban és árpában található glutén, három kulcsfontosságú anyaga idézi elő az emésztőrendszer betegségét.

Súlyos betegséget jelezhet a pókhas gyermekeknél

Budai Allergiaközpont - Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus - 2022-02-16 18:33
A népnyelv általában pókhasúnak nevezi azokat a kisgyermekeket, akiknek a hasa feltűnően elődomborodik, végtagjaik a testükhöz képest vékonyak.

Lisztérzékenység - A búza mint életveszélyes méreg

WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens - 2022-02-03 07:33
A búza, a búzalisztből készített élelmiszerek képezik az európai ember étrendjének alapját. Száz emberből kettőnek lisztérzékenye miatt viszont ez az alapélelmiszer életveszélyes méreg. De vajon honnan tudhatja, hogy fennáll ez a betegség?

Biztosan lisztérzékenységről van szó? Indokolt a gluténmentes étrend?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász - 2021-12-29 17:36
Gluténmentes étrend
Gyakori panasz, hogy lisztes ételek (tészta, kenyér) fogyasztása puffadást, bizonytalan hasi fájdalmakat, olykor hasmenést okoz, melyek enyhülnek, esetleg megszűnnek, ha a beteg kiiktatja étrendjéből a gabonaféléket. Vajon biztosan lisztérzékenységről van szó? Nem biztos.

Együttélni a lisztérzékenységgel

WEBBeteg - Dervalics Dóra, pszichológus - 2021-12-21 14:33
Lisztérzékenység
A lisztérzékenység (cöliákia) a leggyakrabban előforduló felszívódási zavar. Kezelése szigorú és élethosszig tartó diéta, mely anyagilag és érzelmileg is jelentősen megterheli a beteget és családját.

A lisztérzékenység kivizsgálása

WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos - 2021-11-30 18:33
Lisztérzékenység
A lisztérzékenység (cöliákia, nem trópusi sprue, gluténszenzitív enteropathia) az arra genetikailag fogékony emberekben a táplálkozással bevitt glutén (gliadin) hatására a vékonybél nyálkahártyájának felszívódási zavarokkal járó krónikus, T-sejtekhez kötött autoimmun megbetegedése (az immunrendszer kóros működése).

Lisztérzékenyek táplálkozása: a gluténmentes diéta

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2021-11-01 13:03
Lisztérzékenység
A lisztérzékenység sajnos egy életre szól, melynek terápiája kizárólag szigorú diétával oldható meg. A cél elsősorban a klinikai tünetek (hasmenés, hányás) megszüntetése, a felszívó funkciók helyreállítása, valamint a daganatos elváltozások kialakulásának megelőzése.

Autoimmun hólyagos bőrbetegségek: Pemphigus és más kórképek

WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász - 2021-09-20 16:03
Az autoimmun hólyagos betegségeknek számos típusa ismeretes. Ezek közös jellemzője a bőrön és a nyálkahártyák felületén kialakuló hólyagok megjelenése. A pemphigus csoportba tartozó kórképek közül a leggyakoribb a pemphigus vulgaris, amikor a bőr felületén laza falú, könnyen felszakadó, savós bennékű hólyagok alakulnak ki.

A fel nem ismert lisztérzékenység veszélyei

Budai Allergiaközpont - Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus - 2021-06-26 19:03
A lisztérzékenység diagnózisára szerencsés esetben már az első tünetek megjelenésekor fény derül, de sokan vannak, akiknél csak kamaszkorban vagy felnőttként jelentkezik a betegség és korántsem egyértelmű tünetekkel.

Ezek a tüneteim, lisztérzékeny lennék?

WEBBeteg - Sándor Judit, újságíró - 2021-05-09 22:03
A lisztérzékenység (cöliákia) hosszú időn át lappanghat, emiatt bármely életkorban kialakulhat. Kezeletlenül hagyva súlyos felszívódási zavarhoz, tápanyaghiányhoz és további szövődmények kialakulásához vezethet, ezért fontos a mielőbbi diagnosztizálása. Honnan tudhatja, hogy lisztérzékeny?

Miért hízott meg hirtelen a lisztérzékeny gyermekem?

Budai Allergiaközpont - Rajcsik Enikő, dietetikus, gyermektáplálkozási szakértő - 2021-02-26 20:35
Habár a cöliákia (lisztérzékenység) szerteágazó tüneteket produkálhat, az érintett gyerekek rendszerint soványak, végtagjaik vékonyak, emellett a rossz felszívódás miatt feltűnően előredomborodó pókhas jellemző rájuk.

A lisztérzékenységet gyakran nem ismerik fel

VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda - 2020-11-09 09:33
A cöliákia Európában a leggyakoribb krónikus, élelmiszer által kiváltott betegség, amelyben az esetek mintegy 80 százalékát nem ismerik fel.

Tények és tévhitek a lisztérzékenységről

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - 2020-09-22 18:35
A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése. A betegség a búzában található glutén hatására alakul ki az arra fogékony egyénekben. Emellett a rozs (secalin), az árpa (hordein) és feltehetően a zab (avenin) hasonló fehérjéi is okozhatnak gyulladást az arra érzékeny betegekben. Összegyűjtöttünk néhány tényt, illetve tévhitet a betegséggel kapcsolatban. Íme!

Nem fejlődik rendesen a gyerek, ha gluténmentesen étkezik?

Budai Allergiaközpont - Szarka Dorottya, dietetikus, táplálkozásallergia szakember - 2020-03-08 13:33
A cöliákia, más néven autoimmun lisztérzékenység diagnózisa után sok szülőben felmerül, hogy az addig megszokott étrend helyébe lépő gluténmentes alapanyagok és ételek képesek-e biztosítani a gyermek fejlődéséhez szükséges tápanyagokat?
A korábban öregkori jelenségnek gondolt cukorbetegség a helytelen életmód és az elhízás miatt a gyermekek között is egyre gyakoribb, de figyelni kell a liszt- és laktózérzékenységre, illetve a tejfehérje-allergiára is - mondta Miháldy Kinga, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) dietetikusa az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.
A vashiányos vérszegénység a leggyakoribb betegség a világon. A növekedéssel járó magasabb vasszükséglet miatt sokszor alakul ki gyermekeknél, a felnőttek között pedig a menstruáló vagy szülő nők között fordul elő gyakran - ismertette Dr. Várkonyi Judit. A Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi docense.

Mivel pótolja a búzadarát, ha lisztérzékeny?

Budai Allergiaközpont - 2017-10-30 05:21
A rizsdara a lisztérzékenyek étrendjében is jól használható összetevő, különösen azok számára jó alternatíva, akik a kukoricadara ízét nem kedvelik.

A glutén is okozhatja a fejlődés elmaradását gyermekkorban

Budai Allergiaközpont - Dr. Vass Noémi, gyermek-gasztroenterológus - 2017-04-28 02:51
A gyermekkori súlyfejlődés elmaradásának több oka lehet. A következőkben a lisztérzékenységgel foglalkozunk részletesebben dr. Vass Noémi gyermek-gasztroenterológus segítségével.

Lisztérzékenység vagy nem-cöliákiás gluténérzékenység?

Budai Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus - 2017-03-07 07:38
A régóta ismert lisztérzékenység mellett ma egyre gyakrabban találkozunk a nem-cöliákiás gluténérzékenység elnevezéssel is, amely egy változatos tüneteket okozó, egyre több embert érintő betegséget jelöl. A két kórkép közti eltérést dr. Sárdi Krisztina, a Budai Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa magyarázza el érthetően.

A gabonafélék fogyasztásával összefüggő panaszokról

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus - 2017-01-11 21:21
A gabonák egyik összetevője, a glutén amellett, hogy jelentősen lelassíthatja a fogyást, számos embernél az egész szervezetre kiterjedő panaszokat is okozhat. Cikkünkben a gabonafélék fogyasztásával kapcsolatba hozható betegségeket - a lisztérzékenységet, a gabonaallergiát és a nem cöliákiás gluténérzékenységet - vesszük górcső alá.
A gluténérzékenység - avagy cöliákia, régi nevén lisztérzékenység - lényegében egy genetikailag meghatározott autoimmun betegség. Ebben a kórképben a szervezet ellenanyagot termel a glutén egyik összetevője, a gliadin nevű fehérje szervezetbe kerülése esetén. Ez a fehérje megtalálható a búzában, rozsban, valamint az árpában is, így fogyasztásuk után kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. (x)