• Tények és tévhitek a lisztérzékenységről

        Szerző: WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi

        A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése. A betegség a búzában található glutén hatására alakul ki az arra fogékony egyénekben. Emellett a rozs (secalin), az árpa (hordein) és feltehetően a zab (avenin) hasonló fehérjéi is okozhatnak gyulladást az arra érzékeny betegekben. Összegyűjtöttünk néhány tényt, illetve tévhitet a betegséggel kapcsolatban. Íme!

        A lisztérzékenység klasszikus tünetei:
        • a nagymennyiségű, laza, gyakran bűzös széklet,
        • fogyás,
        • puffadás,
        • vérszegénység,
        • gyengeség,
        • fáradékonyság;

        A lisztérzékenység kinőhető − Részben tény, részben tévhit

        Néhány - vélhetően  tévesen - lisztérzékenynek diagnosztizált beteg a sokéves gluténmentes étrend után jól tolerálja a glutén ismételt fogyasztását. A glutén étrendbe történő visszavezetése fentiek értelmében ésszerű lehet. Ha a tünetek újból jelentkeznek, a diétát azonnal újra kell kezdeni!

        A lisztérzékenység (gluténérzékenység), gabonaallergia (búzaallergia) ugyanaz a betegség−Tévhit

        A búzaallergiát gyakran összetévesztik a lisztérzékenységgel. A búzaallergia fő kiváltói a búzában lévő albumin, glutén és globulin. A diagnózist nem könnyű felállítani, mivel tünetei nem jellegzetesek (általános allergiás tünetek), könnyen összetéveszthetőek más betegségekkel, allergiákkal.

        Hirdetés
        Tünetek gyermekkorban:
        • a növekedés elmaradása,
        • szimmetrikusan eloszló erősen viszkető kiütés a váll, ülep, fejbőr, térd, könyök területén (dermatitis herpetiformis);
        • ataxia (akaratlagos mozgások hibás koordinációja);
        • alopecia areata (foltokban jelentkező kopaszság);
        • pikkelysömör (psoriasis);
        • ismeretlen eredetű májenzim-emelkedés.

        A lisztérzékenység nem gyógyítható, kizárólag gluténmentes diétával tehető tünetmentessé−Tény

        Lisztérzékenység esetén teljes gluténmentes diéta tartása szükséges, mivel már kis mennyiségű glutén elfogyasztása esetén is panaszok lépnek fel. A betegeknek részletes dietetikai tanácsadásra van szükségük, mivel a glutén igen elterjedt rejtett formában is az élelmiszerekben.

        Ismeretlen eredetű vérszegénység lisztérzékenység gyanúját keltheti−Tény

        Gyakran a vashiányos vérszegénység a lisztérzérzékenység egyetlen tünete. Ismeretlen eredetű vérszegénység esetén mindig gondolni kell a lisztérzékenység lehetőségére!

        A glutén felszívódhat bőrön keresztül is −Tévhit

        A glutén a gabonában található fehérje, mely az elfogyasztott táplálékkal jut a bélrendszerbe és ott szívódik fel.

        A lisztérzékeny emberek mindig soványak −Tévhit

        A lisztérzékenység nemcsak sovány, hanem súlyfelesleggel rendelkező emberek esetén is előfordulhat. A felnőttkorban diagnosztizált lisztérzékeny betegek többsége (ellentétben a gyermekkori esetekkel), nem alultáplált, hanem gyakran túlsúlyos.

        A lisztérzékenység csak gyermekkorban alakulhat ki −Tévhit

        A lisztérzékenység bármely életkorban elkezdődhet. Csecsemőknél a tünetek az első gluténtartalmú ételek elfogyasztását követően 6-12 hónappal kezdődnek, általában fokozatosan alakulnak ki. Az esetek egy részében a tünetek azonban csak felnőttkorban jelennek meg.

        A lisztérzékenyek nem ehetnek zabot − Részben tény, részben tévhit

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A lisztérzékenységet a gluténnel szembeni túlérzékenység okozza. Ez a fehérje megtalálható a búzában. A rozsban, az árpában és a zabban is előfordulnak azonban olyan fehérjék, melyek lisztérzékenységet váltanak ki.

        A lisztérzékenységet csak öröklődés útján lehet szerezni −Tévhit

        A betegség kialakulására való hajlam öröklődést mutat. Kétségtelen, hogy a lisztérzékenyek elsőfokú rokonai között tízszer gyakoribb a betegség előfordulása, mint az átlagnépességben, azonban az öröklődés nem kötelező érvényű. A lisztérzékenység kialakulásában a genetikai tényezők mellett ugyanis immunológiai és környezeti hatások is szerepet játszhatnak.

        (WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi)

        Módosítva: 2016.06.29 14:55, Megjelenés: 2016.06.29 14:55
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Rutin vérkép

        Rutin vérkép

        Dr. Borsi-Lieber Katalin

        A leggyakoribb vérvizsgálati adatok értelmezése.

        Daganatos betegség

        Daganatos betegség

        B. M., szakfordító

        A megnagyobbodott nyirokcsomó a daganatos betegség jele is lehet.

        Lisztérzékenység tünetei, kezelése

        A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél.

        Egyre gyakoribb az ételallergia - Mi az oka?

        Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. A világon átlagosan a gyermekek 5-8 százaléka, a felnőttek 2-19 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre.

        Együttélni a lisztérzékenységgel

        A lisztérzékenység (cöliákia) a leggyakrabban előforduló felszívódási zavar. Kezelése szigorú és élethosszig tartó diéta, mely anyagilag és érzelmileg is jelentősen megterheli a beteget és családját.

        Lisztérzékenyek táplálkozása: a gluténmentes diéta

        A lisztérzékenység sajnos egy életre szól, melynek terápiája kizárólag szigorú diétával oldható meg. A cél elsősorban a klinikai tünetek (hasmenés, hányás) megszüntetése, a felszívó funkciók helyreállítása, valamint a daganatos elváltozások kialakulásának megelőzése.

        Lisztérzékenység - A búza mint életveszélyes méreg

        A búza, a búzalisztből készített élelmiszerek képezik az európai ember étrendjének alapját. Száz emberből kettőnek viszont ez az alapélelmiszer életveszélyes méreg, ugyanis lisztérzékeny. De vajon honnan tudhatja, hogy fennáll ez a betegség?

        A lisztérzékenység kivizsgálása

        A lisztérzékenység (cöliákia, nem trópusi sprue, gluténszenzitív enteropathia) a genetikailag fogékony emberekben a táplálkozással bevitt glutén (gliadin) hatására a vékonybél nyálkahártyájának felszívódási zavarokkal járó krónikus, T-sejtekhez kötött autoimmun megbetegedése (az immunrendszer kóros működése).

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA