Cöliákia téma

Lisztérzékenység tünetei, kezelése

WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2022-02-19 11:36
Lisztérzékenység
A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél.

Mi a cöliákia és miért szükséges a gluténmentes étrend?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022-05-18 20:33
A magyar táplálkozásban alapélelmiszerként elfogadott gabonafélék több betegség kiváltásában is szerepet játszanak. Az egyik legismertebb a cöliákia, de ezenkívül allergiát is okozhatnak, valamint egyéb gyomor-bélrendszeri megbetegedésekben is lehetnek tünetprovokálók.

A gluténérzékenység figyelmeztető tünetei

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus - 2022-05-11 20:33
A lisztérzékenység vagy gluténérzékenység (cöliákia) hosszú időn át lappanghat, kései felismerése azonban súlyos felszívódási zavarhoz és tápanyaghiányhoz vezethet.

Gluténintolerancia - A rokonok is érintettek lehetnek

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-03-21 22:03
Ha közeli vérrokonának gluténintoleranciája (cöliákia) van, érdemes ellenőriztetnie magát abban az esetben is, ha nem tapasztalja a tipikus tüneteket! Esélye van ugyanis annak, hogy Ön is érintett, és a betegségnek más egészségügyi következményei is lehetnek.

A lisztérzékenységet kiváltó trió

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-02-28 04:33
Brit és ausztrál kutatók szerint a búzában, rozsban és árpában található glutén, három kulcsfontosságú anyaga idézi elő az emésztőrendszer betegségét.

Súlyos betegséget jelezhet a pókhas gyermekeknél

Budai Allergiaközpont - Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus - 2022-02-16 18:33
A népnyelv általában pókhasúnak nevezi azokat a kisgyermekeket, akiknek a hasa feltűnően elődomborodik, végtagjaik a testükhöz képest vékonyak.

Lisztérzékenység - A búza mint életveszélyes méreg

WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens - 2022-02-03 07:33
A búza, a búzalisztből készített élelmiszerek képezik az európai ember étrendjének alapját. Száz emberből kettőnek lisztérzékenye miatt viszont ez az alapélelmiszer életveszélyes méreg. De vajon honnan tudhatja, hogy fennáll ez a betegség?

Biztosan lisztérzékenységről van szó? Indokolt a gluténmentes étrend?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász - 2021-12-29 17:36
Gluténmentes étrend
Gyakori panasz, hogy lisztes ételek (tészta, kenyér) fogyasztása puffadást, bizonytalan hasi fájdalmakat, olykor hasmenést okoz, melyek enyhülnek, esetleg megszűnnek, ha a beteg kiiktatja étrendjéből a gabonaféléket. Vajon biztosan lisztérzékenységről van szó? Nem biztos.

A lisztérzékenység kivizsgálása

WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos - 2021-11-30 18:33
Lisztérzékenység
A lisztérzékenység (cöliákia, nem trópusi sprue, gluténszenzitív enteropathia) az arra genetikailag fogékony emberekben a táplálkozással bevitt glutén (gliadin) hatására a vékonybél nyálkahártyájának felszívódási zavarokkal járó krónikus, T-sejtekhez kötött autoimmun megbetegedése (az immunrendszer kóros működése).

Mit mutatnak a Marsh-értékek?

Budai Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus - 2021-10-02 17:36
A cöliákia diagnózisához szükséges vékonybél-biopszia eredményét az ún. Marsh-kritériumok alapján határozzák meg. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a vizsgálatról és az eredmények kiértékeléséről kérdeztük.

A fel nem ismert lisztérzékenység veszélyei

Budai Allergiaközpont - Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus - 2021-06-26 19:03
A lisztérzékenység diagnózisára szerencsés esetben már az első tünetek megjelenésekor fény derül, de sokan vannak, akiknél csak kamaszkorban vagy felnőttként jelentkezik a betegség és korántsem egyértelmű tünetekkel.

A lisztérzékenységet gyakran nem ismerik fel

VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda - 2020-11-09 09:33
A cöliákia Európában a leggyakoribb krónikus, élelmiszer által kiváltott betegség, amelyben az esetek mintegy 80 százalékát nem ismerik fel.

Nem fejlődik rendesen a gyerek, ha gluténmentesen étkezik?

Budai Allergiaközpont - Szarka Dorottya, dietetikus, táplálkozásallergia szakember - 2020-03-08 13:33
A cöliákia, más néven autoimmun lisztérzékenység diagnózisa után sok szülőben felmerül, hogy az addig megszokott étrend helyébe lépő gluténmentes alapanyagok és ételek képesek-e biztosítani a gyermek fejlődéséhez szükséges tápanyagokat?

Ezekkel a betegségekkel keverhető össze a cöliákia

WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos - 2018-07-15 05:21
Cöliákia
A tápanyagok lebontási termékeinek bélből történő zavart felszívódásának, valamint az elszállításukban történő károsodásnak (malabsorptio) hátterében különféle betegségek állhatnak. Ezek a kórképek egymáshoz hasonló tünetekkel járhatnak, ezért elkülönítésük igen fontos feladat. Mely betegségek lehetnek hasonlóak, mint a lisztérzékenység?

Lisztérzékenység vagy nem-cöliákiás gluténérzékenység?

Budai Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus - 2017-03-07 07:38
A régóta ismert lisztérzékenység mellett ma egyre gyakrabban találkozunk a nem-cöliákiás gluténérzékenység elnevezéssel is, amely egy változatos tüneteket okozó, egyre több embert érintő betegséget jelöl. A két kórkép közti eltérést dr. Sárdi Krisztina, a Budai Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa magyarázza el érthetően.

A gabonafélék fogyasztásával összefüggő panaszokról

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus - 2017-01-11 21:21
A gabonák egyik összetevője, a glutén amellett, hogy jelentősen lelassíthatja a fogyást, számos embernél az egész szervezetre kiterjedő panaszokat is okozhat. Cikkünkben a gabonafélék fogyasztásával kapcsolatba hozható betegségeket - a lisztérzékenységet, a gabonaallergiát és a nem cöliákiás gluténérzékenységet - vesszük górcső alá.
A gluténérzékenység - avagy cöliákia, régi nevén lisztérzékenység - lényegében egy genetikailag meghatározott autoimmun betegség. Ebben a kórképben a szervezet ellenanyagot termel a glutén egyik összetevője, a gliadin nevű fehérje szervezetbe kerülése esetén. Ez a fehérje megtalálható a búzában, rozsban, valamint az árpában is, így fogyasztásuk után kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. (x)

Táplálkozási tévhitek és tények a lisztérzékenységről

Vanderlich Egészségcentrum - Henn Dóra, dietetikus - 2016-10-20 11:25
A lisztérzékenység (cöliákia) egy egyre gyakrabban előforduló, egész életre kiterjedő betegség. Az elsődleges cél a kellemetlen tünetek megszüntetése, a felszívó funkciók helyreállítása, ezt pedig csak szigorú diéta betartásával lehet elérni.

A lisztérzékenység bármely életkorban kialakulhat

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2016-09-25 20:58

A lisztérzékenység (cöliákia) 100-ból 2 embert érint, és bármely életkorban kialakulhat. A vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedését a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén váltja ki az erre fogékony embereknél.

Ha nem kezelik időben, fokozódhat a cukorbetegség, a májgyulladás és a rosszindulatú nyirokrendszeri daganatok kialakulásának kockázata, valamint felléphet vérszegénység, csontritkulás, izomgyengeség vagy véralvadási problémák is.

A cöliákia diagnosztizálása esetén élethosszig tartó gluténmentes étrend szükséges, kész termékek esetén csak a gluténmentes jelzéssel ellátott élelmiszerek fogyaszthatók - a búzát, rozst, korpát, árpát, malátát, tönköly- és durumbúzát ki kell zárni az étkezésből!

A lisztrzékenység leggyakrabban előforduló tünetei:

  • hasmenés,
  • emésztési zavarok,
  • hasi fájdalom,
  • puffadás,
  • nagytömegű, laza széklet,
  • ödéma,
  • súlyproblémák,
  • tápanyaghiány.

A lisztérzékenység tünetei és kezelése

Gabonaallergia vagy lisztérzékenység? - Mi a különbség?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2015-09-15 20:01
A búzaallergiát (gabonaallergiát) gyakran összetévesztik az ún. lisztérzékenységgel, más néven gluténérzékenységgel. Noha mindkét betegség a gabonával szembeni érzékenység következménye, van köztük eltérés.
A hatéves korosztály 1,5 százaléka cöliákia betegségben szenved. A köznyelv ezt az állapotot lisztérzékenységnek nevezi. Pontosabb kifejezés a gluténérzékenység, amely minden 80. gyereket érint. Általában 2-3 éves kor között jelenik meg. Fontos lenne mindenkinél időben kimutatni egy gyorsteszttel, amelynek fejlesztése Dr. Korponay-Szabó Ilma nevéhez kapcsolódik.

Új népbetegségek a láthatáron?

Merlin Communications - 2009-11-06 12:50
Jelenleg érvényesülő tendencia az élelmiszerérzékenységben, különösen a gluténérzékenységben és laktózérzékenységben szenvedők számának folyamatos emelkedése.

Lisztérzékenység, felszívódás

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2015-09-18 09:36
Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék panaszaim miatt. Panaszok: hasmenés, nagy mennyiségű pépes széklet, nagyon sok böfögés még egy pohár víz után is, puffadás, gyengeség rossz közérzet, bal köldök körüli néha fájdalom. Ételallergia vérvizsgálaton 2-szer

Cöliákia

Orvos valaszol - Dr. Földi Ildikó - 2012-08-07 12:05
Tisztelt Doktor 30 éves nő vagyok, gyermekkorom óta igazolt cöliákiával élek. Gyakran vannak rosszúlléteim aminek nem tudom a magyarázatát. Eleinte azt gondoltam, hogy biztos a zsíros ételekkel van összefüggésben, és hogy gyenge az epém vagy a májam