Gabonaallergia vagy lisztérzékenység? - Mi a különbség?

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

A búzaallergiát (gabonaallergiát) gyakran összetévesztik az ún. lisztérzékenységgel, más néven gluténérzékenységgel. Noha mindkét betegség a gabonával szembeni érzékenység következménye, van köztük eltérés.

Gabonaallergia esetén a szervezet az élelmiszerekben lévő különböző fehérjékre ad gyorsan jelentkező allergiás reakciót. Fő kiváltói a búzában lévő albumin, glutén és globulin. Ezzel szemben a gluténérzékenységben szenvedők a gluténra reagálnak azáltal, hogy autoimmun folyamat indul el a szervezetben. A reakció kihatással van a vékonybél-bolyhokra, azok károsodását okozva. A betegség másik neve cöliákia.

A gabonaallergia tünetei

A gabonaallergia ritkán fordul elő, ezért nem egyszerű diagnosztizálni. Legjellemzőbb tüneteit tekintve könnyen összetéveszthető más allergiákkal. Ilyen tünet az eldugult orr, fáradtság, asztma, erős PMS (premenstruációs szindróma), mandulagyulladás, szemkönnyezés, koncentrálóképesség romlása, bélproblémák, vérellátási zavarok, gyakori vizeletürítés és artritisz. Néhány kutató szerint mind a búzaallergiánál, mind a gluténérzékenységnél előfordulhatnak olyan pszichés problémák, mint a depresszió és az autizmus.

A gabonaallergia terápiája

Miután allergiavizsgálattal megállapították egy személyről, hogy gabonaallergiás, le kell mondania bizonyos élelmiszerekről. Mivel a búza és gabona általában meghatározó szerepet foglal el étrendünkben, az előírt diéta kezdetben sokaknak nehezére esik, még ha valaki csak főételeket vagy gyorsételeket fogyaszt is, mivel ezekben is sok búzaszármazék rejtőzik.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Kerülni kell a búzadarát, korpát, grízt, gabonapelyhet, árpalisztet, rozst. Az olyan késztermékek, mint a levesek, szószok és fűszerkeverékek, szintén tartalmazhatnak búzaszármazékokat. Ezért a búzaallergiások nem fogyaszthatnak búzasört, búzalisztből készült pékárukat és édességeket, így bonbont, rágógumit, kekszeket sem. Sajnos nincs gyógyszer, mely hatékony lenne a gabonaallergia okainak kezelésében.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: gesundheit.de; Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Hererák Hererák

Mitől alakulhat ki? Mik lehetnek a tünetei? Hogyan történik a kezelése?

Mi okozza a dióallergia...

A mogyoróallergia mellett a dióallergia tartozik a leggyakoribb ételallergiák közé. Cikkünkből megismerheti a betegség kialakulásának módját...

Erre is érdemes figyelni az ünnepi...

Az ünnepi hangulat megteremtéséhez gyakran választunk különböző illatokat, mint a fahéj és a vanília. Ezeket ételek, sütemények ízesítéséhez...

Az ételallergia és tünetei

Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra) nem olyan...

Allergia vagy nátha? - Az allergia...

Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan...

Pollenallergia - A magyarok harmadát...

A korábbi adatokhoz képest is nagyobb gondnak tűnik Magyarországon a pollenallergia: egy most megjelent, országos kutatás szerint immár a hazai 15-59...

Praktikus tanácsok allergiásoknak

Ha allergiára utaló panaszaink vannak, még mielőtt saját és ismerőseink véleménye szerint különböző kezelésekbe fognánk, vizsgáltassuk ki...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.