Gyerekek téma

Kötelezően ajánlott védőoltások iskoláskorban

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2023-01-23 14:33
Iskoláskor
Milyen betegségek ellen nyújtanak védelmet az iskoláskorban kötelezően ajánlott oltások? Cikkünkben ezekről lesz szó.

A közös családi étkezések óvják a gyermeket az elhízástól

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-11-15 20:03
Együtt ülve az asztalnál megbeszélni a napi történéseket és közösen étkezni nagyon fontos a családi összetartozás erősítése szempontjából mindenkinek, de különösen a gyermekek számára.

A szenzoros integrációs zavar kezelésének és a készségek fejlesztésének a lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-09-23 09:33
Gyerekek
A fejlesztési szempontok közül az egyik legfontosabb, hogy a szenzoros integrációs zavar nem kapcsolódik szorosan semmilyen más fejlődési problémához, bár lehet autizmus spektrum zavar részjelensége is. Sok, érintett gyermeket nevelő család nehezen kap segítséget. Ennek az az oka, hogy az érzékszervi feldolgozás zavara jelenleg nem elismert orvosi diagnózis.

Szenzoros integrációs zavar - Fokozottan érzékeny gyerekek

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-09-20 13:03
Gyerekek
A szenzoros integrációs zavar vagy más néven érzékszervi feldolgozási zavar vagy szenzoros integrációs diszfunkció - köznyelvben „szenzorosság” - egy olyan neurológiai állapot, amelyben az agynak nehézségei vannak az érzékszerveken keresztül érkező információk fogadásában és lereagálásában.

Gyermekeinkre leselkedő veszélyek nyáron

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-08-21 04:33
Gyerekek
Gyermekeink boldogsággal élvezik a nyári vakációt, a jól megérdemelt szabadságukat, csakhogy a szülők többsége nem minden esetben nyugodt, mivel csemetéje felügyelete nehezen megoldható. S mindezek mellett megannyi nyári veszély is leselkedik a gyermekek egészségére, biztonságára.

Hol tartunk a gyermekek COVID-19 elleni oltása terén?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-08-09 18:03
„A koronavírus-járvány kezdete óta tudjuk, hogy a betegség egyetlen hatékony megelőzési módja a védőoltás. Mára már nem az a kérdés, hogy be kell-e oltani a gyerekeket, hanem az, hogy kell-e ismétlő oltás, és ha igen, akkor kinek és mikor” - írta legutóbbi hírlevelében dr. Bogdányi Katalin gyermekorvos, neonatológus (Normafa gyermekrendelő) a körzetébe tartozó szülőknek.

Mi legyen a tízórais és uzsonnás dobozban?

WEBBeteg - Faar Ida, újságíró - 2022-03-29 14:33
Gyerekek
Természetesen minden, ami egészséges. Cikkünkben a gyermekkori helyes táplálkozás szerepéről olvashat, és hasznos tippeket talál a tízórai és uzsonna összekészítéséhez.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az 5 és a 11 év közötti gyermekek számára is ajánlotta a BioNTech és Pfizer vállalatok által a koronavírus ellen kifejlesztett Comirnaty nevű vakcináját - erről az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség tájékoztatott.

Tartós szívbetegséget is okozhat a gyermekkori koronavírus-fertőzés

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító - 2021-10-01 14:33
A feltételezhetően COVID-19-fertőzéssel összefüggésbe hozható sokszervi gyulladás (multiszisztémás gyulladásos szindróma, azaz MIS-C) a gyermekeknél akár olyan mértékben károsíthatja a szívet, hogy szükségessé válhat az élethosszig tartó megfigyelés és adott esetben kezelés.

Megkezdődtek az mRSN-vakcina-próbák az 5-11 évesek körében

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-07-28 16:33
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (Food and Drug Administration) sürgetésére a COVID-19 ellen az mRNS típusú védőoltást előállító két gyártó cég vakcináinak biztonságossági próbáiba megnövelt számban vonják be az 5-11 év közötti gyerekeket.

Mi lesz velünk a járvány után? Az iskolába való visszatérés

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus - 2021-05-12 14:33
Ki ne álmodozott volna arról gyerekkorában, hogy egyszer bezár az iskola, és soha többé nem kell bemenni, vagy hogy a nyári szünet örökké tart. Aztán amikor az „álom” valósággá válik, kiderül, hogy ez sem a diákoknak, sem a tanároknak, sem a szülőknek nem volt akkora móka!
Nagy az igény a gyerekeknek nyitott poszt-Covid ambulanciára, ahová azokat a koronavírus-fertőzésen átesett gyerekeket várják, akiknek a betegség után egy hónappal is tüneteik vannak - közölte a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikája Sürgősségi Betegellátó Osztályának vezetője szombaton az M1 aktuális csatornán.

A gyermekkori ételallergiáról általánosságban

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2021-02-06 13:33
Gyerekek
A gyermekkori ételallergia hazánkban a gyermekek kb. 7 százalékát érinti. Gyakorisága miatt jelentős, ezért összeszedtük róla a legfontosabb tudnivalókat.
A félelemmel és szorongással kapcsolatosan a műtétre váró gyermekek helyzete meglehetősen egyedi, hiszen gyakran hajlamosak a szülő beavatkozással kapcsolatos pozitív vagy negatív hozzáállását átvenni. Amennyiben a szülő nyilvánvalóan fél a műtéttől, általában a gyermekre is átragadnak a negatív érzések, és ő is szorongani, félni fog a várható beavatkozástól.

Tematizált gyerekparty-k

Több mint TestŐr - 2019-05-13 13:59
Ha a szülők rendezik a gyerekeknek a szülinapi partit, sokszor a sok program, a sok készülődés miatt nem tudnak nyugodtan részeseivé válni az ünnepnek. Ellenben ha szakemberekre bízzák a programszervezést és -lebonyolítást, egy örök élmény marad mind a gyerekek, mind pedig a szülők számára.
A vinilpadlóval borított vagy lángmentesítő anyagokkal kezelt bútorokkal felszerelt otthonokban élő gyerekek vérében és vizeletében jóval magasabb a potenciálisan ártalmas, félig illékony szerves vegyületek (SVOC) koncentrációja, mint azon társaiknál, akiknek otthonában nincsenek ilyen anyagok - állapították meg az amerikai Duke Egyetem kutatói.

A mozgás egészség

Több mint TestŐr - 2018-09-26 13:01
Manapság a gyerekek közel 6 órát töltenek tv, monitor vagy a telefon kijelzője előtt. Ennek eredményeként a mozgás egyre kisebb szerepet kap az életükben. A sport, amilyen például a tánc is, nemcsak az egészséges mozgáshoz szoktat hozzá, de az élmény mellett kitartásra is tanít.

A gyerek fejlődéséhez szükséges a vitaminpótlás

Több mint TestŐr - 2018-08-29 15:28
A gyerekvitaminnak finomnak, cukormentesnek és nem utolsósorban jópofának kell lennie ahhoz, hogy a rendszeres fogyasztás ne egy harc legyen a szülőnek. A mai élelmiszerekben kevesebb az ásványianyag-tartalom, mint 30 évvel ezelőtt. Ezért fontos, hogy a kicsik fejlődéséhez szükséges anyagok a táplálékon kívül is biztosítva legyenek. Persze számukra az íz a lényeg, és ezt a fejlesztők is tudják, de az is fontos, hogy az édes ízt ne a cukor biztosítsa. Egy játékos kiszerelés pedig a rendszeres fogyasztást támogathatja, persze ilyenkor is fontos, hogy ne kontroll nélkül fogyasszanak vitamint a gyerekek.
Nemcsak a cukros ételek és italok fogyasztása lehet ártalmas a fogakra, hanem a gyümölcsök savas kémhatása is gyengítheti a fogzománcot és okozhat fogszuvasodást, már a tejfogaknál, gyermekkorban is - mondta Tóth Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinikájának igazgatója az M1 aktuális csatornán szombaton.

Léteznek már egészséges nassolnivalók!

Több mint TestŐr - 2018-02-05 12:06
A gyerekek táplálkozásából nehéz kivonni az édességet, ezért érdemes a pozitív alternatívát választani. Fontos lenne, hogy a vásárlók tudatosan vásároljanak és a feltüntetett összetevőket is elolvassák. Például a kekszekből is léteznek már rostdús, egészséges ropogtatnivalók, amiknél a cukorpótlásra is odafigyeltek.
A 60 évnél idősebbeknek, a két évesnél fiatalabb gyermekeknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a várandós nőknek különösen ajánlott az influenza elleni védőoltás, de mindenkinek érdemes beoltatnia magát, aki nem akar 3-5 napot lázasan feküdni, családtagjait, barátait, munkatársait megfertőzni - mondta Szlávik János infektológus főorvos az M1 aktuális csatorna műsorában.