Hogyan kerüljük el a kullancscsípést gyerekek esetében?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Néhány óvintézkedéssel a kullancscsípések, ezáltal a vérszívó parazita által terjesztett fertőzések kialakulásának esélyét csökkenteni lehet. Mit tehetünk gyermekeink védelmében?

A legfontosabb, hogy a gyerekek megfelelő ruházatot viseljenek. Ha nyáron erdőben kirándulnak, mindig hosszú szárú nadrágot adjanak a gyerekekre, lehetőség szerint viseljenek vékony garbót, illetve hosszú ujjú felső ruházatot, valamint nyári sapkát vagy kalapot. Használjanak kullancsriasztó készítményeket (repellensek), pl. spray-t, stiftet vagy kenőcsöt. De ne feledjék, hogy ezek a készítmények nem nyújtanak biztos védelmet!

A szabadban való tartózkodás után (akkor is, ha csak a füves kertben voltak) vizsgálja át a gyerekeket alaposan kullancsok után kutatva, különös figyelmet fordítva a fejbőrre.

Ha a gyereken kullancsot talál

Húzzon kesztyűt és óvatosan távolítsa el a parazitát kullancscsipesz segítségével! A kullancsot a bőrhöz a lehető legközelebb ragadja meg a fejénél fogva, és egyenesen, forgatás nélkül húzza ki!

A kullancsot a lehető leghamarabb távolítsa el! Így csökken a borreliosissal való megfertőződés kockázata, mivel a legtöbb kórokozó a vérszívás befejeztével kerül a gazda szervezetébe.

Ne nyomja szét a kullancsot, mert így kijuthatnak a kórokozók az állatból, és akár egy apró bőrsérülésen keresztül is bekerülhetnek a szervezetbe.

A kullanccsal való érintkezés után mosson kezet vízzel és szappannal!

A kullancsok a háziállatokon is előszeretettel élősködnek. Ha az állatok a szabadban tartózkodnak, rendszeresen nézze át őket, és ha kullancsot talál bennük, távolítsa el azokat a fent leírt módon. A gyerekekre a kutyákról és macskákról is átmehet a kullancs. Érdeklődjön állatorvosnál a kullancs elleni védekezés lehetőségeiről!

Kullancscsípés után antibiotikumot szedni nem javasolt, mert általában kis dózisban történik, ami nem előzi meg a betegséget, de a klinikai tünetek kialakulását és az immunválaszt késlelteti, és a szerológiai eredményt is befolyásolja. Borreliosissal szemben emberek számára védőoltás Európában nem létezik. A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancsencephalitist) azonban védőoltással meg lehet előzni.

Kvíz a kullancsokról

Mennyire ismeri Ön a kullancsokat? Kullancs tudásteszt kitöltése

Tovább Kullancs terjeszetette betegségek és tüneteik

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.