Gyermek és diabétesz: szabad sportolni?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent: 2011.08.14.

Gyermekéről, aki igazi kis örökmozgó, nemrég derült ki, hogy cukorbeteg? Bizonyára felmerül Önben a kérdés, hogyan folytathatja továbbra is biztonságosan az eddigi sporttevékenységét.

A fia imádja a mozgást, a sportokat? Sőt, úgy tűnik, mintha mindig is kosármeccsre, fociedzésre vagy karate órákra cipelte? A barátaival is folyton kergetőzik, szaladgál? Mindez rendjén is volt, mielőtt kiderült, hogy cukorbeteg, most azonban aggódik, vajon egészséges-e a számára a sportolás. Cikkünkből megtudhatja, mire kell figyelniük, hogy gyermeke továbbra is élvezhesse a sportolás örömeit.

Némely biztonsági óvintézkedés betartásával (vércukor teszt, némi harapnivaló, és szünet) a sportolás a cukorbeteg gyermekek számára nemcsak lehetséges, hanem kifejezetten ajánlott. A testmozgás hatására ugyanis hosszú távon javulnak a vércukor értékek, és kevesebb a komplikáció is. Mindemellett segít az egészséges testsúly megőrzésében és javítja az állóképességet is. Azonban van néhány fontos dolog, amiről nem árt, ha tud.

Vigyázzon a hipoglikémiával és hiperglikémiával!

A cukorbeteg gyerekeknek extra óvatosnak kell lenniük sportolás közben. Mindig meg kell mérni a vércukorszintjüket a testedzés megkezdése előtt, és nem szabad edzeniük, ha az túl magas vagy túl alacsony. Kérdezze meg orvosát az edzéshez biztonságos vércukorszint tartományról!

Az inzulin
Az inzulin a hasnyálmirigyből származik, ami közvetlenül a gyomor mögött elhelyezkedő, emésztőnedvet és hormonokat egyaránt termelő mirigy. A vérben keringő inzulin úgy viselkedik, mint egy kulcs, ami kinyitja azokat a mikroszkopikus kapukat, amelyeken a glükóz bejut a sejtekbe. Ebből következik, hogy az inzulin csökkenti a szőlőcukor szintjét a vérben. Ahogy a vércukorszint csökken, az inzulin felszabadulása is csökken a hasnyálmirigyből.
A szénhidrátháztartás zavarai>>

Minél aktívabb valaki, annál alacsonyabbra esik a vér glükózszintje, ami még órákkal a testedzés után is alacsonyan maradhat. Ha a vércukorszint túl alacsony, az hipoglikémiás reakciót válthat ki.

Ennek tünetei a következők:

 • remegés
 • gyengeség
 • szédülés
 • ingerlékenység

Amennyiben gyermeke a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal abba kell hagynia a mozgást, és glükózt kell a szervezetébe juttatni.

Ugyanígy tilos a mozgás, ha a vércukorszint túl magas (hiperglikémia). A hiperglikémia annak a jele, hogy nincs elég inzulin a szervezetben. Ilyenkor a szervezet zsírt bont le, a hiányzó inzulin pótlására.

Ezzel a folyamattal azonban veszélyes vegyületek, ketonok termelődnek. A ketonok felhalmozódása a vérben komoly betegséget okoz, noha a szervezet a vizelettel próbál megszabadulni tőle.

Megelőzés

A vércukorszinthez köthető vészhelyzetek az alábbi módszerekkel kerülhetők el:

 • Kérje ki az orvos véleményét az edzéshez biztonságos vércukorszint tartományról!
 • Minden alkalommal ellenőrizzék a gyermek vércukorszintjét, mielőtt edzeni, sportolni kezdene. Amennyiben a vércukorszint magas, ellenőrizzék a vizelet ketontartalmát. Ha ez az érték alacsony vagy magas, nem szabad edzeni. Kövesse a magas vércukorszintre vonatkozó orvosi utasításokat!
 • Tartsanak szünetet! Az egy órás, vagy annál hosszabb testmozgás során be kell iktatni egy kis szünetet, hogy ellenőrizzék a vércukorszintet és egyen valamit a gyermek. Ha úgy érzi, hogy a mozgás megerőltetőbb, mint máskor, hamarabb tartson szünetet.
 • Beszéljenek a gyermek betegségéről az edzőnek és a tanároknak, barátoknak, hogy esetleges vészhelyzet alkalmával segíteni tudjanak. Győződjön meg arról, hogy tudják, mit kell tenniük ilyen esetben!
 • Tudni kell, mikor kell abbahagyni! Beszélje meg gyermekével, hogy egészsége érdekében fontos, hogy mikor a hipoglikémia tüneteit tapasztalja, azonnal hagyja abba a mozgást, és egy kis szőlőcukrot vagy gyümölcslevet juttasson a szervezetébe!

Mivel a gyereknek is fel kell készülnie esetleges vészhelyzetre, mindig legyen nála:

 • vércukorszint ellenőrző tesztcsík vagy monitor
 • szőlőcukor vagy gyümölcslé hipoglikémia esetére
 • egészséges nassolnivaló, mint pl. 100 százalékig teljes kiőrlésű gabonából készült keksz vagy alacsony zsírtartalmú sajt
 • víz a kiszáradás megelőzésére
 • inzulin
 • cukorbetegséget igazoló kártya/ karkötő, hogy esetleges vészhelyzetben tudjanak a betegségéről

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:myoptumhealth; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Antibiotikum Antibiotikum

Antibiotikumok alkalmazása gyermekkorban. Kérdések és válaszok.

Egészséges élet Egészséges élet

Mik azok a makro- és mikroelemek? Miért van rájuk szükségünk?

A diabéteszes kóma előjelei és kockázati tényezői

A diabéteszes kómát a vércukorszint túl alacsony vagy túl magas szintje okozhatja. Kialakulása előtt jellegzetes tüneteket lehet észlelni.

HgbA1c - Mit jelent az értéke a laborleletben?

Az A1c-teszt egy olyan vérteszt, amely információt biztosít a vizsgált személy átlagos vércukorszintjéről a mérést megelőző 3 hónap átlagát...

A diabéteszes láb kialakulása, a szövődmények megelőzése

A diabéteszes láb tünetei olyan komplex szövődmények miatt jelentkeznek, melyek az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia (idegbántalom)...

Elsősegélynyújtás cukorbetegeknek

Kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor a közelünkben tartózkodó cukorbeteg hirtelen rosszul lesz. Mit kell ilyenkor tenni? A legtöbb ember megijed, pedig...

A hipoglikémia - Mi történik, ha leesik a cukrunk?

Mindennapjainkban gyakran használjuk azt a kifejezést, hogy leesett a cukrom. Az alacsony vércukorszint a szervezetben reakciók egész láncát indítja...

A diabéteszes retinopátia okai és típusai

A diabéteszes retinopátia fő oka a rosszul beállított vércukorszint és a magas vérnyomás. Ezek mellett vannak azonban más rizikófaktorok is, amelyek...

Az inzulinkezelés lehetséges mellékhatásai

Az inzulinnak lehetnek nem immunológiai és immunológiai mellékhatásai is. Cikkünkben összefoglaljuk, mik lehetnek ezek.

Az inzulinadagolás módja, helye, formái

A korábban dominálóan 10 ml-es kiszerelésű ampullás, tehát fecskendővel adagolható humán inzulinokból már csak három van forgalomban, az összes...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.