Gyermek és diabétesz: szabad sportolni?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Gyermekéről, aki igazi kis örökmozgó, nemrég derült ki, hogy cukorbeteg? Bizonyára felmerül Önben a kérdés, hogyan folytathatja továbbra is biztonságosan az eddigi sporttevékenységét.

A fia imádja a mozgást, a sportokat? Sőt, úgy tűnik, mintha mindig is kosármeccsre, fociedzésre vagy karate órákra cipelte? A barátaival is folyton kergetőzik, szaladgál? Mindez rendjén is volt, mielőtt kiderült, hogy cukorbeteg, most azonban aggódik, vajon egészséges-e a számára a sportolás. Cikkünkből megtudhatja, mire kell figyelniük, hogy gyermeke továbbra is élvezhesse a sportolás örömeit.

Némely biztonsági óvintézkedés betartásával (vércukor teszt, némi harapnivaló, és szünet) a sportolás a cukorbeteg gyermekek számára nemcsak lehetséges, hanem kifejezetten ajánlott. A testmozgás hatására ugyanis hosszú távon javulnak a vércukor értékek, és kevesebb a komplikáció is. Mindemellett segít az egészséges testsúly megőrzésében és javítja az állóképességet is. Azonban van néhány fontos dolog, amiről nem árt, ha tud.

Vigyázzon a hipoglikémiával és hiperglikémiával!

A cukorbeteg gyerekeknek extra óvatosnak kell lenniük sportolás közben. Mindig meg kell mérni a vércukorszintjüket a testedzés megkezdése előtt, és nem szabad edzeniük, ha az túl magas vagy túl alacsony. Kérdezze meg orvosát az edzéshez biztonságos vércukorszint tartományról!

Az inzulin
Az inzulin a hasnyálmirigyből származik, ami közvetlenül a gyomor mögött elhelyezkedő, emésztőnedvet és hormonokat egyaránt termelő mirigy. A vérben keringő inzulin úgy viselkedik, mint egy kulcs, ami kinyitja azokat a mikroszkopikus kapukat, amelyeken a glükóz bejut a sejtekbe. Ebből következik, hogy az inzulin csökkenti a szőlőcukor szintjét a vérben. Ahogy a vércukorszint csökken, az inzulin felszabadulása is csökken a hasnyálmirigyből.
A szénhidrátháztartás zavarai>>

Minél aktívabb valaki, annál alacsonyabbra esik a vér glükózszintje, ami még órákkal a testedzés után is alacsonyan maradhat. Ha a vércukorszint túl alacsony, az hipoglikémiás reakciót válthat ki.

Ennek tünetei a következők:

  • remegés
  • gyengeség
  • szédülés
  • ingerlékenység

Amennyiben gyermeke a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal abba kell hagynia a mozgást, és glükózt kell a szervezetébe juttatni.

Ugyanígy tilos a mozgás, ha a vércukorszint túl magas (hiperglikémia). A hiperglikémia annak a jele, hogy nincs elég inzulin a szervezetben. Ilyenkor a szervezet zsírt bont le, a hiányzó inzulin pótlására.

Ezzel a folyamattal azonban veszélyes vegyületek, ketonok termelődnek. A ketonok felhalmozódása a vérben komoly betegséget okoz, noha a szervezet a vizelettel próbál megszabadulni tőle.

Megelőzés

A vércukorszinthez köthető vészhelyzetek az alábbi módszerekkel kerülhetők el:

  • Kérje ki az orvos véleményét az edzéshez biztonságos vércukorszint tartományról!
  • Minden alkalommal ellenőrizzék a gyermek vércukorszintjét, mielőtt edzeni, sportolni kezdene. Amennyiben a vércukorszint magas, ellenőrizzék a vizelet ketontartalmát. Ha ez az érték alacsony vagy magas, nem szabad edzeni. Kövesse a magas vércukorszintre vonatkozó orvosi utasításokat!
  • Tartsanak szünetet! Az egy órás, vagy annál hosszabb testmozgás során be kell iktatni egy kis szünetet, hogy ellenőrizzék a vércukorszintet és egyen valamit a gyermek. Ha úgy érzi, hogy a mozgás megerőltetőbb, mint máskor, hamarabb tartson szünetet.
  • Beszéljenek a gyermek betegségéről az edzőnek és a tanároknak, barátoknak, hogy esetleges vészhelyzet alkalmával segíteni tudjanak. Győződjön meg arról, hogy tudják, mit kell tenniük ilyen esetben!
  • Tudni kell, mikor kell abbahagyni! Beszélje meg gyermekével, hogy egészsége érdekében fontos, hogy mikor a hipoglikémia tüneteit tapasztalja, azonnal hagyja abba a mozgást, és egy kis szőlőcukrot vagy gyümölcslevet juttasson a szervezetébe!

Mivel a gyereknek is fel kell készülnie esetleges vészhelyzetre, mindig legyen nála:

  • vércukorszint ellenőrző tesztcsík vagy monitor
  • szőlőcukor vagy gyümölcslé hipoglikémia esetére
  • egészséges nassolnivaló, mint pl. 100 százalékig teljes kiőrlésű gabonából készült keksz vagy alacsony zsírtartalmú sajt
  • víz a kiszáradás megelőzésére
  • inzulin
  • cukorbetegséget igazoló kártya/ karkötő, hogy esetleges vészhelyzetben tudjanak a betegségéről

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:myoptumhealth; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.