• Gyermek és diabétesz: szabad sportolni?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Gyermekéről, aki igazi kis örökmozgó, nemrég derült ki, hogy cukorbeteg? Bizonyára felmerül Önben a kérdés, hogyan folytathatja továbbra is biztonságosan az eddigi sporttevékenységét.

    A fia imádja a mozgást, a sportokat? Sőt, úgy tűnik, mintha mindig is kosármeccsre, fociedzésre vagy karate órákra cipelte? A barátaival is folyton kergetőzik, szaladgál? Mindez rendjén is volt, mielőtt kiderült, hogy cukorbeteg, most azonban aggódik, vajon egészséges-e a számára a sportolás. Cikkünkből megtudhatja, mire kell figyelniük, hogy gyermeke továbbra is élvezhesse a sportolás örömeit.

    Hirdetés

    Némely biztonsági óvintézkedés betartásával (vércukor teszt, némi harapnivaló, és szünet) a sportolás a cukorbeteg gyermekek számára nemcsak lehetséges, hanem kifejezetten ajánlott. A testmozgás hatására ugyanis hosszú távon javulnak a vércukor értékek, és kevesebb a komplikáció is. Mindemellett segít az egészséges testsúly megőrzésében és javítja az állóképességet is.  Azonban van néhány fontos dolog, amiről nem árt, ha tud.

    Vigyázzon a hipoglikémiával és hiperglikémiával!

    A cukorbeteg gyerekeknek extra óvatosnak kell lenniük sportolás közben. Mindig meg kell mérni a vércukorszintjüket a testedzés megkezdése előtt, és nem szabad edzeniük, ha az túl magas vagy túl alacsony. Kérdezze meg orvosát az edzéshez biztonságos vércukorszint tartományról!

    Az inzulin
    Az inzulin a hasnyálmirigyből származik, ami közvetlenül a gyomor mögött elhelyezkedő, emésztőnedvet és hormonokat egyaránt termelő mirigy. A vérben keringő inzulin úgy viselkedik, mint egy kulcs, ami kinyitja azokat a mikroszkopikus kapukat, amelyeken a glükóz bejut a sejtekbe. Ebből következik, hogy az inzulin csökkenti a szőlőcukor szintjét a vérben. Ahogy a vércukorszint csökken, az inzulin felszabadulása is csökken a hasnyálmirigyből.
    A szénhidrátháztartás zavarai>>

    Minél aktívabb valaki, annál alacsonyabbra esik a vér glükózszintje, ami még órákkal a testedzés után is alacsonyan maradhat. Ha a vércukorszint túl alacsony, az hipoglikémiás reakciót válthat ki.

    Ennek tünetei a következők:

    • remegés
    • gyengeség
    • szédülés
    • ingerlékenység

    Amennyiben gyermeke a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal abba kell hagynia a mozgást, és glükózt kell a szervezetébe juttatni.

    Ugyanígy tilos a mozgás, ha a vércukorszint túl magas (hiperglikémia). A hiperglikémia annak a jele, hogy nincs elég inzulin a szervezetben. Ilyenkor a szervezet zsírt bont le, a hiányzó inzulin pótlására.

    Ezzel a folyamattal azonban veszélyes vegyületek, ketonok termelődnek. A ketonok felhalmozódása a vérben komoly betegséget okoz, noha a szervezet a vizelettel próbál megszabadulni tőle.

    Megelőzés

    A vércukorszinthez köthető vészhelyzetek az alábbi módszerekkel kerülhetők el:

    Mivel a gyereknek is fel kell készülnie esetleges vészhelyzetre, mindig legyen nála:

    • vércukorszint ellenőrző tesztcsík vagy monitor
    • szőlőcukor vagy gyümölcslé hipoglikémia esetére
    • egészséges nassolnivaló, mint pl. 100 százalékig teljes kiőrlésű gabonából készült keksz vagy alacsony zsírtartalmú sajt
    • víz a kiszáradás megelőzésére
    • inzulin
    • cukorbetegséget igazoló kártya/ karkötő, hogy esetleges vészhelyzetben tudjanak a betegségéről

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:myoptumhealth; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült: 2011.08.14 15:14
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az inkontinencia, a cukorbetegség és a túlsúly kapcsolata

    Az inkontinencia kialakulásában szerepe van a túlsúlynak és a kettes típusú cukorbetegségnek. Az inkontinencia magasabb arányban fordul elő kettes típusú diabéteszben és túlsúlyban szenvedő nők esetében, és egy tanulmány szerint a diabétesz egyéb szövődményeihez képest a gyakorisága nagyobb.

    Komoly fájdalmakat okozhat a cukorbetegség

    A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva, tünetek nélkül alakul ki, ám ahogy egyre több ideig esnek a referencia tartományon kívül a glükóz értékek, annál több panasz jelentkezhet. Hogy milyenek, arról dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa beszélt.

    A metabolikus szindróma kialakulása

    Rendszeres, szükségleten felüli táplálkozás esetén annyi glükóz keletkezik a szervezetben, amennyire a sejteknek már nincs szüksége. A glükózzal telített sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki, ennek szövődményeként pedig a cukorbetegség mellé magas vérnyomás, infarktus, stroke is társul.

    Ezért fontos figyelnie a túlzottan alacsony vércukorszintre!

    Elsősorban az inzulinnal kezelt betegeknél jelentkezhet hipoglikémiás állapot, bár előfordulhat más gyógyszerrel kezelt cukorbetegeknél is. Fontos figyelnie a változásra, mert súlyosabb esetben csökken az agy cukorellátottsága, amely szédülést, koncentrációs zavart, látászavart, epilepsziás rohamot vagy akár kómát okozhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztja meg a legfontosabbakat.

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    Diabéteszes láb nyáron: ne várja meg, amíg súlyosabb lesz a betegsége

    A cukorbetegekre, főként a 2-es típusú cukorbetegekre lehet veszéllyel a diabéteszes láb, amely az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia következtében alakul ki. A nyári sérüléseket is vegye komolyan és forduljon szakorvoshoz, hogy kiderítse a háttérben lévő okokat. Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.