Férfi téma

A férfi meddőség étrendi megközelítése

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022-10-28 19:03
A meddőség (infertilitás) globális egészségügyi probléma, amely reproduktív (termékeny) korú emberek millióit érinti világszerte.

Férfias típusú hajhullás férfiaknál - Jellemzők és kezelési lehetőségek

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-04-04 14:33
Androgén alopecia
A férfias típusú hajhullás (androgén alopecia) férfiak körében a hajhullás leggyakoribb típusa, de ritkán nőknél is előfordulhat. Körülbelül öt férfi közül négyet érint többé-kevésbé kifejezett formában. Oka a szőrtüszők férfi nemi hormonokkal szembeni genetikailag meghatározott túlérzékenysége.

Változókor - Hogyan jelentkezik a nőknél és a férfiaknál?

WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta - 2022-03-28 20:33
Változókor
A változókor - a klimax - komplex fizikai, lelki, mentális tünetegyüttes. Megjelenése különböző mértékben, de mindkét nem esetében megfigyelhető. Egyénileg eltérő, hogy kit milyen mértékben terhelnek meg a tünetek, illetve testi vagy lelki jelenségek állnak-e előtérben.

Minden második férfi potenciazavarral küzd negyven év felett

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-03-24 18:33
Potenciazavar
Felmérések, tanulmányok sokasága igazolja, hogy a világon minden második negyven évnél idősebb férfi küzd merevedési problémával, vagyis százmilliókat érint a szexuális együttlét élvezetét, minőségét nagyban csökkentő funkciózavar, az erektilis diszfunkció.

Kihat a tesztoszteronszintre, hogy hol töltöttük a gyermekkorunkat

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021-10-05 22:05
Mikor a túlélés a tét, csökken a tesztoszteronszint. Kutatók számára már régóta ismert, hogy a tesztoszteron hormon szintje a férfi környezetének vagy élethelyzetének megfelelően emelkedhet és csökkenhet. A házasság, az apává válás, a stressz, vagy akár egy női kombiné kézben tartása mind az adott hormon szintjének emelkedését vagy csökkenését okozhatja.

A férfias típusú hajhullás (androgén alopecia) okai férfiaknál

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-09-28 16:03
Androgén alopecia
Az androgén alopecia, azaz a férfias típusú hajhullás genetikailag meghatározott és hormonfüggő, általában a férfiakra jellemző, de ritkán nőknél is előfordulhat. Férfiaknál nagyon gyakori, körülbelül öt férfi közül négynél jelentkezik. Náluk a szőrtüszők férfi nemi hormonokkal (androgének) szembeni genetikailag meghatározott túlérzékenysége áll fenn.

A mellékhere és herezacskó daganatai

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos - 2021-06-11 03:06
Mellékhere
A férfi nemi szervek bármilyen elváltozásával forduljon orvosához, hiszen ha időben fény derül a betegségre, akkor rendszerint kisebb beavatkozás is elegendő, és így elkerülhetőek a radikális műtéti beavatkozások!

A prosztatarák a korai stádiumban sikerrel gyógyítható

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2021-05-09 07:33
Prosztatarák
A prosztata (dülmirigy) karcinómája a férfiak leggyakoribb s legfélelmetesebb tumoros betegsége. A tünetek jelentkezése előtt, azaz megfelelő időben felfedezve a rák megjelenését, jó eséllyel gyógyítható a betegség, ami a rendszeres szűrővizsgálatok nélkül elképzelhetetlen.

A férfi meddőség kivizsgálása

WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus - 2020-11-03 03:05
Meddőség
Meddőség esetén vagy tervezett lombikprogramot megelőzően a férfiak kivizsgálása elengedhetetlen, mely az andrológus (férfigyógyász) feladata.

Szükség van-e a prosztatamegnagyobbodás kezelésére?

WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos - 2020-09-26 22:03
A prosztata jóindulatú megnagyobbodása (benignus prosztata hiperplázia, BPH) a 40 éves kor feletti férfiak körében fordul elő, a korral az érintettek aránya nő. A 60 éven túli férfiak akár 50 százaléka is szenvedhet a kórkép tüneteitől.

Férfi inkontinencia - egy kicsit más szemmel

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus - 2019-05-30 16:05
Férfi inkontinencia
Az inkontinencia manapság már a férfiak körében is egyre gyakrabban megjelenő probléma, amely jelentős hatással lehet az egyén életminőségére. A legtöbben azonban nem szívesen beszélnek róla, hajlamosak eltitkolni, és még mindig meglehetősen tabutémának számít, így nem ritkán pszichológiai distressz, szorongás és depresszió is társul hozzá.

A nőies vonású férfiak kevésbé agresszívek

Több mint TestŐr - 2019-03-21 16:32
Miért van az, hogy különböző kultúrákban más és más szépségideál alakul ki? Emögött sokszor tudatalatti funkcionális választás van. Angliában főként a nőies arcvonású férfiakhoz vonzódnak a nők, hiszen megállapított, hogy ez a típus hűségesebb, így jobban lehet számítani arra, hogy a család mellett marad és segíteni fogja a gyerekek felnevelését. Jamaicában viszont inkább a magasabb tesztoszteronszintű férfiakat választják a nők, hiszen a magasabb tesztoszteronszinthez aktívabb immunrendszer társul. A nőknek pedig fontos, hogy ellenállóbb, erősebb szervezete legyen a férfinek, és így a családnak hosszú évekig védelmet tudjon biztosítani.

Az elegancia tartást ad

Több mint TestŐr - 2018-11-15 13:02
Egy jól szabott öltöny egészen más tartást ad, mint egy lezser öltözék. Az elegancia ilyenkor nemcsak a szabástól, az anyag minőségétől, színétől vagy a modell fazonjától alakul ki, hanem annak viselőjének tartásától is. A modern technológiával ma már egy öltöny méretes szabása és egyedi varrása akár két és fél óra alatt kivitelezhető. Az alakra szabott öltönyben pedig mindenki daliává válik.

A szakáll csak ápoltan szép

Több mint TestŐr - 2018-10-25 12:24
A szakálldivat újbóli megjelenésével egyre több szakállas, borostás férfit látni. Míg pár évvel ezelőtt a borotvált arc számított ápoltnak, ma már egy szakállas férfi is lehet jó megjelenésű és divatos. Fontos viszont, hogy a szakáll csak ápoltan és rendszeresen nyírva, kezelve kelt ápolt hatást. Ehhez ugyanúgy, mint a hajhoz, léteznek már ápoló termékek, sőt egyes férfifodrászok szakosodtak már a szakállnyírásra. Az úgynevezett Barber shopok szaktudásukkal és miliőjükkel is a férfiak szépségét és ápoltságát szolgálják.
A családtervezés manapság sokkal nehézkesebb, mint száz évvel ezelőtt. A házasságok kb. 15 százalékában a tervezett gyermeknemzés nem következik be és ez fele arányban a férfi és fele arányban a nő egészségügyi problémájára vezethető vissza. Fontos lenne, hogy a férfiak is odafigyeljenek több évvel a gyerekvállalás előtt az egészségükre. Számos olyan vitamin, antioxidáns, ásványi anyag létezik, amik ma már bizonyítottan javítják a férfi örökítősejtjeinek az egészségét, hatékonyságát. Néhányat említve ilyen például a taurin, a karnitin, a cink vagy a szelén is.

A prosztatadaganatok szövettani típusai

WEBBeteg - Holányi Péter - 2017-06-28 18:56
A prosztatarák elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de 40 éves életkor után bárkinél bármikor kialakulhat, kockázata az életkor előrehaladásával növekszik.

A férfiaknak is ketyeg a biológiai órájuk

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2017-04-01 16:04
Tudományos tényekkel támasztották alá, hogy a férfiak is rendelkeznek biológiai órával, és számukra is ajánlatosabb inkább korábban szülővé válni. Az idősebb férfiak gyermekei nagyobb eséllyel születnek valamilyen rendellenességgel.
Úgy neveltek, hogy ne mutassam ki érzelmeimet, így a könnycsatornám úgymond használatlan volt. Most azonban minden megváltozott, boldog házasságban élek, mégis minden érzelmes film, zene, vagy társalgás vihart vált ki bennem. Mit lehet tennem? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Egy új felmérés szerint a férfiak több mint felének vannak urológiai jellegű panaszai, jobban tartanak a vizelési és szexuális zavaroktól, mint a fájdalomtól, de 55 százalékuk nem is tudja, hogy a férfi nem szervek megfelelő működésével is az urológia foglalkozik, és 33 százalékuk soha vagy nagyon ritkán jár szűrésre.

A férfiak kopaszodásának okai

Hair Hungary Klinika - 2013-12-07 17:12
A külsővel való foglalkozás általában a nőknél kerül szóba, azonban van egy jelenség a férfiak életében, mely igencsak érzékenyen érinti őket egytől-egyig. Ez nem más, mint a kopaszodásuk. Érthető, hogy a fiatalságot szimbolizáló dús haj ritkulása, valamint a haj vonalának fokozatos hátrahúzódása nagymértékben megviseli őket. Nézzük, mi áll a probléma hátterében.

A férfiaknál veszélyesebb a melanoma

Oxygen Medical - 2013-09-27 15:45
A férfiaknál gyakrabban válik végzetessé a melanoma, mint a nőknél – állítják brit kutatók. Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyásza a korai felismerés jelentőségéről beszélt.