• Férfias típusú hajhullás férfiaknál - Jellemzők és kezelési lehetőségek

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

    A férfias típusú hajhullás (androgén alopecia) férfiak körében a hajhullás leggyakoribb típusa, de ritkán nőknél is előfordulhat. Körülbelül öt férfi közül négyet érint többé-kevésbé kifejezett formában. Oka a szőrtüszők férfi nemi hormonokkal szembeni genetikailag meghatározott túlérzékenysége.

    Férfias típusú hajhullás férfiaknál - A téma cikkei

    2/1 A férfias típusú hajhullás (androgén alopecia) okai férfiaknál
    2/2 Férfias típusú hajhullás férfiaknál: jellemzők és kezelési lehetőségek

    A kopaszodás kezdete, vagyis az az időpont, amikor a szőrtüszők érzékennyé kezdenek válni a dihidrotesztoszteronra (DHT), egyénenként változó, és az is genetikailag meghatározott, hogy mennyire reagálnak érzékenyen a DHT-ra.

    Minél később kezdődik meg a kopaszodás, annál lassabb a folyamat.

    A férfias típusú hajhullást a Hamilton-Norwood-skála szerint szokták stádiumokra osztani:

    • I. stádium: normál állapot

    • II. stádium: enyhén kopaszodó halánték

    • III: stádium: erősen kopaszodó halánték

    • IV.-VI. stádium: fokozódó hajritkulás a fejtetőn (többnyire a fejtető közepén kezdődik)

    • VII. stádium: kopaszság (A halántéki és a fejtetői növekvő tar foltok összeérnek, haj csak a tarkón és a halánték alatti területen marad, mivel az ott lévő szőrtüszők nem reagálnak érzékenyen a DHT-ra.)

    Az androgén alopecia nem minden esetben fejeződik ki teljesen, és nem mindenkinél alakul ki kopaszság (VII. stádium), vannak átmeneti formák is. A hajhullás kiterjedése és a folyamat lefolyása egyéni hajlam és az életkor függvénye is.

    Hirdetés

    Hogyan kezelhető az androgén alopecia?

    A férfias típusú hajhullás ellen nincs oki terápia. A hajhullás azonban megállítható, illetve új hajszálak növekedését elő lehet segíteni. Terápiára azonban csak alapos megfontolás után kerülhet sor, amennyiben orvosilag indokolt vagy a pácienst a kopaszodás pszichésen rendkívül zavarja.

    A gyógyszertárakban és herbáriákban kaphatóak hatékony készítmények az androgén hajhullás problémájával küzdők számára. Ilyen készítmények például a:

    • Gyógynövényi hatóanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat kombináltan tartalmazó külsőleg alkalmazandó hajcseppek, amelyek táplálják a hajhagymákat és fokozzák a fejbőr vérkeringését, ezáltal jelentős mértékben csökkentik, sőt, akár meg is szüntethetik a hajhullást, valamint serkentik a hajhiányos területeken az újbóli hajnövekedést férfiak és nők esetében is. Körülbelül 2 hónap használat után látványos javulás érhető el, ezt követően fenntartó kezelés szükséges.

    • Koffein hatóanyagú vagy fito-koffein komplexet tartalmazó készítmények, amelyek szintén külsőleg alkalmazva serkentik a hajhagymák aktivitását, javítják a vér- és tápanyagellátásukat és védik őket a DHT hatásaitól. Ezek a termékek sampon és hajszesz formában kaphatóak, férfiak és változókor után lévő nők androgén hajhullása ellen.

    Két kérdéses hatóanyag: a finasterid és a minoxidil

    A finasterid és a minoxidil hatóanyagok bár sok esetben hatékonynak bizonyultak az androgén alopecia kezelésében, előfordulhat, hogy alkalmazásuk nagyobb kockázattal jár, mint amilyen hasznot remélhet tőle a páciens, ugyanis súlyos mellékhatások léphetnek fel.

    A finasterid megakadályozza, hogy a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná (DHT) alakuljon, azáltal, hogy a II. típusú 5-alfa-reduktáz enzimet gátolja. Férfiaknál az androgén alopecia fő felelőse a DHT, ilyenkor a szőrtüszők genetikai meghatározottságtól függően érzékenyebben reagálnak erre az anyagra, mint más embereknél. A finasterid a vér DHT-szintjét körülbelül 70 százalékkal csökkenti. Bizonyos tanulmányok szerint a finasterid 1 mg/napi adagban tablettaformában bevéve a fejbőr megfigyelt területén a hajszálak számának növekedését okozta, a haj az adott területen sűrűbb lett, és a hajhullás megszűnt.

    A finasterid hatóanyag receptköteles! Gyerekeknek, nőknek és különösen terhes nőknek tilos alkalmazni! Tehát csak egészséges, felnőtt férfiaknál alkalmazható szükség esetén. Mellékhatásként felléphet libidócsökkenés és az emlőmirigyek megduzzadása következtében a férfi mell kóros megnövekedése (gynecomastia).

    A minoxidil recept nélkül kapható, és a finasteriddel ellentétben nem tablettaként, hanem helyileg oldat formájában kell alkalmazni, azaz be kell vele kenni a fejbőr azon részeit, ahol a hajnövekedést szeretnék elősegíteni. A minoxidilt eredetileg magas vérnyomás kezelésére használták tablettaformában, de mellékhatásaként fokozott szőrösödés jelentkezett. Az oldat véletlen lenyelése megzavarja a szívműködést és a vérnyomást. A minoxidil hajnövekedésre gyakorolt hatásmechanizmusa ma még nem teljesen tisztázott, kutatók feltételezik, hogy a hajgyökeret stimulálja. Férfiak számára az 5%-os oldat áll rendelkezésre. Lehetséges mellékhatásként a fejbőr kivörösödése és viszketése léphet fel. Terhesség és szoptatás ideje alatt tilos alkalmazni, mivel a minoxidil bejut az anyai vérkeringésbe és az anyatejben is megjelenhet, így károsíthatja a fejlődő magzatot és a kisbabát.

    A minoxidil kezelés megkezdése után körülbelül hat-nyolc héttel fokozott hajhullás jelentkezik, ami sokakat visszarettent a terápia folytatásától. Ez annak a jele, hogy az addig nyugalomban lévő szőrtüszők újra aktívvá váltak, és a növekvő új hajszálak „kilökik” a nyugalmi fázisban lévő régi hajszálakat.

    Ha a finasterid vagy minoxidil alkalmazását abbahagyják, a hajhullás ugyanúgy folytatódik, ahogy a kezelés előtt, ezért az eredmény csak addig tart, amíg a kezelést folytatják.

    Nehéz előre megjósolni, hogy egy adott egyén esetében milyen hatás várható.

    További lehetőségek

    Teljesen kifejezett kopaszság esetén szinte lehetetlen a hajnövekedést újra aktiválni. Ilyen esetekben szóba jöhet a hajbeültetés, valamint póthaj vagy paróka viselése.

    Ne alkalmazzon kétes eredetű terméket!

    Időről időre piacra kerülnek csodaszernek kikiáltott készítmények, azonban mindenkit óva intünk a kétes eredetű  (patikán vagy gyógynövénybolton kívül árult) termékek alkalmazásától, mert amellett, hogy hatástalanok, ártalmasak lehetnek az egészségre. Láthattuk, hogy bizonyos orvosi gyakorlatban használt készítményeknek (finasterid, minoxidil) is súlyos mellékhatásaik lehetnek, ezért ezek is csak orvosi javaslatra, gondos megfontolás után és nagy körültekintéssel alkalmazhatók.

    Az egészséges életmód szerepe a megelőzésben

    Bár a férfias típusú hajhullást öröklött tényezők határozzák meg, egészséges életmóddal mégis sokat tehet fejbőre és haja épségének megőrzéséért: kiegyensúlyozott táplálkozással biztosítható a haj tápanyag-ellátottsága, a rendszeres sporttal pedig nemcsak a szervezete érrendszerének és ezáltal a fejbőre vérellátottságának tesz jót, hanem önbizalmának is. Az egészséges életmód ráadásul mellékhatásoktól mentes! Kerülje a káros szenvedélyeket (alkohol, cigaretta, drog), mert ezek a szervezet egészére romboló hatást gyakorolnak.

    Olvasson tovább! A hajhullás és kopaszodás lehetséges okai

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító;
    onmeda.de
    Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

    Módosítva: 2019.06.05 13:03, Megjelenés: 2018.03.22 17:25
   • Cikkajánló

    Új típusú koronavírus

    Új típusú koronavírus

    MTI/Konzuli Szolgálat

    Nemzetközi szinten is magas az új típusú koronavírus veszélyessége.

    Gyógymasszázs

    Gyógymasszázs

    Dr. Bender Tamás

    Gyógymasszőr vagy gyógytornász végzi. Leginkább kiegészítő kezelésnek rendelik.

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Annyi minden van, ami miatt feszengünk az első randi vagy akár a párunkkal való első együttlét előtt. A pikkelysömörben szenvedők esetében a bőrbetegség okozta elváltozás további szorongást okoz, de tudatosítani kell magunkban: nem szabad, hogy ez gátja legyen bárminek is! El is mondjuk, hogyan.

    A szabadtéri munkásoknál magas a bőrrák kockázata

    A nem-melanoma eredetű bőrrák (angol rövidítéssel NMSC) messze a leggyakrabban diagnosztizált rák a fehér bőrű egyének körében. Az egyre többeket érintő probléma napjainkban különösen akut, mert Európa-szerte 15 milliónál is többen élnek, főként dolgoznak az UV sugárzásnak való krónikus kitettségben. Szakemberek pedig úgy tapasztalják, és a rendelkezésre álló vizsgálati adatok is ezt támasztják alá, hogy már 5 évnyi szabadban végzett munka is akár háromszorosára növelheti az NMSC kialakulásának kockázatát.

    A foltos hajhullás okai és kezelése

    A foltos hajhullás (alopecia areata), más néven körülírt hajhullás érintheti a fejbőrt, illetve valamennyi testrészt, ahol szőrnövekedés jellemző. Következtében tar foltok jelennek meg a fejbőrön, illetve a szőrzetben, például a szemöldökben, a szakállban stb.. Az érintettek közül sokak számára súlyos pszichés megterhelést jelent ez a probléma.

    Mit árul el hajunk az egészségi állapotunkról?

    A hajunk és fejbőrünk állapota sokat elárul szervezetünk egészségéről. Bizonyos állapotok vagy gyógyszerek kihatnak nemcsak a test, hanem a hajunk egészségére is. Tudja meg, hogy mire utalhat a korpásodás, a haj zsírosodása, a hajhullás vagy az őszülés!

    A vitaminhiány okozta hajhullás

    Ha valakinek hullik a haja, természetes, hogy tudni akarja az okát. Ezek azonban nagyon különbözőek és sokrétűek lehetnek, éppen ezért sokszor nehéz kideríteni, mi áll a háttérben. A diagnózist bőrgyógyász állítja fel.

    A férfias típusú hajhullás (androgén alopecia) okai férfiaknál

    Az androgén alopecia, azaz a férfias típusú hajhullás genetikailag meghatározott és hormonfüggő, általában a férfiakra jellemző, de ritkán nőknél is előfordulhat. Férfiaknál nagyon gyakori, körülbelül öt férfi közül négynél jelentkezik. Náluk a szőrtüszők férfi nemi hormonokkal (androgének) szembeni genetikailag meghatározott túlérzékenysége áll fenn.

    A hajhullás és kopaszodás lehetséges okai

    A hajhullás akkor tekinthető kóros mértékűnek - alopeciának - ha naponta több mint 150 hajszál hullik ki. Napi 70-100 hajszál kihullása még normális. Ha a páciens ilyen problémával fordul orvoshoz, az első dolog, amit meg kell tennie, hogy fésülködés vagy hajmosás során meg kell számolnia a kihullott hajszálakat.

    A diffúz hajhullás okai és kezelése

    Diffúz hajhullásról akkor beszélünk, ha a haj elszórtan, a fejbőr egész területéről hullik. Az átmeneti hajhullás másik nagy típusával, a foltos hajhullással szemben a diffúz hajhullás nem lokalizálódik a fejbőr bizonyos területeire. Meg kell különböztetnünk a férfias típusú hajhullástól is, ami hormonális változások hatására következik be.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA