Férfias típusú hajhullás férfiaknál - Jellemzők és kezelési lehetőségek

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász frissítve:

A férfias típusú hajhullás (androgén alopecia) férfiak körében a hajhullás leggyakoribb típusa, de ritkán nőknél is előfordulhat. Körülbelül öt férfi közül négyet érint többé-kevésbé kifejezett formában. Oka a szőrtüszők férfi nemi hormonokkal szembeni genetikailag meghatározott túlérzékenysége.

Férfias típusú hajhullás férfiaknál - A téma cikkei

2/1 A férfias típusú hajhullás (androgén alopecia) okai férfiaknál
2/2 Férfias típusú hajhullás férfiaknál: jellemzők és kezelési lehetőségek

A kopaszodás kezdete, vagyis az az időpont, amikor a szőrtüszők érzékennyé kezdenek válni a dihidrotesztoszteronra (DHT), egyénenként változó, és az is genetikailag meghatározott, hogy mennyire reagálnak érzékenyen a DHT-ra.

Minél később kezdődik meg a kopaszodás, annál lassabb a folyamat.

A férfias típusú hajhullást a Hamilton-Norwood-skála szerint szokták stádiumokra osztani:

  • I. stádium: normál állapot

  • II. stádium: enyhén kopaszodó halánték

  • III: stádium: erősen kopaszodó halánték

  • IV.-VI. stádium: fokozódó hajritkulás a fejtetőn (többnyire a fejtető közepén kezdődik)

  • VII. stádium: kopaszság (A halántéki és a fejtetői növekvő tar foltok összeérnek, haj csak a tarkón és a halánték alatti területen marad, mivel az ott lévő szőrtüszők nem reagálnak érzékenyen a DHT-ra.)

Az androgén alopecia nem minden esetben fejeződik ki teljesen, és nem mindenkinél alakul ki kopaszság (VII. stádium), vannak átmeneti formák is. A hajhullás kiterjedése és a folyamat lefolyása egyéni hajlam és az életkor függvénye is.

Hogyan kezelhető az androgén alopecia?

A férfias típusú hajhullás ellen nincs oki terápia. A hajhullás azonban megállítható, illetve új hajszálak növekedését elő lehet segíteni. Terápiára azonban csak alapos megfontolás után kerülhet sor, amennyiben orvosilag indokolt vagy a pácienst a kopaszodás pszichésen rendkívül zavarja.

A gyógyszertárakban és herbáriákban kaphatóak hatékony készítmények az androgén hajhullás problémájával küzdők számára. Ilyen készítmények például a:

  • Gyógynövényi hatóanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat kombináltan tartalmazó külsőleg alkalmazandó hajcseppek, amelyek táplálják a hajhagymákat és fokozzák a fejbőr vérkeringését, ezáltal jelentős mértékben csökkentik, sőt, akár meg is szüntethetik a hajhullást, valamint serkentik a hajhiányos területeken az újbóli hajnövekedést férfiak és nők esetében is. Körülbelül 2 hónap használat után látványos javulás érhető el, ezt követően fenntartó kezelés szükséges.

  • Koffein hatóanyagú vagy fito-koffein komplexet tartalmazó készítmények, amelyek szintén külsőleg alkalmazva serkentik a hajhagymák aktivitását, javítják a vér- és tápanyagellátásukat és védik őket a DHT hatásaitól. Ezek a termékek sampon és hajszesz formában kaphatóak, férfiak és változókor után lévő nők androgén hajhullása ellen.

Két kérdéses hatóanyag: a finasterid és a minoxidil

A finasterid és a minoxidil hatóanyagok bár sok esetben hatékonynak bizonyultak az androgén alopecia kezelésében, előfordulhat, hogy alkalmazásuk nagyobb kockázattal jár, mint amilyen hasznot remélhet tőle a páciens, ugyanis súlyos mellékhatások léphetnek fel.

A finasterid megakadályozza, hogy a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná (DHT) alakuljon, azáltal, hogy a II. típusú 5-alfa-reduktáz enzimet gátolja. Férfiaknál az androgén alopecia fő felelőse a DHT, ilyenkor a szőrtüszők genetikai meghatározottságtól függően érzékenyebben reagálnak erre az anyagra, mint más embereknél. A finasterid a vér DHT-szintjét körülbelül 70 százalékkal csökkenti. Bizonyos tanulmányok szerint a finasterid 1 mg/napi adagban tablettaformában bevéve a fejbőr megfigyelt területén a hajszálak számának növekedését okozta, a haj az adott területen sűrűbb lett, és a hajhullás megszűnt.

A finasterid hatóanyag receptköteles! Gyerekeknek, nőknek és különösen terhes nőknek tilos alkalmazni! Tehát csak egészséges, felnőtt férfiaknál alkalmazható szükség esetén. Mellékhatásként felléphet libidócsökkenés és az emlőmirigyek megduzzadása következtében a férfi mell kóros megnövekedése (gynecomastia).

A minoxidil recept nélkül kapható, és a finasteriddel ellentétben nem tablettaként, hanem helyileg oldat formájában kell alkalmazni, azaz be kell vele kenni a fejbőr azon részeit, ahol a hajnövekedést szeretnék elősegíteni. A minoxidilt eredetileg magas vérnyomás kezelésére használták tablettaformában, de mellékhatásaként fokozott szőrösödés jelentkezett. Az oldat véletlen lenyelése megzavarja a szívműködést és a vérnyomást. A minoxidil hajnövekedésre gyakorolt hatásmechanizmusa ma még nem teljesen tisztázott, kutatók feltételezik, hogy a hajgyökeret stimulálja. Férfiak számára az 5%-os oldat áll rendelkezésre. Lehetséges mellékhatásként a fejbőr kivörösödése és viszketése léphet fel. Terhesség és szoptatás ideje alatt tilos alkalmazni, mivel a minoxidil bejut az anyai vérkeringésbe és az anyatejben is megjelenhet, így károsíthatja a fejlődő magzatot és a kisbabát.

A minoxidil kezelés megkezdése után körülbelül hat-nyolc héttel fokozott hajhullás jelentkezik, ami sokakat visszarettent a terápia folytatásától. Ez annak a jele, hogy az addig nyugalomban lévő szőrtüszők újra aktívvá váltak, és a növekvő új hajszálak „kilökik” a nyugalmi fázisban lévő régi hajszálakat.

Ha a finasterid vagy minoxidil alkalmazását abbahagyják, a hajhullás ugyanúgy folytatódik, ahogy a kezelés előtt, ezért az eredmény csak addig tart, amíg a kezelést folytatják.

Nehéz előre megjósolni, hogy egy adott egyén esetében milyen hatás várható.

További lehetőségek

Teljesen kifejezett kopaszság esetén szinte lehetetlen a hajnövekedést újra aktiválni. Ilyen esetekben szóba jöhet a hajbeültetés, valamint póthaj vagy paróka viselése.

Ne alkalmazzon kétes eredetű terméket!

Időről időre piacra kerülnek csodaszernek kikiáltott készítmények, azonban mindenkit óva intünk a kétes eredetű (patikán vagy gyógynövénybolton kívül árult) termékek alkalmazásától, mert amellett, hogy hatástalanok, ártalmasak lehetnek az egészségre. Láthattuk, hogy bizonyos orvosi gyakorlatban használt készítményeknek (finasterid, minoxidil) is súlyos mellékhatásaik lehetnek, ezért ezek is csak orvosi javaslatra, gondos megfontolás után és nagy körültekintéssel alkalmazhatók.

Az egészséges életmód szerepe a megelőzésben

Bár a férfias típusú hajhullást öröklött tényezők határozzák meg, egészséges életmóddal mégis sokat tehet fejbőre és haja épségének megőrzéséért: kiegyensúlyozott táplálkozással biztosítható a haj tápanyag-ellátottsága, a rendszeres sporttal pedig nemcsak a szervezete érrendszerének és ezáltal a fejbőre vérellátottságának tesz jót, hanem önbizalmának is. Az egészséges életmód ráadásul mellékhatásoktól mentes! Kerülje a káros szenvedélyeket (alkohol, cigaretta, drog), mert ezek a szervezet egészére romboló hatást gyakorolnak.

Tovább A hajhullás és kopaszodás lehetséges okai

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
onmeda.de
Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.