HPV elleni védőoltás: igen, fiúknak is

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Nemtől függetlenül 12 éves kortól egészen 65 éves korig javasoljuk a HPV-oltást. Egyre többen igénylik, bár nem minden szülő veszi igénybe térítésmentesen lány gyermekük számára az oltást. Dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük.

A humán papilloma vírus (HPV) az egyik legelterjedtebb szexuális úton terjedő vírus, a méhnyakrák kórokozója, amely ellen elérhető védőoltás. A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján tavaly közel 1200 új méhnyakrákos esetet diagnosztizáltak.

A daganat kialakulásáig akár 15 év is eltelhet a legkisebb tünet nélkül, ezért is fontos az időben történő szűrés, védőoltás, a rendszeres nőgyógyászati kontroll. Szerencsére a korai stádiumú méhnyakrák gyógyítására több lehetőség kínálkozik.

A méhnyakrák elleni védekezés két erős pillére: a védőoltás és a rendszeres szűrés - tanácsolja az ÁNTSZ

A vakcina – HPV típustól függetlenül – klinikai vizsgálatokkal igazoltan magas, 93 százalékot meghaladó összhatékonyságú védelmet nyújthat a méhnyakrák ellen a korábban HPV-vel nem fertőzött lányoknál. A magas fokú védelem kialakulásának alapfeltétele, hogy a lányok a védőoltást szexuális életük megkezdése előtt megkapják, hiszen ekkor még szinte biztosan nem fertőzöttek HPV-vel. A védettség kialakulásához két oltás szükséges 6 hónap különbséggel.

Változásra van szükség

Ma Magyarországon nem HPV-alapú a méhnyakrákszűrése, kizárólag kóros citológiai lelet esetén ingyenes, tőlünk nyugatabbra ez már fordítva működik. Bízom benne, hogy minél előbb áttérünk erre a hatékonyabb szűrési módszerre – mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

2014 szeptemberétől igényelhetik a 7. osztályos lányok szülei a méhnyakrák elleni térítésmentes védőoltásokat a Nemzeti Védőoltási Program részeként. A vakcinát a szexuális aktivitás megkezdése előtt kapják meg a 12. évüket betöltött lányok, hiszen a HPV-vírus döntően így terjed. A program eredményeképpen 80 százalékos az átoltottság, ez nagyon jónak mondható. Azonban elgondolkodtató, hogy nem minden szülő veszi igénybe térítésmentesen lány gyermekük számára az oltást. Szeptembertől egyébként a hetedik osztályos lányok már hazánkban is a kilenc törzs ellen védelmet nyújtó HPV-vakcinát kaphatják meg.

Bővebben A HPV elleni oltásról részletesen

Szövődmények? Veszélyek?

Fontos tudni, hogy a védőoltásnak vírushordozás esetén vagy későbbi életkorban is van értelme. Átfogó nemzetközi tanulmányok (Cochrane-adatbázis) eredményei alapján az oltás hatékonysága a 25-45 év közötti életkorban beadva alacsonyabb, de messze nem értelmetlen.

Az oltás veszélytelen, nincs adat bizonyított súlyos szövődményről, mellékhatásról, ellenben az eredmények kimagaslóak. Leggyakoribb szövődménye a múló helyi bőrreakció csupán, amely az oltásokat általában kíséri. A HPV elleni oltás egyetlen veszélyét abban látom, ha valaki a beadatását követően többé nem megy el nőgyógyászhoz – teszi hozzá az orvos. - Kollégáimmal azon dolgozunk, hogy ne jöjjön el az az idő, amikor a szülőkön számon kéri majd a visszautasított, ingyenes védőoltást a gyermekük.

Dr. Hernádi Balázs

"Van már arra is lehetőség, hogy kiderüljön: a fertőződés esetén elkezdte-e a vírus a daganatos sejtek kialakítását, ami különösen pozitív citológiai lelet esetén lehet fontos. Elérhető a génexpressziós vizsgálat, a DNS-be már beépült HPV vírus, illetve az általa termelt fehérje kimutatása immunhisztokémiai módszerrel (CINTEC). Felesleges aggódás és műtétek (konizáció) válnak elkerülhetővé ezáltal."

És a fiúk?

A fiúk oltásáról kevesebb adat áll rendelkezésre, a méhnyakrák kapcsán nehéz a bevonásuk, a költségeket duplázza. Jogos és fontos kérdés, oltásuk abszolút javasolt! Egy 13-26 év közötti fiúkat vizsgáló tanulmány eredménye szerint a nemi szervi és anális HPV magas számban mutatható ki, az átoltottságuk pedig alacsony!

Bővebben HPV-ferőzés férfiaknál

Milyen lehetőségek vannak a HPV-szűrésre?

Az alacsony (LR-HPV) és magas kockázatú (HR-HPV) HPV-vel történt fertőzöttség kimutatására is van lehetőség. A mintában egyszerre több típus is jelen lehet, de valódi kockázatot a HR csoport jelent - nyilatkozta a nőgyógyász.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Szerző: Tóth Andás, újságíró

Cikkajánló

Gyógynövények
Gyógynövények

Melyek csillapítják a köhögési ingert?

Immunrendszerünk zavarai
Immunrendszerünk zavarai

Akár ellenséggé is válhat?

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.