A prosztata egészsége 40 fölött

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Lesznyák Judit frissítve:

Élete első felében valószínűleg észre sem vette, hogy van prosztatája. A dióméretű nemi szerv a hólyag alatt helyezkedik el, és a petesejt megtermékenyítésére készülő spermiumokat védő folyadékot termel. Az egészséges prosztata anélkül működik, hogy felhívná magára a figyelmet. Az életkor előrehaladtával azonban a dolgok megváltoznak.

Prosztatamegnagyobbodás: az öregedéssel járó normális folyamat

Körülbelül 25 éves kortól a prosztata lassú, jóindulatú megnagyobbodásnak indul. Ezt az állapotot benignus prosztata hiperpláziának (BPH) nevezzük, és semmi köze a rákhoz.

Nem egyértelmű, hogy miért indul meg a prosztata megnagyobbodása, de az biztos, hogy körülbelül az 50-es éveiktől a férfiak egyre kellemetlenebb tüneteket tapasztalnak miatta. Gyakoribbá és sürgetőbbé válik a vizelési inger – különösen éjszaka - ugyanakkor a hólyag kiürítése nehezebb.

Ennek oka az, hogy a megnagyobbodott prosztata nyomást gyakorol a húgycsőre, ami nehezíti a vizelést. Amennyiben ez olyan súlyossá válik, hogy képtelen vizelni, azonnali orvosi segítségre van szükség! Mielőbb hívja a mentőket vagy menjen a sürgősségire!

Prosztatamegnagyobbodás és szex

A BPH okozta vizelési problémákat alsó húgyúti tüneteknek (LUTS) nevezik, ami gyakran okoz gondot a szexuális életben. A szexuális problémák és az alsó húgyúti tünetek közötti összefüggés még nem teljesen tisztázott, de általában csökkent nemi vággyal, az erekció fenntartásának nehézségével és kevésbé kielégítő aktussal jár. Ebben szerepet játszhat a depresszió és az éjszakai sűrű vizelési inger miatti kialvatlanság is. Bármi is álljon mögötte, minél súlyosabb a LUTS, annál gyakoribbak a szexuális gondok, ezért érdemes minél előbb orvoshoz fordulni, még mielőtt a tünetek hólyag problémát okoznának, vagy teljesen tönkretennék nemi életét!

Hogyan vigyázzon a prosztatájára?

A prosztatarák a második leggyakrabban diagnosztizált ráktípus a férfiaknál. A korai felismerés javítja a gyógyulás esélyét, ezért 40 év fölött érdemes beszélnie orvosával a családi kórtörténetről és egyéb kulcsfontosságú tényezőkről, melyek segítik meghatározni a betegség kialakulásának kockázatát.

Egy részletes kivizsgálás magába foglalja a vizsgálatot és a vérvételt. Ez a prosztataspecifikus antigén (PSA) mennyiségének meghatározásához fontos. A PSA-t a prosztata termeli, és a vérben található koncentrációja a prosztata méretével arányos. A magas PSA-érték utalhat rákra, de okozhatja a BPH is. Beszéljen orvosával arról, mit jelent az eredmény!

Együttélés a megnagyobbodott prosztatával

Vannak férfiak, akiknél a prosztata megnagyobbodása semmiféle tünettel nem jár, ám azok számára, akik nem ilyen szerencsések, különféle kezelési lehetőségek segítenek enyhíteni a kellemetlenségeiket.

  • életmódbeli változtatások – Csökkentse, vagy teljesen hagyja abba a kávé-és alkoholfogyasztást, és este már csak kevés folyadékot igyon! Ezzel nagymértékben csökkentheti a mosdóba tett látogatások számát. Beszéljen orvosával arról is, milyen gyógyszereket szed, ugyanis egyes készítmények súlyosbíthatják a tüneteket.

  • gyógyszeres kezelés – Ma már több olyan készítmény is létezik a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelésére, mely segíti a megnagyobbodás ütemének lassítását, csökkenti a prosztata méretét, vagy az izmok ellazításával teszi könnyebbé a vizelést. Akár a különböző gyógyszerek kombinációjának használata is előnyös lehet.

  • műtét – Azok számára, akinek a gyógyszeres kezelés nem hoz enyhülést, a műtéti eljárás lehet megoldás. A leggyakoribb az úgynevezett transzuretrális prosztata eltávolítás (TURP), mely során a húgycsőre nyomást gyakorló szöveteket eltávolítják. A prosztata műtét hosszú távon nem befolyásolja a szexuális életet, de a teljes felépülés akár egy évet is igénybe vehet!

Tovább

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit

Cikkajánló

Tévhitek a prosztatáról

Dr. Földi Ildikó
Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.