A férfiaknak gyengébb az immunrendszere? Mítosz vagy tudomány a férfinátha?

WEBBeteg
frissítve:

A hétköznapi szóhasználatban elterjedt a férfinátha kifejezés, és sok beteg szubjektív tapasztalata szerint is létező jelenségről van szó. A kutatások szerint valóban van különbség a két nem között a betegség lefolyásában, ám nincs szó arról, hogy a férfiak fogékonyabbak lennének a megfázást, influenzát okozó vírusokra.

A "férfinátha" alatt pejoratív kifejezésként sokan azt értik, hogy a férfiak hajlamosabbak a panaszkodásra, a tünetek felnagyítására az olyan betegségek esetén, mint a megfázás, nátha, influenza. Egyes cikkek ugyanakkor arra utalnak, hogy a férfiak valóban hajlamosabbak a vírusfertőzésekre és annak súlyosabb lefolyására immunrendszeri sajátosságok miatt.

A betegségek megjelenésében és lefolyásában mutatkozó nemi különbségek alapvetően nem kizártak. Ismert, hogy bizonyos kórképek gyakrabban fordulnak elő egyik vagy másik nem esetében, vagy hogy szívinfarktus esetén nőknél gyakoribbak az atipikus tünetek.

A Cambridge Egyetem kutatóinak egy korábbi elmélete szerint hormonális különbségek és evolúciós tényezők miatt a férfiak sokkal hajlamosabbak a fertőzésekre, mint a nők. Véleményük szerint már egy sor állatfajnál megfigyelték, hogy immunrendszerüket tekintve a férfiak inkább nevezhetők a gyengébbik nemnek, és arra is fényt derítettek már korábban, hogy a nők és a férfiak között különbségek tapasztalhatók abban, hogyan veszik fel a harcot a fertőzésekkel szemben.

Mi a tudományos álláspont?

John Oxford, a Londoni Egyetem virológus professzora szerint azonban ez a teória influenza esetén téves, mivel a vírussal végzett kutatások során semmilyen különbség nem mutatkozott a nők és a férfiak között az immunitásikat vagy a felépülési idejüket tekintve. Nincs meggyőző kutatás arra vonatkozóan, hogy a férfiak körében eltérne a betegség gyakorisága, vagy annak súlyossága.

Amit azonban a kutatások is alátámasztottak:

  • Az influenza elleni védőoltás általában jobb antitestválaszt vált ki a nőknél, a védőoltásra adott erőteljesebb válasz pedig csökkentheti az influenza súlyosságát. A tesztoszteron ebben szerepet játszhat, mivel a legmagasabb tesztoszteronszintű férfiaknál általában alacsonyabb volt az antitestválasz.

  • Kísérletek szerint az ösztrogén hormon fertőzés esetén csökkenti az immunreakciót. Mivel az influenza tünetei nagyrészt a szervezet immunreakciójának következményei (mint a láz, tüsszögés), a nőknél a csökkentett immunreakció enyhébb tünetekhez vezethet a férfiakhoz képest.

Egyes elemzések szerint a férfiak gyakrabban kerülnek kórházba az influenzával, illetve több haláleset következik be körükben az influenzával kapcsolatosan. Ez a statisztikai összefüggés azonban nem feltétlenül jelez ok-okozati kapcsolatot, ezért a kérdés megválaszolása csak további kutatások segítségével lehetséges.

WEBBeteg összeállítás - Medipress, Harvard health Publishing, BMJ

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.