Húgyhólyaggyulladás és húgycsőgyulladás férfiaknál

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya megjelent:

Milyen tünetekkel járhat a húgyhólyaggyulladás és húgycsőgyulladás férfiaknál? Mi okozhatja, és hogyan lehet kezelni ezeket a betegségeket?

Húgyhólyaggyulladás férfiaknál

A húgyhólyaggyulladás elsősorban nőknél fordul elő, ám férfiak estében is jelentkezhet, bár jóval ritkábban - főként az 50 év feletti férfiak érintettek. A húgyhólyaggyulladás férfiaknál többnyire valamilyen prosztatabetegség, főként prosztatagyulladás következménye. Amennyiben egy férfi a húgyhólyaggyulladás tüneteit észleli magán, nagyon fontos, hogy az okok felderítése és a megfelelő kezelés érdekében mihamarabb orvoshoz forduljon!

A férfiak húgyhólyaggyulladása legtöbbször prosztatabetegség következménye

Milyen tünetek esetén gondoljunk prosztatarákra?
A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát!

Milyen tünetek esetén gondoljunk prosztatarákra?

A férfiak húgycsöve hosszabb, mint a nőké, ezért alapvetően kevésbé fogékonyak a húgyhólyagot veszélyeztető felszálló fertőzésekre. A betegség azonban náluk is kialakulhat. Kockázati tényezőt jelent az erős lehűlés és az immungyengeség. A nem megfelelően kezelt cukorbetegség is gyakran vezet húgyúti fertőzések kialakulásához. Férfiak körében a húgyhólyaggyulladás fő oka valamilyen prosztatabetegség. Ez a magyarázata annak, hogy férfiak körében miért többnyire 50 éves kor felett fordul elő húgyhólyaggyulladás.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (prosztataadenoma) a vizelet elvezetését akadályozhatja. A hólyagban rekedt maradék vizelet pedig ideális táptalajként szolgál a baktériumoknak, amelyek húgyhólyaggyulladást okoznak.

Az esetek többségében a férfiak húgyhólyaggyulladásának oka akut vagy krónikus prosztatagyulladás (prosztatitisz), amit baktériumok, vírusok vagy gombák okoznak. A prosztatagyulladás kialakulásában a húgycső szűkülete is szerepet játszik.

Tünetek és vészjelek: Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a húgyhólyaggyulladás tüneteit észleli, mint például erős vizelési ingert, vizeletürítés közben fájdalmat és/vagy égő érzést tapasztal, vagy vér van a vizeletében, feltétlenül forduljon urológus szakorvoshoz, hogy a háttérben álló okokat kideríthessék! Különösen fontos az urológus mihamarabbi felkeresése, ha a tünetek 50 éves kor felett jelentkeznek, de bármely korosztályban tanácsos urológushoz fordulnia annak, aki a húgyhólyaggyulladás tüneteit tapasztalja.

Prosztatagyulladásra utaló tünetek estén is orvoshoz kell fordulni! Ezek a következők lehetnek:

  • Fájdalmas, égő érzés vizeletürítés közben
  • Csökkent vizeletmennyiség
  • Erős vizelési inger
  • Fájdalmas székletürítés, gáttáji fájdalom
  • Fájdalmas magömlés (ritkán)
  • Láz és/vagy hidegrázás (akut bakteriális gyulladás esetén).

A húgyhólyaggyulladás kezelési lehetőségei

Ha a húgyhólyaggyulladás okaként az orvos valamilyen prosztatabetegséget diagnosztizál, akkor célzott terápiával az alapbetegséget kezeli. A prosztatagyulladást például rendszerint antibiotikumokkal és gyulladásgátló gyógyszerekkel kezelik. A meleg (pl. borogatás) is jótékony hatású lehet.

A húgyhólyaggyulladás kezelésének kiegészítéseként fogyaszthatók speciális húgyhólyag- és vesék számára jó hatású teák, például aranyvessző és nyírfalevél alapú tea. Ezek nem csak a kórokozók kiürülését segítik, hanem a gyulladás és fájdalom enyhítését is támogatják. Bizonyos esetekben antibiotikum szedésére lehet szükség.

Húgyhólyaggyulladás esetén alapvető fontosságú, hogy nagy mennyiségű folyadékot fogyasszon, és melegen tartsa az érintett területet.

Húgycsőgyulladás (urethritisz) férfiaknál

Mi okozhat húgycsőgyulladást?

Összefüggés a prosztatagyulladás és a daganat közt?
Amerikai kutatások szerint a krónikus prosztatagyulladásban szenvedők körében több mint kétszerese a prosztatarák előfordulása, bár az összefüggés nem ok-okozati. Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa a korai felismerés és kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Összefüggés a prosztatagyulladás és a daganat közt?

A húgycsőgyulladás leggyakoribb oka mikroorganizmusok (baktériumok, gombák, vírusok, egysejtűek) okozta fertőzés. Azonban allergia, mechanikai ingerek vagy kémiai károsító anyagok is okozhatják. Férfiakat és nőket egyaránt érint a betegség. A húgycsőgyulladás szexuális úton terjedő kórokozók, például baktériumok (chlamydia, Gonococcus (tripper), Mycoplasma, Ureaplasma és akár bélbaktériumok), vagy egysejtű (Trichomonas) okozta fertőzések velejárója is lehet, de okozhatja vírus, pl. Herpes simplex, vagy gomba is.

A húgycsőgyulladás kialakulásánál kockázati tényezőt jelent továbbá a cukorbetegség, illetve a gyenge immunrendszer.

A húgycsőgyulladás tünetei

  • Égő érzés, viszketés a húgycső tájékán.
  • Fájdalom és égő érzés vizeletürítés közben.
  • Férfiaknál húgycsőfolyás (húgycsőből távozó váladék), ami reggelente a legerősebb.

A húgycsőgyulladás lehetséges szövődményei férfiaknál

Férfiaknál a gyulladás átterjedhet a herékre, mellékherékre és néhány esetben a prosztatára is.

Hogyan kezelhető a húgycsőgyulladás?

A tünetek észlelésekor nagyon fontos, hogy mihamarabb orvoshoz forduljon. A pontos diagnózis megállapítása után az okok függvényében az orvos megkezdi a kezelést. Ha bakteriális fertőzésről van szó, akkor általában antibiotikumos kezelést rendel el. Vírusos, gombás és egysejtű okozta fertőzések kezelésére is hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre. Néhány esetben a partner kezelése is szükséges (pl. chlamydia fertőzés esetén).

Minél hamarabb kezdik meg a megfelelő kezelést, annál eredményesebb a terápia.

Ha a fertőzés lehetőségét a vizsgálatok eredményei kizárják, akkor is döntő jelentőségű, hogy megtalálják a kiváltó okot, illetve okokat. Ha a húgycsőgyulladást például valamilyen tisztálkodó szer okozta, akkor ennek alkalmazása kerülendő, és helyette panaszt nem okozó tisztálkodó szer használható.

Erős fájdalom esetén az orvos fájdalomcsillapító gyógyszert is felírhat.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; blasenentzuendung-ratgeber.com, apotheken-umschau.de, apotheken.de
Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Derékfájás, hátfájás
Derékfájás, hátfájás

Mozgással a mozgásszervi panaszok ellen.

Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás

A folyékony gyógyszerformák előnyei.

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus; Dr. Csuth Ágnes családorvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.