Hirdetés
   • Kihat a tesztoszteronszintre, hogy hol töltöttük a gyermekkorunkat

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Mikor a túlélés a tét, csökken a tesztoszteronszint. Kutatók számára már régóta ismert, hogy a tesztoszteron hormon szintje a férfi környezetének vagy élethelyzetének megfelelően emelkedhet és csökkenhet. A házasság, az apává válás, a stressz, vagy akár egy női kombiné kézben tartása mind az adott hormon szintjének emelkedését vagy csökkenését okozhatja. Eddig azonban a tudósok számára is ismeretlen volt, hogy bizonyos népcsoportokban miért természetesen magasabb a tesztoszteronszint, mint másoknál.

    A faji hovatartozás és gének szerepe megkérdőjeleződött

    Az Egyesült Királyságbeli Durham Egyetem új kutatása azt sugallja, hogy a férfiak gyermekkori környezete határozza meg a tesztoszteron szintjét, aláásva ezzel azokat a korábbi elméleteket, mely szerint a faj vagy a gének szabályozzák a hormon mennyiségét az egyes egyénekben.

    Az elszegényedett és az iparosodott lakóhely is befolyásolhatják a hormonszintet

    A tesztoszteron átlagos szintje nagymértékben változhat attól függően, hogy hol élnek a férfiak - állítja a Durham Egyetem biológiai antropológusa, Kesson Magid, aki a Nature Ecology and Evolution című lapban megjelent tanulmány vezető szerzője. „Jellegzetesen magasabb a tesztoszteronszint a gazdagabb, posztiparosodott európai vagy észak-amerikai országokban élő férfiak esetén, összehasonlítva azokkal a férfiakkal, akik a világ szegényebb részein vagy olyan helyen élnek, ahol a lakosság többségénél magasabb a betegségek aránya” - mondja.

    Magid szerint a tanulmány célja az volt, hogy rendkívül kontrasztos környezeteket hasonlítsanak össze annak érdekében, hogy megpróbálják meghatározni a hormonszintkülönbségek eredetét. A kutatók azt feltételezték, hogy a férfiak számára Bangladeshez képest kevés a környezeti kihívás az Egyesült Királyságban. „Nem tudtuk, hogy ezek a különbségek abból adódtak-e, ahogy a férfiak a közvetlen környezetükre felnőttként reagáltak, vagy hogy ezek a különbségek már korai életkorban, a felnőttkor előtt beálltak-e” - mondja.

    Hirdetés

    Kiket vizsgáltak és miért?

    Banglades a világ legszegényebb országai közé tartozik, ahol az anyai alultápláltság és a nem megfelelő testi fejlettség aránya az öt évesnél fiatalabb gyermekek körében több mint egyharmad. Annak érdekében, hogy az eredményeket ne befolyásolják túlzott mértékben a táplálkozási hiányosságok, a kutatók a középosztályt, a lakosság földtulajdonnal rendelkező részét vizsgálták, akiket általában nem érintenek a szélsőséges szegénység környezeti hatásai.

    359 embertől gyűjtöttek adatokat, akik az alábbi öt csoport valamelyikébe tartoztak:

    • Bangladesben született és felnőtt férfiak
    • bangladesi férfiak, akik gyermekkorukban az Egyesült Királyságba vándoroltak
    • Bangladesi férfiak, akik felnőttekként költöztek az Egyesült Királyságba
    • a második generációs Egyesült Királyságban született és felnőtt, bangladesi bevándorlók gyermeke
    • az Egyesült Királyságban született, európai származású férfiak.

    Mely férfiaknak volt a legmagasabb tesztoszteronszintjei?

    Magid és munkatársai azt tapasztalták, hogy azok a bangladesi férfiak, akik az Egyesült Királyságban nőttek fel és éltek, szignifikánsan magasabb tesztoszteronszinttel rendelkeztek azokhoz a férfiakhoz képest, akik Bangladesben éltek és nőttek fel. Az Egyesült Királyságban élő bangladesiek emellett fiatalabb korban érték el a pubertást, és magasabbak voltak, mint az egész gyermekkorukban Bangladesben élők.

    A tesztoszteronszintet meghatározó tényezők

    A tanulmány szerzői szerint a tesztoszteronszintek közötti különbség a szervezet által a hormon termeléséhez szükséges energia mennyiségétől függ. Bangladesben a férfiaknak a fejlődés évei során nagyon sok energiát a betegségek elleni harcra, vagy a nem kielégítő táplálkozás miatti túlélésre kell fordítani. Minél több energiát irányít a szervezet a túlélésre, annál kevesebb energiája marad a tesztoszteron termelésére.

    A gyermekkori környezet befolyásolja a hormonszintet

    „Tanulmányunk eredményei alátámasztják azt az elképzelést, hogy a gyermekkori környezet később hatással van a tesztoszteronszintre” - mondja Magid, hozzátéve, hogy a faji hovatartozás vagy a férfiak felnőttkori lakóhelye kevésbé befolyásolja a hormonszintet.

    „Ezenkívül úgy tűnik, hogy a felnőttkori tesztoszteronszint nem rögtön csecsemőkorban dől el, hanem a későbbi gyermekkorban” - mondja. „Az adatok azt sugallják, hogy az idősebb fiúk a kamaszkorig alkalmazkodhatnak a környezetükhöz – ez későbbi életkor, mint amire számítottam.”

    A genetikai markerek még mindig befolyásolják a tesztoszteronszintet

    A gének ennek ellenére valószínűleg szerepet játszanak az egyén tesztoszteronszintjében, mondja Magid. „Számos bizonyíték van arra, hogy a tesztoszteronszintek korrelálnak bizonyos genetikai markerekkel, és a tesztoszteronszint bizonyos mértékben öröklődik a családon belül” - mondja.

    Szükséges-e a férfiak tesztelése tesztoszteronnal kapcsolatos állapotokra?

    A kutatás eredményei befolyásolhatják egyes populációk egészségügyi szűrését. „Az az eredmény, hogy a bevándorlók Egyesült Királyságban született gyermekei magasabb tesztoszteronszinttel rendelkeztek, azt sugallja, hogy ezeknél a férfiaknál magasabb a későbbi prosztatamegnagyobbodás kockázata” - mondja Magid, hangsúlyozva, hogy az érintett férfiaknak különösen tisztában kell lenniük a prosztatabetegségekkel kapcsolatos szűrési programokkal.

    „A következő lépés az, hogy megvizsgáljuk, vajon a bevándorlók gyermekei között magasabb-e a prosztatabetegségekkel - például jóindulatú prosztatahiperplázia (más néven jóindulatú prosztatamegnagyobbodás) - kapcsolatos tünetek előfordulási aránya” - mondta.

    Miért csökkenhet az amerikai férfiak tesztoszteronszintje?

    A kutatás felveti a kérdést, hogy mi okozza az Egyesült Államokban a férfiak tesztoszteronszintjének évtizedek óta megfigyelhető folyamatosan csökkenését? Ha egy biztonságosabb, kevesebb kihívást jelentő környezet magasabb tesztoszteronszintet eredményez, nem emelkednie kellene a tesztoszteronszintnek a csökkenő tendencia helyett?

    Magid szerint az elhízottak és a dohányzók aránya legalább részben magyarázza a tesztoszteron alacsonyabb szintjét. „Számos elmélet van, ami a problémát magyarázza, és vannak olyanok, akik vitatják, hogy ez egy valós trend lenne, vagy hogy hosszú távon hat a férfiak egészségre” - mondja.

    „Bármi legyen is a magyarázata, független attól, hogy az amerikai férfiak olyan környezetben nőnek fel, ahol korlátozott ökológiai stressz áll fenn, vagy potenciálisan összefügg azzal, hogy több generáció élt ilyen körülmények között” - mondja.

    Vajon a következő generációnak alacsonyabb tesztoszteronszintje lesz, mint apáiknak?

    „Lehetséges, hogy ezek a hatások a vizsgált bevándorló közösségekben elavulnak, s ebben az esetben arra lehet számítani, hogy a bevándorlók gyermekeinek gyermekei alacsonyabb tesztoszteronnal rendelkeznek majd, mint az apáik. Ezek a tesztoszteronszintek megegyezhetnek azoknál az európai szomszédjaiknál mért alacsonyabb szintekkel, akik szintén több generáció óta az Egyesült Királyságban élnek” - spekulál.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
     everydayhealth.com
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2019.09.03 20:35, Megjelenés: 2019.09.03 20:35
   • Cikkajánló

    Menopauza és elhízás

    Menopauza és elhízás

    Balogh Mária, újságíró

    Sok nő panaszkodik klimax idején súlygyarapodásra. Van kiút az elhízás fogságából.

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    Feltűnően elődomborodó has, vékony végtagok. Súlyos betegség okozhatja.

    Az alvászavarról keveset szólnak a férfiak, mégis megszenvedik

    Nincs olyan nap, hogy ne hallanánk a környezetünkben valakitől: a fronthatások, a telihold, a túl meleg vagy túlságosan hűvös, esős idő miatt rosszul aludt. Ezzel nagyjából el is intézzük a kialvatlanság témakörét. Csakhogy a háttérben mindig van valamilyen probléma, esetleg betegség, és a tartósan rossz alvás és alvásminőség megoldásához orvosi segítség kell.

    Hogyan óvja heréi egészségét?

    A férfi reprodukciós szervek, azaz a herék a testen kívül találhatóak, hogy 37 Celsius-fok alatti hőmérsékleten legyenek. Az elhelyezkedésük miatt viszont igen sérülékenyek. Ennek ellenére számos módon óvhatja a heréi egészségét.

    A tesztoszteron hormon szerepe a szervezetben

    A tesztoszteron elsősorban férfi nemi hormonként vagy természetes anabolikus szteroidként ismert. Férfiakban a herék úgynevezett Leydig-sejtjei állítják elő, de termelődése nőkben is zajlik, a mellékvesében és petefészekben is, igaz jóval kisebb mennyiségben (a férfiak tesztoszteron termelése kb. nyolcszorosa a nőkének).

    Eltérések és változások a tesztoszteronszintben

    A tesztoszteron az a kulcsfontosságú hormon, ami meghatározza a férfiak termékenységét, az izomszaporulatot, a testtömeg eloszlását és a másodlagos férfi nemi jelleget is.

    Az alacsony tesztoszteronszint és a cukorbetegség közötti kapcsolat

    Kutatások szerint az alacsony tesztoszteronszint és cukorbetegség között összefüggés van.

    Létezik-e férfi-klimax?

    Az 50-es évei végén járó férfiak egyre gyakrabban ébredhetnek arra, hogy már nem olyan energikusak, mint régen, és már a szex sem érdekli őket annyira. Egyre többször fordulhat elő, hogy nincs kedvük semmihez, sőt, a barátaik szerint is ingerlékenyebbek.

    Férfihormonnal a női vágy növeléséért

    A változókorban számos más tünet mellett a nők szexuális vágya is jelentősen csökken. Egy ausztrál kutatócsoport erre a problémára próbált megoldást találni.

    Andropauza - A középkorú férfiak krízise

    Hosszú évek óta ismert a középkorú férfiaknál tapasztalható fizikai és érzelmi változások ténye. A kutatók egyre gyakrabban hangoztatják, hogy ez nem más, mint a menopauza férfi változata, az andropauza, azaz férfiklimax.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.