Kihat a tesztoszteronszintre, hogy hol töltöttük a gyermekkorunkat

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Mikor a túlélés a tét, csökken a tesztoszteronszint. Kutatók számára már régóta ismert, hogy a tesztoszteron hormon szintje a férfi környezetének vagy élethelyzetének megfelelően emelkedhet és csökkenhet. A házasság, az apává válás, a stressz, vagy akár egy női kombiné kézben tartása mind az adott hormon szintjének emelkedését vagy csökkenését okozhatja.

Eddig azonban a tudósok számára is ismeretlen volt, hogy bizonyos népcsoportokban miért természetesen magasabb a tesztoszteronszint, mint másoknál.

Az etnikai hovatartozás és gének szerepe megkérdőjeleződött

Az Egyesült Királyságbeli Durham Egyetem új kutatása azt sugallja, hogy a férfiak gyermekkori környezete határozza meg a tesztoszteron szintjét, aláásva ezzel azokat a korábbi elméleteket, mely szerint az etnikai hovatartozás vagy a gének szabályozzák a hormon mennyiségét az egyes egyénekben.

Az elszegényedett és az iparosodott lakóhely is befolyásolhatják a hormonszintet

A tesztoszteron átlagos szintje nagymértékben változhat attól függően, hogy hol élnek a férfiak - állítja a Durham Egyetem biológiai antropológusa, Kesson Magid, aki a Nature Ecology and Evolution című lapban megjelent tanulmány vezető szerzője. „Jellegzetesen magasabb a tesztoszteronszint a gazdagabb, posztiparosodott európai vagy észak-amerikai országokban élő férfiak esetén, összehasonlítva azokkal a férfiakkal, akik a világ szegényebb részein vagy olyan helyen élnek, ahol a lakosság többségénél magasabb a betegségek aránya” - mondja.

Magid szerint a tanulmány célja az volt, hogy rendkívül kontrasztos környezeteket hasonlítsanak össze annak érdekében, hogy megpróbálják meghatározni a hormonszintkülönbségek eredetét. A kutatók azt feltételezték, hogy a férfiak számára Bangladeshez képest kevés a környezeti kihívás az Egyesült Királyságban. „Nem tudtuk, hogy ezek a különbségek abból adódtak-e, ahogy a férfiak a közvetlen környezetükre felnőttként reagáltak, vagy hogy ezek a különbségek már korai életkorban, a felnőttkor előtt beálltak-e” - mondja.

Kiket vizsgáltak és miért?

Banglades a világ legszegényebb országai közé tartozik, ahol az anyai alultápláltság és a nem megfelelő testi fejlettség aránya az öt évesnél fiatalabb gyermekek körében több mint egyharmad. Annak érdekében, hogy az eredményeket ne befolyásolják túlzott mértékben a táplálkozási hiányosságok, a kutatók a középosztályt, a lakosság földtulajdonnal rendelkező részét vizsgálták, akiket általában nem érintenek a szélsőséges szegénység környezeti hatásai.

359 embertől gyűjtöttek adatokat, akik az alábbi öt csoport valamelyikébe tartoztak:

  • Bangladesben született és felnőtt férfiak
  • bangladesi férfiak, akik gyermekkorukban az Egyesült Királyságba vándoroltak
  • Bangladesi férfiak, akik felnőttekként költöztek az Egyesült Királyságba
  • a második generációs Egyesült Királyságban született és felnőtt, bangladesi bevándorlók gyermeke
  • az Egyesült Királyságban született, európai származású férfiak.

Mely férfiaknak volt a legmagasabb tesztoszteronszintjei?

Magid és munkatársai azt tapasztalták, hogy azok a bangladesi férfiak, akik az Egyesült Királyságban nőttek fel és éltek, szignifikánsan magasabb tesztoszteronszinttel rendelkeztek azokhoz a férfiakhoz képest, akik Bangladesben éltek és nőttek fel. Az Egyesült Királyságban élő bangladesiek emellett fiatalabb korban érték el a pubertást, és magasabbak voltak, mint az egész gyermekkorukban Bangladesben élők.

A tesztoszteronszintet meghatározó tényezők

A tanulmány szerzői szerint a tesztoszteronszintek közötti különbség a szervezet által a hormon termeléséhez szükséges energia mennyiségétől függ. Bangladesben a férfiaknak a fejlődés évei során nagyon sok energiát a betegségek elleni harcra, vagy a nem kielégítő táplálkozás miatti túlélésre kell fordítani. Minél több energiát irányít a szervezet a túlélésre, annál kevesebb energiája marad a tesztoszteron termelésére.

A gyermekkori környezet befolyásolja a hormonszintet

„Tanulmányunk eredményei alátámasztják azt az elképzelést, hogy a gyermekkori környezet később hatással van a tesztoszteronszintre” - mondja Magid, hozzátéve, hogy az etnikai hovatartozás vagy a férfiak felnőttkori lakóhelye kevésbé befolyásolja a hormonszintet.

„Ezenkívül úgy tűnik, hogy a felnőttkori tesztoszteronszint nem rögtön csecsemőkorban dől el, hanem a későbbi gyermekkorban” - mondja. „Az adatok azt sugallják, hogy az idősebb fiúk a kamaszkorig alkalmazkodhatnak a környezetükhöz – ez későbbi életkor, mint amire számítottam.”

A genetikai markerek még mindig befolyásolják a tesztoszteronszintet

A gének ennek ellenére valószínűleg szerepet játszanak az egyén tesztoszteronszintjében, mondja Magid. „Számos bizonyíték van arra, hogy a tesztoszteronszintek korrelálnak bizonyos genetikai markerekkel, és a tesztoszteronszint bizonyos mértékben öröklődik a családon belül” - mondja.

Szükséges-e a férfiak tesztelése tesztoszteronnal kapcsolatos állapotokra?

A kutatás eredményei befolyásolhatják egyes populációk egészségügyi szűrését. „Az az eredmény, hogy a bevándorlók Egyesült Királyságban született gyermekei magasabb tesztoszteronszinttel rendelkeztek, azt sugallja, hogy ezeknél a férfiaknál magasabb a későbbi prosztatamegnagyobbodás kockázata” - mondja Magid, hangsúlyozva, hogy az érintett férfiaknak különösen tisztában kell lenniük a prosztatabetegségekkel kapcsolatos szűrési programokkal.

„A következő lépés az, hogy megvizsgáljuk, vajon a bevándorlók gyermekei között magasabb-e a prosztatabetegségekkel - például jóindulatú prosztatahiperplázia (más néven jóindulatú prosztatamegnagyobbodás) - kapcsolatos tünetek előfordulási aránya” - mondta.

Miért csökkenhet az amerikai férfiak tesztoszteronszintje?

A kutatás felveti a kérdést, hogy mi okozza az Egyesült Államokban a férfiak tesztoszteronszintjének évtizedek óta megfigyelhető folyamatosan csökkenését? Ha egy biztonságosabb, kevesebb kihívást jelentő környezet magasabb tesztoszteronszintet eredményez, nem emelkednie kellene a tesztoszteronszintnek a csökkenő tendencia helyett?

Magid szerint az elhízottak és a dohányzók aránya legalább részben magyarázza a tesztoszteron alacsonyabb szintjét. „Számos elmélet van, ami a problémát magyarázza, és vannak olyanok, akik vitatják, hogy ez egy valós trend lenne, vagy hogy hosszú távon hat a férfiak egészségre” - mondja.

„Bármi legyen is a magyarázata, független attól, hogy az amerikai férfiak olyan környezetben nőnek fel, ahol korlátozott ökológiai stressz áll fenn, vagy potenciálisan összefügg azzal, hogy több generáció élt ilyen körülmények között” - mondja.

Vajon a következő generációnak alacsonyabb tesztoszteronszintje lesz, mint apáiknak?

„Lehetséges, hogy ezek a hatások a vizsgált bevándorló közösségekben elavulnak, s ebben az esetben arra lehet számítani, hogy a bevándorlók gyermekeinek gyermekei alacsonyabb tesztoszteronnal rendelkeznek majd, mint az apáik. Ezek a tesztoszteronszintek megegyezhetnek azoknál az európai szomszédjaiknál mért alacsonyabb szintekkel, akik szintén több generáció óta az Egyesült Királyságban élnek” - spekulál.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
everydayhealth.com
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Eltérések és változások a...

A tesztoszteron az a kulcsfontosságú hormon, ami meghatározza a férfiak termékenységét, az izomszaporulatot, a testtömeg eloszlását és a másodlagos...

A tesztoszteron hormon szerepe a...

A tesztoszteron elsősorban férfi nemi hormonként vagy természetes anabolikus szteroidként ismert. Férfiakban a herék úgynevezett Leydig-sejtjei...

Spermiumszám és a férfiak...

Ejakulációkor átlagosan 3-7 ml sperma lövell ki, melyben hozzávetőlegesen 40-400 millió spermium található. A spermiumok mennyisége, minősége...

Végbéltájon jelentkező panaszok...

A végbél a vastagbél alsó része, amely a végbélnyílásban végződik. A végbélnyílást és a végbelet érintő sérülések, gyulladások és...

Az alacsony tesztoszteronszint és a...

Kutatások szerint az alacsony tesztoszteronszint és cukorbetegség között összefüggés van. Mi a kapcsolat a kettő között?

Létezik-e férfi-klimax?

Az 50-es évei végén járó férfiak egyre gyakrabban ébredhetnek arra, hogy már nem olyan energikusak, mint régen, és már a szex sem érdekli őket...

Férfihormonnal a női vágy...

A változókorban számos más tünet mellett a nők szexuális vágya is jelentősen csökken. Egy ausztrál kutatócsoport erre a problémára próbált...

Andropauza - A középkorú férfiak...

Hosszú évek óta ismert a középkorú férfiaknál tapasztalható fizikai és érzelmi változások ténye. A kutatók egyre gyakrabban hangoztatják, hogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.