A prosztata problémái és az inkontinencia

WEBBeteg
megjelent:

A prosztata egy gesztenye méretű mirigyes szerv, a hólyag alatt helyezkedik el. Azonban korral növekedhet és inkontinenciát okozhat.

Mit csinál a prosztata?

Tejszerű nedvet termel, ami az ondó részét képezi. Orgazmus alkalmával segít kipréselni az ondót.

Mi baja lehet?

A leggyakoribb betegségei:

Milyen összefüggés lehet az inkontinencia és a prosztata betegségek között?

A prosztatagyulladás gyakori, fájdalmas vizeléssel járhat. A megnagyobbodott prosztata (BPH) túlfolyásos inkontinenciát okozhat.

A prosztatarák miatti besugárzás hyperaktív hólyagot eredményezhet a hólyagnyálkahártya irritációja következtében. A daganat miatt végzett műtét során sérülhet a záróizom, vagy az azt mozgató idegek, ezért átmeneti, vagy tartós inkontinencia léphet fel.

Prosztata állapotfelmérő teszt
A panaszok értékelésére nemzetközileg elfogadott pontrendszer van érvényben, melyet az Amerikai Urológus Társaság dolgozott ki. A teszt hét kérdésből áll, a válaszok hatfélék lehetnek. Ez alapján kialakul egy pontszám 0 és 35 között, mely a panaszok súlyosságát jól jellemzi.
A prosztata teszt kitöltése

Hogyan kezelhető a férfi inkontinencia?

Rengeteg embernek van vizelettartási nehézsége, ezért ne szégyelljen beszélni róla orvosával. Stressz inkontinencia esetén – amikor köhögés, tüsszentés, erőlködéskor cseppen el a vizelet – hasznosak lehetnek a medencefenék gyakorlatok. Ezek egyszerű gyakorlatok, melyek során összehúzza, majd elernyeszti a medencefenék izmait. Késztetéses inkontinenciáról beszélünk, ha a vizeletvesztést hirtelen parancsoló inger előzi meg. Jellemző, hogy éjszaka is többször fel kell kelni vizelni. Az ún. anticholinerg gyógyszerek képesek meggátolni a hólyag görcsöt okozó idegi impulzusokat.

Hólyagtréning is hatásos lehet, amelynek segítségével megtanulhatja elnyomni a hirtelen jelentkező vizelési ingert. Egyes esetekben prosztata műtétre is szükség lehet. Végül pedig rengetegféle inkontinencia termék létezik, ami jelentősen javíthat az életminőségén (pl. kondom katéter, többféle, férfiaknak kialakított betét, pelenka stb..)

A prosztatamegnagyobbodás tünetei és következményei
A prosztatamegnagyobbodás során jelentkező tünetek az életminőségen sokat ronthatnak, ugyanakkor az állapot napjainkban nagyszerűen kezelhető. Gyanús esetben nem szabad tehát halogatni az orvos felkeresését, és nem érdemes kétes eredményű praktikákkal kísérletezni.
A prosztatamegnagyobbodás tünetei és következményei

A prosztata műtét után inkontinens leszek?

A műtét után katétert helyeznek fel a vizelet elvezetésére, amit néhány nap elteltével eltávolítanak. A legtöbb férfi tapasztal némi vizelet szivárgást a húgycsövön keresztül végzett prosztata műtét (TURP) után (napokon, heteken keresztül).

Ezt a műtétet végzik leggyakrabban prosztata megnagyobbodás esetén. Radikális prosztata eltávolítás után (amire prosztatarák miatt szokott sor kerülni) a vizeletszivárgás hetekig, hónapokig eltarthat, és az esetek 3%-ában véglegesen fennmarad.

Az INKO-Forum szűrőprogramban résztvevő központok listája

Kórház/Hospital Helység/Location
SOTE Urológiai Klinika Budapest
Bajcsy Zsilinszky Kórház Budapest
Jahn Ferenc Kórház Budapest
Károlyi Kórház Budapest
Flór Ferenc Kórház Kistarcsa, Pest megye
Megyei Kórház Kecskemét
Hetényi Géza Kórház Szolnok
Kenézy Gy. Megyei Kórház Debrecen
B.-A.-Z. Megyei Kórház Miskolc
Jósa András Kórház Nyíregyháza
SZAOTE Urológiai Klinika Szeged
PTE Urológiai Klinika Pécs
Tolna Megyei Önk. Balassa J. Kórház Szekszárd
Kaposi Mór Megyei Kórház Kaposvár
Petz Aladár MOK Győr
Csolnoky F. Kórház Veszprém
Megyei Kórház Zalaegerszeg
Markusowszky Kórház Szombathely
Fejér Megyei Szt. György Kórház Székesfehérvár
ÁEK Budapest

Éjszaka sokszor fel kell kelnem vizelni. Lehet, hogy prosztatarákom van?

Mindenképpen érdemes beszélnie erről orvosával, hogy felállíthassa a pontos diagnózist. Ne felejtse azonban, hogy a prosztata gyulladása illetve jóindulatú megnagyobbodása is ilyen tünetekkel járhat.

Korai stádiumban a prosztatarák nem okoz különösebb tüneteket. Idősebb férfiaknál, akiknek a családi anamnézisében halmozottan szerepel a prosztata rák, nagyobb a kockázat. Orvosa minden bizonnyal rektális digitális vizsgálatot, illetve laboratóriumi vizsgálatokat végez majd, és ultrahang vizsgálatra is elküldi.

A prosztatavizsgálat - Mire számíthat az orvosi rendelőben?
A kivizsgálás legkellemetlenebb, ám gyors és fájdalommentes része a prosztata végbélen keresztül történő vizsgálata, amely igen fontos információkkal szolgálhat az Ön orvosa számára. A BPH okozta tünetek kialakulása miatt orvoshoz forduló beteg kivizsgálásának első lépéseként orvosa részletesen ki fogja kérdezni a húgy- és ivarrendszerrel kapcsolatos panaszairól, előző betegségeiről.
A prosztatavizsgálat - Mire számíthat az orvosi rendelőben?

Van olyan étrend kiegészítő, ami segíthet rajtam?

A tökmag készítmények és a paradicsom jó hatásúak. A nagymennyiségű hús fogyasztás és az elhízás fokozza a prosztatarák kockázatát.

(Forrás: incontact.org)

Cikkajánló

Tévhitek a prosztatáról

Dr. Földi Ildikó
Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.