A prosztata problémái és az inkontinencia

Szerző: WEBBeteg - incontact.org

A prosztata egy gesztenye méretű mirigyes szerv, a hólyag alatt helyezkedik el. Azonban korral növekedhet és inkontinenciát okozhat.

Mit csinál a prosztata?

Tejszerű nedvet termel, ami az ondó részét képezi. Orgazmus alkalmával segít kipréselni az ondót.

Mi baja lehet?

A leggyakoribb betegségei: Prosztata gyulladás - fertőzés következtében. Benignus prosztata hyperplázia (BPH) – a prosztata jóindulatú megnagyobbodása.

Prosztata rák – 12-ből 1 férfit érint az Egyesült Királyságban.

Milyen összefüggés lehet az inkontinencia és a prosztata betegségek között?

Vizelési napló
A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához. A vizelési napló letöltése

A prosztatagyulladás gyakori, fájdalmas vizeléssel járhat. A megnagyobbodott prosztata (BPH) túlfolyásos inkontinenciát okozhat.

A prosztata rák miatti besugárzás hyperaktív hólyagot eredményezhet a hólyagnyálkahártya irritációja következtében.

A daganat miatt végzett műtét során sérülhet a záróizom, vagy az azt mozgató idegek, ezért átmeneti, vagy tartós inkontinencia léphet fel.

Hogyan kezelhető a férfi inkontinencia?

Ne felejtse el, hogy rengeteg embernek van vizelettartási nehézsége, ezért ne szégyelljen beszélni róla orvosával.

Tesztelje magát!
A panaszok értékelésére nemzetközileg elfogadott pontrendszer van érvényben, melyet az Amerikai Urológus Társaság dolgozott ki. A teszt hét kérdésből áll, a válaszok hatfélék lehetnek. Ez alapján kialakul egy pontszám 0 és 35 között, mely a panaszok súlyosságát jól jellemzi.
A prosztata teszt kitöltéséhez kattintson ide!

Stressz inkontinencia esetén – amikor köhögés, tüsszentés, erőlködéskor cseppen el a vizelet – hasznosak lehetnek a medencefenék gyakorlatok. Ezek egyszerű gyakorlatok, melyek során összehúzza, majd elernyeszti a medencefenék izmait. Orvosa elmagyarázza az összehúzások helyes elvégzését.

Késztetéses inkontinenciáról beszélünk, ha a vizeletvesztést hirtelen parancsoló inger előzi meg. Jellemző, hogy éjszaka is többször fel kell kelni vizelni. Az un. anticholinerg gyógyszerek képesek meggátolni a hólyag görcsöt okozó idegi impulzusokat.

Hólyagtréning is hatásos lehet, amelynek segítségével megtanulhatja elnyomni a hirtelen jelentkező vizelési ingert.

Egyes esetekben prosztata műtétre is szükség lehet. Végül pedig rengetegféle inkontinencia termék létezik, ami jelentősen javíthat az életminőségén (pl. kondom katéter, többféle, férfiaknak kialakított betét, pelenka stb..)

A prosztatamegnagyobbodás tünetei és következményei
A prosztatamegnagyobbodás során jelentkező tünetek az életminőségen sokat ronthatnak, ugyanakkor az állapot napjainkban nagyszerűen kezelhető. Gyanús esetben nem szabad tehát halogatni az orvos felkeresését, és nem érdemes kétes eredményű praktikákkal kísérletezni.A betegek gyakran a tünetek jelentkezése után csak hosszabb idő elteltével fordulnak orvoshoz, mivel állapotuk sokakban szégyenérzetet kelt, nehezükre esik panaszaikat kívülálló személlyel megosztani, még ha az az orvos is. Hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy az állapot jól kezelhető, a tünetek viszont sokat ronthatnak az életminőségen, ezért panaszok esetén érdemes idejében felkeresni a kezelőorvost.
A prosztatamegnagyobbodás tünetei és következményei>>

A prosztata műtét után inkontinens leszek?

A műtét után katétert helyeznek fel a vizelet elvezetésére, amit néhány nap elteltével eltávolítanak. A legtöbb férfi tapasztal némi vizelet szivárgást a húgycsövön keresztül végzett prosztata műtét (TURP) után (napokon, heteken keresztül).

Ezt a műtétet végzik leggyakrabban prosztata megnagyobbodás esetén. Radikális prosztata eltávolítás után (amire prosztatarák miatt szokott sor kerülni) a vizeletszivárgás hetekig, hónapokig eltarthat, és az esetek 3%-ában véglegesen fennmarad.

Az INKO-Forum szűrőprogramban résztvevő központok listája

Kórház/Hospital Helység/Location
SOTE Urológiai Klinika Budapest
Bajcsy Zsilinszky Kórház Budapest
Jahn Ferenc Kórház Budapest
Károlyi Kórház Budapest
Flór Ferenc Kórház Kistarcsa, Pest megye
Megyei Kórház Kecskemét
Hetényi Géza Kórház Szolnok
Kenézy Gy. Megyei Kórház Debrecen
B.-A.-Z. Megyei Kórház Miskolc
Jósa András Kórház Nyíregyháza

Kórház/Hospital Helység/Location
SZAOTE Urológiai Klinika Szeged
PTE Urológiai Klinika Pécs
Tolna Megyei Önk. Balassa J. Kórház Szekszárd
Kaposi Mór Megyei Kórház Kaposvár
Petz Aladár MOK Győr
Csolnoky F. Kórház Veszprém
Megyei Kórház Zalaegerszeg
Markusowszky Kórház Szombathely
Fejér Megyei Szt. György Kórház Székesfehérvár
ÁEK Budapest

Éjszaka sokszor fel kell kelnem vizelni. Lehet, hogy prosztatarákom van?

Mindenképpen érdemes beszélnie erről orvosával, hogy Ő felállíthassa a pontos diagnózist.

Ne felejtse azonban, hogy a prosztata gyulladása illetve jóindulatú megnagyobbodása is ilyen tünetekkel járhat.

Korai stádiumban a prosztata rák nem okoz különösebb tüneteket. Idősebb férfiaknál, akiknek a családi anamnézisében halmozottan szerepel a prosztata rák, nagyobb a kockázat.

Orvosa minden bizonnyal rektális digitális vizsgálatot, illetve laboratóriumi vizsgálatokat végez majd, és ultrahang vizsgálatra is elküldi. Van olyan étrend kiegészítő, ami segíthet rajtam?

A tökmag készítmények és a paradicsom jó hatásúak.

A nagymennyiségű hús fogyasztás és az elhízás fokozza a prosztatarák kockázatát. ( megjegyzés: jelenleg a szelén szint körömben és hajban mért értéke tűnik a legmeghatározóbbnak)

A prosztatavizsgálat - Mire számíthat az orvosi rendelőben?
A kivizsgálás legkellemetlenebb, ám gyors és fájdalommentes része a prosztata végbélen keresztül történő vizsgálata, amely igen fontos információkkal szolgálhat az Ön orvosa számára. A BPH okozta tünetek kialakulása miatt orvoshoz forduló beteg kivizsgálásának első lépéseként orvosa részletesen ki fogja kérdezni a húgy- és ivarrendszerrel kapcsolatos panaszairól, előző betegségeiről. A megfelelő kezelés kiválasztásához fontos a beteg egyéb problémáinak ismerete, az esetleges előzetes sebészeti beavatkozások és gyógyszerszedési szokások feltérképezése, az orvossal való beszélgetés folyamán éppen ezért ne hallgassunk el semmilyen panaszt!
A prosztatavizsgálat - Mire számíthat az orvosi rendelőben?>>

Az inkontinencia

  • Az inkontinencia vizelet- és széklet-visszatartási képtelenséget jelent
  • A koffein stimulálja a hólyagot, és vizelethajtóként működik
  • Egyes gyógyszerek súlyosbíthatják az inkontinencia tüneteit

Tudjon meg többet a vizelet- és széklet-inkontinenciáról és azok lehetséges kezeléseiről! Megnézem>>

(Forrás: incontact.org)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogínygyulladás Fogínygyulladás

Kezeletlenül súlyos panaszokat is okozhat. Nem szabad elbagatellizálni!

A krónikus prosztatagyulladás...

Nem a bonyolult műtéti technikák vagy a költséges és ritka gyógyszerek lépnek fel fő problémaként, hanem sokszor maga az enyhe és bizonytalan...

A prosztatarák tünetei

A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától....

A prosztata egészsége 40 fölött

Élete első felében valószínűleg észre sem vette, hogy van prosztatája. A dióméretű nemi szerv a hólyag alatt helyezkedik el, és a petesejt...

A prosztataminta-vétel

Sok esetben válik szükségessé az urológiai kivizsgálás során olyan vizsgálómódszerek elvégzése, melyeket ajánlott műtői vagy hasonló...

Prosztatamegnagyobbodás: betegség...

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás vagy prosztatatúltengés (BPH) a férfiak körében előforduló leggyakoribb urológiai megbetegedés, sőt...

Prosztatamegnagyobbodás: Mennyire...

Az idősebb férfiaknak gyakran vannak vizelet-visszatartási problémái. Többnyire többszöri próbálkozás után sikerül csak kiüríteni a hólyagot. A...

Új irányelvek az inkontinencia...

Az inkontinencia egy százezreket érintő betegség Magyarországon, mégis tabuként kezeljük, sokszor még az érintettek sem beszélnek róla, így...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.