A férfias típusú hajhullás (androgén alopecia) okai férfiaknál

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász frissítve:

Az androgén alopecia, azaz a férfias típusú hajhullás genetikailag meghatározott és hormonfüggő, általában a férfiakra jellemző, de ritkán nőknél is előfordulhat. Férfiaknál nagyon gyakori, körülbelül öt férfi közül négynél jelentkezik. Náluk a szőrtüszők férfi nemi hormonokkal (androgének) szembeni genetikailag meghatározott túlérzékenysége áll fenn.

Férfias típusú hajhullás férfiaknál - A téma cikkei

2/1 A férfias típusú hajhullás (androgén alopecia) okai férfiaknál
2/2 Férfias típusú hajhullás férfiaknál: jellemzők és kezelési lehetőségek

Az androgén hajhullás férfiakra jellemző verziójában a kopaszodás a halántékok felől indul, aztán elkezd a fejtetőn is ritkulni a haj, majd a hajvesztetté váló foltok összeérnek, és csak a halánték alatti területen, valamint a tarkón marad haj. Körülbelül minden ötödik férfinél, akit érint az androgén alopecia, a hajhullás női minta szerint zajlik le, azaz a haj az egész hajas fejbőr területén ritkul, valamint a fejtetőn hosszanti irányban, a haj választéka mentén, ennél a formánál rendszerint kopaszság nem alakul ki.

A haj szemmel látható megritkulását, illetve a kopaszodást nevezzük szaknyelven alopeciának.

A hajhullás akkor tekinthető kórosnak, ha naponta több mint 100 hajszál kihullik és jelentősen kevesebb hajszál nő újonnan, mint amennyi kihullott.

Bizonyos mértékű hajhullás teljesen normális, hiszen a haj folyamatosan megújul, a kihullott hajszálak helyébe újak nőnek. A hajszálak a fejbőrben (egész pontosan a hám alatti irharétegben) található szőrtüszőkből (folliculus) nőnek ki. A hajszál bőrfelszín alatt található, szőrtüszőben elhelyezkedő része a hajgyökér, ennek kiszélesedő, hagyma alakú részét nevezzük hajhagymának. Minden egyes hajszál végigmegy egy cikluson, aminek része a növekedési (anagén), az átmeneti (katagén) és a nyugalmi (telogén) fázis, melynek végén a hajszál kihullik.

A növekedési fázisban a hajszál tápanyag-ellátottsága a hajgyökéren keresztül biztosított, az átmeneti fázisban megszűnik a hajszál tápanyag-hozzáférése, a nyugalmi fázis végén pedig a hajszál kihullik. Ha a hajnak kevesebb mint 80 százaléka van aktív, növekedési fázisban, akkor hajhullásról beszélünk.

Az androgén alopecia oka

Az androgén hajhullás által érintett férfiak hajképzésért felelős szűrtüszőiben több férfi nemi hormonra érzékeny receptor van, mint egyébként. Így ezek a szőrtüszők érzékenyebben reagálnak az androgén hormonokra (e csoport egyik ismert képviselője a tesztoszteron). Eközben a férfi nemi hormonok koncentrációja a vérben általában nem emelkedett.

Egy 5-alfa-reduktáz nevű enzim a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná (DHT) alakítja. A DHT különösen erős hatással bír a genetikailag érzékenyebb szőrtüszőkre. Ennek következtében az érintett hajszál növekedési fázisa és ezzel együtt a hajciklus lerövidül. Ez végül ahhoz vezet, hogy a szőrtüsző egyre gyengébb, a belőle fejlődő hajszálak pedig egyre véknyabbak lesznek. A szakértők ezt a folyamatot a szőrtüszők miniatürizálódásának nevezik. Férfiaknál az androgén hajhullás fő oka tehát a szőrtüszők férfi nemi hormonokkal szembeni túlérzékenysége.

Az, hogy egy embernél kialakul-e androgén alopecia, tulajdonképpen a génektől függ. A hajhullásra való hajlam tudományos vizsgálatok szerint nem csekély részben az anyáktól öröklődik, ugyanis az X kromoszómán található az a gén, amelyik az androgén receptorokat, vagyis a szőrtüszőkön lévő férfinemihormon-kötődési helyeket meghatározza. A férfiak az X kromoszómájukat mindig az édesanyjuktól öröklik. Ezért hasonlít sokuk hajhullási mintázata inkább az anyai nagyapjukéra vagy az édesanyjukéra, mint az édesapjukéra.

A hajhullás azonban nem egyetlen gén függvénye: Feltehetően további gének is szerepet játszanak az androgén alopecia kialakulásában, amelyek nemtől függetlenül bármelyik szülőtől öröklődhetnek. Ezek határozzák meg, hogy az 5-alfa-reduktáz és az aromatáz enzimek mennyire aktívak, és ezáltal befolyásolják a receptorokra ható DHT mennyiségét. Ezért néha a hajhullásra való hajlam közvetlenül is öröklődhet apáról fiúra. (Az aromatáz enzim gátolja a tesztoszteron DHT-vé alakulását.)

Egy tanulmány szerint az androgén hajhullás férfiaknál egy prosztaglandin D2 nevű anyaggal is összefügg. Ez elnyomja a hajképzést. A prosztaglandin D2 a szőrtüszőkben keletkezik, és úgy tűnik, hogy az androgén alopecia által érintett férfiaknál nagyobb mennyiségben képződik. Az eredmények igazolásához még további vizsgálatok szükségesek.

Az alopecia (hajhullás) típusai
1. Átmeneti hajhullás:
  • Diffúz hajhullás (alopecia diffusa): a fejbőr egész területéről hullik a haj.

  • Foltos (=körülírt) hajhullás (alopecia areata): a haj foltokban hullik.

  1. Totalis: a fejbőrt és a szemöldököt érinti.

  2. Universalis: a teljes testet érinti.

2. Végleges alopecia: visszafordíthatatlan (irreverzibilis) állapot, folyamat.
  • Veleszületett (=congenitalis) alopecia: nagyon ritka genetikai rendellenesség következtében a hajnövekedés elmaradása, mert hiányoznak a szőrtüszők.

  • Hegesedő alopecia: a szőrtüszők betegség vagy sérülés miatti pusztulása okozza a hajhullást.

  • Atrophiás alopecia: a szőrtüszők a bőr sorvadása miatt pusztulnak el.

  • Férfias típusú (androgén) hajhullás: hormonváltozások állnak a hátterében, ritkán nőknél is előfordulhat.

Tovább Férfias típusú hajhullás nőknél

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; onmeda.de
Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.