Hogyan kezelhetőek és előzhetőek meg a merevedési zavarok?

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna és Dr. Zsuga Judit - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

Nem könnyű beszélni az orvossal a merevedési zavarról, de fontos lehet. Mégpedig azért, mert az erektilis diszfunkció (továbbiakban: ED) a szív- és érrendszeri betegségek markere lehet.

A téma cikkei
6/1 Merevedési zavar - Áttekintés
6/2 Hajlamos Ön potenciazavarra?
6/3 A merevedési zavar kialakulása
6/4 Diagnózis: merevedési zavar
6/5 A potenciazavar kezelése
6/6 Élet a merevedési zavarral

Az 50 éves betegek átlagosan 50%-a szenved ED-ben. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a merevedési zavar férfiak esetén az általános egészségi állapot jelzője. Ezért ha ön is ilyen problémával küzd, bátran beszéljen kezelőorvosával, a merevedési zavar nem ciki, komolyabb betegség kórjelzője lehet.

Már az alapellátásban dolgozó orvosok is sokat tehetnek az ED-ben szenvedő betegeikért, például kardiológiai kivizsgálást vagy urológiai kivizsgálást indítanak, ha kifogynak a lehetőségek a saját eszköztárukból.

Mi a fontos az egészséges erekcióhoz?

Három dologra van szükség: egészséges izomzatra, egészséges idegekre és egészséges artériákra. Ha valami baj van az izmokkal, idegekkel vagy artériákkal, az vezet merevedési zavarhoz.

Gondolja végig a kórtörténetét: Van-e cukorbetegsége, amely hatással lehet az idegek funkciójára? Van-e magas vérnyomása, ami hatással lehet az artériáira? Vannak problémái a tesztoszteronnal, ami hatással lehet a pénisze simaizomzatára?

Orvosa is ennek mentén fog elkezdeni gondolkodni, a páciens anamnézisének megértése nagyon hasznos lehet, hogy a legjobb kezelési stratégiát találja ki a beteg számára.

Ahhoz, hogy a pénisz működjön, a simaizmoknak el kell lazulniuk; ezért az agyának is el kell lazulnia, a medencefenék izmaival együtt. A pénisz simaizmának ellazulása kell ahhoz, hogy a pénisz megtelhessen vérrel, nőjön a kerülete és mérete, és hogy megtartsa az erekciót.

Miből áll a merevedési zavar kezelési stratégiája?

Az ED kezelésére az orvosoknak biopszichoszociális eszköztára van. De mit is jelent ez? A bio a biológiára, azaz az izmokra, az artériákra és az idegekre vonatkozik. A pszichoszociális összetevő a stresszoldás: Ha a páciens túlzottan stresszes, a sok adrenalin miatt megfeszülnek a simaizmok, és ez az erekció elvesztését okozhatja.

Tehát mik ezek a kezelések?

Az első az életmód

Az egészséges szív egészséges péniszt jelent, tehát mindaz, ami az életmódváltáshoz javasolt, például kardiovaszkuláris betegségek esetén az valóban segíthet a merevedési zavarban is. Az alvás is fontos. Gondolja végig: Sokat horkol? Zavart az alvása? Lehet, hogy alvásvizsgálatra van szüksége, mert a háttérben alvási apnoé áll. Edz rendszeresen? A legújabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy a testmozgás ugyanolyan hatásos lehet a merevedési zavarban, ha nem hatékonyabb, mint a potencianövelő gyógyszerek. Mit szólna egy jó diétához? Jelenleg a mediterrán diéta tűnik a leghasznosabbnak. Ezért bátorítjuk a pácienseket az étrendi, testmozgási, alvási és egyéb életmódbeli változtatásokra, ha javítani akarják az erekciós funkciójukat.

Mi a helyzet a szexedukációval?

A legtöbben nem részesültek megfelelő szexuális nevelésben, felvilágosításban, ami sok félreértésre, hiedelemre adhat okot, ami tovább fokozhatja a kényes kérdés kapcsán a szorongást. Bátran tegyen fel kérdéseket orvosának, hogy az elmagyarázhassa, mi a normális, és mi a kóros.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a mentális egészség mennyire fontos a kielégítő szexuális élethez. Akinek problémás ez az életterület, nagy hasznára válhat a szexterápia, hazánkban is számos szexuálszakpszichológus dolgozik. A kommunikáció javulása orvos-beteg között, illetve a betegek és partnereik között a jó életminőség maximalizálásának elengedhetetlen komponense.

Pár szóban a gyógyszeres kezelésről és szinergikus kezelésről, injekciókról

Hormonális és gyógyszeres kezelés

A biopszichoszociális megközelítés "bio" komponensének mentén sokat tehetünk az ED gyógyszeres és hormonális kezeléséért. A tesztoszteronról kimutatták, hogy segít az alacsony libidó és erekciós funkció esetén abban az esetben, ha alacsony a tesztoszteronszint. A páciens tesztoszteronszintjének ellenőrzése ezért hasznos lehet. A tabletták is hasznosak lehetnek; mindenki ismeri a sildenafil vagy a tadalafil, esetleg a vardenafil hatóanyagú gyógyszert. Az orális PDE-5-gátlók az 1990-es évek vége óta léteznek, és sok merevedési zavarban szenvedő embernél meglehetősen jól működnek.

Ne várja el ezektől a gyógyszerektől, hogy azonnal megoldják az impotenciát! Lehet, hogy a dózist módosítani kell, vagy azon kell változtatni, hogy mikor veszi be a gyógyszert. Mielőtt bármilyen gyógyszert bevesz, beszéljen orvosával a lehetséges előnyökről, hátrányokról és mellékhatásokról!

Szinergikus kezelés

A tabletták ellazítják a pénisz simaizmát, így az megtelik vérrel, és megmerevedik, de nem mindenkinél működnek sajnos ezek sem. Ha a tabletták nem hatnak, gyakran kerül sor szinergikus kezelésekre – a tabletták és eszközök kombinálására.

Milyen típusú eszközök használhatóak a merevedési zavarban?

Az erektilis diszfunkcióban alkalmazott eszközökről sajnos kevés szó esik, sokan nem is tudnak róla, hogy ezek léteznek, orvosilag javasolhatóak. Lényegében ezek többsége ugyanolyan orvostechnikai eszköznek, segédeszköznek minősül, mint a szemüvegek vagy a kerekesszékek.

Az egyik gyakori eszköz a merevedést segítő vákuumos eszköz, melyet néha „péniszpumpa” néven is emlegetnek. Ez a legtöbb esetben nagyon hatékony lehet. Működési elve: A síkosítóval bekent péniszt a pumpa megszívja, így az eszköz vért juttat a péniszbe. A páciens ezután egy szűkítő gyűrűt helyez a pénisz tövébe, hogy fenntartsa az erekciót. Ezt maximum 30 percig javallott csak fenntartani.

A vibrációs eszközök jobb orgazmust tesznek lehetővé. Még olyan eszközök is forgalomban vannak, amelyek figyelik a merevedést (például pénisz Fitbit), és adatokat gyűjtenek, hogy segítsenek a betegeknek megérteni és nyomon követni az erekciójuk szilárdságával kapcsolatos tényezőket.

Injekciók

Az eszközök hasznos kiegészítők, de nem mindig segítik hozzá sajnos a merevedési zavartól szenvedőt egy olyan merevedés eléréséhez, amely elég kemény a behatoláshoz. Ilyen esetekben ajánlanak az orvosok olyan injekciókat, amelyek fokozzák a pénisz simaizomzatának ellazulását. Ha a pénisz izmai, artériái és idegei nem működnek megfelelően, további simaizom-lazítás érhető el az alprostadil (Caverject néven elérhető készítmény) közvetlenül a péniszbe fecskendezésével. Ez egy apró tű, alkalmazása nem fáj. Ezek az injekciók nagyon hasznosak lehetnek a páciensek számára, és gyakran ajánlják is őket a szexuális zavarokkal foglalkozó urológusok.

Otthon alkalmazható húgycsövön keresztüli kezelés

Ennek során eldobható applikátor segítségével egy kisméretű, alprostadil hatóanyagú kúpot lehet felhelyezni a pénisz hegyébe. Ez a kúp kb. 5 centi mélyen van a húgycsőben és a hatóanyag felszívódik a péniszbe, ezáltal fokozva a vér átáramlását és erekciót eredményezve. Bár itt nem kell tűt használni, sokak számára kényelmetlen ez a kezelési forma. A mellékhatások közé tartozhat a fájdalom, kisfokú vérzés a húgycsőből, a szédülés és a hegesedés.

Nem minden férfinél alkalmazhatók a potencianövelő gyógyszerek

Bár ezek a gyógyszerek nagyon sok emberen segítenek, nem minden férfinél alkalmazhatók. Abban az esetben, hogyha Önnek szívinfarktusa, stroke-ja, életet veszélyeztető szívritmuszavara volt az elmúlt hat hónapban, ne alkalmazza ezeket a gyógyszereket! Ha Önnek azt mondták, hogy a szex megterheli vagy veszélyezteti a szívét, beszéljen orvosával az egyéb lehetőségekkel kapcsolatosan.

Ne szedje egyidejűleg a sildenafilt, a tadalafilt és a vardenafilt más nitráttartalmú gyógyszerrel, például nitroglicerinnel, izoszorbid-mononitráttal vagy izoszorbid-dinitráttal! Ezen gyógyszerek kombinációja szédülést, alacsony vérnyomást és keringési zavarokat, akár súlyos állapotot is okozhat.

Érműtét

Ezt a kezelési módot általában akkor alkalmazzák, hogyha a pénisz vagy a kismedence területén teljesen elzáródott egy ellátó artéria. A műtét célja a véráramlás akadályát képező elzáródás megszüntetése és ezáltal a természetes erekció lehetőségének visszaállítása. A műtét segítségével a merevedési zavar korrigálható, amennyiben az érelzáródás volt a merevedési zavar fő oka. A hosszú távú sikeresség viszont nem tisztázott.

De mi történik akkor, ha a páciens még az injekciókra vagy a szinergikus kezelésekre sem reagál?

Az urológusok ilyenkor javasolhatnak egy műtéti lehetőséget, a péniszimplantátumot. A péniszimplantátumok a herezacskó belsejében egy pumpát tartalmaznak, amely megtelik folyadékkal, lehetővé téve a merev erekciót. A péniszimplantátumok azok számára hozhatnak eredményt, akik már nem tudnak erekciót elérni más módon. Ha úgy érzi, önnek már csak ez segíthet, nagyon fontos átbeszélni egy urológussal a műtéti úton behelyezett implantátumok előnyeit és hátrányait, valamint kockázatait.

Merevedési zavar esetén fontos orvoshoz fordulni, és a párra szabott megoldást találni

Végül nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mivel a merevedési zavar a szív- és érrendszeri betegségek markere, ezért a merevedési zavartól szenvedő betegeknek kardiológiai vizsgálatra is szükségük lehet. Továbbá figyelembe véve az egyéni jellemzőket is, meg lehet találni egy olyan eszköztárat, amely minden páciens és pár számára megoldás lehet.

Mit tehet a merevedési zavar kialakulásának megelőzése érdekében?

Bár a legtöbb férfi életében időnként kialakulhat merevedési zavar, az alábbi tanácsok megfontolásával ennek a valószínűsége csökkenthető:

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosDr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeutaForrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőink: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos és Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
Felhasznált irodalom: Erectile Dysfunction Rx: Give It a Shot (Medscape)

6/4 Diagnózis: merevedési zavar | 6/5 | 6/6 Élet a merevedési zavarral

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.