Hirdetés
   • Eltérések és változások a tesztoszteronszintben

    Szerző: WEBBeteg - S. F., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A tesztoszteron az a kulcsfontosságú hormon, ami meghatározza a férfiak termékenységét, az izomszaporulatot, a testtömeg eloszlását és a másodlagos férfi nemi jelleget is.

    Ha a tesztoszteronszint a normál érték alá süllyed, az ivarmirigyek csökkent működését vagy terméketlenséget okozhat. Az alacsony tesztoszteronszinttel rendelkező férfiak száma 2012 óta ötszörösére nőtt.

    Néhány tény a tesztoszteronról

    • számos anyagcsere-folyamatot szabályoz
    • korral csökken a szintje, ritkábban valamilyen betegség okozza az alacsonyabb szintjét
    • tesztoszteronpótló terápiára is van lehetőség, de ennek sok mellékhatása és kockázata van
    • tesztoszteronpótlást csak előírt esetben végezzünk, ne ellensúlyozzuk a természetes, korral együtt járó tesztoszteronszint-csökkenést
    Hirdetés

    Mi az a tesztoszteron?

    A tesztoszteron felelős a férfi nemi jellegek kialakításáért. A hormonok kémiai hírvivők, amik kiváltják a szükséges változásokat a testben. A nők szervezete is termel tesztoszteront, ám kisebb mennyiségben.

    A tesztoszteron egy androgén típusú hormon, ami elsősorban a here sejtjeiben, az úgynevezett Leydig-sejtekben termelődik. A hormon termelését az agy és az agyalapi mirigy szabályozza. A megtermelt hormonok a vér által jutnak el felhasználási helyükre.

    A férfiakban a tesztoszteron a spermatermelés mellett számtalan más folyamat szabályozásáról is gondoskodik. Ezek a következők:

    • szexuális ösztön
    • csonttömeg
    • zsírszöveteloszlás
    • izomtömeg

    Elegendő tesztoszteronszint nélkül a férfiak terméketlenné válnak. Ez azért következik be, mert a tesztoszteron felelős a spermaérésért. Mint férfi nemi hormon közreműködik a szexuális ösztön, a csonttömeg, a zsíreloszlás, az izomtömeg szabályozásában is.

    A nőkben a szexuális ösztönért, a csont ellenálló képességéért és az izomtömegért is felelős. Ha a nőkben túl sok tesztoszteron termelődik, az meddőséghez és a férfiaknál megfigyelhető kopaszodáshoz vezet.

    Tesztoszteronszint-eltérések

    A tesztoszteronszint a vérből mutatható ki, vérvétel útján laboratóriumban határozható meg.

    A magas vagy alacsony tesztoszteronszint azon területek működési zavarát okozza, amiket e hormon szabályoz.

    Amikor egy férfinak alacsony a tesztoszteronszintje, a következőket tapasztalhatja:

    • csökkent szexuális vágy
    • merevedési zavar
    • alacsony spermaszám
    • megduzzadt mellizomszövet

    Az idő múlásával ezekhez a tünetekhez még csatlakozik néhány:

    • izomtömeg-csökkenés
    • csökkent ellenálló képesség
    • súlygyarapodás

    A tesztoszteronszint tartósan alacsony szintje csontritkuláshoz, hangulatingadozáshoz, fáradékonysághoz és herezsugorodáshoz vezet.

    A tesztoszteronszint eltérését a genetikai adottságok és az életkor mellett előidézhetik az alábbi betegségek is:

    • a here rendellenességei (heresérülés, fertőzés, hererák)
    • a hormontermelést irányító folyamatok károsodása: agyalapi tumor, magas prolaktinszint
    • krónikus megbetegedések, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget, vese- vagy májmegbetegedést
    • genetikai rendellenességek, mint a Klinefelter-szindróma, Prader-Willy-szindróma, hemokromatózis, Kallmann-szindróma és miotóniás disztrófia
    • rossz fizikai kondíció, elhízás

    A nőkben a magas tesztoszteronszint férfias kopaszodást, mély hangot, menstruációs zavarokat, jelentős testi elváltozásokat, zsíros bőrt, pattanásokat és arcszőrzet-növekedést okoz. A legújabb kutatások szerint a nők magas tesztoszteronszintje méhsüllyedést is okozhat.

    Tesztoszteronszint és öregedés

    40 év felett a tesztoszteronszint 1,6%-kal csökken évente. 60 éves korra olyan alacsony lesz a tesztoszteronszint, hogy az más hormonok csökkenését is maga után vonja.

    A tesztoszteronszint-csökkenés mértéke minden férfinál eltérő, de egyre több embernél fedezhető fel korai hormonszintcsökkenés. 10-ből 4 férfinál jelentkezik hormonszintcsökkenés 45 éves koruk előtt. Ezen esetek száma 2012 óta 170%-kal nőtt.

    A hormonszintcsökkenések hatásai:

    • csökken a libidó
    • hangulatváltozás
    • csökken a megértő képesség
    • kimerültség, depresszió, harag
    • csökken az izomtónus
    • hajhullás
    • bőrelváltozások
    • csökken a csontok ásványianyag-tartalma
    • súlygyarapodás

    Fontos tudni, hogy a hormonszintcsökkenés az öregedés velejárója, ritkább esetben okozza valamilyen megbetegedés. A kezelés nem kívánt mellékhatásokat eredményezhet, ezért el kell döntenünk, hogy a tesztoszteronhiány tüneteit vállaljuk vagy a hormonkezelés kockázatát. Az  alacsony hormonszint nem jár fájdalmas testi tünetekkel, ezért nem létfontosságú a gyógykezelés.

    Kezelési lehetőségek

    A tesztoszteron hormon pótlása

    Az egyik elfogadott kezelési módja a tesztoszteronhiánynak a hormon pótlása. A kezelés nem ajánlott a természetes hormonszintcsökkenés ellensúlyozására, az orvosok csak indokolt esetben írják fel ezt.

    A tesztoszteronpótló terápia segít a tesztoszteron néhány feladatát ellátni. A tanulmányok kimutatták, hogy a tesztoszteronpótló terápia kihatással van a csonttömeg gyarapodására, a hemoglobinszint növekedésére, ugyanakkor a mentális élességre nem.

    A terápia három formában érhető el: bőrtapasz vagy gél, injekció és tabletta.

    A kezelés az alábbi mellékhatásokat idézheti elő: vörösvérsejtszám-növekedés, prosztatamegnagyobbodás, mellnövekedés, pattanásos bőr, ritkán légzési nehézség alvás közben, emellett nő a keringési rendszer megbetegedésének kockázata is. Tanulmányok szerint azon férfiak körében, akiknek a tesztoszteronszintjét a mesterséges tesztoszteronpótló kezelés állította helyre, több a halálozás és gyakoribb a stroke. Az indokoltnál nagyobb mértékű hormonpótlás májkárosodáshoz vezethet.

    Az Egyesült Államok Endokrinológiai Társasága azt javasolja, hogy ne írják fel a terápiát a 65 évnél fiatalabb férfiaknak, hiába alacsony a tesztoszteronszintjük. A terápia jótékony hatása még nem tisztázott a fiatal férfiak esetében.

    Anabolikus szteroidok

    Az úgynevezett anabolikus szteroidok olyan prohormonok, amiket rendszerint fogyáshoz és izomépítéshez használnak. A prohormonok emelik a tesztoszteronszintet és ezáltal hozzájárulnak a férfias testfelépítés kialakításához, ugyanakkor használatuk komoly kockázatokkal járhat.

    Forrás: WEBBeteg
    S. F., fordító; medicalnewstoday.com
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2019.06.27 20:35, Megjelenés: 2012.06.27 20:05
   • Cikkajánló

    Új típusú koronavírus

    Új típusú koronavírus

    MTI/Konzuli Szolgálat

    Nemzetközi szinten is magas az új típusú koronavírus veszélyessége.

    Gyógymasszázs

    Gyógymasszázs

    Dr. Bender Tamás

    Gyógymasszőr vagy gyógytornász végzi. Leginkább kiegészítő kezelésnek rendelik.

    Kismedencei fájdalom férfiaknál

    A kismedencei fájdalom a köldök és az ágyék között jelentkező, meglehetősen gyakori panasz, mely gyakran egyéb tünetekkel is jár. A kezelés a kiváltó októl függően változik, ezért fontos az alapos orvosi kivizsgálás.

    Férfi meddőség - hogyan küzdjünk meg vele?

    Gyakori jelenség, hogy a meddőséget és a gyermek utáni vágyakozást elsősorban a nőkhöz kötjük, pedig a várva várt baba érkezéséért éppen olyan arányban lehet felelős a férfi, mint a nő.

    Kihat a tesztoszteronszintre, hogy hol töltöttük a gyermekkorunkat

    Mikor a túlélés a tét, csökken a tesztoszteronszint. Kutatók számára már régóta ismert, hogy a tesztoszteron hormon szintje a férfi környezetének vagy élethelyzetének megfelelően emelkedhet és csökkenhet. A házasság, az apává válás, a stressz, vagy akár egy női kombiné kézben tartása mind az adott hormon szintjének emelkedését vagy csökkenését okozhatja. Eddig azonban a tudósok számára is ismeretlen volt, hogy bizonyos népcsoportokban miért természetesen magasabb a tesztoszteronszint, mint másoknál.

    A tesztoszteron hormon szerepe a szervezetben

    A tesztoszteron elsősorban férfi nemi hormonként vagy természetes anabolikus szteroidként ismert. Férfiakban a herék úgynevezett Leydig-sejtjei állítják elő, de termelődése nőkben is zajlik, a mellékvesében és petefészekben is, igaz jóval kisebb mennyiségben (a férfiak tesztoszteron termelése kb. nyolcszorosa a nőkének).

    Az alacsony tesztoszteronszint és a cukorbetegség közötti kapcsolat

    Kutatások szerint az alacsony tesztoszteronszint és cukorbetegség között összefüggés van.

    Létezik-e férfi-klimax?

    Az 50-es évei végén járó férfiak egyre gyakrabban ébredhetnek arra, hogy már nem olyan energikusak, mint régen, és már a szex sem érdekli őket annyira. Egyre többször fordulhat elő, hogy nincs kedvük semmihez, sőt, a barátaik szerint is ingerlékenyebbek.

    Férfihormonnal a női vágy növeléséért

    A változókorban számos más tünet mellett a nők szexuális vágya is jelentősen csökken. Egy ausztrál kutatócsoport erre a problémára próbált megoldást találni.

    Andropauza - A középkorú férfiak krízise

    Hosszú évek óta ismert a középkorú férfiaknál tapasztalható fizikai és érzelmi változások ténye. A kutatók egyre gyakrabban hangoztatják, hogy ez nem más, mint a menopauza férfi változata, az andropauza, azaz férfiklimax.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.