Eltérések és változások a tesztoszteronszintben

Szerző: WEBBeteg - S. F., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A tesztoszteron az a kulcsfontosságú hormon, ami meghatározza a férfiak termékenységét, az izomszaporulatot, a testtömeg eloszlását és a másodlagos férfi nemi jelleget is.

Ha a tesztoszteronszint a normál érték alá süllyed, az ivarmirigyek csökkent működését vagy terméketlenséget okozhat. Az alacsony tesztoszteronszinttel rendelkező férfiak száma 2012 óta ötszörösére nőtt.

Néhány tény a tesztoszteronról

 • számos anyagcsere-folyamatot szabályoz
 • korral csökken a szintje, ritkábban valamilyen betegség okozza az alacsonyabb szintjét
 • tesztoszteronpótló terápiára is van lehetőség, de ennek sok mellékhatása és kockázata van
 • tesztoszteronpótlást csak előírt esetben végezzünk, ne ellensúlyozzuk a természetes, korral együtt járó tesztoszteronszint-csökkenést

Mi az a tesztoszteron?

A tesztoszteron felelős a férfi nemi jellegek kialakításáért. A hormonok kémiai hírvivők, amik kiváltják a szükséges változásokat a testben. A nők szervezete is termel tesztoszteront, ám kisebb mennyiségben.

A tesztoszteron egy androgén típusú hormon, ami elsősorban a here sejtjeiben, az úgynevezett Leydig-sejtekben termelődik. A hormon termelését az agy és az agyalapi mirigy szabályozza. A megtermelt hormonok a vér által jutnak el felhasználási helyükre.

A férfiakban a tesztoszteron a spermatermelés mellett számtalan más folyamat szabályozásáról is gondoskodik. Ezek a következők:

 • szexuális ösztön
 • csonttömeg
 • zsírszöveteloszlás
 • izomtömeg

Elegendő tesztoszteronszint nélkül a férfiak terméketlenné válnak. Ez azért következik be, mert a tesztoszteron felelős a spermaérésért. Mint férfi nemi hormon közreműködik a szexuális ösztön, a csonttömeg, a zsíreloszlás, az izomtömeg szabályozásában is.

A nőkben a szexuális ösztönért, a csont ellenálló képességéért és az izomtömegért is felelős. Ha a nőkben túl sok tesztoszteron termelődik, az meddőséghez és a férfiaknál megfigyelhető kopaszodáshoz vezet.

Tesztoszteronszint-eltérések

A tesztoszteronszint a vérből mutatható ki, vérvétel útján laboratóriumban határozható meg.

A magas vagy alacsony tesztoszteronszint azon területek működési zavarát okozza, amiket e hormon szabályoz.

Amikor egy férfinak alacsony a tesztoszteronszintje, a következőket tapasztalhatja:

 • csökkent szexuális vágy
 • merevedési zavar
 • alacsony spermaszám
 • megduzzadt mellizomszövet

Az idő múlásával ezekhez a tünetekhez még csatlakozik néhány:

 • izomtömeg-csökkenés
 • csökkent ellenálló képesség
 • súlygyarapodás

A tesztoszteronszint tartósan alacsony szintje csontritkuláshoz, hangulatingadozáshoz, fáradékonysághoz és herezsugorodáshoz vezet.

A tesztoszteronszint eltérését a genetikai adottságok és az életkor mellett előidézhetik az alábbi betegségek is:

 • a here rendellenességei (heresérülés, fertőzés, hererák)
 • a hormontermelést irányító folyamatok károsodása: agyalapi tumor, magas prolaktinszint
 • krónikus megbetegedések, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget, vese- vagy májmegbetegedést
 • genetikai rendellenességek, mint a Klinefelter-szindróma, Prader-Willy-szindróma, hemokromatózis, Kallmann-szindróma és miotóniás disztrófia
 • rossz fizikai kondíció, elhízás

A nőkben a magas tesztoszteronszint férfias kopaszodást, mély hangot, menstruációs zavarokat, jelentős testi elváltozásokat, zsíros bőrt, pattanásokat és arcszőrzet-növekedést okoz. A legújabb kutatások szerint a nők magas tesztoszteronszintje méhsüllyedést is okozhat.

Tesztoszteronszint és öregedés

40 év felett a tesztoszteronszint 1,6%-kal csökken évente. 60 éves korra olyan alacsony lesz a tesztoszteronszint, hogy az más hormonok csökkenését is maga után vonja.

A tesztoszteronszint-csökkenés mértéke minden férfinál eltérő, de egyre több embernél fedezhető fel korai hormonszintcsökkenés. 10-ből 4 férfinál jelentkezik hormonszintcsökkenés 45 éves koruk előtt. Ezen esetek száma 2012 óta 170%-kal nőtt.

A hormonszintcsökkenések hatásai:

 • csökken a libidó
 • hangulatváltozás
 • csökken a megértő képesség
 • kimerültség, depresszió, harag
 • csökken az izomtónus
 • hajhullás
 • bőrelváltozások
 • csökken a csontok ásványianyag-tartalma
 • súlygyarapodás

Fontos tudni, hogy a hormonszintcsökkenés az öregedés velejárója, ritkább esetben okozza valamilyen megbetegedés. A kezelés nem kívánt mellékhatásokat eredményezhet, ezért el kell döntenünk, hogy a tesztoszteronhiány tüneteit vállaljuk vagy a hormonkezelés kockázatát. Az alacsony hormonszint nem jár fájdalmas testi tünetekkel, ezért nem létfontosságú a gyógykezelés.

Kezelési lehetőségek

A tesztoszteron hormon pótlása

Az egyik elfogadott kezelési módja a tesztoszteronhiánynak a hormon pótlása. A kezelés nem ajánlott a természetes hormonszintcsökkenés ellensúlyozására, az orvosok csak indokolt esetben írják fel ezt.

A tesztoszteronpótló terápia segít a tesztoszteron néhány feladatát ellátni. A tanulmányok kimutatták, hogy a tesztoszteronpótló terápia kihatással van a csonttömeg gyarapodására, a hemoglobinszint növekedésére, ugyanakkor a mentális élességre nem.

A terápia három formában érhető el: bőrtapasz vagy gél, injekció és tabletta.

A kezelés az alábbi mellékhatásokat idézheti elő: vörösvérsejtszám-növekedés, prosztatamegnagyobbodás, mellnövekedés, pattanásos bőr, ritkán légzési nehézség alvás közben, emellett nő a keringési rendszer megbetegedésének kockázata is. Tanulmányok szerint azon férfiak körében, akiknek a tesztoszteronszintjét a mesterséges tesztoszteronpótló kezelés állította helyre, több a halálozás és gyakoribb a stroke. Az indokoltnál nagyobb mértékű hormonpótlás májkárosodáshoz vezethet.

Az Egyesült Államok Endokrinológiai Társasága azt javasolja, hogy ne írják fel a terápiát a 65 évnél fiatalabb férfiaknak, hiába alacsony a tesztoszteronszintjük. A terápia jótékony hatása még nem tisztázott a fiatal férfiak esetében.

Anabolikus szteroidok

Az úgynevezett anabolikus szteroidok olyan prohormonok, amiket rendszerint fogyáshoz és izomépítéshez használnak. A prohormonok emelik a tesztoszteronszintet és ezáltal hozzájárulnak a férfias testfelépítés kialakításához, ugyanakkor használatuk komoly kockázatokkal járhat.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
S. F., fordító; medicalnewstoday.com
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

A tesztoszteron hormon szerepe a...

A tesztoszteron elsősorban férfi nemi hormonként vagy természetes anabolikus szteroidként ismert. Férfiakban a herék úgynevezett Leydig-sejtjei...

Kihat a tesztoszteronszintre, hogy hol...

Mikor a túlélés a tét, csökken a tesztoszteronszint. Kutatók számára már régóta ismert, hogy a tesztoszteron hormon szintje a férfi környezetének...

Spermiumszám és a férfiak...

Ejakulációkor átlagosan 3-7 ml sperma lövell ki, melyben hozzávetőlegesen 40-400 millió spermium található. A spermiumok mennyisége, minősége...

Végbéltájon jelentkező panaszok...

A végbél a vastagbél alsó része, amely a végbélnyílásban végződik. A végbélnyílást és a végbelet érintő sérülések, gyulladások és...

Az alacsony tesztoszteronszint és a...

Kutatások szerint az alacsony tesztoszteronszint és cukorbetegség között összefüggés van. Mi a kapcsolat a kettő között?

Létezik-e férfi-klimax?

Az 50-es évei végén járó férfiak egyre gyakrabban ébredhetnek arra, hogy már nem olyan energikusak, mint régen, és már a szex sem érdekli őket...

Férfihormonnal a női vágy...

A változókorban számos más tünet mellett a nők szexuális vágya is jelentősen csökken. Egy ausztrál kutatócsoport erre a problémára próbált...

Andropauza - A középkorú férfiak...

Hosszú évek óta ismert a középkorú férfiaknál tapasztalható fizikai és érzelmi változások ténye. A kutatók egyre gyakrabban hangoztatják, hogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.