Az acetilszalicilsav szerepe a stroke megelőzésében

WEBBeteg - Támogatott tartalom
megjelent:

A stroke (agyi infarktus) nagyon súlyos, gyakran halálos betegség, amit ha túl is él a beteg, élete általában gyökeresen megváltozik, ápolásra és segítségre szorulhat. A beteg fél oldala hirtelen megbénulhat, gyakran beszédzavara és tudatzavara is kialakulhat.

A stroke-nak két formája ismert: a köznyelvben agylágyulásként vagy szélütésként is ismert iszkémiás stroke (érelzáródás következtében alakul ki) és a vérzéses stroke, azaz az agyvérzés. Az agylágyulást szerencsére meg lehet előzni, és felépülés esetében, bár nagy arányban ismétlődik, meg lehet előzni a következőt.

Hogyan előzhető meg az iszkémiás stroke?

Egészséges életmóddal, ami dohányzásmentességet, alacsony testtömeg-indexet, minimális alkoholfogyasztást, rendszeres testmozgást és egészséges étkezést foglal magában, jelentősen csökkenthető az iszkémiás stroke kockázata.

A vérnyomást 140/90 (cukorbetegeknek 130/80) alatt kell tartani, emellett a vércukorszintet rendszeresen ellenőrizni kell, a diabétesz életmód-változtatással és egyénre szabott gyógyszeres terápiával történő kezelése szükséges.

A stroke kockázatának csökkentése érdekében kulcsfontosságú a koleszterin-értékek csökkentése is. Minden 10 százaléknyi LDL-koleszterin-csökkenés mintegy 15 százalékkal csökkenti az iszkémiás stroke (agylágyulás) kockázatát.

Kerülje a túlzott alkoholfogyasztást!

A stroke és tünetei

A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét. A stroke és tünetei>>

A túlzott alkoholfogyasztás (>60 g/nap) növeli mind az iszkémiás (agylágyulás), mind a vérzéses stroke (agyvérzés) kialakulásának kockázatát. Ezzel szemben a kevés alkoholfogyasztás (12 g/nap) csökkenti minden típusú stroke rizikóját. A közepes mennyiségű alkoholfogyasztás (12–24 g/nap) csökkenti az iszkémiás stroke kockázatát. A mértékletes vörösborfogyasztás jelenti a legkisebb veszélyforrást a többi alkoholos italhoz viszonyítva.

Figyeljen oda testsúlyára!

A magas testtömeg-index (BMI≥25) fokozott stroke-kockázattal jár mindkét nem esetében, javarészt az ennek következtében kialakuló magasvérnyomásnak és diabetes mellitusnak köszönhetően. A rendszeresen szabadidős fizikai aktivitást (2–5 óra hetente) végző egyéneknél enyhébb tünetekkel jár az iszkémiás stroke és rövid távú kimenetele kedvezőbb.

Ajánlott sok hal, az alacsony só-, alacsony telített zsírsav-, magas zöldség- és gyümölcstartalmú, rostokban gazdag ételek fogyasztása. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás a stroke-rizikó csökkenését segíti elő. Az iszkémiás stroke kialakulásának rizikója kisebb volt azoknál, akik havonta legalább egyszer halat fogyasztottak.

Ne feledje, az egyéb betegségek kockázatának csökkentése mellett a stroke rizikója is csökken, ha leszokik a dohányzásról.

Hogyan csökkenthető még az iszkémiás stroke előfordulásának kockázata?

Az érbetegségben szenvedőknek nagyobb a kockázata a szív- és agyi infarktusra. Az életmódváltás mellett bizonyos esetekben gyógyszeres kezeléssel is csökkenthető az iszkémiás stroke előfordulásának rizikója. A rendszeresen szedett kisdózisú (napi 100 mg) acetilszalicilsav csökkentette az iszkémiás stroke rizikóját. Az acetil-szalicilsav terápia elindítása minden esetben egyedi mérlegelést igényel: figyelembe kell venni többek között a páciens korát, nemét, társbetegségeit, rizikófaktorait és a párhuzamosan alkalmazott gyógyszereket.

Mi az acetil-szalicilsav szerepe az első iszkémiás stroke után?

Ha már megtörtént a baj, de a beteg szerencsésen túlélte, és felépült, a másodlagos megelőzés során az acetil-szalicilsav-kezelés nagyon fontos. Az iszkémiás stroke-ot és átmeneti agyi keringési zavart követően a további ér-események megelőzésére a vérlemezkék összetapadását (thrombocyta-aggregáció) gátló kezelés szükséges.

Az elmúlt években számos, eltérő hatásmechanizmusú, a vérlemezkék funkcióját egyre hatékonyabban gátló gyógyszert fejlesztettek ki. A legrégebben és leggyakrabban használt gyógyszer az acetilszalicilsav. Az iszkémiás stroke-ot követő hosszú távú acetil-szalicilsav-kezelés kb. 25 százalékkal csökkenti az iszkémiás stroke események számát.

(WEBBeteg)

A Bayer Hungária Kft. által támogatott tartalom.

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.