A rendszeres kávézás csökkenti a stroke esélyét

WEBBeteg összeállítás
frissítve:

Azok, akik rendszeresen mérsékelt mennyiségű kávét fogyasztanak, alacsonyabb stroke-kockázattal néznek szembe, mint azok, akik egyáltalán nem kávéznak. Az összefüggést számos vizsgálat megerősítette, ugyanakkor a stroke és a kávéfogyasztás összefüggése komplex, azt számos tényező befolyásolja.

Régebben az orvosok általában óvták betegeiket a rendszeres kávéivástól, mondván: a benne lévő koffein emeli a vérnyomást, gyorsítja a szívműködést. Az elmúlt évtizedekben aztán számos publikáció látott napvilágot, ami megerősítette: a rendszeres, mérsékelt kávéfogyasztás általánosságban előnyös hatású a stroke előfordulására nézve.

  • Agyi érkatasztrófa (stroke) 22-25 százalékkal ritkábban fordult elő azok körében, akik naponta akár csak egyszer, vagy többször, de rendszeresen kávéztak, azokhoz képest, akik soha nem ittak kávét. Svéd kutatók 34 670, 49-83 éves nő 10 éven keresztül történő megfigyelésével végzett tanulmányát a kérdés szakfolyóirata, a Stroke közölte.
  • Azok a nők, akik naponta legalább négy alkalommal kávéztak, 20 százalékkal ritkábban kaptak stroke-ot, mint akik legfeljebb havonta egyszer ittak kávét. A Nurses' Health Study 83 076 amerikai hölgy adatait dolgozta fel, a kávézás és az egészségi állapot 24 éven keresztül történő nyomon követésével.
  • Napi 0,5-3 csésze kávé elfogyasztása 21 százalékkal csökkentette a stroke kialakulásának, továbbá 17 százalékkal a szív-érrendszeri betegségek miatti összhalálozás kockázatát is. Ezt a Semmelweis Egyetem (Budapest) és a Queen Mary Egyetem (London) közös vizsgálata állapította meg, amit a European Journal of Preventive Cardiology orvosi szaklapban publikáltak.
  • Hasonló eredményre jutott az eddigi legnagyobb, 365 ezer 50-74 éves ember adatait több mint egy évtizedig követő kutatás. A brit UK Biobank adatain alapuló elemzés eredménye szerint a naponta 2-3 csésze kávét fogyasztóknál 32 százalékkal kisebb volt a kockázata a stroke bekövetkezésének.

A kávéfogyasztás és a stroke összetett kapcsolata

Az általános kedvező hatás ellenére nem jelenthető ki, hogy minden esetben előnyös a koffeines ital hatása a stroke megelőzésének szempontjából. Nem mindegy, milyen mennyiségben és milyen rendszerességgel fogyaszt valaki kávét, milyen az általános egészségi állapota, milyen egyéb káros szenvedélyekkel él. Bizonyos esetekben a kávé ellentétes hatású is lehet, azaz növeli az agyi vérrögképződés kockázatát, ezért fontos megismerni a részleteket is.

A rendszeresség szerepe

Azok, akik csak kevés kávét isznak általában, kétszer gyakrabban keletkezik vérrög az agyukban, ha 1-2 csészével többet fogyasztanak ennél. A veszély az alkalmankénti koffein-túladagolásban rejlik, így a kockázatnövekedés főként azoknál áll fenn, akik a szokásos kis mennyiségű kávéadagjukat túllépik. A bostoni Harvard Egyetem orvosi karának szakértői szerint a betegség leggyakrabban a kávézást követő egy órában alakul ki, két óra elteltével a kávé hatása elmúlik, és vele együtt az agyvérzés esélye is.

Azok a kávékedvelők azonban, akik naponta több csészével is magukhoz vesznek az italból, megszokják a koffein hatásait, így szervezetük nem reagál rosszul az újabb adag kávéra.

Kizárólag a mérsékelt kávéfogyasztás előnyös

Az eddigi legnagyobb, brit kutatás alapján a kedvező hatás napi 2-3 csésze elfogyasztása esetén jelentkezett. Körülben a stroke kockázata alacsonyabb volt azokhoz viszonyítva, mint akik egyáltalán nem ittak kávét. Ezen kávémennyiség után a kockázat azonban ismét növekedni kezdett: a napi 7-8 csésze kávét fogyasztók körében az agyvérzés kockázata már magasabb, mint a nem kávézóknál, és jóval magasabb a napi 2-3 csészét fogyasztóknál.

A Semmelweis Egyetem kutatóinak elemzése is napi 0,5-3 csésze kávé mennyiségnél figyelte meg a legkedvezőbb hatást. Ennél valamivel nagyobb mennyiség sem volt egyértelműen negatív hatással a szív-érrendszeri betegségekre, ugyanakkor a pozitív hatás már nem volt kimutatható.

Magas vérnyomás esetén egy csésze számít mérsékeltnek

Súlyos magas vérnyomás (160/100 fölötti vérnyomásérték) esetén ugyanakkor a kardiovaszkuláris betegségek (a stroke mellett a szívinfartktus, trombózis) kockázata napi 2-3 kávé elfogyasztása esetén a duplájára nő. Ezen betegek számára napi egy csésze kávé a megengedett, ahol még nem mutatható ki a rizikónövekedés.

Dohányzás és kávé

Az eddigi kutatások szerint a rendszeres kávézás kedvező hatása akkor is érvényesült, ha figyelembe vették az esetleges dohányzást, testsúlyt, cukorbetegséget, magas vérnyomást vagy alkoholfogyasztást. Az előnyök mértékében azonban jelentős különbség figyelhető meg: a Nurses' Health Study eredményei szerint átlagosan 20 százalékkal csökkenti a stroke esélyét a mérsékelt kávéfogyasztás, a nem dohányzó hölgyek esetében azonban ez az előny már 43 százalékos. Ez azt jelenti, hogy a dohányzás nagyrészt megakadályozza a kávé kedvező egészségügyi hatását is, vagy megfordítva: a cigaretta káros befolyását a kávé sem tudja visszafordítani.

Milyen kávétípus esetén érvényesül a hatás?

Nem mindegy az sem, hogy milyen típusú kávét fogyasztunk. A Queen Mary Egyetem és a Semmelweis Egyetem közös kutatása az őrölt kávé mértékletes fogyasztása esetén mutatta ki a halálozási esélyek csökkenésát, ugyanakkor az instant kávét fogyasztók körében ez már nem volt megfigyelhető. A két kávétípusnak eltérő az összetétele az eltérő feldolgozási eljárás miatt.

A tea is ugyanolyan hatásos

A kutatások jelentős része a kávézás mellett a résztvevők teázási szokásait is vizsgálta, és hasonló összefüggést mutatott ki a rendszeres teafogyasztók esetében is. A brit kutatás az ideális mennyiséget naponta 2-3 csésze kávéban vagy 3-5 csésze teában, továbbá vegyesen 4-6 csésze teában és kávéban határozták meg. Ráadásul az alkalmi nagyobb mennyiségű fogyasztás vérrögképződést növelő kockázata csak a kávé esetében volt kimutatható, míg a szintén koffeintartalmú tea esetében sem az alkalmi nagyobb mennyiség, sem 2-3 csésze rendszeres fogyasztása nem járt rizikónövekedéssel.

A kutatások egy csésze kávét 80-100 mg koffeinnek, egy csésze zöld vagy fekete teát 30-50 mg koffeinnek feleltetnek meg.

Az összefüggés okai még nem világosak

A kutatók hangsúlyozzák, hogy statisztikai kapcsolatot vizsgáltak a kávézás és a stroke között, amely nem adnak választ az ok-okozati összefüggésekre. Ennek tisztázásához további vizsgálatok szükségesek.

A kedvező hatást a legtöbben nem a koffeinnek, hanem a polifenoloknak tulajdonítják, amelyeket korábbi kutatások különféle egészségügyi előnyökkel társítottak, ideértve a szív- és érrendszeri egészséget is.

A stroke megelőzése

  • Kezeltesse magas vérnyomását!
  • Táplálkozzon egészségesen!
  • Ne dohányozzon!
  • Tartsa egyensúlyban cukorbetegségét!
  • Mozogjon rendszeresen!
  • Kezelje a stresszt!
  • Csak mérsékelten fogyasszon alkoholt!
  • Ne fogyasszon kábítószert!

Hogyan előzhető meg a stroke?

A mérsékelt kávéfogyasztás jótékony hatásait más betegségek megelőzése kapcsán is kimutatták már.

WEBBeteg összeállítás
Források: MTI, American Stroke Association, Semmelweis Egyetem, Harvard Medical School

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló

Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.