Dr. Kerekes Éva

Dr. Kerekes Éva

gyermekneurológus
Bemutatkozás:

Elérhetőség:

Epilepszia- Gyermekneurológiai szakrendelés Budai Gyermekkórház

Szakképzettség:

  • 1995-ben neurológiából, 2006-ban gyermekneurológiából szereztem szakvizsgát.
  • 2002-től epilepsziában jártas szakemberként akkreditált a Magyar Epilepsziaellenes Liga.

Érdeklődési terület: Epilepszia.

Praxisomban kiemelt hangsúlyt fektetek a diagnosztika és a kezelés mellett a prevencióra, az egészségmegőrzésre.

A 2 éven aluli kisbabák első fejlődésneurológiai vizsgálatát magánrendelésemen ingyenesen végzem, hogy minden térségünkben született gyermek minél jobb esélyekkel induljon az életben.

Gyümölcsöző munkakapcsolatot alakítottam ki a nőgyógyászokkal, védőnőkkel, gyógypedagógusokkal , tanárokkal, hogy segítsem kis pácienseim tanulását.

Több országos konferencián tartottam előadásokat, társszerzőként publikáltam. Az epilepszia témakörében számos ismeretterjesztő előadást tartottam.

Nyelvismeret: Orosz felsőfokú és angol középfokú nyelvtudásom van.

Legutóbbi válaszai

‘Kifeszülés’

Tisztelt Szülő! Természetesen látatlanban nem lehet pontos diagnózist felállítani, de a lerítak alapján súlyos, illetve örökletes betegség betegség gyanúja nem merül fel. A nagyobbik gyermeknél egyetértek a gyermekorvossal, gondozókkal, hogy ez normális jelenség, és nem gondolom, hogy neki TSMT kezelésre lenne emiatt, illetve a kimaradt kúszást így utólag nem biztos hogy be lehet pótolni, bár a TSNT kezeléstől minden gyermek sokat ügyesedik. A 8 hónapos gyermek "repülése" esetleg igényelhet mozgásfejlesztést, bár ha már kúszik és kezd mászni, akkor valószínűleg minden rendben lesz a mozgásfejlődésével. Az ő esetében, ha kétely van, akkor talán érdemes gyermekneurológiai vizsgálatot kérni, illetve a TSNT kezelést végző szakemberek is meg tudják mondani, igényel-e a csecsemő mozgásfejlesztést. Addig is most nyáron legyen a kislány éber állapotban mindig a földön, mindig tegyék hasra.

Csecsemő septum pellucidum hiánya

Tisztelt Szülő! A septum pellucidum hiányának nincs prognosztikai jelentőssége-lehet egészséges a baba és kisérhet súlyos betegséget is, ami az MR nem mutat ki . Remélem a neurológiai vizsgálat nem tár fel egyéb gondokat. Tisztelettel dr Kerekes Éva

Hátrafeszítés

Tisztelt Szülő, az opisthotonus valóban olyasmi, amit leír- a csecsemő hasra fektetve hátra feszíti a testét és kezeit, néha lábait is felemeli, hason egyensúlyoz. Hogy kinek van igaza, a védőnőnek vagy Dévény-kezelést végző szakembernek, azt gyermekneurológus tudná megmondani vizsgálat kapcsán. Az opisthotonus kezelése elsősorban az éber állapotban kizárólagosan hason tartása a csecsemőnek- ezt ki kell bírni az anyának, a csecsemő 2-3 hátig sír csak, ekkorra az izomzata megerősödik annyira, hogy ne sírjon, hanem kitámasszon, és beinduljon a kúszási reflex, ami gátolja úgy a fokozott Moro reflex fennállását, mint a végtagok esetleges feszességét. Ha a gyermekorvosuk nem tartja indokoltnak a gyermek beutalását neurológushoz, akkor valószínűleg ennek elégnek kell lenni. A döntést, hogy hogyan tovább, a gyermekorvosnak kell meghoznia. Addig a baba éber állapotban csak hason legyen.

Agykamra tágulat

Kedves Szülő! Csak az fenti koponya UH alapján nincs ok aggódalamra, ha a gyermek élénk és figyelmes, és nem aluszékony. Az UH-n alapján egyértelmű, hogy valami történhetett, ami kissé tágabb és aszimmetrikus kamrarendszert hagyott maga után. Hogy mi volt ez a valami, az a Ön kérdéséből nem derül ki, de úgy gondolom, hogy a gyermekorvosukkal ezt már megbeszélték. A további prognózis megítélésére egy UH lelet nem elégséges, erre is a gyermeket VIZSGÁLÓ/KEZELŐ orvos a kompetens. Lehetséges, hogy fognak majd kezdeményezni idegsebészeti szakvizsgálatot, de ezekre a jogos kérdésekre nem az interneten, hanem a gyermeket személyes vizsgálat útján ellátó neurológustól vagy idegsebésztől kap majd választ. Látatlanban egy lelet alapján felelőtlenség lenne bármi konkrétumot mondani.

Koponya Mr lelet

Kedves Szülő, a bemásolt elváltozásnak nincs semmilyen klinikai jelentősége, igen gyakran írják le. Az, hogy kell-e a aggódni, a gyermek klinikai képe határozza meg, ha az Önöket vizsgáló neurológus nem tartja a gyermek állapotát aggasztónak, akkor csak ezen MR lelet alapján semmiképpen nem kell aggódni.