• Dr. Kerekes Éva

    neurológus, gyermekneurológus

    1390

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    neurológus, gyermekneurológus

    Bemutatkozás:


    Elérhetőség:    Felső-Szabolcsi Kórház Kisvárda

    Kisvárda, Szent László út 62.    Rendelési idő: szerda 16-18 óra    Előjegyzés: 45/506-040    Szakképzettség:
    • 1995-ben neurológiából, 2006-ban gyermekneurológiából szereztem szakvizsgát.


    • 2002-től epilepsziában jártas szakemberként akkreditált a Magyar Epilepsziaellenes Liga.    Érdeklődési terület: Epilepszia.    Praxisomban kiemelt hangsúlyt fektetek a diagnosztika és a kezelés mellett a prevencióra, az egészségmegőrzésre.    A 2 éven aluli kisbabák első fejlődésneurológiai vizsgálatát magánrendelésemen ingyenesen végzem, hogy minden térségünkben született gyermek minél jobb esélyekkel induljon az életben.    Gyümölcsöző munkakapcsolatot alakítottam ki a nőgyógyászokkal, védőnőkkel, gyógypedagógusokkal , tanárokkal, hogy segítsem kis pácienseim tanulását.    Több országos konferencián tartottam előadásokat, társszerzőként publikáltam. Az epilepszia témakörében számos ismeretterjesztő előadást tartottam.    Nyelvismeret: Orosz felsőfokú és angol középfokú nyelvtudásom van.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Kerekes Éva legutóbbi válaszai
    Tisztelt Érdeklődő! Igen, okozhat, de azért ennek kivizsgálását és vleményezését bízza orvosára- forduljon háziorovsához ezzel panasszal
    Tisztelt László, a szemhéj rángásai valóban gyakoriak és sokszor nem áll mögöttük kezelést igénylő betegség. Azt javaslom, szedjen 1-2 hónapig MagneB6-ot, ez gyakran megoldja a problémát.
    tisztelt Érdeklődő! A mikrogyria fejlődési rendellenesség, a periventricularis leucomalacia pedig a születés környékén kialakult károsodást az agy fehérállományában
    Tisztelt Érdeklődő! A hölgy idős kora ellenére sokszor lehet segíteni, de hogy hogyan beszéljék rá orvosi vizsgálatra, arra nincs ötletem-én úgy gondolom, jogában áll ezt megtagadni ennyi idősen, ha őt nem zavarja a dolog.. De ha zavarja, akkor fel kell ajánlati a lehetőséget, és azzal kecsegtetni, hogy kórházban nem kell feküdnie, a vizsgálatok nem fájnak és nem fogják zavarni a zajok. beszéljenek a háziorvossal, sokszor ő is tud segíteni. Ha sikerül rábeszélni, akkor fülészet, utána neurológiai vizsgálat javasolt, és esetleg pszichiátria.
    Tsiztelt Érdeklődő! A szájzsibbadás igen gyakori, de lehet mögötte betegség is. Szerintem mindkét panaszával keressen fel egy neurológust háziorvosi beutalóval! Minden jót!
    Tisztelt Érdeklődő! Biztos hogy nincs stroke-ja, és TIA sem volt, ez utóbbi nem jár fejfájással, idősebbek betegsége, magas vérnyomás és cukor-illetve szívbetegség talaján alakul ki. Az igazi stroke igen markáns tünetekkel jár (bénulás, szédülés, látás, beszéd és nyelészavar). A diagnózishoz CT vizsgálat történik, ami semmiképpen nem végezhető rutinszerűen, és bár előfordul, hogy koponya MR vizsgálatot kér magának a páciens, de egy valódi orvos nem végez ilyen vizsgálatot rutinvizsgálatként. Pontosan azért sem, mert ha találnak ilyen-olyan eltérést, annak klinikai jelentősége kétséges, viszont sok beteg úgy éli meg, hogy stroke-n esett át. Amit leírt, az migrénre jellemző. Ha ilyen gyakori a fejfájás , akkor neurológiai vizsgálata javasolt, mert a neurológus kivizsgálja, és írhat fel olyan gyógyszert, amit ha fejfájás kezdetén vesznek be, akkor kiszüntetei a fejfájást és megakadályozza a következőt. Panaszmentességet kívánok!
    Tisztelt érdeklődő! Ezek a vizsgálatok bőven elegendőek. A fejfájást semmilyen vizsgálat nem mutatja ki, mert olyan biokémiai folyamatok okozzák, melyeket nem tudunk vizsgálni és nem is kell, mert a diagnózishoz és sikeres kezeléshez az Mr vizsgálat elegendő, a tünettan alapján lehet beazonosítani, melyik fejfájás típusról van szó. Nagyon sok egyéb kezelési lehetőség van még a Mydetonon és Qarelinen kívül. És vannak kúraszerűen szedendő gyógyszerek is, ezek 6 hetes alkalmazás jelentősen javít az életminőségen.Én nem hiszek az injekciók használatában állandó fejfájásban, hiszen minden injekcióban adható hatóanyag gyógyszerben is elérhető, a beteg akkor veszi be, amikor kell, nem igényel orvosi/nővéri beavatkozást- az injekció alkalmazása állandósult fejfájás esetében nem javasolt. Menjen vissza a neurológusához, és jelezze, hogy nem csökkent a fejfájása, remélhetőleg tud segíteni. Megyei kórházakban és klinikákon léteznek Fejfájás ambulanciák, oda is lehet előjegyzést kérni. Mihamarabbi gyógyulsát kívánok!
    Tisztelt Fiatal! Ez a probléma általában nem szokott komoly gonddal járni. Bár a szemészek nem találtak eltérés, mégis érdemes újra hozzájuk visszamenni, pláne, hogy oda nem kell beutalo, csak időpont.Szemészeti vizsgálatra évente el kell menni!! A háziorvosának gyonjon meg mindent és kérjen beutalot a neurologushoz. Csinálja végig a vizsgálatokat,hogy megnyugodjon...nekem ez a panasz a feketeáfonya kivonatot tartalmazo táplálékkiegészitőtől múlt el. Megnyugvást és gyogyulást kivánok!
    Tisztelt Anyuka! Nagyon sajnálom, későn vettem észre a kérdést, az én hibámból válaszolok későn, lehet hogy a helyzet már megoldódott. ... Nem kizárt, hogy a jelenségnek van köze a bal középfül-gyulladáshoz, de nem biztos, viszont én mindenképpen javasolnám a neurológiai vizsgálatot..Ha nem tud bejutni a gyermekneurológiára, próbálja meg az epilepszia szakrendelést- a panasz egyes 6 éves korban tipikus (és gyógyulással járó) epilepszia szindrómára emlékeztet.. Az epilepszia szakrendeléseken olyan neurológus rendel, aki a gyermekkori epilepsziában is jártas. Nem szeretném megijeszteni, de érdemes neurológussal konzultálni. Negatív leleteket és gyógyulást kívánok!!!
    Tisztelt Érdeklődő! Nekem nem tűnik aggasztónak. Az újszülöttkori átlag 34-35 cm. A növekedése üteme megfelelő, így 12 hónaposan is azzal az 1 cm-el kisebb a feje, mint születéskor. Érdemes felmérni a gyermekneurológiai státuszát, mert ez sokkal jobban tükrözi a gondok meglétét vagyhiányát, mint maga a körfogat. Őszintén remélem, hogy minden rendben lesz!!
    Tisztelt Érdeklődő! Valóban, a stressz okoz ilyen fejfájást. Ha minden más kizárásra került, egy 6 hetes Teperin kúra lehet a megoldás. Gyógyulást kívánok!
    Tisztelt Érdeklődő! - Nincs értelme véleményt mondani csak egy olyan EEG lelet alapján, ami nyitott szemmel történt. Ha egy 8 hónapos gyerek ébren van, akkor a kissé elnagyolva "potenciális interictalis paroxiszmusnak" becézett valami leginkább mozgásos műtermék lehetett, korrekt véleményt csak (spontán) alvás közben végzett EEG alapján mondható. Persze előfordulhat, hogy az epilepsziában jártas orvos számára, aki jól ismeri a csecsemőt és annak epilepsziáját, értékes lehet egy sürgősen éber állapotban elvégzett EEg, mert elkaphat egy olyan kóros jelenséget, ami éppen akkor és ott zajlik, de úgy érzem, Önöknél nem erről van szó... Ha el kell döntenünk, hogy egy mozgásos jelenség epilepsziás tünet vagy nem, akkor 24-48 órás video-EEG készül, vagy megszervezzük azt hogy akkor hozzák be a babát az EEg vizsgálatra, amikor a szokásos alvási ideje van, és addig ringatjuk, ameddig elalszik. Éber állapotban végzett sima (nem video) EEG-nek csecsemőnél nincs értelme. - Még egy teljesen normális EEG sem zárja ki az epilepsziát mint gyűjtőfogalmat. Mint ahogy a gyerek nem mindig rohamozik, az EEG sem mindig kóros. Bár a csecsemőkori bólintásos rohamforma, amire az orvosa gondolhatott, mindig kóros EEG-vel jár, de vannak olyan rohamformák, melyeknél gyakran nem mindig kóros az EEG. Ha a tünet megszünt, akkor örüljünk neki. Ha visszatért, érdemes epilepszia centrumban dolgozó neurológust keresni . Boldog és egészséges babázást kvánok!
    Tisztelt Érdeklődő! Ha a gyerek valóban a szomszédé. akkor bízzuk rájuk, hogy mennyit osztanak meg Önnel a sok orvosi leletből, hogy mit szeretnének a kívülállókkal tudatni-ehhez mindenkinek joga van. Ha viszont Önt érzelmi/rokoni szálak kötik a gyermekhez, és jogában áll tisztában lenni a pontos diagnózissal, akkor kérjen ügyvédi segítséget, hogy milyen módon tekinthet be az rengeteg orvosi leletbe.
    Tisztelt Érdeklődő! A leletéről lemaradt(nyilván nem véletlenül), a lényeg- a vélemény, hogy a radiológus minek tartja a leírt eltéréseket. Így megpróbálom lefordítani a leírásokat, de ettől még nem fogja érteni- hiszen ezek specifikus radiológiai kifejezések, önmagunkban nem értelmezhetőek. A radiológus a lelet végén ad egy véleményt, hogy ő minek tartja az elváltozást- majd az idegsebész megnézi magát a lemezen tárolt felvételt (és nem papíron közölt leletet!) és szintén mond egy véleményt. Addig nem fog sajnos világosabban látni...Az Mr lelet szürke a szürkeségben, nem mindig egyértelmű...A lelet "értelmezése" Önt inkább félrevezeti, pontosan ezért szól a latin lelet az orvosának, és nem Önnek, hogy ne okozzon fölösleges leli gyötrelmeket...Nem áll szándékunkban semmit sem eltitkolni a beteg elől, kedvezőtlen prognózis is közölni szoktuk, de egy-egy lelet "értelmezése" tényleg felesleges szorongást okoz... A lelet magyarosítása: a jobb központi területen T2 súlyozásnál (MR technikai kifejezés) az elhalt állománynak imponáló eltérés enyhén kiterjedtebb és a környezetében az agyvizenyő is növekedett. Az egyik jobb oldali agykamra elnyomása ezért kissé fokozódott. A pokhálóhártya alatti agyvízterek mindkét oldalon homloktáji területen közepes fokban tágabbak, a vizenyő környezetében beszűkültek. Gyógyulást kívánok.
    Tisztelt Érdeklődő! Az állandósult fejfájás kivizsgálás nem igényel kórházi hátteret, a vizsgálatokat járóbetegként el lehet végezni.Csak vérvétel fáj, egyéb fájdalmas beavatkozás nincs, de a vizsgálatokat előjegyzés alapján lehet elvégeztetni, több napot veesz igénybe, de lehet előre tervezni, a legtöbb helyen lehet alkalms időpontokra kérni a vizsgálatokat, munkaidőn belül. A neurológiai vizsgálathoz alsógatyára kell levetkőzni, a zoknit is le kell venni. Semmi egyéb korlátozás nincs, nem kell éhezni előtte. Jó leletet kívánok és fejfájásának rendeződését!