• Dr. Kerekes Éva

    neurológus, gyermekneurológus

    1434

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    neurológus, gyermekneurológus

    Bemutatkozás:


    Elérhetőség:    Felső-Szabolcsi Kórház Kisvárda

    Kisvárda, Szent László út 62.    Rendelési idő: szerda 16-18 óra    Előjegyzés: 45/506-040    Szakképzettség:
    • 1995-ben neurológiából, 2006-ban gyermekneurológiából szereztem szakvizsgát.


    • 2002-től epilepsziában jártas szakemberként akkreditált a Magyar Epilepsziaellenes Liga.    Érdeklődési terület: Epilepszia.    Praxisomban kiemelt hangsúlyt fektetek a diagnosztika és a kezelés mellett a prevencióra, az egészségmegőrzésre.    A 2 éven aluli kisbabák első fejlődésneurológiai vizsgálatát magánrendelésemen ingyenesen végzem, hogy minden térségünkben született gyermek minél jobb esélyekkel induljon az életben.    Gyümölcsöző munkakapcsolatot alakítottam ki a nőgyógyászokkal, védőnőkkel, gyógypedagógusokkal , tanárokkal, hogy segítsem kis pácienseim tanulását.    Több országos konferencián tartottam előadásokat, társszerzőként publikáltam. Az epilepszia témakörében számos ismeretterjesztő előadást tartottam.    Nyelvismeret: Orosz felsőfokú és angol középfokú nyelvtudásom van.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Kerekes Éva legutóbbi válaszai
    Tisztelt Érdeklődő! Az EEG leleten leírtak tükrözik azt a hajlamát, hogy egy-egy provokáló tényezőre (gyógyszermegvonás) epilepsziás jellegű rohammal reagáljon. Hogy mit dönt majd a neurológusa és háziorvosa, azt nem tudhatom. Magára valamit adó, epilepsziában jártas neurológus maga leletezi ki a betege EEG felvételét, mert felelősségteljes döntést ilyen súlyos kérdésben (epilepsziás-e a páciens, vezethet-e autót, dolgozhat-e bárhol) csak akkor hozható, ha az adott neurológus maga nézi meg a betege felvételét, és nem más által leírtakra alapoz. Viszont azt tudom, hogy az Ön számára mi a helyes- kérjen beutalót és időpontot Epilepszia szakrendelésre (az Epilepszia.hu weboldalon a Hová forduljak rovat alatt térképen megtalálhatja az Önhöz közel esőt). Ott olyan szakember vizsgálja majd ki, aki ért az epilepsziához, és felelősségteljes döntés hoz ezekben a kérdésekben. A vizsgálathoz nélkülözhetlen a rosszullét szemtanújának az elérhetősége (telefonon fel szoktuk hívni a szamtanút és kikérdezzük, mert minden egyéb beszámoló, beleértve a mentősök által elmondattak, nem megbízható), és vinni kell a többi előző leletet is. Gyógyulást kívánok .
    Tisztelt Érdeklődő! A Teperint én is nagyon szeretem, jelenleg ez klinikai vizsgálatok alapján, melyek a betegek elégedettségére irányúltak, a leghatékonyabb gyógyszer ezekben a panaszokban. Én még nem találkoztam azzal, hogy megemelte volna a szemnyomást bármelyik betegemnél, bár tudom,hogy a Teperin hatóanyag csoportjánál ez előfordulhat. De ne szorongjon, Önnél sem fog gondot okozni. Az adagját lehet emelni tovább, ha kell. Az internetre csak azok írnak a Teperinről, akinek mellékhatást okozott, azok nem, akiknek nem. Higgye el, minden orvos ismeri a gyógyszereket, melyeket használ, és a mellékhatást az adott orvossal kell megbeszélni. Mi orvosok nem olvassuk az ilyen fórumokat, ezért ezeket a dolgokat szét kell választani. Aki a fórumok véleményére kíváncsi, az ne vegye el az orvosok idejét, hanem a forum tagjai kezeljék egymás, ha úgy gondolják, hogy ennyire értenek hozzá. Aki orvoshoz jár, az meg az orvostól kérdezen. Az internetet nem racionális arra hasznjálni, hogy az orvos által felírtakat másodvéleményezze, mert akkor véglelg elbizonytalanodik ostoba emberek hozzászóllásai miatt. Inkább a világ érdekes dolgai iránt érdemes tájékozódni. Ez az egészség szempontából sokkal hasznosabb. Nem szükséges mindegyik panaszát elmondani a neurológusnak, hiszen ezek a szorongásából adódnak. Minden orvos csak egy panaszt tud érdemlegesen kezelni, és ha nagyon sok panaszt kell végighallgatnia, elveszti a türelmét és az empátiáját. A pszichiátetrnek viszont feltétlenül mondja el, hogy Teperint kapott, mert ha ő is felír gyógyszert, akkor erről tudnia kell. Most is csak azt tudom mondani, mint mindig. Az orvosát mindenkinek nagyon körültekintően kell kiválasztania- és utána vakon rá kell bíznia magát .Ameddig nem bízik az orvosában és másodvélereményeket kér, addig a pokol összes kínját fogja megélni. A választás az Ön kezében van.
    Tisztelt Érdeklődő! Gyermekét részletesen kivizsgálták, és a neurológusa által felállított diagnózisban nincs okunk kételkedni. Az "annyiféle" migrén valóságban egy betegség, ami hevenyen kialkuló elviselhetetlen fejfájással jár, és attól függően, hogy milyen tünetek kísérik, nevezték régen több típusúnak, többek közt abdominálisnak, retinálisnak vagy basilarisnak. Az utóbbira tipikus az, hogy a gyermek időnként elsápad, szédül, ügyetlen és hány, és kb egy óra múlva jelentkezik a fejfájás. A kórkép lefolyása és kezelése formától független, így nincs jelentősége, melyik típusú migrént állapítanak meg a gyereknél. Hogy elég-e a pszichoterápia, ezt és látatlanban nem tudom megítélni, minden gyerek más. A pszichoterápia első sorban a tenziós fejfájásnál hatékony.A migrénes rohamok is gyakoribbak stresszes időszakokban, ezért lehet, hogy az Önök esetében azért döntöttek a pszichoterápia mellett. A migrénes gyereknek életmódbeli tanácsadással tudunk a legtöbbet segíteni, hogy fejfájásai ritkuljanak. Meg kell őt tanítani, hogy megfelelő mennyíségű folyadékot igyon minden nap, reggelire magas rosttartalmú ételeket egyen, eleget aludjon és rendszeresen sportoljon, és maradjon idő egy örömteli hobbi tevékenységre is, amit élvezettel végez. Érdemes fejfájás naplót vezetni, és feljegyezni, melyik ételt fogyasztotta a roham napján és előtte. Ha egy ételfajta ismétlődik (főleg kakaó, csokoládé, citrom, naracs, mogyoró), akkor azt meg lehet próbálni egy hónapig kihagyni- ekkor kiderül, nem-e ez provoklta ki a migrénes fejfájást. Ha gyógyszert kell adni, azt lehetőleg az aura (első tünet, ami rendszerint megelőzi a fejfájást) jelenkezésekor minél előbb kell beadni megfelelően hatékony adagban (a migrén nem féltablettás betegség!). A migrén genetikai hajlamon alapuló kórkép, ami általában a teljesítmény-orientált embereket érinti. Előbb-utóbb mindenki megtalálja a saját módszerét és megtanul együtt élni vele. Ehhez kívánok Önöknek és gyermeköknek sok türelmet.
    . Tisztelt Érdeklődő! Nem, egy-egy rövid ideig tartó izomrángás az nem epilepszia. Epilepsziás roham esetében a rángás több percen át tart. Biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog megszabadulni a rettegéstől Gyógyulást kívánok!
    Kedves Anyuka! Gratulálok, hogy ilyen fiatalon válalt kisbabát, ez remek! Nos, a jelenség teljesen normális, ilyen kor már alszik elfelé, ezért ilyen bizarr a jelenség :) Az is előfordul, hogy ha ez az etetés után történik, akkor a vizszintes helyzetben a nem tökéletesen záródó gyomorszáj izomzat miatt a gyomortartalom visszacsorog a nyelőcsőbe és savas tartalma miatt picit felmarja ezt, ilyenkor is nagyon bizarr szemjelenségeket látunk. Azt tanácsolom, hogy etettés után kb 15 percig tartsák függölegesen a babát a mellkasukon (ez a klasszikus böfiztetés), és csak utana tegyék le vízszintesbe akkor is, ha közben már elaludt a válukon. A jelenséget felvehetik videóra a telefonon és megmutathatják gyermekorvosuknak, aki reméljük, megnyugtató választ ad majd. Sok örömet és megfelelő türelmet kívánunk a babázáshoz!
    Tisztelt Érdeklődő! Én sem tudok orvosi kutátásokról eben a témában. A neurológiában csak egy speciális kórképben használunk steroidot állandóan, így nekem azzal nincs tapasztalatom, hogy hogyan hatnak egymásra a steroid és az alkohol. Azt javaslom, hogy kérdezze meg a RA -t gondozó orvosát, mivel neki sok Önhöz hasonló betege van, biztos tudja, hogyan hat a Metipredre az alkohol (én is tudom, hogyan hat az epilepsziás fiataljaim gyógyszereire az alkohol). De én a biológiai terápiát sem hagynám ki a lehetséges okok közül. Amit viszont biztosan tudok, az az, hogy a Metipred tartós szedése önmaga is okozhat tudatzavart és memóriazavart. A Ra súlyos rokkantságot okozó kórkép volt addig, ameddig a steroidot nem használták- jelenleg annak, hogy nincs tolókocsiban, az az ára, hogy számolni kell a metipred és a biológiai terápia mellékhatásaival. De ezt is a gondozóorvosával beszélje meg, a tartós steroid szedése mindig súlyos döntés az orvos részéről, a haszon/előny aránya mindig szem előtt van. Az átmeneti tudatzavar 49 évesen elég gyakori, főleg ha alkohol fogyasztással társul. Az, hogy valaki sokat tudott inni fiatalon, nem jelenti azt, hogy 49 évesen Metipred és a biológiai terápia mellett ez az alkohol mennyiség nem okoz agykárosodást, legalábbis átmenetileg.
    Tisztelt Érdeklődő! A tick majdnem minden esetben szorongásos tünet. Abban az 1% , amikor nem, akkor is egy neurológiai kórkép, de nem daganat. Az agydaganat első leggyakoribb tünete az epilepsziás roham, annak egy fajtája lehet az arcizom rángása, de ez nem tick. Gondolom, ezt az arcrángást nevezte ticknek az , akinek a közelményeit elolvasta. A végtagzsibbadásnak számos oka lehet, ezek között az agydaganat akkor sem szerepel, ha Ön ennek az ellentété olvassa a neten. Minél többet olvas utána, annál több tünete lesz. Az emberi psziché így működik. Az orvosi diagnózisnak nem szabad utánanézni neten, ez csakis az adott orvos szellemi munkája. Valakitől olvastam azt, hogy orvost nagyon körültekintően kell választani, és ha kiválasztotta, akkor vakon kell megbízni benne. Más kiút nincs. Vagy megtalálja a környezetében azt az orvost, akiben megbízik, vagy beleőrül. A döntés az ön kezében van. Gyógyulást kívánok.
    Tisztelt Érdeklődő! Nem, ezek a tünetek nem az agydaganat, hanem a szorongás tünetei. Nem kell feltétlenül magánrendelésre mennie, a NEAK által finanszírozott neurológiai rendelésre 2-3 hónapos előjegyzéssel be tud jutni, és talán ott meg tudják nyugtatni. Egyébként ami a pénzkiadást illeti, az egészségünk talán megéri a kiadásokat. Viszont az, hogy Önt nem győzi meg egyetlen vizsgálat és egyetlen orvos sem, hogy nincs agydaganata, nem az egészségügy hibája- ha bízni tudna az orvosokban, nem szenvedne annyit, régen megszabadult volna a panaszaitól és magánorvosok helyett értelmes hobbira is költhetné a keresetét. Mert ha nincs agydaganata, akkor nincs, bármennyi vizsgálatot végeztet- a hiba ott van, hogy nem hisz az orvosoknak.
    Tisztelt érdeklődő! A jogosítványhoz szükséges egészségügyi alkalmasságot a családorvos dönti el I fokon. Ki kell kérnie az illetékes szakorvos (epilepsziás roham esetében neurológus) véleményét, de a családorvos ezt nem közteles elfogadni! Az Ön esetében ez történhetett. Önnek a kórházi kezelőorvosa azt mondhatta, hogy egy év múlva megkaphatja a jogosítványt, mert ők ezt fogják véleményezni, és ezt be is tartotta, ahogy értelmezem. Azt , hogy a kórházi szakorvos alkalmasnak véleményezte-e Önt, Ön is látja a kiállított szakvéleményen. De ha ő alkalmasnak véleményezte, az nem jelenti azt, hogy a családorvosa is elfogadja ezt a véleményt. Jogában áll neki nem elfogadni, mert baleset esetében a családorovost mint az alkalmassági kiadásáért felelős orvost pereli a baleset áldozatának ügyvédje, és nem a kórházi szakorvost. Ön megfellebezheti az I fokú bizottság (azaz a háziorvos) döntését a II fokú bizottságnál. Arra a kérdésére, hogy 1 vagy 2 év az epilepszia miatt bevont alkalmassági visszaadásának az ideje, nem lehet egyértelműen válaszolni. Mivel nagyon sok típusú epilepszia van, van akinek egy év múlva javasoljuk visszaadni, van akinek 2 vagy 3 év és a többségüknek soha. Ez az adott epilepszia szindróma típusától függ, és a beteget gondozó szakorvos ad erre javaslatot, de a döntés mindig a családorvosé. Tehát olvassa el, mit írt a szakorvos a papírra. Ha alkalmasnak véleményezte, akkor el nem menjen más neurológushoz, mert lehet, hogy az máskép fog dönteni..A háziorvos véleménye ellen fellebezhet a II fokú bizottságnál.
    Tistztelt Érdeklődő! Biztos hogy ezek a panaszok nem agydaganat tünetei. A bal kéz remegése miatt érdemes ismételten neurológiai vizsgálatra elmenni, de nem agydaganat áll mögötte. Pszichológiai kezelés biztosan elviselhetőbbé tenné az életét, mert nem arról van szó, hogy beképzeli a panaszait, hanem hogy fokozott a szorongása, ezért minden újabb vizsgálat pszichoterápia nélkül csak ideig-óráig csökkenti a szorongását. Gyógyulást kívánok!
    Tisztelt Érdeklődő! igen, lehet elvonási tübnet is, én lassabban szoktam leépíteni az antiepileptikumot. Ha csak megvonási tünet, akkor el fog mulni, de vissza kell mennie a neurológushoz, hogy megbeszéljék ezt a panaszt. Gyógyulást kívánok!
    Tisztelt Érdeklődő! A DVA angol rövidítése a veleszületett vénás angiomáknak (developmental venous anomaly = DVA). Ezek a vénák önmagukban intracerebralis vérzést nem okoznak, csak akkor, ha cavernomával vagy microangiomával társulnak, vagy ha arteriovenusos malformatio képzésében vesznek részt (valamelyik ezek közül okozhatta a vérzését korábban). Ez a vénás angioma valósznűleg mindig is ott volt, azért nem írták le, mert nem könnyű az Mr angiográfián elkapni. AZ MR angiográfia bár igen értékes és informatív vizsgálati módszer, mégsem alkalmas arra, hogy mindnen erecskét meg lehessen figyelni a több tucat felvételen. Én nem gondolom, hogy korlátoznia kellene az életét emiatt az angioma miatt (én nem tenném azÖn helyében), szerintem ne mondja le az utatását egy MR leírás miatt - de ne feledje- felelőségteljes döntést csakis a kezelőorvosa hozhat. Kellemes nyarallást kívánok!
    tisztelt Érdeklődő! Az MR leletén kórost nem írtak le, ami azt jelentei, hogy panaszait nem agydaganat és nem agylágyulás(stroke) okozza. De hogy mi az oka, azt csakis az Önt vizsgálaló neurológus tudj megállípítani. Gyógyulást kívánok !
    Tisztelt érdeklődő! Látatlanban nem tudom megállapítani, mi a probléma.De a panasz mögött súlyps, kezelést igénylő betegség nem valószínű. Nem szükséges több Milgmat szednie. Orvoshoz csak egy úk panasz esetében érdemes elmennie
    Tisztelt Érdeklődő! Panaszai mögött a -hanyag tartás és a szorongás áll. Nagyon örülök, hogy van időpontja pszichiáterhez, mert csakis ő segíthet azon, hogy különböző kivizsgálások helyet végre a saját életét élje. Gyógyulást kívánok!
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés