• Dr. Kerekes Éva

        neurológus, gyermekneurológus

        1424

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        neurológus, gyermekneurológus

        Bemutatkozás:


        Elérhetőség:



        Felső-Szabolcsi Kórház Kisvárda

        Kisvárda, Szent László út 62.



        Rendelési idő: szerda 16-18 óra



        Előjegyzés: 45/506-040



        Szakképzettség:




        • 1995-ben neurológiából, 2006-ban gyermekneurológiából szereztem szakvizsgát.


        • 2002-től epilepsziában jártas szakemberként akkreditált a Magyar Epilepsziaellenes Liga.



        Érdeklődési terület: Epilepszia.



        Praxisomban kiemelt hangsúlyt fektetek a diagnosztika és a kezelés mellett a prevencióra, az egészségmegőrzésre.



        A 2 éven aluli kisbabák első fejlődésneurológiai vizsgálatát magánrendelésemen ingyenesen végzem, hogy minden térségünkben született gyermek minél jobb esélyekkel induljon az életben.



        Gyümölcsöző munkakapcsolatot alakítottam ki a nőgyógyászokkal, védőnőkkel, gyógypedagógusokkal , tanárokkal, hogy segítsem kis pácienseim tanulását.



        Több országos konferencián tartottam előadásokat, társszerzőként publikáltam. Az epilepszia témakörében számos ismeretterjesztő előadást tartottam.



        Nyelvismeret: Orosz felsőfokú és angol középfokú nyelvtudásom van.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Kerekes Éva legutóbbi válaszai
        Tisztelt Érdeklődő! igen, lehet elvonási tübnet is, én lassabban szoktam leépíteni az antiepileptikumot. Ha csak megvonási tünet, akkor el fog mulni, de vissza kell mennie a neurológushoz, hogy megbeszéljék ezt a panaszt. Gyógyulást kívánok!
        Tisztelt Érdeklődő! A DVA angol rövidítése a veleszületett vénás angiomáknak (developmental venous anomaly = DVA). Ezek a vénák önmagukban intracerebralis vérzést nem okoznak, csak akkor, ha cavernomával vagy microangiomával társulnak, vagy ha arteriovenusos malformatio képzésében vesznek részt (valamelyik ezek közül okozhatta a vérzését korábban). Ez a vénás angioma valósznűleg mindig is ott volt, azért nem írták le, mert nem könnyű az Mr angiográfián elkapni. AZ MR angiográfia bár igen értékes és informatív vizsgálati módszer, mégsem alkalmas arra, hogy mindnen erecskét meg lehessen figyelni a több tucat felvételen. Én nem gondolom, hogy korlátoznia kellene az életét emiatt az angioma miatt (én nem tenném azÖn helyében), szerintem ne mondja le az utatását egy MR leírás miatt - de ne feledje- felelőségteljes döntést csakis a kezelőorvosa hozhat. Kellemes nyarallást kívánok!
        tisztelt Érdeklődő! Az MR leletén kórost nem írtak le, ami azt jelentei, hogy panaszait nem agydaganat és nem agylágyulás(stroke) okozza. De hogy mi az oka, azt csakis az Önt vizsgálaló neurológus tudj megállípítani. Gyógyulást kívánok !
        Tisztelt érdeklődő! Látatlanban nem tudom megállapítani, mi a probléma.De a panasz mögött súlyps, kezelést igénylő betegség nem valószínű. Nem szükséges több Milgmat szednie. Orvoshoz csak egy úk panasz esetében érdemes elmennie
        Tisztelt Érdeklődő! Panaszai mögött a -hanyag tartás és a szorongás áll. Nagyon örülök, hogy van időpontja pszichiáterhez, mert csakis ő segíthet azon, hogy különböző kivizsgálások helyet végre a saját életét élje. Gyógyulást kívánok!
        Tisztelt Érdeklődő! Egyetértek a kezelőorvosával. A Torvalipin pontosan a stroke-on átesett betegek számára hasznos, mivel csökkenti koleszterint és ezzel védi az ezeket az elzáródástól.A 20 mg-os adag nem sok, én neurológusként 20 mg-al szoktam kezdeni. Tartós panaszmentességet kívánok!
        Tisztelt Érdeklődő! Tulajdonképpen jelenleg valóban nincs értelme a sürgősségire menni, de ha a másfél hét alatt megismétlődne a rosszullét, akkor érdemes azonnal bemenni a sürgősségire. A jelenség lehetett migrén. Stroke-re nem gondolok, mert az nem jár fejfájással és egy 31 éves nőnél igen ritkán fordul elő (kivéve ha dohányzik és fogamzásgátlót szed). De A neurológiai kivizsgálás feltétlenül indokolt. Megnyugtató leleteket kívánok!
        Tisztelt Érdeklődő! komolyabb betegségre nem utalnak a panaszai. Izomláz állhat az izomfájdalom mögött, a több panasz gerinc eredetű lehet, amit a nem szakember felügyelete alatt végzett edzés provokálhatott ki. Ne edzen 2 napig, és ha ez nem segít, akkot háziorvosához forduljon.
        Tisztelt Érdeklődő! Panaszait biztosan a pánik tette idegesítővé. Nem, az SM-re nem a bizsergés érzése jellemző (előfordul, de nem jellemző, az SM tipikus tünetei a látászavar és a bénulás, szédülés), ezért az SM-től ne féljen. Örülök, hogy rendbe jöttek a vércukor értékei, de sajnos ez a betegség nem gyógyul meg teljesen... Panaszai diabetikus neuropátiára tipikusak, ezért, kérem, hogy menjen el újra az endokrinológushoz ezekkel a panaszokkal, hogy megnézzék az jelenlegi vércukor értékeinek 3 havi átlagát, valamint a vércukor terhelést. A neurológiai szakma (dr. Kozák Norbert prof) ilyen neuropátiás panaszok esetében azt szokta ajánlani, hogy a vércukor terhelés vizsgálata közben a cukros víz megivását kövtően ne 2, hanem 1 óra múlva nézzék meg a Vc értékeket, és ha azok 8,5 mmol/l felettiek, ezt az jelenti , hogy az illetőnek prediabetese van (csökkent glucose tolerancia, cukorbetegség kezdete), és ebben az esetben indokolt bizonyos gyógyszerek alkalmazása a súlyos diabetikus neuropátia megelőzése céljából (no meg persze a megfelelő mozgás és fogyás). Természetesen vérkép -és vesefunkciók, B12 ellenőrzése is szükséges, és neurológiai vizsgálat is indokolt. Remélem, mindez Önnél nem igazolódik be, de addig is 3x3 tabl B1 vitamin alkalmazása javasolt (vény nélkül kapható). Ha a zsibbadás a nagy adag B1 vitamin mellett megszűnik, akkor fokozatosan csökkentheti a B1 vitamin adagját arra az adagra, ami az Ön panaszait megszünteti. Gyógyulást kívánok!
        Tisztelt Érdeklődő! Ez azt jelenti, hogy az agy egy körülírt részén az elektromos tevékenység az EEg végzésének pillanatában lassúbb volt a többi területhez képest. Hogy ennek van-e klinikai jelentősége,azt csak a kezelő neurológusa tudja megmagyarázni. Gyógyulást kívánok!
        Tisztelt Katalin! Az "öklözés" (kezek ökölben tartása) a kóros csecsemőkorban, tehát pontosan az a jó, ha nem tartja a baba ökölben a kezeit... 2,5 hónaposan még nem kell fognia. A figyelemzavar valóban lehet gond, de én úgy gondolom, ha a baba gyermekorvosa és a védőnő mindent rendben talált, akkor nincs probléma. Még közel félévnyi idő van ahhoz, hogy ha bármilyen gondot kiszűr a védőnő, vagy gyerekorvos, akkor időben elindulhat a kezelés. Bízzon a védőnőben, a gyerekorvosban és a saját gyermekében meg annak párjában - és próbálja meg aggodalom nélkül csak szeretni az unokáját, és csak akkor segíteni, amikor ezt a szülők kérik. A bizalmatlanság fájhat a fiatal szülőknek és arra ösztökélheti őket, hogy elforduljanak Öntől. Önfeledt és boldog nagyszülői éveket kívánok!
        Tisztelt Eszter! Megértem az aggodalmát. Mivel igen pontosan leírta a megfigyeléseit, valóban, sok ilyet láttam. Ha a baba értelme jó, akkor az izomtónus-eloszlási zavart lehet korrigálni más kezelésekkel (csodáltam Dévény Annát, de a módszere kicsit túl van súlyozva-vannak hatékonyabb, a konduktor vagy neurológus ellenőrzése alatt az anya által végzett igen hatékony habilitációs kezelések). Fel a fejjel, nem biztos , hogy baj van, de ha igen, akkor legtöbbször jól korrigálható, másfél éves korára rendeződik az izmok feszessége.. Ha jól értettem, a baba 3 hónapos-a korai kutacs bezáródás miatt deformált koponyacsontot Bognár professzor (Debrecen) kiválóan korrigálja, a gyermek meggyógyul. Bízzon a szakemberekben és önmagában- együtt megoldanak mindent.
        Tisztelt Érdeklődő! Nem , nem jellemző, hogy neurotranszmitter betegségek ilyen jellegű gonddal járnának. A neurológus helyett egy megfelelő pszichiáter tudna segíteni a panaszain. Gyógyulást kívánok!
        Tisztelt Érdeklődő! A Pacchioni granuláció az agy anatómiai rendszerének része. A lelete normális, kezelést igénylő eltérés nincs rajta, és a tarkótáji fejfájását nem ez okozza. A fejfájása miatt vérnyomás ellenőrzés és szemészeti vizsgálat szükséges, egyéb vizsgálatnak nincs értelme. A kezelési lehetőségeket neurológusa fogja felajánlani.
        Tisztelt Érdeklődő! ne menjen el fizetős MR-re, mert nincs agydaganata. Az soha sem jó, ha a beteg találja a vizsgálatokat, mert ennek pontosan az a vége, amin most Ön átmegy- gyötrelem, megoldás nélkül. Találjon egy olyan orvost, akinek hinni tud, aki vitatkozik Önnek, aki nem hagyja, hogy Ön diktáljon, hogy milyen vizsgálatai legyenek. Engedje, hogy észérvekkel meggyőzze, hogy az agydaganatnak nem ilyenek a tünetei. Az internet nem alkalmas az öndiagnózisra. Ha beüti a tüneteit, minden marhaság kijön szelekció nélkül. Önnek orvos kell, nem vizsgálat. A legjobb lenne, ha ez pszichiáter lenne, mert a szorongásos tünetei kezelést igényelnek, újabb vizsgálatok nem fogják megoldani a problémát, és segítene a colitis ulcerosaban is, ami szintén szorongáson alapuló betegség. Nem reagálja túl, hanem kifejezetten szorong és pánikban van. Ez gyógyítható, keresse meg az orvosát!
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés
      • Infografika és videó