Dr. Kerekes Éva

Dr. Kerekes Éva

gyermekneurológus
Bemutatkozás:

Elérhetőség:

Epilepszia- Gyermekneurológiai szakrendelés Budai Gyermekkórház

Szakképzettség:

  • 1995-ben neurológiából, 2006-ban gyermekneurológiából szereztem szakvizsgát.
  • 2002-től epilepsziában jártas szakemberként akkreditált a Magyar Epilepsziaellenes Liga.

Érdeklődési terület: Epilepszia.

Praxisomban kiemelt hangsúlyt fektetek a diagnosztika és a kezelés mellett a prevencióra, az egészségmegőrzésre.

A 2 éven aluli kisbabák első fejlődésneurológiai vizsgálatát magánrendelésemen ingyenesen végzem, hogy minden térségünkben született gyermek minél jobb esélyekkel induljon az életben.

Gyümölcsöző munkakapcsolatot alakítottam ki a nőgyógyászokkal, védőnőkkel, gyógypedagógusokkal , tanárokkal, hogy segítsem kis pácienseim tanulását.

Több országos konferencián tartottam előadásokat, társszerzőként publikáltam. Az epilepszia témakörében számos ismeretterjesztő előadást tartottam.

Nyelvismeret: Orosz felsőfokú és angol középfokú nyelvtudásom van.

Legutóbbi válaszai

Figyelem zavar

Tisztelt Nagyszülő! Természetesen látatlanban nem lehet diagnosztizálni semmit, az online tanácskérés diagnózisra EGYÁLTALÁN NEM ALKALMAS. Fogadjuk el a pszichiáter véleményét, hiszen ez az ő szakmai kompetenciája ( az ADHD nem neurológiai betegség), és a gyermeket vizsgáló pszichiátertől kell megkérdezni, hogy 3,5 évesen ezt meg tudja-e állapítani, és hogy milyen a kezelés hatékonysága. Az ADHD-t nem nővik ki. Viszont megkésett beszédfejlődésnél a TSNT nagyon hasznos. De biztos vagyok benne, hogy ezeket a kérdéseket a gyermeket vizsgáló pszichiáter megbeszélte a gyermek szüleivel. Viszont nagyon sokat tud segíteni a nagyszülő, ha sokat játszik a gyermekkel nagy mozgást igénylő játékokat játszótereken (ez a TSNT alapja), miközben ritmusos mondókákat mond és sokat énekel a gyermeknek magyar ritmusos gyermekdalokat. A zeneterápia is nagyon hatékony úgy megkésett beszédfejlődésben, mint ADHD-ban. Így biztos, hogy az okos gyermek, mire iskolába megy, nagyon ügyes lesz mindenben.

Túl nyugodt baba

Tisztelt Szülő! Mivel gyermekneurológus kollégám a baba vizsgálata során semmi kórosat nem talált, így nincs okunk arra, hogy ebben kételkedjünk. A koponya ultrahang elég informatív annak ellenére, hogy valóban nem lehet az egész agyat látni. Ha bármilyen más vizsgálatra szükség lenne, azt a gyermeket vizsgáló gyermekneurológus mindenképpen jelezte volna. Önmagában az, hogy nyugodt baba, nem jelent semmi rosszat. Viszont ha úgy látják, hogy önmagához képest a gyermek kevésbé figyelmes és aktív lett, akkor ezt érdemes jelezni a gyermekorvosuknak és esetleg egy kontroll vizsgálatot kérni a gyermekneurológusnál.

Külső liquortér tágulat

Kedves Szülő! Az ultrahang ismétlések nincs értelme, mert az Önök leletében használt szakzsargon ellenére itt nem az agyvizet tartalmazó tér tágulatárol van szó, hanem az agyfelszin és a koponyacsont közötti távolság növekedéséröl. Ennek oka lehet az is, hogy a korábban egymásra csúszott koponyacsontok eltávololodtak egymástól. Az Önök orvosa fejlődésneurológia vizsgálatot javasolt, a kolléga egyértelműen tisztázza majd, hogy van-e ezzel teendő. Addig is derüs babázast kívánok!

Oxigénhiány

A baba agyi oxigénhiánynak sok oka lehet. A méh vérellátásat mérő ultrahag készülék nem a baba agyi verellàtásàt méri , így nem zárja ki az agyi oxigénhiányt az, hogy jó a keringés a magzathoz vezető erekben. Az általános oxigénhiány megítélésére születéskor az Apgar értéket használjuk, ami a gyermek légzést, bőrszinét, szívdobogásat és höjet, valamint arcgrimaszt és végtagmozgásokat veszi figyelembe. Az Apgar értéket az első és 5-ik percben ítélik meg , és ha az 5 perces érték 7 alatti, akkor kell a sürgős neonatalógiai ellátás. De a 10 -s érték sem zárja ki az agyi oxigénhiányt , ez főleg a koraszülöttöknel fordul elö, ahol a fejletlen agyi érrendszer miatt agyverzes vagy lágyulás kialakulását nem mindig lehet kivédeni. Ezek az agyi károsodásasok elsősorban a koponya Ultrahangon látszanak, a babán az első 4 hónapban nem mindig. Gyermekneurológus viszont elég korán , 2 hónaposan is felismeri az agyi oxigénhiány esetleges kezelést igénylő következményeit. Az oxigénhiány következményekèppen kilakult agyi karosodást (HIES) súlyossaga alapján 4 stàdiumra osztják, elsősorban az ultrahag lelet alapján. Az I Stádijm nyomtalanul gyógyul, a IV stádium esetén végleges fogyatékosság valószínű. A stádoumok határai nem élesek, és csodák néha előfordulnak. Én mindig azt javaslom, hogy az okok kutatása helyett az az energiákat a helyzet megoldására fordítsák . Találják meg a szakemberek, akik segítenek a gyermek fejlesztésében és ha szükséges, habilitációs kezelésében, valamint személyre szabott prognózist mondanak. Az atetozis egy tünet, mint a bénulás, es mindkettőt konduktorok kezelik. Az azetozisnél a gyermek akaratlan lassú kényszermozgàst végez, a bénulásnal a végtagok nem mozognak. Mindkettő lehet az oxigénhiány tünete , de más betegségeké is.

Koponya MR vizsgálat

Kedves Szülő, megértés a szorongását, de a leirt MR kép eltérés nagyon általános és gyakori, viszont nem specifikus. Csak az Ön gyermekét személyesen vizsgáló orvos tudja felelősségteljesen megítélés, hogy a leirtaknak van-e klinikai jelentősége vagy nincs. Remélem, minden rendben lesz.