• Dr. Kerekes Éva

    neurológus, gyermekneurológus Szeretnék kérdezni tőle

    1381

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    neurológus, gyermekneurológus

    Bemutatkozás:


    Elérhetőség:    Kisvárda, Szent László út 62    Rendelési idő: szerda 16-18 óra    Előjegyzés: 45/506040    Szakképzettség:
    • 1995-ben neurológiából, 2006-ban gyermekneurológiából szereztem szakvizsgát.


    • 2002-től epilepsziában jártas szakemberként akkreditált a Magyar Epilepsziaellenes Liga.    Érdeklődési terület: Epilepszia.    Praxisomban kiemelt hangsúlyt fektetek a diagnosztika és a kezelés mellett a prevencióra, az egészségmegörzésre.    A 2 éven aluli kisbabák első fejlődésneurológiai vizsgálatát magánrendelésemen ingyenesen végzem, hogy minden térségünkben született gyermek minnél jobb esélyekkel induljon az életben.    Gyümölcsöző munkakapcsolatot alakítottam ki a nőgyógyászokkal, védőnőkkel, gyógypedagogusokkal , tanárokkal, hogy segítsem kis pácienseim tanulását.    Több országos konferencián tartottam előadásokat, társzerzőként publikáltam. Az epilepszia témakörében számos ismeretterjesztő előadást tartottam. Nyelvismeret: Orosz felsőfokú és angol középfokú nyelvtudásom van.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Hirdetések
   • Dr. Kerekes Éva legutóbbi válaszai
    Tisztelt Érdeklődő! Nekem nem tűnik aggasztónak. Az újszülöttkori átlag 34-35 cm. A növekedése üteme megfelelő, így 12 hónaposan is azzal az 1 cm-el kisebb a feje, mint születéskor. Érdemes felmérni a gyermekneurológiai státuszát, mert ez sokkal jobban tükrözi a gondok meglétét vagyhiányát, mint maga a körfogat. Őszintén remélem, hogy minden rendben lesz!!
    Tisztelt Érdeklődő! Valóban, a stressz okoz ilyen fejfájást. Ha minden más kizárásra került, egy 6 hetes Teperin kúra lehet a megoldás. Gyógyulást kívánok!
    Tisztelt Érdeklődő! - Nincs értelme véleményt mondani csak egy olyan EEG lelet alapján, ami nyitott szemmel történt. Ha egy 8 hónapos gyerek ébren van, akkor a kissé elnagyolva "potenciális interictalis paroxiszmusnak" becézett valami leginkább mozgásos műtermék lehetett, korrekt véleményt csak (spontán) alvás közben végzett EEG alapján mondható. Persze előfordulhat, hogy az epilepsziában jártas orvos számára, aki jól ismeri a csecsemőt és annak epilepsziáját, értékes lehet egy sürgősen éber állapotban elvégzett EEg, mert elkaphat egy olyan kóros jelenséget, ami éppen akkor és ott zajlik, de úgy érzem, Önöknél nem erről van szó... Ha el kell döntenünk, hogy egy mozgásos jelenség epilepsziás tünet vagy nem, akkor 24-48 órás video-EEG készül, vagy megszervezzük azt hogy akkor hozzák be a babát az EEg vizsgálatra, amikor a szokásos alvási ideje van, és addig ringatjuk, ameddig elalszik. Éber állapotban végzett sima (nem video) EEG-nek csecsemőnél nincs értelme. - Még egy teljesen normális EEG sem zárja ki az epilepsziát mint gyűjtőfogalmat. Mint ahogy a gyerek nem mindig rohamozik, az EEG sem mindig kóros. Bár a csecsemőkori bólintásos rohamforma, amire az orvosa gondolhatott, mindig kóros EEG-vel jár, de vannak olyan rohamformák, melyeknél gyakran nem mindig kóros az EEG. Ha a tünet megszünt, akkor örüljünk neki. Ha visszatért, érdemes epilepszia centrumban dolgozó neurológust keresni . Boldog és egészséges babázást kvánok!
    Tisztelt Érdeklődő! Ha a gyerek valóban a szomszédé. akkor bízzuk rájuk, hogy mennyit osztanak meg Önnel a sok orvosi leletből, hogy mit szeretnének a kívülállókkal tudatni-ehhez mindenkinek joga van. Ha viszont Önt érzelmi/rokoni szálak kötik a gyermekhez, és jogában áll tisztában lenni a pontos diagnózissal, akkor kérjen ügyvédi segítséget, hogy milyen módon tekinthet be az rengeteg orvosi leletbe.
    Tisztelt Érdeklődő! A leletéről lemaradt(nyilván nem véletlenül), a lényeg- a vélemény, hogy a radiológus minek tartja a leírt eltéréseket. Így megpróbálom lefordítani a leírásokat, de ettől még nem fogja érteni- hiszen ezek specifikus radiológiai kifejezések, önmagunkban nem értelmezhetőek. A radiológus a lelet végén ad egy véleményt, hogy ő minek tartja az elváltozást- majd az idegsebész megnézi magát a lemezen tárolt felvételt (és nem papíron közölt leletet!) és szintén mond egy véleményt. Addig nem fog sajnos világosabban látni...Az Mr lelet szürke a szürkeségben, nem mindig egyértelmű...A lelet "értelmezése" Önt inkább félrevezeti, pontosan ezért szól a latin lelet az orvosának, és nem Önnek, hogy ne okozzon fölösleges leli gyötrelmeket...Nem áll szándékunkban semmit sem eltitkolni a beteg elől, kedvezőtlen prognózis is közölni szoktuk, de egy-egy lelet "értelmezése" tényleg felesleges szorongást okoz... A lelet magyarosítása: a jobb központi területen T2 súlyozásnál (MR technikai kifejezés) az elhalt állománynak imponáló eltérés enyhén kiterjedtebb és a környezetében az agyvizenyő is növekedett. Az egyik jobb oldali agykamra elnyomása ezért kissé fokozódott. A pokhálóhártya alatti agyvízterek mindkét oldalon homloktáji területen közepes fokban tágabbak, a vizenyő környezetében beszűkültek. Gyógyulást kívánok.
    Tisztelt Érdeklődő! Az állandósult fejfájás kivizsgálás nem igényel kórházi hátteret, a vizsgálatokat járóbetegként el lehet végezni.Csak vérvétel fáj, egyéb fájdalmas beavatkozás nincs, de a vizsgálatokat előjegyzés alapján lehet elvégeztetni, több napot veesz igénybe, de lehet előre tervezni, a legtöbb helyen lehet alkalms időpontokra kérni a vizsgálatokat, munkaidőn belül. A neurológiai vizsgálathoz alsógatyára kell levetkőzni, a zoknit is le kell venni. Semmi egyéb korlátozás nincs, nem kell éhezni előtte. Jó leletet kívánok és fejfájásának rendeződését!
    Kedves Izabella! Az orvostudomány nem egzact tudomány, sokban művészet annak ellenére, hogy szigorú szakmai protokolljaink vannak... Akkor próbáljunk sorban haladni. Hogy a rohamokat az olanzapine túladagolás okozta-e , azt biztosan soha sem fogjuk megtudni. Csak feltételezzük... Az, hogy 20 mg-al többet vagy kevesebbet vett be, valóban nem biztos hogy számít...És ha bevesz még egyet, az nem jelenti, hogy lesz még egy rohama. Az epilepsziás rohamkiváltás nem ilyen egyeszűen működik...Vannak időszakok, mikor egyszerre minden betegünk rohamozik, és van amikor egy sem- pedig mindegyiknél előfordul egyszer-egyszer, hogy elfelejti bevenni a gyógyszereit, meg iszik,meg bevesz valami drogot, meg bulizik...Szóval nehéz helyzetben vagyunk a gondozás során, mikor arra a kérdésre kell válaszolnunk, hogy mondja, doktornő, miért??? És mégis a neurológiai legsikeresebb ága az epilepsziagondozás. Ennek valóban feltétele, ha a betegem EEg-ét én követem. Tudom, milyen volt (illetve egy kattintásommal meg tudom nézni, milyen volt az előző gyógyszeradag mellett, mennyit változott, amióta változtattam a gyógyszeren, látom, milyen, ha behozzák sürgősségire egy buli után). A betegteim minden EEg-t megnézem.Minden epilepsziásnak azt javasolom, hogy csakis ilyen epilepszia szakrendelésen gondozzák. Nem tartom korrektek, hogy valaki más által kórosnak leírt EEG alapján dönt egy életre szóló terápia mellett, diagnosztizál olyan betegséget, ami azzal jár, hogy a beteg elveszti a jogosítványát, korlátozza a munkahelyi lehetőségeit, talán nem mer gyermeket, családot vállalni. Ezek súlyos, felelősségteljes döntések, szerintem csak akkor szabad őket meghozni, ha az ember biztos benne. A bizonyossághoz elengedhetetlen az EEg biztos ismerete és a kórosnak leírt EEG megtekintése. A meredek hullám az izgalmi (epileptiform) jelenség, de az ilyen hullámokat tartalmazó EEg -vel élő emberek egy része nem rohamozik, tehát csak az EEg-re nem alapozunk, az egy mozaik a klinikai képben! Az Ön esetében kérdés, kell-e antiepileptikumot szednie, mert bár 2 rohama volt és talán (!) epileptiform EEG eltérései vannak, de rohamai provokáltnak tűnnek. De most már szed Lamolepet, ebből kell kiindulni, tehát most is azt tartom helyesnek, hogy a pszichiátere döntse el, jó-e neki a Lamolep ebben az adagban. Ha igen, akkor maradjon így. Ha nem- na akkor keressen egy epilepsziában jártak neurológust, és beszéljék meg, hogy mi legyen a Lamoleppel... Gyógyulást kívánok!
    Tisztelt Izabella! Az epilepszia betegség definiciója, hogy legalább 2 nem provokált rohama legyen az illetőnek...Az Ön esetében ez nem áll fenn. Bár az EEG az epilepszia legfontosabb és informatívabb vizsgáló módszere, ez nem jelenti azt, hogy izgalmi (epilepsziás jellegű) jeleket mutató EEG hordozója epilepsziás beteg kell hogy legyen, tehát hogy rohamai is legyenek. Nos, az Ön esetében történt egy klinikai döntés, Ön olyan antiepileptikumot kapott, amit pszchiáterek is használnak, és sikerült lecserélni a korábbi olanzapint, ami epilepsziás rohamokat provokálhatőtt ki az arra hajlamos betegeknél (mert nem minden olanzapint szedő páciens rohamozik, tehát Önnek valószínűleg a jelenlegi élethelyezetében fokozottabb a rohamkészsége). Ez szerintem jó döntés volt. Nem gondolom, hogy félnie kell a neurológiai kontroll vizsgálattól, és az, hogy most is van néhány meredekebb hullám az EEG-n, szeríntem nem rontja a prognózist. Szerintem a pszichiátere fogja eldönteni, hogy meddig szedje a Lamolepet és milyen adagban, és ha esetleg a gyógyszer leállítása mellett dönt, akkor ismételten konzultálni fog a neurológussal. Gyógyulást kívánok, remélem, a nehezén már túl van!
    Tisztelt Érdeklődő! A Creutzfeldt-Jakob betegséget jelenleg még nem tudjuk gyógyítani, de remélhetőleg a férje tüneteit más betegség okozza, mert ez a kórkép igen ritka. Telefonos konzultációra nincs lehetőség, de nincs is értelme, mivel a férjét a lehető legjobb helyen kezelik, mi is az Állami Központba irányítjuk azon betegeinket, akiknél ilyen ritka kórkép gyanúja merül fel. Remélem, a férje kezelőorvosa hamarosan részletesen tájékoztatja és jobb híreket tud majd mondani. Kitartást kívánok a nehéz időszakban.
    Tisztelt Érdeklődő! A mellékelt torzított Fényképen látható száj-görbület nekem nem tűnik kórosnak.
    Tisztelt Kata! Valóban, a Lamolep és a Rivotril nem gyengítik a méhen belüli eszköz hatékonyságát semmilyen adagban.
    Tisztelt Kata! A Lamolep és Rivotril valóban nem enziminduktor típusú antiepileptikum, ezért akár szájon át bevehető hormonális készítményt is szedhetne biztonsággal. A napi 2x100 mg a Lamolep minimális adagja feknőettkorban, amennyiben valóban epilpsziája van. A Maximális adag 2x200 mg .
    Kedves Kata! A méhen belüli hormonális eszköz esetében nem szükséges korrigálni a Lamolep adagját . Mivel a Lamolep és Rivotril nem enziminduktor típusú antiepileptikum, akár szájon át bevehető hormonális készítményt is szedhetne biztonsággal.
    Tisztelt Érdeklődő! A neurológus ugyanúgy nem tudott konkrét választ adni arra, miért véleményezte a radiológus lassúltabbank a vénás keringését az egyik vénás sinusban a magasabb jeladás alapján, ahogy én sem. De azt egyértelműen kizárták, hogy trombózisa lenne, és stroke-ra jellemző eltérést sem írtak le. Ha nem szeretne stroke-t kapni, azt elkerülheti, karrágcslálás helyett erre jól ismert , bizonyítékon alapuló megelőzési módszereink vannak, ezek egyuttal a szívinfarktustól is megvédik. Ezek pedig a következőek: - vérnyomásértékek 140//80 alatt tartása - cukorbetegség megelőzőse/kezelése - dohányzási tilalom - napi 600-800 g zöldség-és gyümölcs fogyasztása , heti 2 alkalommal hal fogyasztása - heti 5-7 alkalommal 30 perc séta vagy sport . A szédülésének okát beszélje meg a kezelőorvosával, de én szédülős 27 éves nőnek, akinek a családjában stroke előfordult , nem javaslom a fogamzásgátló alkalmazását. Ha ezeket betartja, nem fog stroke-t és szívinfarktust kapni még 30 évig. A szédülésre biztos találnak megoldást, hogy elmúljon vagy ne zavarja normális életvitelében. Gyógyulást kívánok!
    Tisztelt érdeklődő! Nem túl rövidre sikerül összefoglaloja alapján elmodhato, hogy a problémái összetettek. Az agyalapi mirigy MR felvételeket meg kell mutatni idegsebésznek, és az összes a hormoneredményét is vigye be az idegsebésznek!!! Az idegsebészeti vizsgálatra nem kellene heteket várni, úgy tudom, az ország idegsebészetei fogadoképesek, a debreceni Ideggsebészeti Klinikán minden munkanapon délelőtt minden beteget megvizsgálnak, aki MR filmet visz magával!!! Ha az idegsebész más endkrinolologhoz irányitja, azt fogadja meg. És ha elfogad egy tanácsot a saját érdekében: mindenhol igyekezzen röviden és tömören beszélni, a szenvedéseiről keveset, a panaszait 2-3 mondatben fogalaja össze, válassza ki a legfontosabbakat, mert külömben az orvos elveszti a fonalat, a türelmét és az empátiáját, aminek Ön issza meg majd a levét. Gyogyulást kivánok.