• Dr. Kerekes Éva

        neurológus, gyermekneurológus

        1441

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        neurológus, gyermekneurológus

        Bemutatkozás:


        Elérhetőség:



        Felső-Szabolcsi Kórház Kisvárda

        Kisvárda, Szent László út 62.



        Rendelési idő: szerda 16-18 óra



        Előjegyzés: 45/506-040



        Szakképzettség:




        • 1995-ben neurológiából, 2006-ban gyermekneurológiából szereztem szakvizsgát.


        • 2002-től epilepsziában jártas szakemberként akkreditált a Magyar Epilepsziaellenes Liga.



        Érdeklődési terület: Epilepszia.



        Praxisomban kiemelt hangsúlyt fektetek a diagnosztika és a kezelés mellett a prevencióra, az egészségmegőrzésre.



        A 2 éven aluli kisbabák első fejlődésneurológiai vizsgálatát magánrendelésemen ingyenesen végzem, hogy minden térségünkben született gyermek minél jobb esélyekkel induljon az életben.



        Gyümölcsöző munkakapcsolatot alakítottam ki a nőgyógyászokkal, védőnőkkel, gyógypedagógusokkal , tanárokkal, hogy segítsem kis pácienseim tanulását.



        Több országos konferencián tartottam előadásokat, társszerzőként publikáltam. Az epilepszia témakörében számos ismeretterjesztő előadást tartottam.



        Nyelvismeret: Orosz felsőfokú és angol középfokú nyelvtudásom van.

      • Dr. Kerekes Éva legutóbbi válaszai
        Tisztelt Érdeklődő! Az autizmus divatos diagnózisa a fentiek alapján nem merül fel. 2 évesen egy gyereknek még nem kell beszélni- bár sok kislány már beszél 2 évesen, de 3 éves korig nem kóros, ha egy gyermek nem beszél. Természetesen látatlanban felelősséggel semmi konkrétat nem tudok véleményezni- az a helyes,ha a gyermekorvosukat megkérdezik, lát-e bármi aggasztót a kislányon. Őszintén remélem,hogy minden rendben van.
        Tisztelt Érdeklődő! Továbbra is úgy gondolom,hogy pontos diagnózist a neurológus személyes vizsgálat után véleményez, addig az interneten kutatni nem segít, hanem ront a beteg lelkiállapotán. A panaszai nem utalnak olyan betegségre, ami nem várhat január 6-ig. Ha minden panaszára rákeres az interneten, pokoli élete lesz,pedig valószínűleg egészséges...
        Tisztelt Érdeklődő! Nem, a tudatzavar nem az, amit Ön leírt, hanem vagy eszméletlen állapot,vagy zavart tudatállapot.
        Tisztelt Érdeklődő! Szeretném elolszaltni azt a tévedését, hogy jártas vagyok hypochonder betegek ellátásában. Én kifejezetten csakis organikus neurológiai betegeket kezelek, a szakterületem az epilepszia, de a többi agyi betegségeket is kezelem, viszont a fejfájást nem. A weben viszont főleg azok kérdeznek neurológiai kivizsgálást követően, akik nem hisznek az orvosuknak. Azért tűnik Önnek, hogy jártas vagyok ezen betegek ellátásában, mert a organikus neurológiai betegségben szenvedők saját neurológusnak tesznek fel kérdéseket, és nem neten kérdeznek. A saját praxisomban a fejfájással hozzám forduló betegeket MR vizsgálatot követően, amennyiben nem sikerül megyőzni őket, hogy nincs agydaganatuk, pszchiáterhez irányítom. Önnek sem tudok mást ajánlani. A fejfájás nagyon gyakori, és agydaganat extrem ritkán áll mögötte. Az agydaganat első tünete az esetek zömében nem fejfájás, hanme epilepsziás roham vagy tudatzavar. Ha a negatív MR ellenére nincs nem hiszi ell, hogy nem agydaganat okozza a fejfájását, akkor csakis a pszichiáter tud segíteni, illetve talán a pszichológus is. Kellemes, fejfájásmentes ünnepeket kívánok!
        Tisztelt Érdeklődő! Az EMG biztosan ki tudja zárni az ALS-t. Reméljük, a neurológusnak igaza van. Látatlanban sajnos semmit nem tudok véleményezni. Az ALS nagyon ritka, és 40 éves kor körül kezdődik- én eddig csak három ilyen beteggel találkoztam. Az izomrángások viszont elég gyakoriak. Normális leleteket kívánok!
        Tisztelt Érdeklődő! Ha a neurológus kolléga nem találta a rángásokat kivizsgálásra érdemesnek, akkor minden bizonnyal ideges tünetről van szó. A MagneB6 remek választás, ha szükséges, az adagot lehet emelni 3x2 tablettára, majd ha ha a panasz elmúlik, akkor fokozatosan csökkenteni az adagot. A reumatológus mellett továbbra is érdemes lenne pszichiáterrel- vagy pszichológussal konzultálni. Gyógyulást kívánok!
        Tisztelt Érdeklődő! Nem, agydaganatra nm gyanús, ezek a finom rángások nem azok az epilepsziás jelenségek, melyek agydaganatra tipikusak. De érdemes újra időpontot kérni a neurológushoz, és ezeket a rángásokat elmondania, mert ezek okát tisztázni kell. Valamint azt is őszintén mondja el, hogy agydaganattól fél. Hátha sikerül a neurológusnak megtalálni a módot, hogy megnyugtassa. Az internet diagnózis felállítására nem alkalmas, mert az itt megtalálható információ semmilen cenzúrán nem megy át, azaz teljesen megbízhatatlan, csak fokozza a szorongásait. Panaszmentességet kívánok!
        Tisztelt Érdeklődő! Az EEG leleten leírtak tükrözik azt a hajlamát, hogy egy-egy provokáló tényezőre (gyógyszermegvonás) epilepsziás jellegű rohammal reagáljon. Hogy mit dönt majd a neurológusa és háziorvosa, azt nem tudhatom. Magára valamit adó, epilepsziában jártas neurológus maga leletezi ki a betege EEG felvételét, mert felelősségteljes döntést ilyen súlyos kérdésben (epilepsziás-e a páciens, vezethet-e autót, dolgozhat-e bárhol) csak akkor hozható, ha az adott neurológus maga nézi meg a betege felvételét, és nem más által leírtakra alapoz. Viszont azt tudom, hogy az Ön számára mi a helyes- kérjen beutalót és időpontot Epilepszia szakrendelésre (az Epilepszia.hu weboldalon a Hová forduljak rovat alatt térképen megtalálhatja az Önhöz közel esőt). Ott olyan szakember vizsgálja majd ki, aki ért az epilepsziához, és felelősségteljes döntés hoz ezekben a kérdésekben. A vizsgálathoz nélkülözhetlen a rosszullét szemtanújának az elérhetősége (telefonon fel szoktuk hívni a szamtanút és kikérdezzük, mert minden egyéb beszámoló, beleértve a mentősök által elmondattak, nem megbízható), és vinni kell a többi előző leletet is. Gyógyulást kívánok .
        Tisztelt Érdeklődő! A Teperint én is nagyon szeretem, jelenleg ez klinikai vizsgálatok alapján, melyek a betegek elégedettségére irányúltak, a leghatékonyabb gyógyszer ezekben a panaszokban. Én még nem találkoztam azzal, hogy megemelte volna a szemnyomást bármelyik betegemnél, bár tudom,hogy a Teperin hatóanyag csoportjánál ez előfordulhat. De ne szorongjon, Önnél sem fog gondot okozni. Az adagját lehet emelni tovább, ha kell. Az internetre csak azok írnak a Teperinről, akinek mellékhatást okozott, azok nem, akiknek nem. Higgye el, minden orvos ismeri a gyógyszereket, melyeket használ, és a mellékhatást az adott orvossal kell megbeszélni. Mi orvosok nem olvassuk az ilyen fórumokat, ezért ezeket a dolgokat szét kell választani. Aki a fórumok véleményére kíváncsi, az ne vegye el az orvosok idejét, hanem a forum tagjai kezeljék egymás, ha úgy gondolják, hogy ennyire értenek hozzá. Aki orvoshoz jár, az meg az orvostól kérdezen. Az internetet nem racionális arra hasznjálni, hogy az orvos által felírtakat másodvéleményezze, mert akkor véglelg elbizonytalanodik ostoba emberek hozzászóllásai miatt. Inkább a világ érdekes dolgai iránt érdemes tájékozódni. Ez az egészség szempontából sokkal hasznosabb. Nem szükséges mindegyik panaszát elmondani a neurológusnak, hiszen ezek a szorongásából adódnak. Minden orvos csak egy panaszt tud érdemlegesen kezelni, és ha nagyon sok panaszt kell végighallgatnia, elveszti a türelmét és az empátiáját. A pszichiátetrnek viszont feltétlenül mondja el, hogy Teperint kapott, mert ha ő is felír gyógyszert, akkor erről tudnia kell. Most is csak azt tudom mondani, mint mindig. Az orvosát mindenkinek nagyon körültekintően kell kiválasztania- és utána vakon rá kell bíznia magát .Ameddig nem bízik az orvosában és másodvélereményeket kér, addig a pokol összes kínját fogja megélni. A választás az Ön kezében van.
        Tisztelt Érdeklődő! Gyermekét részletesen kivizsgálták, és a neurológusa által felállított diagnózisban nincs okunk kételkedni. Az "annyiféle" migrén valóságban egy betegség, ami hevenyen kialkuló elviselhetetlen fejfájással jár, és attól függően, hogy milyen tünetek kísérik, nevezték régen több típusúnak, többek közt abdominálisnak, retinálisnak vagy basilarisnak. Az utóbbira tipikus az, hogy a gyermek időnként elsápad, szédül, ügyetlen és hány, és kb egy óra múlva jelentkezik a fejfájás. A kórkép lefolyása és kezelése formától független, így nincs jelentősége, melyik típusú migrént állapítanak meg a gyereknél. Hogy elég-e a pszichoterápia, ezt és látatlanban nem tudom megítélni, minden gyerek más. A pszichoterápia első sorban a tenziós fejfájásnál hatékony.A migrénes rohamok is gyakoribbak stresszes időszakokban, ezért lehet, hogy az Önök esetében azért döntöttek a pszichoterápia mellett. A migrénes gyereknek életmódbeli tanácsadással tudunk a legtöbbet segíteni, hogy fejfájásai ritkuljanak. Meg kell őt tanítani, hogy megfelelő mennyíségű folyadékot igyon minden nap, reggelire magas rosttartalmú ételeket egyen, eleget aludjon és rendszeresen sportoljon, és maradjon idő egy örömteli hobbi tevékenységre is, amit élvezettel végez. Érdemes fejfájás naplót vezetni, és feljegyezni, melyik ételt fogyasztotta a roham napján és előtte. Ha egy ételfajta ismétlődik (főleg kakaó, csokoládé, citrom, naracs, mogyoró), akkor azt meg lehet próbálni egy hónapig kihagyni- ekkor kiderül, nem-e ez provoklta ki a migrénes fejfájást. Ha gyógyszert kell adni, azt lehetőleg az aura (első tünet, ami rendszerint megelőzi a fejfájást) jelenkezésekor minél előbb kell beadni megfelelően hatékony adagban (a migrén nem féltablettás betegség!). A migrén genetikai hajlamon alapuló kórkép, ami általában a teljesítmény-orientált embereket érinti. Előbb-utóbb mindenki megtalálja a saját módszerét és megtanul együtt élni vele. Ehhez kívánok Önöknek és gyermeköknek sok türelmet.
        . Tisztelt Érdeklődő! Nem, egy-egy rövid ideig tartó izomrángás az nem epilepszia. Epilepsziás roham esetében a rángás több percen át tart. Biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog megszabadulni a rettegéstől Gyógyulást kívánok!
        Kedves Anyuka! Gratulálok, hogy ilyen fiatalon válalt kisbabát, ez remek! Nos, a jelenség teljesen normális, ilyen kor már alszik elfelé, ezért ilyen bizarr a jelenség :) Az is előfordul, hogy ha ez az etetés után történik, akkor a vizszintes helyzetben a nem tökéletesen záródó gyomorszáj izomzat miatt a gyomortartalom visszacsorog a nyelőcsőbe és savas tartalma miatt picit felmarja ezt, ilyenkor is nagyon bizarr szemjelenségeket látunk. Azt tanácsolom, hogy etettés után kb 15 percig tartsák függölegesen a babát a mellkasukon (ez a klasszikus böfiztetés), és csak utana tegyék le vízszintesbe akkor is, ha közben már elaludt a válukon. A jelenséget felvehetik videóra a telefonon és megmutathatják gyermekorvosuknak, aki reméljük, megnyugtató választ ad majd. Sok örömet és megfelelő türelmet kívánunk a babázáshoz!
        Tisztelt Érdeklődő! Én sem tudok orvosi kutátásokról eben a témában. A neurológiában csak egy speciális kórképben használunk steroidot állandóan, így nekem azzal nincs tapasztalatom, hogy hogyan hatnak egymásra a steroid és az alkohol. Azt javaslom, hogy kérdezze meg a RA -t gondozó orvosát, mivel neki sok Önhöz hasonló betege van, biztos tudja, hogyan hat a Metipredre az alkohol (én is tudom, hogyan hat az epilepsziás fiataljaim gyógyszereire az alkohol). De én a biológiai terápiát sem hagynám ki a lehetséges okok közül. Amit viszont biztosan tudok, az az, hogy a Metipred tartós szedése önmaga is okozhat tudatzavart és memóriazavart. A Ra súlyos rokkantságot okozó kórkép volt addig, ameddig a steroidot nem használták- jelenleg annak, hogy nincs tolókocsiban, az az ára, hogy számolni kell a metipred és a biológiai terápia mellékhatásaival. De ezt is a gondozóorvosával beszélje meg, a tartós steroid szedése mindig súlyos döntés az orvos részéről, a haszon/előny aránya mindig szem előtt van. Az átmeneti tudatzavar 49 évesen elég gyakori, főleg ha alkohol fogyasztással társul. Az, hogy valaki sokat tudott inni fiatalon, nem jelenti azt, hogy 49 évesen Metipred és a biológiai terápia mellett ez az alkohol mennyiség nem okoz agykárosodást, legalábbis átmenetileg.
        Tisztelt Érdeklődő! A tick majdnem minden esetben szorongásos tünet. Abban az 1% , amikor nem, akkor is egy neurológiai kórkép, de nem daganat. Az agydaganat első leggyakoribb tünete az epilepsziás roham, annak egy fajtája lehet az arcizom rángása, de ez nem tick. Gondolom, ezt az arcrángást nevezte ticknek az , akinek a közelményeit elolvasta. A végtagzsibbadásnak számos oka lehet, ezek között az agydaganat akkor sem szerepel, ha Ön ennek az ellentété olvassa a neten. Minél többet olvas utána, annál több tünete lesz. Az emberi psziché így működik. Az orvosi diagnózisnak nem szabad utánanézni neten, ez csakis az adott orvos szellemi munkája. Valakitől olvastam azt, hogy orvost nagyon körültekintően kell választani, és ha kiválasztotta, akkor vakon kell megbízni benne. Más kiút nincs. Vagy megtalálja a környezetében azt az orvost, akiben megbízik, vagy beleőrül. A döntés az ön kezében van. Gyógyulást kívánok.
        Tisztelt Érdeklődő! Nem, ezek a tünetek nem az agydaganat, hanem a szorongás tünetei. Nem kell feltétlenül magánrendelésre mennie, a NEAK által finanszírozott neurológiai rendelésre 2-3 hónapos előjegyzéssel be tud jutni, és talán ott meg tudják nyugtatni. Egyébként ami a pénzkiadást illeti, az egészségünk talán megéri a kiadásokat. Viszont az, hogy Önt nem győzi meg egyetlen vizsgálat és egyetlen orvos sem, hogy nincs agydaganata, nem az egészségügy hibája- ha bízni tudna az orvosokban, nem szenvedne annyit, régen megszabadult volna a panaszaitól és magánorvosok helyett értelmes hobbira is költhetné a keresetét. Mert ha nincs agydaganata, akkor nincs, bármennyi vizsgálatot végeztet- a hiba ott van, hogy nem hisz az orvosoknak.
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés