• Dr. Kerekes Éva

        gyermekneurológus

        1445

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        neurológus, gyermekneurológus

        Bemutatkozás:


        Elérhetőség:



        Epilepszia- Gyermekneurológiai szakrendelés Budai Gyermekkórház



        Szakképzettség:




        • 1995-ben neurológiából, 2006-ban gyermekneurológiából szereztem szakvizsgát.


        • 2002-től epilepsziában jártas szakemberként akkreditált a Magyar Epilepsziaellenes Liga.



        Érdeklődési terület: Epilepszia.



        Praxisomban kiemelt hangsúlyt fektetek a diagnosztika és a kezelés mellett a prevencióra, az egészségmegőrzésre.



        A 2 éven aluli kisbabák első fejlődésneurológiai vizsgálatát magánrendelésemen ingyenesen végzem, hogy minden térségünkben született gyermek minél jobb esélyekkel induljon az életben.



        Gyümölcsöző munkakapcsolatot alakítottam ki a nőgyógyászokkal, védőnőkkel, gyógypedagógusokkal , tanárokkal, hogy segítsem kis pácienseim tanulását.



        Több országos konferencián tartottam előadásokat, társszerzőként publikáltam. Az epilepszia témakörében számos ismeretterjesztő előadást tartottam.



        Nyelvismeret: Orosz felsőfokú és angol középfokú nyelvtudásom van.

      • Dr. Kerekes Éva legutóbbi válaszai
        Kedves Érdeklődő, a leírtak alapján szerintem minden rendben. A gyermek nagyon szereti a zenét, a sétát, és még sok mindent... Ha ki lehet zökkenteni, azaz kontaktust lehet vele teremteni, akkor ez nem kóros jelenség. Ha tudni fog mér futni, ugrani, akkor le tudja majd vezetni azt az energiát, amit az öröm okot neki. A zene alatt érzett extázisra való képesség pedig hatalmas kegy az égiektől, mert soha sem lesz magányos, aki a zenét szereti. Ezek a rugkapálások nagy örömet okoznak neki. Sok vidám, aggodalommentes zenés időtöltést kívánok !
        Kedves szülő! A Lábujjhegyezés 8 évesen már nem utal igazi Little kórra. Okos es ügyes gyekmekének azért lehet fokozott izomtónusa lábfejeken, bár ezt is észreveszik már korábban. Neurológiai teendő ezzel nincs, remélem,az ortopedus is megnyugtatja majd. Ha elfogadd egy tanácsot, ha bármilyen panasza van, ne üsse be az internet keresőbe, mert ott nem kap választ, csak fesleges szorongást, hanem forduljon bizalommal háziorvosához.
        Kedves szülő! Hogy mi ez, azt a gyermeket operáló idegsebész fogja megmondani, a felvételt megtekintve. Egyelőre nincs ok aggodalomra, a leírt kontrasztanyag halmozódás hegesedés is lehet. Tapasztalataim szerint Hazánk gyermekidegsebészei nem odázzák el egy 5 éves agydaganat miatt műtött gyermek kontroll vizsgálatát, így valószínűleg hamarosan megkapja a választ a kérdésére a kezelőorvosuktól. Gyógyulást kívánok !
        Tisztelt Érdeklődő! Nem, ez az eltérés a kamra méreteiben megfigyelést igényel, ellentétben az olyan anatómiai asszimetriával, ahol az egyik fül kisebb, mert ez utóbbival nincs teendő. A fejkörfogat és a kamrák növekedését követni kell, mert egy esetleges agynyomás fokozódás esetében schunt beültetésre szükség lehet. Az ultrahangot végző orvos azért nem mond semmit, merz szerencsére még nincs mondanivalója. De önmagában a kutacs UH követése kevés, a gyermeket egészben is ellenőriznie kell egy gyermekneurológusnak vagy neonatológusnak. Valószínűleg az ultrahangot végző orvos az, aki gondozza a gyermekeüket. Remélem, teljesen normálisan fejlődik a gyermek. Örömteli babázást kívánok!
        Tisztelt szülő, levele nagyon elkeserített. Nem csak azért, hogy kislányával ennyi bajon mentek át, hanem azért, mert egy ilyen életbevágóan fontos, nagyon speciális kérdést itt az interneten tesz fel egy Ön számára ismeretlen orvosnak, nem bízva azokban, akik a lánya életét próbálják megmenteni úgy, hogy közben minőségi teljes életet éljen.. Természetesn megértem, hogy a kétségbeesés sarkalta ilyen kérdésre, és azt is, hogy talán az orvosok hibája, hogy nem tájékoztatták úgy, hogy kialakuljon Önben a bizalom irányukban. Pedig csakis bennük bízhat... A pilocytas astrocytoma általában totálisan eltávolítható, nem recidivál, és jó a prognózisa.Jellemző tünete az ataxia, tehát ez nem a műtét következménye, hanem a daganat által előidézett agyvíz cirkulációs zavarának a jellemző tünete. A BRAF V600E mutació, amennyire az általam átnézett szakirodalomban olvastam, nem emeli bizonyítottan a daganat malignitását ("rosszindulatúságát"). De hogy milyen kezelés szükséges személyre szabottan az Ön kislányának, azt az idegsebész és az onkológus, valamint radiológus KÖZÖSEN kellene hogy endöntsék.Ezt neveznénk konzilliumnak. Nem tudom, hogy hol kezelik a kislányt. A debreceni Idegsebészeten minden kedden délután van úgynevezett neuroonkológiai bizottség. Itt az agydaganatban szenvedő betegeket kezelő mindegyik szakember(idegsebész, onkológus, sugárkezelést végző radiológus) hozza a saját betege MR felvételeit és közösen megbeszélik, ki mennyit tud tenni az adott betegért -mennyi haszna lehet a műtétnek, kemoterápiának, sugárkezelésnek és milyen életet tud majd élni a beteg az adott beavatkozás után. KÖZÖSEN döntenek, és őSZINTÉN MEGBESZÉLIK a közösen hozott döntésüket a beteggel és/vagy hozzátartozóval, feltárva a veszélyeket, következményeket, és a bizottság döntését írásban kapja meg a beteg. És nem a beteg hozzátartozója kérdezget ismeretleneket az interneten. Ha Ön fogja meghozni a döntés, ki lesz a felelős a kislány életéért? Az agyadaganat elsősorban idegsebészeti betegeség. Vissza kell menni az onkológushoz ésaz ő írásos véleményét be kell mutatni a gyermeket műtő idegsebésznek. Az idegsebész ÍRÁSBAN ADOTT véleményét a további kezelésről, ha egyszer ők nem beszélik meg egymás közt, be kell mutatni az onkológusnak, aki ennek alapján dönt. Ha ÖN nem bízik a kislány onkológusában, kérdezze meg az idegsebészüket, hogy melyik onkológust javasolja. De az interneten ne kérdezzen ilyen nagyon speciális szaktudást igénylő kérdésekben ismeretleneket, akik semmilyen felelősséggel nem tartoznak azért, amit leírnak. Őszintén kívánok teljes gyógyulást a kislányának- nekem is van évtizedek óta recidivamentes, már orvosnak tanuló ilyen páciensem!
        Tisztelt Érdeklődő! A jellegtelen parenchyma leasiok azt jelentik, hogy az agy állományában apró jeldenzitás-eltérések láthatóak, melyeknek NINCS klinikai jelentésük. Ez igen gyakori jelenség, és általában nem tisztázható, hogy mi idézte elő és nincs következménye, és nem kell aggódni. Az MR-lelettel az a teendő, hogy meg kell mutatni annak a neurológusnak, aki kérte a vizsgálatot. Ő a panaszok és tünetek alapján eldönti, hogy mi a teendő.
        Tisztelt Szülő! A septum pellucidum cysta a történtek (korszülöttség, oxigén hiány) következménye. A septum pellucidum a 2 agyféltekét elválasztó képlet, és benne a ciszta önmagában semmit nem jelent, nincs vele teendő. A cysta önmagában problémát nem okozhat a későbbiekben, a koraszülöttség, oxigénhiány eseteleg igen. Minden ilyen gyermeket követni, gondozni a neonatológusnak , ő fogja megmondani, vannak-eegyéb teendők. Problémamentes felhőtlen babázás kívánok!
        Tisztelt Szülő! 13 hónapos gyermeknél nem az MR lelet határozza meg, hogy súlyos-e az állapota és milyen a prognózisa, sokkal inkább az, hogy milyen szakember végzi a gyermek habilitációs kezelését, és azt mikor kezdék el - legkésőbb 7 hónaposan kell elkezdeni egy koraszülőtt habilitációs kezelését. Azért nevezzük ezt HABILITÁCIÓS kezelésnek, és nem REhabilitáziónak vagy REGENERÁLÓDÁSNAK, mert nem egy elvesztett jó funkcionális állapotot kell visszahozni, hanem egy sérült agy fejlődését kell a megfelelő irányba terelni. A kezelést orvos irányítja és a szülő végzi. A masszázs ezekben az esetekben szükségtelen, nem fogja befolyásolni az agy fejlődését. AZ MR leírása alapján feltételezem, a vizsgálat olyan intézményben készült, ahol habilitácoiós kezelést végző szakemberek elérhetőek. A MR-n a koraszülött állapotra jellemző vérzések maradványát írták le,és jelezték, hogy a bevérzésék a koraszülöttség következményei, tehán nem egy fokozatosan romló betegségől van szó. A baba állapota romlani nem fog, a jövője a fejlesztését végző szakenmbereken és a szülők kitartásán múlik. Ennél pontosabb prognózist a gyermeket gondozó gyermekneurológus vagy rehabilitációs szakrovos mondhat, forduljanak hozzá kérdéseikkel bizalommal. Hittel, optimista hozzáállással és jó fejlesztő szakemberekkel csodálatos eredményeket lehet elérni.
        Tisztelt Érdeklődő! Az autizmus divatos diagnózisa a fentiek alapján nem merül fel. 2 évesen egy gyereknek még nem kell beszélni- bár sok kislány már beszél 2 évesen, de 3 éves korig nem kóros, ha egy gyermek nem beszél. Természetesen látatlanban felelősséggel semmi konkrétat nem tudok véleményezni- az a helyes,ha a gyermekorvosukat megkérdezik, lát-e bármi aggasztót a kislányon. Őszintén remélem,hogy minden rendben van.
        Tisztelt Érdeklődő! Továbbra is úgy gondolom,hogy pontos diagnózist a neurológus személyes vizsgálat után véleményez, addig az interneten kutatni nem segít, hanem ront a beteg lelkiállapotán. A panaszai nem utalnak olyan betegségre, ami nem várhat január 6-ig. Ha minden panaszára rákeres az interneten, pokoli élete lesz,pedig valószínűleg egészséges...
        Tisztelt Érdeklődő! Nem, a tudatzavar nem az, amit Ön leírt, hanem vagy eszméletlen állapot,vagy zavart tudatállapot.
        Tisztelt Érdeklődő! Szeretném elolszaltni azt a tévedését, hogy jártas vagyok hypochonder betegek ellátásában. Én kifejezetten csakis organikus neurológiai betegeket kezelek, a szakterületem az epilepszia, de a többi agyi betegségeket is kezelem, viszont a fejfájást nem. A weben viszont főleg azok kérdeznek neurológiai kivizsgálást követően, akik nem hisznek az orvosuknak. Azért tűnik Önnek, hogy jártas vagyok ezen betegek ellátásában, mert a organikus neurológiai betegségben szenvedők saját neurológusnak tesznek fel kérdéseket, és nem neten kérdeznek. A saját praxisomban a fejfájással hozzám forduló betegeket MR vizsgálatot követően, amennyiben nem sikerül megyőzni őket, hogy nincs agydaganatuk, pszchiáterhez irányítom. Önnek sem tudok mást ajánlani. A fejfájás nagyon gyakori, és agydaganat extrem ritkán áll mögötte. Az agydaganat első tünete az esetek zömében nem fejfájás, hanme epilepsziás roham vagy tudatzavar. Ha a negatív MR ellenére nincs nem hiszi ell, hogy nem agydaganat okozza a fejfájását, akkor csakis a pszichiáter tud segíteni, illetve talán a pszichológus is. Kellemes, fejfájásmentes ünnepeket kívánok!
        Tisztelt Érdeklődő! Az EMG biztosan ki tudja zárni az ALS-t. Reméljük, a neurológusnak igaza van. Látatlanban sajnos semmit nem tudok véleményezni. Az ALS nagyon ritka, és 40 éves kor körül kezdődik- én eddig csak három ilyen beteggel találkoztam. Az izomrángások viszont elég gyakoriak. Normális leleteket kívánok!
        Tisztelt Érdeklődő! Ha a neurológus kolléga nem találta a rángásokat kivizsgálásra érdemesnek, akkor minden bizonnyal ideges tünetről van szó. A MagneB6 remek választás, ha szükséges, az adagot lehet emelni 3x2 tablettára, majd ha ha a panasz elmúlik, akkor fokozatosan csökkenteni az adagot. A reumatológus mellett továbbra is érdemes lenne pszichiáterrel- vagy pszichológussal konzultálni. Gyógyulást kívánok!
        Tisztelt Érdeklődő! Nem, agydaganatra nm gyanús, ezek a finom rángások nem azok az epilepsziás jelenségek, melyek agydaganatra tipikusak. De érdemes újra időpontot kérni a neurológushoz, és ezeket a rángásokat elmondania, mert ezek okát tisztázni kell. Valamint azt is őszintén mondja el, hogy agydaganattól fél. Hátha sikerül a neurológusnak megtalálni a módot, hogy megnyugtassa. Az internet diagnózis felállítására nem alkalmas, mert az itt megtalálható információ semmilen cenzúrán nem megy át, azaz teljesen megbízhatatlan, csak fokozza a szorongásait. Panaszmentességet kívánok!
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés