• Dr. Kerekes Éva

        neurológus, gyermekneurológus

        1400

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        neurológus, gyermekneurológus

        Bemutatkozás:


        Elérhetőség:



        Felső-Szabolcsi Kórház Kisvárda

        Kisvárda, Szent László út 62.



        Rendelési idő: szerda 16-18 óra



        Előjegyzés: 45/506-040



        Szakképzettség:




        • 1995-ben neurológiából, 2006-ban gyermekneurológiából szereztem szakvizsgát.


        • 2002-től epilepsziában jártas szakemberként akkreditált a Magyar Epilepsziaellenes Liga.



        Érdeklődési terület: Epilepszia.



        Praxisomban kiemelt hangsúlyt fektetek a diagnosztika és a kezelés mellett a prevencióra, az egészségmegőrzésre.



        A 2 éven aluli kisbabák első fejlődésneurológiai vizsgálatát magánrendelésemen ingyenesen végzem, hogy minden térségünkben született gyermek minél jobb esélyekkel induljon az életben.



        Gyümölcsöző munkakapcsolatot alakítottam ki a nőgyógyászokkal, védőnőkkel, gyógypedagógusokkal , tanárokkal, hogy segítsem kis pácienseim tanulását.



        Több országos konferencián tartottam előadásokat, társszerzőként publikáltam. Az epilepszia témakörében számos ismeretterjesztő előadást tartottam.



        Nyelvismeret: Orosz felsőfokú és angol középfokú nyelvtudásom van.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Kerekes Éva legutóbbi válaszai
        Tisztelt Fiatalember! Igen, a szorongás teljesen debilizáló lehet, és teljesen uralhatja az életünket. Örülök neki, hogy az urológus is, a neurológus is meg tudta nyugtatni, és a szülei is. A halántéktáji fejfájás tipikusan a szorongástól van, biztos, hogy nem agydaganat okozza. Sajnos csak önmagán tud segíteni azzal, hogy elvonja a figyelmét valamivel és fokozatosan redukálja az önkielégítések számát. Nem akarok hegyi beszédet tartani arról, hogy milyen értelmes és értékes tevékenységgel tudná a figyelmét elterelni, de az olvasás éjszaka kiváló szotromgáscsökkentő hatással bír. Nappal a sport segít levezetni a feszültséget. A szerelem (valós, nem virtuális) mindent megold, de ezt persze nem lehet siettetni, csak szerettem volna jelezni, hogy egyszer jobb lesz majd, addig pedig érdemes értelmes tevékenységgel, túrázással, sporttal tartalmassá tenni az életet.
        Tisztelt Érdeklődő! Megértem az aggódalmát. Azt nem értem, hogy a negatív koponya MR vizsgálat után miért keresik neurológiai okát a hányásnak? Ha kizárták az agyadaganatot, és nincs agyhártya gyulladása, akkor nincs neurológiai oka a hányásnak. Nincs Abdominális típusú epilepszia! ezt a fogalmat néhány gyerekgyógyász még emlegeti, de a neurológusok régen tudják,hogy ilyen nincs (van gyomortáji diszkomforttal járó temporális roham felnőtteknél, de 2 évesen nem, és nem jár hónapokig tartó hányással). A nem alvásban készült EEG értéke igen kétséges, hiszen egy 2 éves nem tud megfeküdni csukott szemmel nyugodtan, így a leírt meredekebb hullámok mozgásos műtermékek lehetnek. Az alvásos EEg-ben nem írtak le kórost (A vertex potenciálok, alvási orsók és K- kolmplexek az alvás normális jelenségei). A gyermek hányásának vagy valóban vírus fertőzés az oka, vagy nem zár rendesen a gyomorszáj, vagy refluxa lehet, gastroenterológiai kivizsgálása javasolt (sajnos a labor vizsgálat erre nem fog választ adni). Gyógyulást kívánok a kicsinek.
        Tisztelt Érdeklődő! Véleményem szerint a jelenséget fel kell venni a telefon videójára, és megmutatni a gyermekorvosuknak. Ő a látottak alapján eldönti, hogy szükséges-e beutalni a gyermeket a neurológiai rendelésrem, vagy nem. Az is járható út, ha a videóval felkeresnek egy epilepsziában jártas gyermekneurológus magánrendelését, oda nem kell beutaló. Remélem, mindent rendben találnak!
        Tisztelt Érdeklődő! Alaposan elolvastam. A hypophysis az agy belsejében van, ha úgy képzeljük el az agyat , mint egy almát, akkor a csutka területén. Funkciója a hormonrendszer szabályozása. A cysta azt jelenti, egy agyvízzel telt üreg, önmagában általában jóindulatú elválozás, az okát nem tudjuk, egy valaha (akát embriókorban) lezajlott folyamat következménye. A további teendőket a háziorvossal kell megbeszélni, mert beutalót (neurológushoz és endokrinológushoz) ő adhat. Gyógyulást kívánok.
        Kedves anyuka! Remélem, már bejutott az orvosához. Hogy probléma-e vagy nem az adott lelet, ezt így a gyermek vizsgálata nélkül nem lehet megítélni. Gyermekorvosa minden bizonnyal megszervezi minden szükséges vizsgálatát, és ha Maja élénk és vidám, akkor nagyobb baj nem valószínű. Megnyugtató eredményeket és felhőtlen babázást kívánok!
        Tisztelt Szülő! Gyermekneurológushoz kell elvinni őket. Azt látatlanban nem tudom megmondani, hogy van vagy nincs baj, de a gyógytorna csodákat tud tenni. Sikert és kiatartást kívánok.
        Kedves Anyuka! Én sem gondolom, hogy kóros jelenségről van szó. A legegyszerűbb, ha felveszi videóra a jelenséget, és megmutatja a gyerekorvosuknak a videót, vagy esetleg gyermekneurológusnak, ha kapott beutalót. De addig se aggódjon, mert az ilyen jelenségek mögött nem szokott idegrendszeri károsodás állni (szélgörcs lehet szerintem). Örülök, hogy ilyen fiatalon vállalta az anyasággal járó felelősséget, nyugodjon meg, mert úgy tűnik, minden renben van, próbáljon derüsen és nyugodtan örülni az egészéges babának :) A kistesóval már kevesebb ilyen szorongása lesz :)
        Tisztelt Érdeklődő! Az esszenciális tremor olyan diagnzozis, amikor a páciensnek a kézremegésen kivül egyéb tünete nincs.A tünet nem romlik, nem vezet leépüléshez, mint a Parkionson kor, és a betegek csak akkor szednek gyogyszert, ha a foglalkozásukban nagyon zavar a kézremegés. Az, hogy az egyik neurolgus ezt irta az ambulánslapjára,valoban nem jelenti azt, hogy Önnek valoban ez a szindroma okozza a kézremegését. Sajnos amiota szoftvereket kényszeritettek ránk, hogy csakis ezekben a programokban irhatjuk meg az ambulánslapot, muszáj valami betegséget kodolni a betegnek, hogy az ellátást az OEP kifizesse a szakrendelésnek. Ezeket a betegségkdokat fejből kell tudnunk, mert a szoftever igy van megtervezve. De mi csak egypár fontosabb betegség kodját ismerjük fejből, és nincs könyvünk, hogy kikeressük a valos betegség kodját és időnk se, ezért használunk a korábbi többszáz diagnozis helyett 20-30-at. Sokszor esszenciális tremort kodolnak akkor, ha a beteg remegése mögött nincs egyéb súlyosabb, kezelést igénylő betegség. Nem kell komolyan utánoslvasni annak a diagnozisnak, ami az ambuláns lapon szerepel- sokkal hasznosabb odafigyelni arra, amit az orvos mond, mert sajnos az orvos nem azt irja, amit szeretne, hanem amit rákényzseritenek az egészségügyet szervező hozzánemértők. A nyugalmi tremor kifejezést akkor használjuk, ha a páciens keze akkor remeg, amikor nem csinál semmit vizsgálat közben. Mikor beszélünk a beteggel, valoban közben neurolgiai vizsgálata folyik- megitéjük a 12 agyidegpár működését, a mimikát, beszédet, remegést, egyéb kényszermozgásokat. Egy olyan szorongo ember, mint Ön, remeg a neurolgusnál, mivel fél a vizsgálat által megállapitott diagnozisoktol. Nincs oka a félelemre, Parkinson betegsége biztos nincs, mert az tipikus más tünetekkel jár a remegés mellett, amit mindkét neurologus észre vett volna. Csak akkor érdemes foglalkozni a kézremegéssel, ha zavarja az irásban, munkában. De a szorongása miatt érdemes pszichiáter segitségét kérni, mert nekem most is úgy tünik, a félelem uralja az életét, és sokkal jobban korlátozza, mint ezt a Parkinson kor tenné.
        Tisztelt Érdeklődő! Véleményem szerint Önnek az epilepsziája mellett szorongásos és deresszív zavara van. Ez a baja, ez bőven elég, szükségtelen további vizsgálatokra mennie, Viszont tanácsolnék pszichoterápiás kezelést annak érdekében, hogy további betegségek keresgélése helyet az életének értelmét keresse inkább- érdekes munkát, tartalmas kapcsolatokat és hobbit. A betegségek keresése mint életcél csak tovább rontja az életminőségét, inkább nézze meg Nick Vujicic videóit , vagy menjen el Pál Ferenc előadására. Ezek többet érnek minden vitaminnál.
        Tisztelt Érdeklődő! Sajnos így a leírás alapján nem lehet megítélni, hogy a jelenség természetes alvásos mozgás vagy nem. Azt tancsolom, hogy ezeket a mozgásvihrokat vegyék fel a telefon videójára, és kérjenek időpontot és lehetőleg beutalót neurológushoz. Remélhetőleg megnyugtatón tisztázódik minden, negatív leleteket kívánok!
        Tisztelt Érdeklődő! Igen, okozhat, de azért ennek kivizsgálását és vleményezését bízza orvosára- forduljon háziorovsához ezzel panasszal
        Tisztelt László, a szemhéj rángásai valóban gyakoriak és sokszor nem áll mögöttük kezelést igénylő betegség. Azt javaslom, szedjen 1-2 hónapig MagneB6-ot, ez gyakran megoldja a problémát.
        tisztelt Érdeklődő! A mikrogyria fejlődési rendellenesség, a periventricularis leucomalacia pedig a születés környékén kialakult károsodást az agy fehérállományában
        Tisztelt Érdeklődő! A hölgy idős kora ellenére sokszor lehet segíteni, de hogy hogyan beszéljék rá orvosi vizsgálatra, arra nincs ötletem-én úgy gondolom, jogában áll ezt megtagadni ennyi idősen, ha őt nem zavarja a dolog.. De ha zavarja, akkor fel kell ajánlati a lehetőséget, és azzal kecsegtetni, hogy kórházban nem kell feküdnie, a vizsgálatok nem fájnak és nem fogják zavarni a zajok. beszéljenek a háziorvossal, sokszor ő is tud segíteni. Ha sikerül rábeszélni, akkor fülészet, utána neurológiai vizsgálat javasolt, és esetleg pszichiátria.
        Tsiztelt Érdeklődő! A szájzsibbadás igen gyakori, de lehet mögötte betegség is. Szerintem mindkét panaszával keressen fel egy neurológust háziorvosi beutalóval! Minden jót!