Szívbarát étkezés - Mire cserélje a telített zsírokat?

Medipress
megjelent:

Fontos az étrendünk zsírtartalma és annak típusa, de azt is figyelembe kell venni, hogy ez csak egy része a szívbarát étkezésnek, ahol az alacsony telítettségű zsírok és sók fogyasztását kombinálják az olajos halak, és a legalább napi 5 adag zöldség és gyümölcs beiktatásával.”

Ha a telített zsírokat az egészséges változatra cseréljük, azzal ötödére csökkenthető a szívbetegségek kockázata - állítja egy amerikai tanulmány. A Harvard Orvosi Egyetem jelentése tovább erősíti a halakban és növényi olajakban található többszörösen telítetlen zsírsavak előnyére vonatkozó bizonyítékokat.

A csapat nyolc korábbi tanulmány eredményeit elemezte, melyben több mint 13 000 ember adatai szerepeltek. A szakértők szerint az egészséges táplálkozásnak csak egy részét jelenti az, ha telített zsírsavak (mely a vajban és a húsokban található) bevitelét csökkentik.

A javaslatok szerint az energiabevitel 11 %-át ne haladja meg a telített zsírsavak mennyisége. Ez azért fontos, mert a zsírok emelik a rossz koleszterin szintjét, mely elzárja a szív artériáit. Ezzel szemben a többszörösen telítetlen zsírok épp ellenkező hatást váltanak ki, mert a jó koleszterin szintjét emelik.

A Harvard elemzése azt sejteti, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztásának minden 5 %-os emelése 10 %-kal csökkenti a szívbetegségek esélyét.

Koleszterintáblázat
Számolja ki, hogy mennyi koleszterint fogyaszt el naponta! Az élelmiszerek koleszterin-tartalma: Koleszterin-táblázat a WEBBetegen

Mi a legjobb helyettesítő?

A kutatás vezetője, Dariush Mozaffarian elmondta, hogy mindig kockázatos a telített zsírsavak csökkentése, mert előfordulhat, hogy más rossz megoldással helyettesítik, mint például transzzsírokkal, melyek a készételekben találhatók (például kekszek és sütemények).

„Az eredmények arra utalnak, hogy a többszörösen telítetetlen zsírok a legjobbak a telített zsírsavak helyettesítésére a szív jobb egészsége érdekében.” Victoria Taylor, a Brit Szív Alapítványtól elmondta, a kutatás megerősítette a telített zsírsavak csökkentésére vonatkozó javaslatokat. „A tanulmány azonban nem tér ki arra, hogy az egyszeresen telítetetlen zsírsavak (oliva és repce) ugyanolyan előnyösek e.

Több kutatás szükséges, hogy ezt a területet teljes egészében megértsük. Fontos az étrendünk zsírtartalma és annak típusa, de azt is figyelembe kell venni, hogy ez csak egy része a szívbarát étkezésnek, ahol az alacsony telítettségű zsírok és sók fogyasztását kombinálják az olajos halak, és a legalább napi 5 adag zöldség és gyümölcs beiktatásával.”

A metabolikus szindróma
A metabolikus szindróma tünetei a csökkent glükóztolerancia (vércukorszint-emelkedésre való hajlam), a magas vérnyomás, az elhízás (főleg a hasra), a magas vérzsírszint és a magas koleszterinszint, amelyek már önmagukban is fokozzák a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, együttesen azonban még jobban emelik a kockázatot és rövidítik az életet.
A metabolikus szindróma

Medipress

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.