Szívbarát étkezés - Mire cserélje a telített zsírokat?

Szerző: Medipress

Fontos az étrendünk zsírtartalma és annak típusa, de azt is figyelembe kell venni, hogy ez csak egy része a szívbarát étkezésnek, ahol az alacsony telítettségű zsírok és sók fogyasztását kombinálják az olajos halak, és a legalább napi 5 adag zöldség és gyümölcs beiktatásával.”

Ha a telített zsírokat az egészséges változatra cseréljük, azzal ötödére csökkenthető a szívbetegségek kockázata - állítja egy amerikai tanulmány. A Harvard Orvosi Egyetem jelentése tovább erősíti a halakban és növényi olajakban található többszörösen telítetlen zsírsavak előnyére vonatkozó bizonyítékokat.

Koleszterintáblázat
Számolja ki, hogy Ön mennyi koleszterint fogyaszt el naponta! Az élelmiszerek koleszterin- tartalma. Koleszterin-táblázat a WEBBetegen

A csapat nyolc korábbi tanulmány eredményeit elemezte, melyben több mint 13 000 ember adatai szerepeltek. A szakértők szerint az egészséges táplálkozásnak csak egy részét jelenti az, ha telített zsírsavak (mely a vajban és a húsokban található) bevitelét csökkentik.

A javaslatok szerint az energiabevitel 11 %-át ne haladja meg a telített zsírsavak mennyisége. Ez azért fontos, mert a zsírok emelik a rossz koleszterin szintjét, mely elzárja a szív artériáit. Ezzel szemben a többszörösen telítetlen zsírok épp ellenkező hatást váltanak ki, mert a jó koleszterin szintjét emelik.

A Harvard elemzése azt sejteti, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztásának minden 5 %-os emelése 10 %-kal csökkenti a szívbetegségek esélyét.

Mi a legjobb helyettesítő?

A kutatás vezetője, Dariush Mozaffarian elmondta, hogy mindig kockázatos a telített zsírsavak csökkentése, mert előfordulhat, hogy más rossz megoldással helyettesítik, mint például transzzsírokkal, melyek a készételekben találhatók (például kekszek és sütemények).

Ön hajlamos az érbetegségekre?
Vegyük számba érbetegséget okozó rizikótényezőit! TESZT

„Az eredmények arra utalnak, hogy a többszörösen telítetetlen zsírok a legjobbak a telített zsírsavak helyettesítésére a szív jobb egészsége érdekében.” Victoria Taylor, a Brit Szív Alapítványtól elmondta, a kutatás megerősítette a telített zsírsavak csökkentésére vonatkozó javaslatokat. „A tanulmány azonban nem tér ki arra, hogy az egyszeresen telítetetlen zsírsavak (oliva és repce) ugyanolyan előnyösek e.

Több kutatás szükséges, hogy ezt a területet teljes egészében megértsük. Fontos az étrendünk zsírtartalma és annak típusa, de azt is figyelembe kell venni, hogy ez csak egy része a szívbarát étkezésnek, ahol az alacsony telítettségű zsírok és sók fogyasztását kombinálják az olajos halak, és a legalább napi 5 adag zöldség és gyümölcs beiktatásával.”

A metabolikus szindróma
A metabolikus szindróma tünetei a csökkent glükóztolerancia (vércukorszint-emelkedésre való hajlam), a magas vérnyomás, az elhízás (főleg a hasra), a magas vérzsírszint és a magas koleszterinszint, amelyek már önmagukban is fokozzák a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, együttesen azonban még jobban emelik a kockázatot és rövidítik az életet.
Szerencsére a metabolikus szindróma megfelelő életmódváltással felszámolható, amelyet azért is érdemes megtenni, mert mennél hosszabb ideig áll fent, annál több nehezen gyógyítható vagy éppen maradandó károsodást hagy hátra (pl. érelmeszesedés, szívinfarktus, stroke).
A metabolikus szindróma

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Miért gyakoribb a trombózis...

Tudományos tapasztalat, hogy az életkor növekedésével fokozódik a véralvadás, így tehát arra lehet számítani, hogy egyre több vérrög képződik...

Szívaneurizma - okok, tünetek és...

Aneurizmának (aneurysma) nevezzük az artériák körülírt szakaszán kialakuló gömbölyded értágulatot, ami többnyire az érfal gyengesége miatt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.