A stroke kezelése

szerző: Dr. Zsuga Judit és Dr. Fehér Gergely neurológusok - WEBBeteg
megjelent:

A stroke azonnali kezelése rendkívüli jelentőséggel bír, a korai kezelést azonban nagymértékben meghatározza a stroke típusa.

A stroke téma cikkei
6/1 A stroke és tünetei
6/2 Hajlamos Ön a stroke-ra?
6/3 A stroke megelőzésének lehetőségei
6/4 A stroke diagnózisa
6/5 A stroke kezelése
6/6 Stroke - Gyógyulás és rehabilitáció

Hogyha Ön úgy látja, hogy környezetében valaki stroke-ot kapott, alaposan figyelje meg a beteget, miközben várja a mentőket. Az elsősegélynyújtás részeként további lépések válhatnak szükségessé az alábbi helyzetekben:

1. Ha leáll a légzés, alkalmazzon mesterséges lélegeztetést!

2. Ha a fekvő beteg hány, fordítsa el a fejét az egyik oldalra, hogy megelőzze a hányadék félrenyelését!

3. Ne hagyja, hogy a beteg bármit egyen vagy igyon!

A stroke vagy TIA kezelésekor minden perc számít. Ne várjon arra, hogy a tünetek esetleg maguktól elmúlnak, illetve ha el is múlnak, akkor is sürgősségi ellátás szükséges! A stroke minél tovább van kezeletlen állapotban, annál nagyobb a károsodás, és a későbbi rokkantság valószínűsége. A legtöbb kezelés sikere azon múlik, hogy a beteg milyen hamar jut kórházba.

Az átmeneti agyi keringészavaron (TIA-n) átesett betegek mintegy tizedében néhány napon belül stroke fog kialakulni, melynek megelőzése létfontosságú, így nemcsak a stroke, hanem a TIA is kórházi ellátást igényel.

Vértelen stroke (érelzáródásos stroke, iszkémiás stroke) kezelése

Sürgősségi kezelés

Trombolízis. A vérrögoldó (trombolitikus) gyógyszert az alkar vénáján keresztül juttatják be. A vérrög feloldása csökkenti a stroke következtében fellépő károsodás mértéket, javítja a felgyógyulási esélyeket. Jelenleg Magyarországon az akut stroke-os betegeknek egy része részesül csak ebben a kezelésben, noha az utóbbi években az arányok jelentősen javultak.

A vérrögoldó szer a tünetek kezdetétől számított három órán belül adható eredményesen, utána csak a mellékhatásaira számíthatunk (nehezen csillapítható vérzések). Ha túl sok idő telik el, kezelés szövődményei jelentősebbek lesznek, mint a kezelésből fakadó haszon.

A vérrögoldó kezelés csak vértelen stroke-ban hasznos, az agyvérzést viszont drámaian rontja. Veszélyes adni rendezetlen magas vérnyomás és vércukor esetében, valamint kizáró tényező a három hónapon belül elszenvedett koponyasérülés, műtét valamint gyomorvérzés. Erős véralvadásgátló szedése szintén növeli a vérzéses kockázatot, ezek szedése esetén tilos az infúziós vérrögoldó kezelés elvégzése (kivéve, ha nem megfelelő véralvadásgátló hatás mutatható ki, pl. az INR 1,7 alatti értéke).

Bővebben Trombolízis a stroke akut ellátásában

Embolektómia. A katéteres vérrögeltávolítás (embolektómia) során katéter segítségével történik az elzáródott ér megnyitása és a vérrög eltávolítása. Amennyiben az agyban egy főverőér ér záródik el, a vérrögoldó gyógyszer infúziós alkalmazása nem túl hatékony, de katéteres eltávolítással jelentős javulás érhető el. Ilyen jellegű eljárás nem áll minden kórházban rendelkezésre, csupán nagy centrumokban, így a betegeket akár helikopter segítségével is átszállíthatják katéteres kezelésre.

Műtéti és más eljárások

Orvosa javasolhatja a nyaki erek súlyos elzáródásának műtéti megoldását.

Carotis endarterectomia
A carotis endarterectomia során a sebész egy bemetszést végez a nyakon, ezáltal feltárva a nyaki verőeret. Az artériát ezt követően megnyitják és eltávolítják a belső felszínéről a plakkot, majd az eret bezárják. Vértelen (érelzáródásos) stroke esetében a műtét mindenképpen elvégzendő. (A szakma álláspontja ellentétes abban az esetben, ha az érszűkület nem stroke kapcsán igazolódik. Ilyenkor is szóba jöhet bizonyos esetekben műtéti megoldás, de megfelelő gyógyszeres kezelésnek is lehet hasonló stroke-megelőző hatása.) Azonban a műtéttel kapcsolatos általános kockázatok mellett a carotis endarterectomia önmagában is stroke-ot vagy szívinfarktust eredményezhet azáltal, hogy az eljárás során vérrög vagy szövettörmelék szakad le. A sebészek ennek kivédésére szűrőt alkalmaznak a véráram stratégiai fontosságú területein, hogy bármilyen embólust kiszűrjenek.

Angioplasztika
Szintén elterjedt eljárás, de az orvosi szakirodalom lehetőség szerint inkább a műtéti eljárást (endarterectomia) ajánlja. Az angioplasztika során egy felfújható ballont hordozó katétert vezetnek fel a beszűkült érterületre. Ezt követően a ballont felfújják és a plakkot az artéria falába nyomják. Általában ezzel egyidejűleg egy rugalmas fém csövet (sztentet) helyeznek az érbe, ami megakadályozza az ér visszaszűkülését. Szűrő használata az angioplasztika során is indokolt.

Egyéb eljárások
Az orvosok újabb és újabb módszereket keresnek a vérrögök eltávolítására. Sok beteg esetében időkorlát túllépés okán nem végezhető el egyik vérrög-eltávolító kezelés sem (pl. ébredési stroke, vagy pontosan nem kideríthető kezdet). Kifejlesztettek olyan koponya képalkotó technikákat (CT ill. MR), melyek segítségével kimutatható, hogy van-e még menthető agyterület, érdemes-e még bármiféle beavatkozást elvégezni, de ezek mögött még nem állnak meggyőző klinikai adatok.

Stroke-ot követően szükséges a tartós gyógyszeres terápia folytatása véralvadásgátló, vérnyomáscsökkentő és koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek szedésével. Ezen készítmények segítségével jelentősen csökkenthető az ismételt érelzáródás kialakulása.

Tovább Az ismételt stroke megelőző kezelése

Agyvérzés (vérzéses stroke, hemorrágiás stroke) kezelése

Agyvérzés esetében az esetek többségében nem áll rendelkezésre egyéb kezelés, mint a beteg intenzív osztályos felvétele és szoros monitorizálása. Amennyiben azonban érfejlődési rendellenesség, aneurizma illetve malformáció, hemangioma jön szóba a stroke hátterében (ez az esetek töredéke), akkor idegsebészeti eljárások szükségesek.

A leggyakoribb eljárások az aneurizma klippelés és az arteriovenozus (AV) malformáció eltávolítása, melyek nem mentesek bizonyos kockázattól. Orvosa akkor javasolja Önnek ezeket az eljárásokat, ha fokozott a kockázata az aneurizma vagy az AV malformáció kiszakadásának (általában tünetmentesen derülnek ezek ki, pl fejfájás miatt végzett koponya képalkotón, bizonyos méret felett műtéti megoldás szükséges a megrepedés és következményes agyvérzés lehetősége miatt), illetve ha ez mutatható ki a vérzés hátterében.

  • Aneurizma klippelés
    Az aneurizma nyakához egy pici kapcsot helyeznek el, ezáltal leválasztják arról az artériáról, amelyből kidomborodik. Ez megelőzi az aneurizma kidurranását.
  • Coiling (az aneurizma embolizálása)
    Az eljárás során egy pici platinaspirált vezetnek katéteren keresztül az aneurizmába. A spirál kitölti az aneurizmát, ott vérrög képződését indulálja, ami kizárja a vérkeringésből.
  • Műtéti AV malformáció eltávolítás
    Nem mindig lehetséges az AV malformáció eltávolítása, főleg, ha az túl nagy vagy túl mélyen helyezkedik el az agyban. A jól hozzáférhető kisebb AV malformációk eltávolításával az elváltozás megrepedése megelőzhető. Az AV malformáció másik kezelési lehetősége az embolizálás, melynek során a malformációt tápláló ereket elzárják, ezáltal a rendellenesség összezsugorodik.

Dr. Zsuga JuditForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőink: Dr. Zsuga Judit neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Fehér Gergely neurológus

6/4 A stroke diagnózisa | 6/5 | 6/6 Stroke - Gyógyulás és rehabilitáció

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.