• A stroke kezelése

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit és Dr. Fehér Gergely neurológusok

    A stroke azonnali kezelése rendkívüli jelentőséggel bír, a korai kezelést azonban nagymértékben meghatározza a stroke típusa.

    A stroke téma cikkei
    6/1 A stroke és tünetei
    6/2 Hajlamos Ön a stroke-ra?
    6/3 A stroke megelőzésének lehetőségei
    6/4 A stroke diagnózisa
    6/5 A stroke kezelése
    6/6 Stroke - Gyógyulás és rehabilitáció

    Hogyha Ön úgy látja, hogy környezetében valaki stroke-ot kapott, alaposan figyelje meg a beteget, miközben várja a mentőket. Az elsősegélynyújtás részeként további lépések válhatnak szükségessé az alábbi helyzetekben:

    1. Ha leáll a légzés, alkalmazzon mesterséges lélegeztetést!

    2. Ha a fekvő beteg hány, fordítsa el a fejét az egyik oldalra, hogy megelőzze a hányadék félrenyelését!

    3. Ne hagyja, hogy a beteg bármit egyen vagy igyon!

    A stroke vagy TIA kezelésekor minden perc számít. Ne várjon arra, hogy a tünetek esetleg maguktól elmúlnak, illetve ha el is múlnak, akkor is sürgősségi ellátás szükséges! A stroke minél tovább van kezeletlen állapotban, annál nagyobb a károsodás, és a későbbi rokkantság valószínűsége. A legtöbb kezelés sikere azon múlik, hogy a beteg milyen hamar jut kórházba.

    Az átmeneti agyi keringészavaron (TIA-n) átesett betegek mintegy tizedében néhány napon belül stroke fog kialakulni, melynek megelőzése létfontosságú, így nemcsak a stroke, hanem a TIA is kórházi ellátást igényel.

    Hirdetés

    Vértelen stroke (érelzáródásos stroke, iszkémiás stroke) kezelése

    Sürgősségi kezelés

    Trombolízis. A vérrögoldó (trombolitikus) gyógyszert az alkar vénáján keresztül juttatják be. A vérrög feloldása csökkenti a stroke következtében fellépő károsodás mértéket, javítja a felgyógyulási esélyeket. Jelenleg Magyarországon az akut stroke-os betegeknek egy része részesül csak ebben a kezelésben, noha az utóbbi években az arányok jelentősen javultak.

    A vérrögoldó szer a tünetek kezdetétől számított három órán belül adható eredményesen, utána csak a mellékhatásaira számíthatunk (nehezen csillapítható vérzések). Ha túl sok idő telik el, kezelés szövődményei jelentősebbek lesznek, mint a kezelésből fakadó haszon.

    A vérrögoldó kezelés csak vértelen stroke-ban hasznos, az agyvérzést viszont drámaian rontja. Veszélyes adni rendezetlen magas vérnyomás és vércukor esetében, valamint kizáró tényező a három hónapon belül elszenvedett koponyasérülés, műtét valamint gyomorvérzés. Erős véralvadásgátló szedése szintén növeli a vérzéses kockázatot, ezek szedése esetén tilos az infúziós vérrögoldó kezelés elvégzése (kivéve, ha nem megfelelő véralvadásgátló hatás mutatható ki, pl. az INR 1,7 alatti értéke).

    Bővebben Trombolízis a stroke akut ellátásában

    Embolektómia. A katéteres vérrögeltávolítás (embolektómia) során katéter segítségével történik az elzáródott ér megnyitása és a vérrög eltávolítása. Amennyiben az agyban egy főverőér ér záródik el, a vérrögoldó gyógyszer infúziós alkalmazása nem túl hatékony, de katéteres eltávolítással jelentős javulás érhető el. Ilyen jellegű eljárás nem áll minden kórházban rendelkezésre, csupán nagy centrumokban, így a betegeket akár helikopter segítségével is átszállíthatják katéteres kezelésre.

    Műtéti és más eljárások

    Orvosa javasolhatja a nyaki erek súlyos elzáródásának műtéti megoldását. 

    Carotis endarterectomia
    A carotis endarterectomia során a sebész egy bemetszést végez a nyakon, ezáltal feltárva a nyaki verőeret. Az artériát ezt követően megnyitják és eltávolítják a belső felszínéről a plakkot, majd az eret bezárják. Vértelen (érelzáródásos) stroke esetében a műtét mindenképpen elvégzendő. (A szakma álláspontja ellentétes abban az esetben, ha az érszűkület nem stroke kapcsán igazolódik. Ilyenkor is szóba jöhet bizonyos esetekben műtéti megoldás, de megfelelő gyógyszeres kezelésnek is lehet hasonló stroke-megelőző hatása.) Azonban a műtéttel kapcsolatos általános kockázatok mellett a carotis endarterectomia önmagában is stroke-ot vagy szívinfarktust eredményezhet azáltal, hogy az eljárás során vérrög vagy szövettörmelék szakad le. A sebészek ennek kivédésére szűrőt alkalmaznak a véráram stratégiai fontosságú területein, hogy bármilyen embólust kiszűrjenek.

    Angioplasztika
    Szintén elterjedt eljárás, de az orvosi szakirodalom lehetőség szerint inkább a műtéti eljárást (endarterectomia) ajánlja. Az angioplasztika során egy felfújható ballont hordozó katétert vezetnek fel a beszűkült érterületre. Ezt követően a ballont felfújják és a plakkot az artéria falába nyomják. Általában ezzel egyidejűleg egy rugalmas fém csövet (sztentet) helyeznek az érbe, ami megakadályozza az ér visszaszűkülését. Szűrő használata az angioplasztika során is indokolt.

    Egyéb eljárások 
    Az orvosok újabb és újabb módszereket keresnek a vérrögök eltávolítására. Sok beteg esetében időkorlát túllépés okán nem végezhető el egyik vérrög-eltávolító kezelés sem (pl. ébredési stroke, vagy pontosan nem kideríthető kezdet). Kifejlesztettek olyan koponya képalkotó technikákat  (CT ill. MR), melyek segítségével  kimutatható, hogy van-e még menthető agyterület, érdemes-e még bármiféle beavatkozást elvégezni, de ezek mögött még nem állnak meggyőző klinikai adatok.

    Stroke-ot követően szükséges a tartós gyógyszeres terápia folytatása véralvadásgátló, vérnyomáscsökkentő és koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek szedésével. Ezen készítmények segítségével jelentősen csökkenthető az ismételt érelzáródás kialakulása.

    Tovább Az ismételt stroke megelőző kezelése

    Agyvérzés (vérzéses stroke, hemorrágiás stroke) kezelése

    Agyvérzés esetében az esetek többségében nem áll rendelkezésre egyéb kezelés, mint a beteg intenzív osztályos felvétele és szoros monitorizálása. Amennyiben azonban érfejlődési rendellenesség, aneurizma illetve malformáció, hemangioma jön szóba a stroke hátterében (ez az esetek töredéke), akkor idegsebészeti eljárások szükségesek.

    A leggyakoribb eljárások az aneurizma klippelés és az arteriovenozus (AV) malformáció eltávolítása, melyek nem mentesek bizonyos kockázattól. Orvosa akkor javasolja Önnek ezeket az eljárásokat, ha fokozott a kockázata az aneurizma vagy az AV malformáció kiszakadásának (általában tünetmentesen derülnek ezek ki, pl fejfájás miatt végzett koponya képalkotón, bizonyos méret felett műtéti megoldás szükséges a megrepedés és következményes agyvérzés lehetősége miatt), illetve ha ez mutatható ki a vérzés hátterében.

    • Aneurizma klippelés
     Az aneurizma nyakához egy pici kapcsot helyeznek el, ezáltal leválasztják arról az artériáról, amelyből kidomborodik. Ez megelőzi az aneurizma kidurranását. 
    • Coiling (az aneurizma embolizálása)
     Az eljárás során egy pici platinaspirált vezetnek katéteren keresztül az aneurizmába. A spirál kitölti az aneurizmát, ott vérrög képződését indulálja, ami kizárja a vérkeringésből. 
    • Műtéti AV malformáció eltávolítás
     Nem mindig lehetséges az AV malformáció eltávolítása, főleg, ha az túl nagy vagy túl mélyen helyezkedik el az agyban. A jól hozzáférhető kisebb AV malformációk eltávolításával az elváltozás megrepedése megelőzhető. Az AV malformáció másik kezelési lehetősége az embolizálás, melynek során a malformációt tápláló ereket elzárják, ezáltal a rendellenesség összezsugorodik. 

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőink: Dr. Zsuga Judit neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Fehér Gergely neurológus

    6/4 A stroke diagnózisa | 6/5 | 6/6 Stroke - Gyógyulás és rehabilitáció

     

    Módosítva: 2017.08.26 20:09, Megjelenés: 2017.08.26 20:09
   • Cikkajánló

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdoln

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Vérnyomáscsökkentő módszerek - Amit Ön is megtehet

    Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket érjen el a vérnyomása.

    A stroke diagnózisa

    Ha Ön a stroke vagy TIA bármely tünetét tapasztalja, azonnal hívjon mentőt! A legtöbb kezelés sikere azon múlik, hogy a beteg milyen hamar jut kórházba. A TIA önmagában átmeneti betegség, tekintse azonban egy későbbi stroke előjelének.

    Mesterséges intelligencia segíti a dunántúli stroke-hálózatot

    “Magyarországon évente közel 40 ezren kapnak stroke-ot és 13 ezer ember veszti életét agyi érka-tasztrófa eredményeként. Az esetek 80-85 százaléka vérrög okozta érelzáródás következtében alakul ki, melynek gyógyításában a terápia mielőbbi megkezdése kulcsfontosságú” - tájékoztatott dr. Szapáry László, a Magyar Stroke Társaság elnöke, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi docense.

    Stroke-rehabilitáció - A diéta szerepe a felépülésben

    Bizonyítékokkal alátámasztott tény, hogy az emberek maguk is képesek csökkenteni a stroke, a szívinfarktus vagy a szellemi leépülés kockázatát azzal, hogy odafigyelnek az étkezési szokásaikra. A tudatos táplálkozás azonban nem csak a megelőzésre alkalmas, nagy szerepet játszik ugyanis a stroke-ot követő rehabilitáció során is.

    Mit tegyen TIA után, hogy elkerülje a stroke-ot?

    A TIA (tranziens iszkémiás attak) egy olyan agyi keringészavart jelent, amikor egy vérrög következtében érelzáródás történik az agyban átmeneti neurológiai tüneteket okozva. A vérrög spontán feloldódik és ezzel párhuzamosan a tünetek is megszűnnek.

    A stroke és tünetei

    A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.

    Agyi aneurizmák

    Az agyi (intrakraniális) aneurysma (aneurizma) az érfal gyengesége, fejlődési rendellenessége miatt kialakult kiboltosulás, mely az esetek egy részében megrepedhet, ezáltal agyvérzés tud kialakulni.

    Stroke - Gyógyulás és rehabilitáció

    Azok a stroke-on átesett betegek, akik egészséges társhoz mennek haza, nagyobb valószínűséggel lesznek újra képesek az önálló életvitelre. A korai kezelés és a hozzátartozók biztatása nagyon fontos.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.