• A stroke kezelése

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit és Dr. Fehér Gergely neurológusok

    A stroke azonnali kezelése rendkívüli jelentőséggel bír, a korai kezelést azonban nagymértékben meghatározza a stroke típusa.

    A stroke téma cikkei
    6/1 A stroke és tünetei
    6/2 Hajlamos Ön a stroke-ra?
    6/3 A stroke megelőzésének lehetőségei
    6/4 A stroke diagnózisa
    6/5 A stroke kezelése
    6/6 Stroke - Gyógyulás és rehabilitáció

    Hogyha Ön úgy látja, hogy környezetében valaki stroke-ot kapott, alaposan figyelje meg a beteget, miközben várja a mentőket. Az elsősegélynyújtás részeként további lépések válhatnak szükségessé az alábbi helyzetekben:

    1. Ha leáll a légzés, alkalmazzon mesterséges lélegeztetést!

    2. Ha a fekvő beteg hány, fordítsa el a fejét az egyik oldalra, hogy megelőzze a hányadék félrenyelését!

    3. Ne hagyja, hogy a beteg bármit egyen vagy igyon!

    A stroke vagy TIA kezelésekor minden perc számít. Ne várjon arra, hogy a tünetek esetleg maguktól elmúlnak, illetve ha el is múlnak, akkor is sürgősségi ellátás szükséges! A stroke minél tovább van kezeletlen állapotban, annál nagyobb a károsodás, és a későbbi rokkantság valószínűsége. A legtöbb kezelés sikere azon múlik, hogy a beteg milyen hamar jut kórházba.

    Az átmeneti agyi keringészavaron (TIA-n) átesett betegek mintegy tizedében néhány napon belül stroke fog kialakulni, melynek megelőzése létfontosságú, így nemcsak a stroke, hanem a TIA is kórházi ellátást igényel.

    Hirdetés

    Vértelen stroke (érelzáródásos stroke, iszkémiás stroke) kezelése

    Sürgősségi kezelés

    Trombolízis. A vérrögoldó (trombolitikus) gyógyszert az alkar vénáján keresztül juttatják be. A vérrög feloldása csökkenti a stroke következtében fellépő károsodás mértéket, javítja a felgyógyulási esélyeket. Jelenleg Magyarországon az akut stroke-os betegeknek egy része részesül csak ebben a kezelésben, noha az utóbbi években az arányok jelentősen javultak.

    A vérrögoldó szer a tünetek kezdetétől számított három órán belül adható eredményesen, utána csak a mellékhatásaira számíthatunk (nehezen csillapítható vérzések). Ha túl sok idő telik el, kezelés szövődményei jelentősebbek lesznek, mint a kezelésből fakadó haszon.

    A vérrögoldó kezelés csak vértelen stroke-ban hasznos, az agyvérzést viszont drámaian rontja. Veszélyes adni rendezetlen magas vérnyomás és vércukor esetében, valamint kizáró tényező a három hónapon belül elszenvedett koponyasérülés, műtét valamint gyomorvérzés. Erős véralvadásgátló szedése szintén növeli a vérzéses kockázatot, ezek szedése esetén tilos az infúziós vérrögoldó kezelés elvégzése (kivéve, ha nem megfelelő véralvadásgátló hatás mutatható ki, pl. az INR 1,7 alatti értéke).

    Bővebben Trombolízis a stroke akut ellátásában

    Embolektómia. A katéteres vérrögeltávolítás (embolektómia) során katéter segítségével történik az elzáródott ér megnyitása és a vérrög eltávolítása. Amennyiben az agyban egy főverőér ér záródik el, a vérrögoldó gyógyszer infúziós alkalmazása nem túl hatékony, de katéteres eltávolítással jelentős javulás érhető el. Ilyen jellegű eljárás nem áll minden kórházban rendelkezésre, csupán nagy centrumokban, így a betegeket akár helikopter segítségével is átszállíthatják katéteres kezelésre.

    Műtéti és más eljárások

    Orvosa javasolhatja a nyaki erek súlyos elzáródásának műtéti megoldását. 

    Carotis endarterectomia
    A carotis endarterectomia során a sebész egy bemetszést végez a nyakon, ezáltal feltárva a nyaki verőeret. Az artériát ezt követően megnyitják és eltávolítják a belső felszínéről a plakkot, majd az eret bezárják. Vértelen (érelzáródásos) stroke esetében a műtét mindenképpen elvégzendő. (A szakma álláspontja ellentétes abban az esetben, ha az érszűkület nem stroke kapcsán igazolódik. Ilyenkor is szóba jöhet bizonyos esetekben műtéti megoldás, de megfelelő gyógyszeres kezelésnek is lehet hasonló stroke-megelőző hatása.) Azonban a műtéttel kapcsolatos általános kockázatok mellett a carotis endarterectomia önmagában is stroke-ot vagy szívinfarktust eredményezhet azáltal, hogy az eljárás során vérrög vagy szövettörmelék szakad le. A sebészek ennek kivédésére szűrőt alkalmaznak a véráram stratégiai fontosságú területein, hogy bármilyen embólust kiszűrjenek.

    Angioplasztika
    Szintén elterjedt eljárás, de az orvosi szakirodalom lehetőség szerint inkább a műtéti eljárást (endarterectomia) ajánlja. Az angioplasztika során egy felfújható ballont hordozó katétert vezetnek fel a beszűkült érterületre. Ezt követően a ballont felfújják és a plakkot az artéria falába nyomják. Általában ezzel egyidejűleg egy rugalmas fém csövet (sztentet) helyeznek az érbe, ami megakadályozza az ér visszaszűkülését. Szűrő használata az angioplasztika során is indokolt.

    Egyéb eljárások 
    Az orvosok újabb és újabb módszereket keresnek a vérrögök eltávolítására. Sok beteg esetében időkorlát túllépés okán nem végezhető el egyik vérrög-eltávolító kezelés sem (pl. ébredési stroke, vagy pontosan nem kideríthető kezdet). Kifejlesztettek olyan koponya képalkotó technikákat  (CT ill. MR), melyek segítségével  kimutatható, hogy van-e még menthető agyterület, érdemes-e még bármiféle beavatkozást elvégezni, de ezek mögött még nem állnak meggyőző klinikai adatok.

    Stroke-ot követően szükséges a tartós gyógyszeres terápia folytatása véralvadásgátló, vérnyomáscsökkentő és koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek szedésével. Ezen készítmények segítségével jelentősen csökkenthető az ismételt érelzáródás kialakulása.

    Tovább Az ismételt stroke megelőző kezelése

    Agyvérzés (vérzéses stroke, hemorrágiás stroke) kezelése

    Agyvérzés esetében az esetek többségében nem áll rendelkezésre egyéb kezelés, mint a beteg intenzív osztályos felvétele és szoros monitorizálása. Amennyiben azonban érfejlődési rendellenesség, aneurizma illetve malformáció, hemangioma jön szóba a stroke hátterében (ez az esetek töredéke), akkor idegsebészeti eljárások szükségesek.

    A leggyakoribb eljárások az aneurizma klippelés és az arteriovenozus (AV) malformáció eltávolítása, melyek nem mentesek bizonyos kockázattól. Orvosa akkor javasolja Önnek ezeket az eljárásokat, ha fokozott a kockázata az aneurizma vagy az AV malformáció kiszakadásának (általában tünetmentesen derülnek ezek ki, pl fejfájás miatt végzett koponya képalkotón, bizonyos méret felett műtéti megoldás szükséges a megrepedés és következményes agyvérzés lehetősége miatt), illetve ha ez mutatható ki a vérzés hátterében.

    • Aneurizma klippelés
     Az aneurizma nyakához egy pici kapcsot helyeznek el, ezáltal leválasztják arról az artériáról, amelyből kidomborodik. Ez megelőzi az aneurizma kidurranását. 
    • Coiling (az aneurizma embolizálása)
     Az eljárás során egy pici platinaspirált vezetnek katéteren keresztül az aneurizmába. A spirál kitölti az aneurizmát, ott vérrög képződését indulálja, ami kizárja a vérkeringésből. 
    • Műtéti AV malformáció eltávolítás
     Nem mindig lehetséges az AV malformáció eltávolítása, főleg, ha az túl nagy vagy túl mélyen helyezkedik el az agyban. A jól hozzáférhető kisebb AV malformációk eltávolításával az elváltozás megrepedése megelőzhető. Az AV malformáció másik kezelési lehetősége az embolizálás, melynek során a malformációt tápláló ereket elzárják, ezáltal a rendellenesség összezsugorodik. 

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőink: Dr. Zsuga Judit neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Fehér Gergely neurológus

    6/4 A stroke diagnózisa | 6/5 | 6/6 Stroke - Gyógyulás és rehabilitáció

     

    Módosítva: 2017.08.26 20:09, Megjelenés: 2017.08.26 20:09
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A ráncfeltöltés

    A ráncfeltöltés

    Dr. Csuth Ágnes

    A beavatkozás bár egyszerű, azért mégsem nem teljesen kockázatmentes.

    A kardioverzió

    A kardioverzió

    Dr. Molnár Dóra

    Olyan ritmuszavar, mely során a szív nem ritmusosan húzódik össze.

    A stroke közvetlen kiváltó okai

    Az agyérkatasztrófa hirtelen következik be. Közvetlen kiváltó oka ugyanakkor általában nincs, a rizikótényezők évtizedes hatásának eredményeképpen lép fel. Vannak azonban olyan okok, amelyek a meglévő kockázati tényezők mellett hirtelen állapotromlást okozhatnak.

    Emilia Clarke - Harc az életemért

    Épp, hogy elkezdtük forgatni a Trónok harca első évadát, amikor két stroke-ot is kaptam egyszerre. - Daenerys Targaryen, azaz Emilia Clarke brit színésznő nyilatkozott őszintén a stroke-ról és agyműtétjeinek történetéről.

    Az ismételt stroke megelőző kezelése

    Agyi érelzáródást követően nagyon fontos a kezelés folytatása a stroke újbóli bekövetkezésének megelőzése érdekében. Ez rendszerint véralvadásgátló készítmények szedését és egyéb alapbetegségek kezelését jelenti.

    Stroke után - A leggyakoribb kérdések

    Milyen kérdések merülnek fel a hozzátartozókban szerettük stroke-ja után? Mit érdemes tudni az agyvérzés utáni terápiáról és a várható javulás mértékéről? Hogyan tudnak segíteni a hozzátartozók?

    A stroke idegrendszeri következményei

    A stroke (régebbi nevén gutaütés vagy agylágyulás) az agyállomány agyi erek betegsége következtében kialakult pusztulását jelenti. Ez a kór felelős a legtöbb rokkant állapot kialakulásáért. A betegek ágyhoz kötve, akár életük végéig is ápolásra szorulhatnak, mivel a stroke idegrendszeri következményei közé tartozik a tartós bénulás, valamint a beszéd- és nyelészavar.

    Stroke, agyérgörcs, agyvérzés - Mi a különbség?

    Szeretném megkérdezni, hogy pontosan mi a különbség az agyérgörcs, a stroke és az agyvérzés között? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A stroke korai jelei (a TIA tünetei)

    A stroke-ot számos esetben egy átmeneti agyi keringési zavar előzi meg. Ez az úgynevezett átmeneti ischaemiás roham vagy röviden TIA, melynek tünetei 24 órán belül megszűnnek, ezért sok beteg nem veszi komolyan, pedig ez a stroke-ot megelőző figyelmeztetés. Mik a tünetek?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.