A tea csökkenti a stroke kialakulásának esélyét

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász

Napi három csésze zöld vagy fekete tea fogyasztása 21 százalékkal csökkenti a stroke kialakulásának esélyét, és minél többet fogyaszt belőlük, annál védettebb a betegséggel szemben – állítják a Los Angelesi California Egyetem (UCLA) kutatói.

A kutatók kilenc olyan tanulmányt vetettek össze, melyek mintegy 4378 stroke-os megbetegedést összesítettek. Arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál, akik legalább napi három csésze teát fogyasztottak, azoknál 21 százalékkal csökkent a stroke-os megbetegedés esélye, függetlenül attól, hogy fekete vagy zöldteáról van szó.

Ráadásul a kapott eredmények szerint a teafogyasztás mennyiségének növekedésével arányosan csökken a megbetegedés előfordulása. Három csészétől 21 százalékkal csökken a stroke esélye, további három csészétől újabb 21 százalékkal – állítja Lenore Arab, a kutatás vezetője. Hangsúlyozza viszont, hogy a gyógyteáknál nem tapasztaltak ilyen jellegű hatást.

„Csak nagyon kevés módszer ismeretes a stroke kockázatának csökkentésére, a betegségre alkalmazott gyógyszeres kezelés pedig csak a stroke által okozott sérülés kezelésére szolgál, s nem is mindig hatásos. Ezért is fontos ez az új felfedezés, hiszen teljesen természetes, non-toxikus megelőzése lehet a sérülésnek” – mondta a kutató.

Teanin vagy antioxidánsok?

Noha senki nem tudja biztosan, a tea mely összetevője okozza ezt a pozitív hatást, a kutatók úgy vélik vagy az epigallocatechin gallate antioxidáns (EGCG), vagy pedig a theanin nevű aminosav lehet a felelős. Az antioxidánsokról különben is azt tartják, hogy segítenek megelőzni a szív-és érrendszeri megbetegedéseket, a theaninról pedig tudjuk, hogy szinte 100 százalékban felszívódik. Leginább a glutamát molekulához hasonlít, a stroke pedig a glutamát kibocsátással van kapcsolatban.

Lehetséges, hogy a teanin és a glutamát versenyeznek az agyban lévő glutamát receptorért.

Noha még további kutatások szükségesek a tanulmányban kapott eredmények megerősítéséhez, az már biztosnak látszik, hogy napi három csésze fekete- vagy zöldtea fogyasztásával valóban csökken a stroke kialakulási esélye.

A kutatás eredményéről egy San Diegoban tartott Stroke Konferencián számoltak be.

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; Newswise
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

A koronavírussal fertőzött...

A stroke miatt kórházba került COVID-19-betegeknél nagyobb annak veszélye, hogy stroke-juk súlyosbodik, vagy még a kórházban újabb agyvérzés éri...

A tea hatásai az orvos szemével

A tea - amellett, hogy igen népszerű ital és egyes kultúrák szerves hozzátartozója - az egészségre is számos jótékony hatással bír. A teának az...

A varázsitalként emlegetett maté tea

A yerba maté egy Dél-Amerika szubtrópusi területéről származó növény, amelyet a helyi indán törzsek már akkor fogyasztottak, amikor az európai...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.