Mediterrán diétával a stroke és a szívinfarktus ellen

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Az amerikai Harvard Egyetem Közegészségtani Intézete végzett felmérést a mediterrán diéta és a stroke, valamint a szívinfarktus vonatkozásában. Az, hogy a mediterrán diéta csökkenti a stroke és a cardiovasculáris események rizikóját evidenciának számít, de kevés nagy esetszámú vizsgálat született ez idáig ennek objektív igazolása céljából.

A fenti kijelentést arra alapozzák, hogy a mediterrán népek életmódjának ismeretében a mediterráneum egészségügyi statisztikájának alakulását figyelték meg.

Ez azért kiemelkedő fontosságú felmérés, mert az említett összefüggéseket nagy esetszámú vizsgálattal sikerült igazolni.

Szinte hihetetlenek a számadatok, de a szívinfarktus rizikója 23%-kal, a stroke rizikója 13%-kal kevesebb a mediterrán diétán élők csoportjában az átlagpopulációhoz viszonyítva. Az összefüggéseket 20 éven keresztül vizsgálták közel 75 ezer résztvevő bevonásával.

Mik a mediterrán diéta alapvető jellemzői?

Sok tanulmány készült már, melyek a mediterrán diéta alapvető jellemzőit hangsúlyozták, lássuk, mik azok az alapvető jellemzők, amiért igazán egészséges ez az étrendet:

  • Az ételeket lehetőleg minél kevésbé tegyük ki hőhatásnak, amit lehet, nyersen fogyasszunk.
  • Bőségesen fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt, itt a bőség nemcsak a mennyiséget jelenti, hanem a zöldség- és gyümölcsfogyasztás változatosságára is vonatkozik.
  • Kevés húst fogyasszunk! A napi fehérjebevitel lehetőleg növényekből, például magvakból, babból származzon hús helyett.
  • A mediterrán diéta nem egyenlő a vegetarianizmussal, megengedett a fehér és a vörös húsok fogyasztása egyaránt, de a lényeg a mértékletességben rejlik. Iktassunk be húsmentes napokat az életünkbe, de hetente egy-két alkalommal megengedett kevés vörös hús is. Ne feledkezzünk meg arról, hogy legalább egyszer hetente tengeri halat is fogyasszunk.
  • Érdemes külön kihangsúlyozni a halfogyasztás fontosságát, erős negatív korreláció volt kimutatható a tengeri halak fogyasztása és a stroke, valamint a cardovasculáris betegségek között.
  • A mediterrán diétát igazán egyszerű követni, nincsenek benne extremitások, az ételek elkészítéséhez szükséges hozzávalókat bárhol be lehet szerezni
  • A telített zsírok helyett a telítetlen növényi olajokat részesítsük előnyben.

(WEBBeteg/ Dr. Csuth Ágnes Vital Balance Életmód Központ)

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló