SportolOK - Betegségek megértése: terápia cikkek

SportolOK - Betegségek megértése: terápia cikkek

Az Achilles-ín gyulladása

WEBBeteg - N. A., fordító; Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos
2021-03-28 11:35

Annak ellenére, hogy az Achilles-ín a legnagyobb az emberi testben lévő inak közül, meglepően sérülékeny, a leggyakrabban elszakadó ín. A futók és az ugrók különösen félnek ennek az ínnak az elszakadásától, amely azonnali orvosi ellátást igényel. Az Achilles-ín gyulladása még gyakoribb jelenség.

A bokatájéki sérülések

WEBBeteg - Dr. Rybaltovszki Henrik, ortopéd-traumatológus
2020-10-20 03:06

A leggyakoribb sportsérülések a bokatájék sérülései. A nagy szám oka a felső ugróízület anatómiájában keresendő. Az ízületet a sípcsont és a szárkapocscsont végei által képzett bokavilla (ez az ízületi vápa) és az ugrócsont feje (ízületi fej) alkotja, külső és belső szalagrendszer stabilizálja.

Ízületi sérülések gyógyszeres kezelése

WEBBeteg - Dr. Rybaltovszki Henrik
2020-09-10 19:03

Az ízületek sérülései általában a mozgástartomány határán túli feszítések hatására keletkeznek. Az ízületek bármelyik alkotórésze sérülhet, így beszélhetünk a csont, porc, szalag, ín vagy ízületi tok sérüléséről is.

A térdízületi porcok sérülései

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó
2016-11-04 11:40

A porcsérülések lehetnek akut vagy krónikus panaszok okozói, melyek gyakran igen erős vagy tartós fájdalommal járnak. Az esetek többségében a porcok kopásával járó elváltozások fordulnak elő.

Térdízületi szalagsérülése van? Forduljon mielőbb orvoshoz!

Fájdalomközpont
2016-08-18 05:21

Ezekben a hetekben, az olimpiai játékok idején a sporté a főszerep az egész világon. A sportról általában az egészség, a mozgás öröme, az Olimpia kapcsán pedig a versengés izgalma jut eszünkbe, azonban ezeket a pozitív érzéseket gyorsan felválthatja a fájdalom, ha sérülés következik be edzés vagy versenyzés közben.

Eredménytelen a fogyókúra? Mi lehet az oka?

WEBBeteg - B. M., szakfordító
2016-01-24 13:11

Úgy érzi, mindent megtesz azért, hogy leadja a súlyfeleslegét, egészségesen táplálkozik, sportol, és a mérleg mégsem mutat eredményt? Mi állhat a fogyókúra sikertelenségének hátterében? Cikkünkben 5 okot olvashat, ami hátráltathatja a normál testsúly elérését.

Dehidratáció? Túlivás? Mindkettő komoly gondokat okoz! - I. rész

WEBBeteg - B. M., szakfordító
2015-08-15 09:41

Régóta ismert tény, hogy sokat ártunk szervezetünknek, ha nem fogyasztunk rendszeresen, elegendő mennyiségű folyadékot. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy az is ártalmas lehet, ha egyszerre túl sok folyadékot veszünk magunkhoz. A legújabb kutatások eredményei azt igazolják, hogy az is veszélyes, ha túl kevés és az is, ha túl sok folyadékot iszunk.

Reális célokat tűzzön ki a szabadtéri sportoláskor!

Emineo Magánkórház
2015-04-13 09:41

A tavasz beköszöntével sokkal több időt töltünk a szabadban és olyanok is vállalkoznak a testmozgásra, akik télen szívesebben időztek a kanapén elnyújtózva. A mozgásszervi panaszokra szakosodott szakember azonban, mint mindenben, ebben is óvatosságra int, nehogy a lelkesedés bajjal párosuljon.

Dehidratáció? Túlivás? Mindkettő komoly gondokat okoz! - II. rész

WEBBeteg - B. M.
2014-08-24 23:23

Szervezetünknek vízre van szüksége ahhoz, hogy problémamentesen működhessen (ez átlagosan kb. napi 1,5-2 liter, nyári melegben és sportolóknál több). A sportolók a hőmérséklettől és a sport intenzitásától függően óránként akár másfél liter folyadékot is veszíthetnek a verejtékkel. Ezt a veszteséget pótolni kell annak érdekében, hogy a szervezet egészségesen tudjon működni.

Sportsérülések fajtái és kezelésük gyógymasszázzsal

WEBBeteg - Farkas Lehel, gyógymasszőr
2013-04-28 22:41

A sportolók körében gyakran fordulnak elő balesetek, sérülések. Versenysportoknál nagy szerepet kapnak a sportorvosok, traumatológusok, fizioterapeuták és a gyógymasszőrök, sportmasszőrök, akik sokat segítenek a sérülések kezelésben, a sportolók gyorsabb felépülésében.