Óriási különbségek - Energiafelhasználás sporttal és anélkül

Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

Nem csupán az életkor, az egészségi állapot, testsúly, hanem a sportág jellege, a mozgás időintervalluma és az edzésintenzitás is jelentősen befolyásolja energiaszükségletünket, azaz hogy mennyi energiát használunk el egy-egy mozgásforma, legyen az futás, edzőtermi mozgás vagy valamilyen téli sport közben.

A cél az energiaegyensúly! Akkor alakul ki az egészséges felnőtt szervezetében ez az egyensúly, amikor a felvett energia azonos a leadott, azaz a felhasznált energiával. A napi energiaszükséglet meghatározásánál az első lépcső az alapanyagcsere kiszámítása, amelynél figyelembe kell venni a nemet, az életkort és az aktuális testtömeget. Más a helyzet, ha sportol az egyén, vagy egyáltalán nem mozog semmit.

Dobák Zita dietetikus, táplálkozástudományi szakember korábbi cikkünkben úgy fogalmazott: általában egy ülő munkát végző, nem sportoló felnőtt nő energiaszükséglete 1200-1800 kcal naponta, a férfiaknál pedig 1500-2000 kcal/nap között mozog. Mérsékelt fizikai munka mellett ez a szükséglet nőknél plusz 200-300 kcal, férfiaknál 300-400 kcal. Erős fizikai munkánál, nőknél 400-1500 kcal, férfiaknál 500-1600 kcal közötti értékkel növekedhet, tehát akár elérheti naponta a 3600 kcal értéket is a férfiaknál. Ehhez azonban rendszeres, megterhelő fizikai aktivitás szükséges.

Energiafelhasználás itt és ott

Férfiaknál:
18-30 év: 15,3 x testtömeg + 679,
30-60 év: 11,6 x testtömeg + 879 kcal/nap

Nőknél:
18-30 év: 14,7 x testtömeg + 496,
30-60 év: 8,7 x testtömeg + 829 kcal/nap

Például egy irodai munkát végző 33 éves 160 cm magas és 60 kg testtömegű hölgy alapanyagcseréje a képlet alapján: 8,7 × 60 + 829 = 1351 kcal/nap. Napi energiaszükséglete könnyű fizikai munka esetén 2108 kcal naponta. Az ő esetében ez az a limit, aminél nem ehet többet, mert ha növeli az energiabevitelt, akkor fokozni kell a fizikai aktivitást, tehát sportolnia kell, rendszeresen, megtervezve a napi energiabevitelt.

Azt tudjuk, hogy a férfiak több energiát igényelnek, mint a nők, a szükséglet pedig változik a gyermekeknél és az időseknél is. Például 7-10 éves kor között az energiaszükséglet 1650-3300 kcal/nap attól függően, milyen életkorú és testsúlyú a fiatal, mit és mennyit sportol.

Így változik az energiaszükséglet gyermekeknél:

  • 1-3 éves kor között: 900-1300-1800 kcal/nap,
  • 4-6 éves kor között: 1300-1700-2600 kcal/nap,
  • 7-10 éves kor között: 1650-2400-3300 kcal/nap,
  • 11-14 éves kor között: 2000-2700-3500 kcal/nap,
  • 15-18 éves kor között: 1500-2500-3500 kcal/nap.

Időseknél a napi szükséges energiamennyiség 1800-2000 kcal között van. A kardiológusok szerint napi háromnegyed-egy óra aerob sportmunka már meghozza a várt eredményt, ráadásul jelentősen csökkenti a szívizominfarktus veszélyét. Ezt az edzésmennyiséget kell fokozatosan elérni az egyes mozgásokban, így az úszásban, a kerékpározásban és a futásban lehet teljesíteni (pl. egy óra mellúszás 720 kcal energiát igényel, a tempósabb gyorsúszás 800, a közepes tempójú bringázás pedig 560 kcal energiaszükségletet jelent, intenzív futásnál 1040 kcal az érték).

Kényes helyek...

Rosta Péter személyi edző elmondta: lányoknál elsődleges területek a comb és a fenék, ők áltálában ezekre a területekre híznak, emiatt igényelnek ezek az izomcsoportok nagyobb figyelmet. A fiúk pedig a hasukra szedik fel a túlsúlyuk nagyobb részét. Náluk az izomzatépítésnek van prioritása amellett, hogy a testzsírjukat is csökkentsük.

A hormonoktól is függ...

Az intenzíven sportoló nők és férfiak között számos különbség figyelhető meg az energiafelhasználásban, az életkor mellett függ az eltérő izomrost felépítéstől, a hormonoktól, sőt, az öregedési folyamatoktól és a fennálló betegségektől (nőknél a menopauza, férfiaknál az andropauza is jelentős változásokat eredményezhet az anyagcsere-folyamatokban) is. A férfiak szervezete jóval több szénhidrátot használ fel, ellentétben a női szervezettel, amely több zsírt tüntet el az izommunka során – olvasható a Sportorvos.hu szakmai cikkében.

Úszás, evezés, korcsolyázás...

A legnagyobb energiafelhasználást igénylő sportok között van a futás lépcsőn felfelé, illetve a versenykorcsolyázás (1120 kcal), az intenzív evezés (880 kcal) és a gyorsúszás (800 kcal). Ehhez képest 1 óra mosogatásnál csupán 104 kcal használódik el, ugyanennyi autózásnál 80, alvásnál pedig 24 kcal.

KalkulátorSzámolja ki Ön is energiafelhasználását

A legkönnyebben elérhető mozgásformák között található az úszás (pl. mellúszás 720 kcal), időjárástól függően a kocogás (480 kcal), illetve a korcsolyázás (480 kcal), a könnyed városi bringázás (240 kcal). Amennyiben kimegyünk az erdőbe egy órára sétálni, nem túl gyors tempóban, 160 kcal az energiaszükségletünk. Ehhez valóban nem kell semmiféle ráfordítás, csak kedv és kitartás, no és megfelelő időjárás.

Női és férfi izomzat

Az izmok tömege, ereje és működése számos tényező, például a táplálkozás, életkor, hormonok, mozgásprogram befolyása alatt áll - írja a Sportorvos.hu. Alapvetően kétféle gyors és egyféle lassú izomrost különíthető el egymástól. A férfiak karhajlító izma lényegesen több lassú rostot hordoz, mint a nőké. Ugyanakkor a négyfejű combfeszítő izom külső alkotórésze, a m. vastus lateralis nők esetében több lassú rosttal van „felfegyverkezve", mint a férfiaké, akiknél viszont lényegesen több a gyors rost ezen az izomterületen.

A különbségeknek energiafelhasználás szempontjából is van jelentősége: a lassú rostok főként a zsírokból fedezik a működésükhöz szükséges energiát, ezzel szemben a gyors rostok a szénhidrátokból, fehérjékből töltekeznek. Az életkor előrehaladtával a lassú és gyors izomrostok aránya megváltozik, csökken a gyors izomrostok mérete és a lassú rostok kezdenek mindinkább dominálni.

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Tóth András, újságíró
Felhasznált irodalom: MDOSZ, Sportorvos.hu

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Mennyi energiára van szükségünk?

Szervezetünk működéséhez energiára van szükség, amely az étkezések során elfogyasztott tápanyagokból származik. Napi energiaszükségletünket...

Fehér liszt és fehércukor - Mi az...

A 21. században egyre inkább ellenzik a finomított búzaliszt és kristálycukor fogyasztását a szakemberek. Ennek oka, hogy túlságos feldolgozottságuk...

Koronavírus: veszélyhelyzetet hirdet...

Rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdet a kormány az ország teljes területére - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető...

A megfelelő sportág túlsúllyal és...

A mozgás panaszokat csökkenthet, betegségek lefolyását enyhítheti és sokszor a szükséges gyógyszermennyiséget redukálhatja. Christine Graf...

Az elhízás növeli a demencia...

Kutatók már rég feltételezték, hogy az elhízás negatív hatással van az agyra. Eddig azonban csak az bizonyosodott be, hogy a nagymértékű túlsúly...

Ne csak álom legyen a fogyás!

A sport nem csak alakunknak tesz jót, hanem önértékelésünket is javítja. Egy kis életmódbeli változtatással feszes izmokra és jó közérzetre...

Napi harminc perc edzés elég lehet a...

A harmincas lehet a nyerő szám a túlsúllyal küzdők számára. Egy tanulmány szerint fél óra edzés testsúlycsökkentés szempontjából ugyanolyan...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.