Vizsgálatok a térdsérülések diagnosztizálásához

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó frissítve:

Már a baleset körülményeinek ismerete fontos információkhoz juttatja az ellátó orvost. Az olyan képalkotó vizsgálatokkal pedig, amilyen a röntgen, a mágneses rezonancia vizsgálat (MR) vagy a computertomográfia (CT) pontosan megállapíthatók, hogy a térd mely része sérült.

Fizikális vizsgálat

Az esetleges duzzanat, a fájdalom jellege és az egyéb tünetek is utalnak a sérülés fajtájára. Az orvosok megvizsgálják a térdszalagok működőképességét. Tapasztalt szakorvosok a térd fizikális vizsgálatával, speciális tesztekkel, klinikai vizsgálatokkal néhány percen belül meg tudják állapítani a diagnózist.

De a térd mozgatásával járó vizsgálatok természetesen csakis abban az esetben kivitelezhetők, ha nem okoznak fájdalmat a betegnek, illetve ha nem áll fenn olyan sérülés gyanúja, amely a térd mozgatását kizárja. A kombinált sérülések pontos diagnosztizálásához sem elegendő önmagában ez az egyszerű vizsgálat.

A legtöbb esetben viszont a sérülés kiterjedtségének mértéke behatárolható ezekkel a vizsgálatokkal, és a porc-, a meniszkusz-, illetve a szalagsérülések is jó eséllyel elkülöníthetők.

Ízületi folyadékminta vétele

Térdízületi vérömleny esetén az ízületi folyadék megcsapolására (punkció) van szükség több okból:

  • A folyadék leszívásával a szövetekre nehezedő nyomás és azzal együtt a fájdalom is csökken.
  • A vérömleny belső vérzésre utal, például a keresztszalag vérzéssel járó sérülésére, ezzel a vizsgálattal ez is igazolható.
  • Ha a folyadékmintában zsír mutatható ki, az csontsérülésre utal.

Képalkotó vizsgálatok

Ha a klinikai vizsgálatok eredményei alapján felmerül valamilyen súlyos térdsérülés gyanúja, további vizsgálatok szükségesek:

A röntgenvizsgálat a csonttörések felismerését, illetve kizárását szolgálja. Baleseteket követően mindig elvégzik.

A mágneses rezonanciás képalkotó vizsgálattal (MRI vagy MR) – a röntgennel ellentétben – a lágyrészek (meniszkuszok, porcok, szalagok, erek, inak, izmok) állapota ítélhető meg, ezek sérüléseinek kimutatását szolgálja.

Speciális esetben, különösen olyankor, ha a térdsérülést elszenvedő személy térdét korábban megoperálták, további képalkotó eljárások szolgáltathatnak kiegészítő információt, ilyen többek között a SPECT/CT, ami a SPECT- és a CT-vizsgálat kombinációja.

Artroszkópia

Ha operációt igénylő térdsérülésről lehet szó, akkor gyakran alkalmazott diagnosztikai módszer a térdtükrözés (artroszkópia), melynek nagy előnye, hogy bizonyos körülmények között a vizsgálat során nemcsak a diagnózis felállítására, hanem egyben a kezelésre is lehetőség nyílik.

Tovább A térdsérülések fajtái és kezelésük

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de, Diagnostik der Sportverletzungen (kniedoktor.ch)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.