Vizsgálatok a térdsérülések diagnosztizálásához

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó megjelent:

Az olyan képalkotó vizsgálatokkal, amilyen a röntgen, a mágneses rezonancia vizsgálat (MR) vagy a computertomográfia (CT) megállapíthatók, hogy a térd mely része sérült.

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

Az orvosok megvizsgálják a térdszalagok működőképességét. Tapasztalt szakorvosok a térd fizikális vizsgálatával, speciális tesztekkel, klinikai vizsgálatokkal néhány percen belül meg tudják állapítani a diagnózist. A térd mozgatásával járó vizsgálatok természetesen csakis abban az esetben kivitelezhetők, ha nem okoznak fájdalmat a betegnek, illetve, ha nem áll fenn olyan sérülés gyanúja, amely a térd mozgatását kizárja. A kombinált sérülések pontos diagnosztizálásához sem elegendő önmagában ez az egyszerű vizsgálat.

Térdízületi vérömleny esetén az ízületi folyadék megcsapolására (punkció) van szükség több okból:

  • A folyadék leszívásával, a szövetekre nehezedő nyomás és azzal együtt a fájdalom is csökken.
  • A vérömleny belső vérzésre utal, például a keresztszalag vérzéssel járó sérülésére.
  • Ha a folyadékmintában zsír mutatható ki, az csontsérülésre utal.

Ha a klinikai vizsgálatok eredményei alapján felmerül valamilyen súlyos térdsérülés gyanúja, további vizsgálatok szükségesek. A mágneses rezonanciás képalkotó vizsgálat (MRI) az esetleges szalag- és porcsérülések kimutatását szolgálja. Ha operációt igénylő térdsérülésről lehet szó, akkor gyakran alkalmazott diagnosztikai módszer a térdtükrözés (artroszkópia), melynek nagy előnye, hogy bizonyos körülmények között a vizsgálat során nemcsak a diagnózis felállítására, hanem egyben a kezelésre is lehetőség nyílik.

A térdsérülések fajtái és kezelésük
A legtöbb térdsérülés hobbisportolás közben alakul ki. Leggyakrabban a szalagok és a meniscusok érintettek. A térdsérülések megértéséhez ismernünk kell a térdízület felépítését. Az ízület a következő részekből áll: a combcsont ízülete, a lábszárcsont ízülete és a térdkalács (patella), mely a combcsont vályulatában helyezkedik el. A térdsérülések fajtái és kezelésük

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.