Veszélyes-e a síelés és a snowboardozás?

Szerző: WEBBeteg

Statisztikák szerint nem. Ugyanakkor a felelőtlenség és önmagunk képességeinek túlbecslése tragédiához vezethet.

4,2 millió német síelőre 41-43 ezer sérülés jutott a 2012/2013-as síszezonban. Tartós orvosi kezelésre kevesebb, mint ezer sportolónak volt szüksége. Az első ilyen típusú statisztikák Németországban a 1979/1980-as szezonban készültek, az akkori adatokhoz képest 58 százalékkal csökkent a balesetek száma, ennek ellenére még mindig sok a sérülés a sípályákon.

Hat kritikus pont, melyek miatt veszélyesek a sísportok

Erőnlét: a sífutás közbeni sérülés veszélye alacsony, mivel a maximális sebesség is jóval elmarad a lesiklás során elérttől. A sífutásnál az előrehaladáshoz testi erőt kell kifejteni, sokan azonban túlbecsülik általános erőnlétüket.

- Egy olyan baleset, mint a kancelláré, meglehetősen ritka - mondja Michael Berner, a Német Síszövetség (DSV) biztonsági szakértő. Sífutás nem olyan gyakran fordulnak elő balesetek, mint a lesiklásnál, leginkább zúzódások és ujjficamok szoktak előfordulni, a nagyobb kockázatot a felkészülés hiánya jelenti.

A szakértő azt tanácsolja, egészévben készüljünk a síszezonra, tartsuk formában magunkat és ne becsüljük túl állóképességünket. A sífutásnál olyan ritkák a sérülések, hogy a statisztikákban alig mutatható ki, ezért sokan bátrabban, túlvállalva vetik bele magukat ebbe a sportba.

Anyagok: a sporteszközök egyre jobb, erősebb anyagból készülnek, a sisakok és a kötések egyre biztonságosabbak, ennek köszönhetően a fejsérülések száma csaknem 10 százalékkal csökkent a 2011/2012-es szezonhoz képest. A fejlett sisakok ugyanakkor veszélyt is hordoznak magukban: a tapasztalatlanabb síelők is gyorsabban mennek a kelleténél, annak tudatában, hogy a fejvédő megvédi őket a komolyabb sérüléstől.

Pályák: a szakértő szerint biztonságosabbak, mint valaha, ugyanakkor kis sebesség mellett is komoly sérülést lehet elszenvedni.

Tömegsport jelleg: a sísportok egyre népszerűbbek, ezáltal egyre többen vannak a lejtőkön, így az ütközések veszélye is megnőtt, főleg a pályák kereszteződésében, a 2012/2013-as szezonban 4,2 millió német síelő sportolt a pályákon az ütközések száma soha nem volt még ilyen magas: 16 százalék.

Esés: általában akkor történik a baj, amikor a koncentráció alábbhagy. A téli sportok közül a sísportoknál legnagyobb az esélye sérülésnek. Az összes sérülés 37 százaléka térd-, 20 százaléka vállsérülés volt.

Felelőtlenség: a biztonsági szakértő szerint a legnagyobb veszélyt ez jelenti. A sisak nem menő, a hüttében jó sört adnak és a buli sokáig tartott, nem volt idő aludni. Ittasan, másnaposan, fáradtan senki ne menjen sípályára a saját és mások biztonsága érdekében. Az alkoholfogyasztás hosszabb reakcióidőt eredményez és hatására a helyzeteket is rosszabbul mérjük fel.

A főbb sérülések a német sípályákon a 2012/2013-as szezonban (%)

Sérülés helye

Mindkét nem

Férfiak

Nők

Fej

7,2

7,7

6,5

Nyak

2,6

2,9

2,4

Felkar

2,9

3,1

2,7

Csukló és kézfej

3,0

3,5

2,0

Felső lábszár és comb

7,4

6,4

8,8

Térd

37,2

29,8

49,6

Boka és lábfej

3,7

3,5

4,1

Alsó lábszár

4,9

6,9

2,1

Törzs

8,7

10,4

5,0

Ujjak

1,2

0,8

1,8

Könyök és alkar

1,1

1,6

0,6

Váll

20,1

23,4

14,4

(WEBBeteg/focus.de)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

Hogyan lélegezzünk helyesen...

A helyes légzés nemcsak testi, hanem szellemi egészségünkre is hat, ezért kiemelten fontos, hogy ne csak a mindennapokban, hanem sportolás közben is...

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

Edzésterv síeléshez

Már a téli időszak elején megtervezzük a vakációt, aprólékosan tudunk minden részletet a szállásról, a felszerelésről, az utazásról, sőt még...

Hogyan készüljünk a síelésre?

Az egyik legnépszerűbb téli sport napjainkban a síelés. Aki csak teheti, az első hó leesését követően a havas lejtőket célozza meg léccel a...

Téli sportok kéz- és lábtörés...

A sportolás télen is egészséges, viszont némileg veszélyesebb, mint más évszakokban. Hogyan kerülheti el a sérüléseket?

Felkészültség, védőfelszerelés...

A síelés klasszikus téli sport, ám annak érdekében, hogy az egészséget szolgálja és ne veszélyeztesse, nem lehet elégszer hangsúlyozni a technikai...

Milyen veszélyeket rejtenek a téli...

Szakértők azt tanácsolják a síelőknek és snowboardozóknak, hogy mindig viseljenek védősisakot, és fokozottan figyeljenek a maguk és mások...

Most készül síelni? Mindent tud a...

Nagyon sokan nem szakképzett oktatótól tanulnak síelni, ezért hibás technikával, ön- és közveszélyesen síelnek, nincsenek tisztában az alapvető...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.