Tegyünk meg mindent a biztonságunkért! - A védőfelszerelés életet menthet

Szerző: WEBBeteg - Sándor Jutka és Tóth András, újságírók

A síelésnél rendkívül fontos a megfelelő védőfelszerelés beszerzése. A réteges és a vízhatlan ruházaton kívül a bukósisak és a síszemüveg is mindenképp legyen az alapfelszerelés része!

A síbalesetek megelőzésére elsődlegesen fontos a megfelelő sítudás és a pályán való közlekedés szabályainak ismerete. Emellett a megfelelő bukósisak, gerincvédő és síszemüveg használatának fontosságára hívta fel a figyelmet dr. Egri Katalin ISIA kártyás kiképző oktató, a Síoktatók Magyarországi Szövetségének elnöke, az Interski International alelnöke.

Fontos, hogy a felszerelés kiválasztásánál, ne a szín alapján döntsünk, sokkal inkább figyeljünk arra, hogy a szükséges eszközök a megfelelő méretben álljanak rendelkezésre. Ha nem tudjuk megvásárolni, inkább béreljünk szakembertől, mint hogy az ismerőstől kérjük kölcsön, így biztosan a számunkra legmegfelelőbb felszereléssel indulhatunk útnak.

Fontos a sisak viselése! – életet menthet

A sisakot sokan kényelmetlennek, zavarónak tartják vagy épp esztétikailag nincsenek vele kibékülve, de a nemrég síbalesetet szenvedett Michael Schumacher esete meggyőzheti a kétkedőket arról, hogy mennyire fontos a fejvédő használata. A hétszeres Forma-1-es világbajnok életét ugyanis a bukósisakja mentette meg, ami az ütés erejétől eltörött. Az orvosi stáb szerint sisak nélkül valószínűleg nem élte volna túl a balesetet.

A jól kiválasztott bukósisak védelmet nyújt a sérülésekkel szemben, és akár életet is menthet, ezért a síelésre indulóknál mindenképp legyen az alapfelszerelés része.

Korábban az Innsbrucki Egyetem sporttudományi tanszékének munkatársai is megállapították, hogy a síelés közben viselt sisak felnőtteknél 35 százalékkal, a 13 év alatti gyerekeknél pedig 59 százalékkal csökkenti a fejsérülések számát. A kutatók a tanulmányhoz az osztrák símentő szolgálatoktól és a sürgősségi osztályoktól kérték meg a síbalesetekre vonatkozó adatokat.

Milyen sisakot válasszunk?

Fejkamera: fény derülhet a baleset részleteire?

A hatóságok Michael Schumacher sisakjára szerelt kameráját vizsgálják, ami egy két perces videót rögzített a balesetről. A kamerát a család pénteken adta át a hivatalos szerveknek.

Az eddig vizsgálatok alapján megállapították, hogy Schumacher felszerelése nem okolható a balesetért, bár a pontos okokról még nincs információ. Ami biztos, hogy a pályától nyolc méterre található sziklába verte be az egykori versenyző a fejét, derült ki a nyomozást vezető ügyészség sajtótájékoztatójából.

A nyomozás még folyik, de remélik, hogy ez tisztázza majd a síbaleset körülményeit - írta a BBC hírportál.

A fejsérülés a bukósisak viselésével megelőzhető, illetve a nagyobb ütések enyhíthetőek, ezért a sisak viselése minden helyzetben ajánlott.

Ahhoz, hogy a leginkább megfelelő fejvédőt kiválasszuk, mindenképp érdemes többet felpróbálni, és azok közül kiválasztani a fejformánkhoz és fejméretünkhöz leginkább passzoló bukósisakot. Éppen ezért ajándékba, látatlanba soha ne vegyünk sisakot!

A bukósisak akkor jó, ha a felvéve nem szorít, nem lötyög, és pontosan illeszkedik a fejre. Még a gyerekek részére sem tanácsos nagyobb fejvédőt beszerezni, hiszen így a sisak nem biztonságos. Ha mégis a szükségesnél nagyobb méretű eszközt vásárol, a fejpánt segítségével szorosabbá teheti. Ne válasszunk olyan sisakot, amit már a felpróbáláskor nehéznek érzünk, ugyanis ez megterheli a nyaki izmokat. Továbbá fontos a sisak megfelelő szellőzése is.

Találhatunk a szakboltokban olyan bukósisakot is, amelyik amellett, hogy a fület is védi, kellő módon biztosítja a hallást. Törekedjünk a minőségre.

Műanyag vagy karbon? Mire figyeljünk?

A bukósisak kiválasztásánál figyelembe kell vennünk azt is, hogy milyen anyagból készült, ami nagyban meghatározza az eszköz árát is.

A legnépszerűbb és egyben legolcsóbb választás a hagyományos műanyag sisak. Ha ilyet választunk, érdemes tudni, hogy egy nagyobb esésnél nem biztos, hogy védelmet nyújt - mondja az általunk megkérdezett síoktató.

Ettől magasabb kategóriába a karbon sisakokat soroljuk, ami sokkal könnyebb és strapabíróbb (így az áruk is drágább), mint a fent említett műanyag sisakok. Nagyobb esések után legtöbbször nem látszik sérülés rajtuk, a gyártók mégis azt javasolják, hogy cseréljük, mert a fejvédő szerkezete az anyag öregedése miatt gyengülhet.

A felsőkategóriába a versenysisakok és az aramitos sisakok tartoznak, amelyeket nagyobb esés esetén sem törnek el.

Bármelyik kategóriából is választunk, tartsuk észben, hogy törött, sérült sisakkal semmiképp ne vágjunk neki a lejtőknek!

A védelem így sem teljes körű

Gyerekeknél kötelező!

A bukósisakról egyébként megoszlanak a vélemények, a többség szerint nagyon fontos a használata, különösen a gyerekeknél. Ők még nagyobb veszélynek vannak kitéve, ugyanis fejük egy magasságban van a felnőttek térdével, csípőjével, amivel egy esetleges ütközés komoly következményekkel járhat. A Síoktatók Magyarországi Szövetségének elnöke úgy véli: kötelezővé kellene tenni a gyerekeknél a bukósisak használatát minden sípályán, ahogyan ezt Olaszországban már bevezették.

A bukósisak nem mindenható, egy bizonyos sebességű becsapódásig nyújt csak védelmet. A síelő sebessége másodlagos tényező, egy viszonylag lassú sebességnél is lehet nagy és szerencsétlen a becsapódás.

A fejsérülés megelőzhető, illetve enyhíthető a bukósisak viselésével. De ne feledjük, a sisak sem véd meg mindentől – mondta dr. Egri Katalin síoktató a WEBBeteg.hu portálnak. Az adott esés dinamikája és az ütközés találkozásának a helye dönti el, hogy milyen súlyos a sérülés.

Síszemüveg - Mire érdemes odafigyelni?

Síelés közben az arc és a szemek védelme az erős fénytől elengedhetetlen. Kényelmes, biztonságos, megfelelő UV-védelmet biztosító sárgás vagy barna árnyalatú szemüvegek viselése javasolt.

Ma már a rendszeresen sportolóknak elérhető a dioptriás síszemüveg is. Ugyanakkor ne felejtkezzünk el a nagy felületű lencsetorzító hatásáról, mely már zavaró lehet – javasolja Dr. Papp Júlia, szemész.

Fontos, hogy a síszemüveg vásárlásakor nézzük meg, hogy a kiválasztott darab illeszkedik-e a bukósisakunkhoz és megfelelő-e a szemüveg szellőzése.

Néhány egyszerű tanács, hogyan csökkentse a sérülések kockázatát

 • Tartsa be a pálya biztonsági előírásait!
 • Figyeljen az oktató instrukcióira! A sérülések gyakoribbak a kezdőknél, ráadásul a kezdetben beidegződött rossz szokásokat később sokkal nehezebb kijavítani.
 • Ellenőriztesse a felszerelését, vagy béreljen jó minőségű felszerelést használó cégtől.
 • Mindig a tudásának megfelelő felszerelést használja. A hosszabb sílécekkel nehezebb fordulni, míg a nem megfelelő kötés balesetveszélyes.
 • A sícipőt úgy kell megválasztani, hogy a boka ne tudjon benne mozogni, további fontos tényező, hogy a sarok ne tudjon emelkedni.
 • Figyeljen oda, hogy a kötés megfelelő legyen! Higgye el, a külföldön történő lábtörések ellátása sokkal több gonddal jár!
 • Bármi is történjen, ne a barátaitól kölcsönözzön felszerelést! Ez a sérülés kockázatát nyolcszorosára növeli!
 • Alaposan melegítsen be! Pár percig nyújtsa a combizmokat, a csípő és a fenék izmait! Minden egyes alkalommal legalább 30 másodpercig tartsa ki a nyújtást. Nem szabad, hogy fájjon!
 • Ismerje fel, mikor van szüksége egy kis pihenőre! A legtöbb sérülés délután illetve este történik, a fáradtság miatt.
 • Ne essen kísértésbe! Mindig csak a tudásszintjének megfelelő pályát válassza! A baleseti statisztikák arról árulkodnak, hogy sokkal nagyobb a baleset kockázata, ha egy sokkal tapasztaltabb partnerrel próbál meg lépést tartani.
 • Viseljen megfelelő, réteges ruházatot! Ne felejtse a jó minőségű napszemüveget, védőszemüveget és a naptejet!
 • Viseljen védősisakot! Tudnia kell azonban, hogy egyetlen sisak sem védi teljesen azokat, akik túl gyorsan és/vagy vakmerően csúsznak.
 • Soha ne csússzon egyedül, és legyen tisztában azzal, hol van lavinaveszély. Fontos tudni, hogy a fák lelógó lombkoronája által takart hó-szakadék igen veszélyes. Ráadásul minél jobban próbál kikecmeregni belőle, annál inkább belesüllyed. A túlélés esélyei minimálisak, különösen, ha nincs velünk egy partner, hogy segítsen kiszabadulni.
 • Sose próbáljon meg zárt pályán lesiklani. Nem csak sérülési kockázattal, de esetlegesen büntetőjogi felelősséggel járhat. A lesiklópályák lezárásának jó oka van, még akkor is, ha annak oka az Ön számára nem nyilvánvaló.

(WEBBeteg - Sándor Jutka és Tóth András, újságírók)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Hogyan lélegezzünk helyesen...

A helyes légzés nemcsak testi, hanem szellemi egészségünkre is hat, ezért kiemelten fontos, hogy ne csak a mindennapokban, hanem sportolás közben is...

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

A síelésről - A sportorvos tanácsai

A síelés a klasszikus téli sportok egyik jellegzetes példája. Méltán nevezhető természeti sportnak, mivel a lejtők és emelkedők havas tájai...

Hogyan készüljünk a síelésre?

Az egyik legnépszerűbb téli sport napjainkban a síelés. Aki csak teheti, az első hó leesését követően a havas lejtőket célozza meg léccel a...

Felkészültség, védőfelszerelés...

A síelés klasszikus téli sport, ám annak érdekében, hogy az egészséget szolgálja és ne veszélyeztesse, nem lehet elégszer hangsúlyozni a technikai...

Téli sportsérülések megelőzése...

A síelés vagy snowboardozás sokkal kevésbé veszélyes, ha betartjuk a megfelelő óvintézkedéseket.

Síbalesetek - biztosítás nélkül ne...

Sok utasbiztosítás eleve nem terjed ki a téli sportokra, vagy ha igen, akkor se fedezi minden esetben a síbalesetekre jellemző rendkívül magas...

Gyermekek a lejtőn

A síelés és a snowboardozás remek lehetőség arra, hogy gyermekünkkel egyszerre szerettessük meg mind a testmozgást és a havas sportokat, valamint a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.