• A testmozgás hiánya elősegítheti a fejfájást

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Egy kutatás szerint azok, akik ülőmunkát végeznek, sokkal hajlamosabbak a rendszeres fejfájásra. Míg a migrénes fejfájást az erőteljes mozgás tovább rontja, a tenziós fejfájáson javíthat a sportolás.

    A kutatást 68 000 norvég felnőtt részvételével végezték, és azt tapasztalták, hogy azoknál, akik sosem végeztek testedzést, 14 százalékkal nagyobb eséllyel jelentkezett rendszeres fejfájás, mint aktív társaiknál. A dolog megfordítva is igaz, azok, akik bármilyen jellegű rendszeres fejfájástól szenvedtek, sokkal hajlamosabbak voltak a fizikai inaktivitásra.

    Hirdetés

    A tanulmány szerint a testmozgás hiánya, komoly rizikófaktor lehet a nem-migrén jellegű fejfájások kialakulásában, illetve a szakemberek szerint, a rendszeres testgyakorlatok jelenthetik a gyógyulás esélyét a fejfájásban szenvedőknek.

    Migrén esetén nem hatásos

    Egyelőre nem tisztázott, hogy az ülő életmód hogyan járul hozzá a fejfájáshoz, ám a mozgás, fejfájást megelőző hatása, talán új érv lehet a rendszeres testmozgás mellett.

    A tanulmány két nagy kutatáson alapul, melyben 20 év fölötti norvégokat kérdeztek, 1984 és 1986 között sportolási szokásaikról és egészségügyi állapotukról, majd 11 év múlva összehasonlították ezeket a fejfájási szokásokkal.

    Az a tény, hogy a fejfájósak kevésbé aktívak, a testmozgás pozitív hatásait támasztja alá. Jelenleg még nem ismert, hogy milyen típusú mozgásformák a legjobbak a rendszeres fejfájás megelőzésére, kezelésére, ám az biztosnak tűnik, hogy míg a migrénes fejfájást az erőteljes mozgás tovább rontja, a tenziós fejfájáson javíthat.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: ReutersHealth)
    Módosítva: 2009.09.16 11:20, Megjelenés: 2009.09.16 11:20
   • Cikkajánló

    Létezik-e belső láz?

    Létezik-e belső láz?

    F. Zs., fordító

    Mit jelenthet, ha a beteg azt állítja, hogy belső láza van? Mi a teendő, ha ezt érzi?

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Tisztálkodás, ápolás és védelem – Mindhárom elengedhetetlen!

    A fejtetői fejfájás okai

    A fej tetején jelentkező fejfájás bár zavaró lehet, sok esetben nincs ok aggodalomra. Néha azonban a fejtetői fejfájásnak is komoly oka lehet, ezért fontos, hogy ha gyakran jelentkezik, forduljunk orvoshoz. Hirtelen jelentkező szokatlan fejfájás esetén pedig mentőt kell hívni.

    A fejfájások elterjedtsége

    Szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje: már Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis tudós szerzője is úgy vélte: A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs (1). Ez a mondat ma is megállja helyét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA